Fasolka szparagowa występuje w dwóch odmianach – żółtej i zielonej. O ile zielona odmiana jest bardziej delikatna i nie wymaga obierania, żółta zwykle zawiera włókna, które wymagają usunięcia. Dzieje się tak szczególnie wtedy, gdy fasolka jest już starsza i bardzo dojrzała - sprawdźcie, jak przygotować fasolkę szparagową w słoiku

Jak obrać żółtą fasolkę szparagową?

Kupiliście żółtą fasolkę szparagową i nie wiecie, jak ją obrać? Wyjaśnimy wam to krok po kroku. Na początku przygotujcie niewielki nożyk i miskę, do której będziecie wrzucać odcięte końcówki i łyka (grube włókna). Jeśli kupiliście młodą, żółtą fasolkę szparagową, nie będzie ona wymagała obierania. Co innego dojrzała, która jest często łykowata a jej grube włókna nie nadają się do jedzenia. Taką fasolę należy obrać i wyciąć z niej wszelkie zgrubienia.

Obieranie żółtej fasolki szparagowej krok po kroku

  1. Włóż fasolkę do miski a następnie zalej ją wrzącą wodą, która sprawi, że łyka łatwiej odejdą od strąków.
  2. Po upływie kilkunastu sekund wylej wodę, poczekaj aż fasola ostygnie i przystąp do jej obierania,
  3. Usuwaj włókniste brzegi fasoli tak, żeby nie obciąć ich całkowicie.
  4. Nadetnij koniec z gałązką i delikatnym ruchem pociągnij w dół – razem z końcówką usuniesz twarde, łykowate części fasolki.
  5. Czynność powtórz z drugiej strony fasolki.

Jak obrać zieloną fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa zielonostrąkowa nie wymaga obierania, ponieważ jest bardzo delikatna – wszystko, co należy zrobić to obciąć końcówki fasoli z obu stron. 

Która z tych fasolek jest zdrowsza?

Zielona fasolka ma bardziej wyrazisty i wytrawny smak niż żółta. Która z nich jest zdrowsza? Zielone i żółte strąki są równie zdrowe, jednak te pierwsze zawierają więcej witaminy A, błonnika i kwasu foliowego, a żółte więcej potasu i fosforu.

Zobacz także:

Jak przyrządzić pyszną zupę szparagową? Przeczytajcie!

Źródło: Gotujmy.pl