faworki pieczone z ciasta francuskiego
slodkokwasnakuchnia1/gotujmy.pl
Newsy

Czy da się zrobić faworki bez smażenia? Tak! Te zrobicie dosłownie w kilka chwil

Koniec karnawału to także koniec szaleństw z tłustymi, ciężkostrawnymi deserami. Jednak akurat te faworki przyrządzicie bez smażenia!

Co tu dużo mówić. Faworki to pracochłonny, a także ciężkostrawny deser. Pewnie dlatego zwykle przygotowuje się go tylko w okresie karnawału.

Duża ilość żółtek, smażenie w głębokim tłuszczu – ciasto na tak zwany chrust, wchłania sporo oleju na patelni.

Niewiele pomoże późniejsze odsączanie gotowego produktu na papierowym ręczniku. Faworki pod względem kaloryczności, śmiało mogą konkurować z pączkami.

Od pączków różni faworki jeden szczegół, a mianowicie dość długi czas przygotowania związany z ubijaniem ciasta wałkiem na stolnicy.

Na jeden i drugi kłopot mamy rozwiązanie. Osoby unikające tłustych, pracochłonnych frykasów, mogą wybrać faworki... pieczone!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Faworki bez smażenia

Do ich przygotowania będzie potrzebny arkusz ciasta francuskiego. Ten spokojnie kupicie w niemal każdym markecie w dość przystępnej cenie.

To prawda, ciasto francuskie samo w sobie również jest dość tłuste, ale dzięki temu, że zamiast smażenia wybierzecie pieczenie, wasz chrust nie będzie zanadto ciężkostrawny.

Co z różnicą w smaku? Tutaj trzeba postawić sprawę jasno. Faworki tradycyjne będą smakowały inaczej, niż te przyrządzone ze sklepowego ciasta francuskiego.

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

wytłaczanka jajka

Wyrzucacie wytłaczanki po jajkach? Robicie ogromny błąd. O ich ukrytej funkcji nikt nie wiedział

Ale czy na pewno gorzej? To wyłącznie kwestia waszego już gustu. Warto jednak wypróbować ten przepis.

Kilkanaście minut i gotowe! Oczywiście, włącznie z czasem pieczenia. Lista składników również nie obfituje w zbyt wiele pozycji…

Nic tylko zabierać się do pieczenia! Pamiętajcie jedynie o przyprószeniu gotowych faworków cukrem pudrem.

Faworki pieczone z ciasta francuskiego

Składniki:

  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • Cukier puder do posypania gotowych faworków.

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie wyjmijcie z folii i rozwińcie arkusz na stolnicy.
  2. Z arkuszu ciasta francuskiego wycinajcie paski o wymiarach ok. 5 cm x 2 cm.
  3. W środku każdego paska wytnijcie nożem nacięcie.
  4. Przewlekajcie jeden koniec faworka przez nacięcie i rozciągajcie ciasto.
  5. Wyłóżcie faworki na blasze.
  6. Pieczcie faworki ok. 20 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. ok. 190 st. C.
  7. Po upieczeniu posypcie faworki cukrem pudrem.
Kruche faworki
gotujmy.pl/dibloguje
Newsy
Najlepsze faworki tylko ze sprawdzonego przepisu siostry Anastazji. Sekretem ciasta jest…
Idealne faworki na karnawał nie powinny być zbyt tłuste. Muszą być kruche i delikatne. Znamy ich sekret!

Chyba nie ma wśród was osoby, która nie słyszałaby o siostrze Anastazji Pustelnik i jej pysznych przepisach. Są polecane chyba przez wszystkie gospodynie domowe, ponieważ podbiły niejedno podniebienie. Receptury siostry Anastazji na ciasta czy potrawy wytrawne są wymyślane prosto z serca i smakują jak u ukochanej babci. O ich popularności świadczy również fakt, że skromna siostra zakonna swoich książek o gotowaniu sprzedała już około 4 mln! Zagraniczne media porównywały ją m.in. do Nigeli Lawson. Jedno jest pewne: siostra Anastazja jest naszym polskim skarbem narodowym o czym pisaliśmy tutaj: link  Na karnawał najlepsze faworki  Okres karnawałowy, czyli czas największych balów i imprez, rozpoczął się 6 stycznia w święto Trzech Króli. Niestety, pandemia koronawirusa pokrzyżowała nasze plany i nie możemy wybrać się na zabawę. Karnawał to najlepszy czas na smażenie pączków oraz faworków, tradycyjnych kruchych ciastek. Dlatego proponujemy wam umilenie sobie tego czasu, przyrządzeniem przepysznych chruścików według przepisu siostry Anastazji. Naszym zdaniem jej receptura jest najlepsza, a słodkie faworki wychodzą wyjątkowo smakowite i delikatne. Jesteśmy pewni, że każdy z was będzie w kulinarnym niebie.  Idealne faworki z przepisu siostry Anastazji Przepis na faworki nie jest zbyt trudny, ale pamiętajcie, aby w napowietrzenie ciasta włożyć sporo siły, bo właśnie w tym tkwi sekret idealnie kruchych faworków . Po włożeniu do ust ciasteczka będą się rozpływać, a po rozgryzieniu kruszyć. Po prostu pycha.  Składniki: 6 żółtek 400 g mąki pszennej 12 łyżek śmietany 2 łyżki spirytusu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli tłuszcz do smażenia cukier puder i cukier waniliowy do posypania Sposób przygotowania:...

Chrupiące chrusty, faworki
iziona/gotujmy.pl
Triki kulinarne
Z jakiej mąki robicie faworki? Nigdy nie wyjdą kruche i chrupiące jeśli użyjecie…
Karnawał to czas zabawy i rozkoszowania się pączkami i faworkami, a tłusty czwartek to ich prawdziwe święto. Chcecie przygotować idealne, chrupiące faworki? Dowiedzcie się jakiego błędu nie możecie popełnić!

Jeśli przygotowujecie samodzielnie słodycze na tłusty czwartek, pewnie będziecie robić faworki, które w niektórych domach nazywa się chrustami. To karnawałowy specjał, któremu ciężko się oprzeć. Idealne faworki są chrupiące i lekkie. Żeby osiągnąć ten efekt, musicie pamiętać o kilku zasadach. Na pewno nie możecie popełnić tego błędu…  Jak przygotować faworki? Tradycyjne faworki przygotowuje się, używając:  mąki żółtek kwaśnej śmietany cukru spirytusu lub wódki oleju rzepakowego, lub smalcu (do smażenia) soli cukru pudru (do obsypania gotowych chrustów) Dokładny przepis na pyszne, proste faworki znajdziecie tutaj . Jaka mąka do faworków Do przygotowania idealnych faworków, trzeba koniecznie użyć odpowiedniej mąki. Odpowiednia będzie mąka pszenna tortowa. Najlepiej sprawdzi się ta typu 450. Pamiętajcie, że wykorzystana mąka, koniecznie musi być też przesiana przez sito. Inaczej faworki nie będą tak pyszne, kruche i chrupiące . To właśnie sekret idealnych faworków.  Porady dotyczące przygotowywania faworków Oprócz wyboru idealnej mąki, pamiętajcie też o kilku innych zasadach, które zagwarantują wam kulinarny sukces przy przygotowaniu faworków.  Zawsze do ciasta dodajcie spirytusu, wódki lub octu. Dzięki temu ciasto nie wchłania tłuszczu w dużej ilości i faworki są chrupiące i lekkie.  Wszystkie składniki na faworki muszą być zimne, najlepiej wyjmijcie je z lodówki i od razu rozpocznijcie przygotowanie. To zagwarantuje kruchość ciasta. Wyrabiajcie ciasto, odpowiednio je napowietrzając. Podczas smażenia chcecie uzyskać wiele bąbelków powietrza, które zapewnią charakterystyczny wygląd i lekką strukturę. W tym celu wyrabiając ciasto,...

Faworki
Babeczka35/gotujmy.pl
Newsy
Nasz sprawdzony przepis na najprostsze faworki - wyjdą idealnie kruche i delikatne
Do tłustego czwartku jeszcze daleko, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wypróbować ten znakomity przepis na proste faworki. Karnawał już trwa!

Zimowe bale, maskarady i imprezy, czyli karnawał właśnie się zaczęły. Zgodnie z tradycją karnawał ma swój początek 6 stycznia, a więc w święto Trzech Króli. Tak zwane zapusty skończą się dopiero wraz z nastaniem Wielkiego Postu, czyli w Środę Popielcową. Do Popielca jeszcze daleko, więc to doskonała pora, by popuścić nieco wodze fantazji i zasmakować w tłustych karnawałowych przekąskach, takich jak faworki. Gdzieniegdzie nazywane także i chrustem ciasteczka nie są oczywiście dietetycznym, słodkim deserem. Smak faworków po części tkwi w smażeniu ich na głębokim tłuszczu. Tu nie ma więc miejsca na półśrodki – kilka razy do roku możemy zaszaleć w kuchni! Poniżej zdradzimy wam nasz sprawdzony przepis na bardzo proste faworki. Jeżeli zastosujecie się do naszych wskazówek, chrust wyjdzie kruchy i delikatny. Taki jak trzeba. Przepis na faworki (mała porcja) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 4 żółtka 1 łyżka octu lub spirytusu 3-4 łyżki gęstej śmietany Olej rzepakowy Cukier puder Przygotowanie: Na stolnicy wysypcie mąkę, dodajcie śmietanę, żółtka i gęstą śmietanę. Z tych składników należy uformować elastyczne ciasto. Starannie, przez kilka minut wyrabiajcie ciasto, składając je na pół i ubijając tłuczkiem. W ten sposób trzeba doprowadzić do pojawienia się pęcherzyków powietrza w cieście. Gotowe i dobrze wyrobione ciasto odstawcie pod ściereczką na ok. 1 godzinę. Po upływie godziny rozwałkujcie ciasto na dość cienkie placki i wykrawajcie prostokątne kształty. Prostokąty nacinajcie pośrodku nożem. Nacięcie będzie służyło do uformowania faworka. Charakterystyczny kształt uzyskacie przeciągając ciasto przez naciętą dziurę. Smażcie faworki na głęboki, bardzo dobrze rozgrzanym tłuszczu do...

Ciasto francuskie
BMK/Wikipedia Commons
Triki kulinarne
Przepis na udane ciasto francuskie. Jeden błąd i danie trafi do kosza!
Kochamy ciasto francuskie. Rogale, zapiekane parówki, cynamonowe ślimaki – zastosowań tego rodzaju ciasta jest mnóstwo. Jak przygotować je w domowym zaciszu?

Zapracowane gospodynie domowe z pewnością znają właściwości i smak gotowego ciasta francuskiego. Sprzedawane w gotowych rulonach w każdym supermarkecie mają swoją jedną niezaprzeczalną zaletę – do przygotowania wypieku z takiego wyrobu nie potrzeba za wiele czasu. Warto jednak pomyśleć nad wykonaniem swojego własnego ciasta francuskiego. Wielkim atutem domowego ciasta francuskiego będą jego składniki i świeżość. Gdy robimy je sami, użyjemy wybranego przez nas tłuszczu. Nie będzie to powszechny w tego typu produktach tłuszcz palmowy, którego negatywne właściwości to temat na całkiem długi elaborat. Co zrobić, by nasze ciasto francuskie wyszło idealnie i było świetną podstawą pod ciekawe wypieki? Warto stosować się do poniższych zasad, gdyż jedna pomyłka może oznaczać niepowodzenie całej misji. Szkoda waszej pracy. Tak samo szkoda składników na ciasto. Gdy przygotowujecie ciasto francuskie, pamiętajcie o: Owijaniu go w folię spożywczą po włożeniu do lodówki Chłodzeniu go przed pieczeniem Kiedy wałkujemy ciasto i planujemy włożyć  je do lodówki – pamiętajmy o przełożeniu go papierem do pieczenia, tak by się nie posklejało Podczas pieczenia stosujmy odpowiednią temperaturę – ok. 200 st. C. bez termoobiegu. W przeciwnym razie ciasto może nam nie wyrosnąć! A teraz czas na dokładny przepis: Składniki: 200 ml zimnej wody Łyżka soli 0,5 kg masła 15 dag mąki krupczatki 25 dag mąki pszennej Przygotowanie: Rozpuszczamy sól w wodzie, a w rondelku 75 g masła. Zagniatamy ciasto z obu mieszanek i obu mąk. Formujemy kulę, spłaszczamy ją i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Pozostałe masło ucieramy na gładką masę. Utarte masło wkładamy...