Czy fasolkę szparagową trzeba obierać? To zależy od 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy

Czy fasolkę szparagową trzeba obierać? To zależy od 1 rzeczy

Kupiliście fasolkę szparagową i zastanawiacie się czy i jak ją obrać? Spieszymy z odpowiedzią!

Fasolka szparagowa występuje w dwóch odmianach – żółtej i zielonej. O ile zielona odmiana jest bardziej delikatna i nie wymaga obierania, żółta zwykle zawiera włókna, które wymagają usunięcia. Dzieje się tak szczególnie wtedy, gdy fasolka jest już starsza i bardzo dojrzała - sprawdźcie, jak przygotować fasolkę szparagową w słoiku

Jak obrać żółtą fasolkę szparagową?

Kupiliście żółtą fasolkę szparagową i nie wiecie, jak ją obrać? Wyjaśnimy wam to krok po kroku. Na początku przygotujcie niewielki nożyk i miskę, do której będziecie wrzucać odcięte końcówki i łyka (grube włókna). Jeśli kupiliście młodą, żółtą fasolkę szparagową, nie będzie ona wymagała obierania. Co innego dojrzała, która jest często łykowata a jej grube włókna nie nadają się do jedzenia. Taką fasolę należy obrać i wyciąć z niej wszelkie zgrubienia.

Zobacz także
Jak długo można przechowywać masło poza lodówką? Odpowiedź zaskakuje

Jak długo można przechowywać masło poza lodówką? Przekroczenie tego czasu grozi przykrymi następstwami

Jak sprawić, by schabowe nie kurczyły się podczas smażenia? Mamy praktyczne rady

Co zrobić, żeby schabowe nie kurczyły się podczas smażenia? Zróbcie to z białą obwódką wokół kotleta

Obieranie żółtej fasolki szparagowej krok po kroku

  1. Włóż fasolkę do miski a następnie zalej ją wrzącą wodą, która sprawi, że łyka łatwiej odejdą od strąków.
  2. Po upływie kilkunastu sekund wylej wodę, poczekaj aż fasola ostygnie i przystąp do jej obierania,
  3. Usuwaj włókniste brzegi fasoli tak, żeby nie obciąć ich całkowicie.
  4. Nadetnij koniec z gałązką i delikatnym ruchem pociągnij w dół – razem z końcówką usuniesz twarde, łykowate części fasolki.
  5. Czynność powtórz z drugiej strony fasolki.

Jak obrać zieloną fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa zielonostrąkowa nie wymaga obierania, ponieważ jest bardzo delikatna – wszystko, co należy zrobić to obciąć końcówki fasoli z obu stron. 

Która z tych fasolek jest zdrowsza?

Zielona fasolka ma bardziej wyrazisty i wytrawny smak niż żółta. Która z nich jest zdrowsza? Zielone i żółte strąki są równie zdrowe, jednak te pierwsze zawierają więcej witaminy A, błonnika i kwasu foliowego, a żółte więcej potasu i fosforu.

Jak przyrządzić pyszną zupę szparagową? Przeczytajcie!

Źródło: Gotujmy.pl

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA