
Fasolka szparagowa występuje w dwóch odmianach – żółtej i zielonej. O ile zielona odmiana jest bardziej delikatna i nie wymaga obierania, żółta zwykle zawiera włókna, które wymagają usunięcia. Dzieje się tak szczególnie wtedy, gdy fasolka jest już starsza i bardzo dojrzała - sprawdźcie, jak przygotować fasolkę szparagową w słoiku.
Jak obrać żółtą fasolkę szparagową?
Kupiliście żółtą fasolkę szparagową i nie wiecie, jak ją obrać? Wyjaśnimy wam to krok po kroku. Na początku przygotujcie niewielki nożyk i miskę, do której będziecie wrzucać odcięte końcówki i łyka (grube włókna). Jeśli kupiliście młodą, żółtą fasolkę szparagową, nie będzie ona wymagała obierania. Co innego dojrzała, która jest często łykowata a jej grube włókna nie nadają się do jedzenia. Taką fasolę należy obrać i wyciąć z niej wszelkie zgrubienia.
Obieranie żółtej fasolki szparagowej krok po kroku
- Włóż fasolkę do miski a następnie zalej ją wrzącą wodą, która sprawi, że łyka łatwiej odejdą od strąków.
- Po upływie kilkunastu sekund wylej wodę, poczekaj aż fasola ostygnie i przystąp do jej obierania,
- Usuwaj włókniste brzegi fasoli tak, żeby nie obciąć ich całkowicie.
- Nadetnij koniec z gałązką i delikatnym ruchem pociągnij w dół – razem z końcówką usuniesz twarde, łykowate części fasolki.
- Czynność powtórz z drugiej strony fasolki.
Jak obrać zieloną fasolkę szparagową?
Fasolka szparagowa zielonostrąkowa nie wymaga obierania, ponieważ jest bardzo delikatna – wszystko, co należy zrobić to obciąć końcówki fasoli z obu stron.
Która z tych fasolek jest zdrowsza?
Zielona fasolka ma bardziej wyrazisty i wytrawny smak niż żółta. Która z nich jest zdrowsza? Zielone i żółte strąki są równie zdrowe, jednak te pierwsze zawierają więcej witaminy A, błonnika i kwasu foliowego, a żółte więcej potasu i fosforu.
Jak przyrządzić pyszną zupę szparagową? Przeczytajcie!
Źródło: Gotujmy.pl