Co tu dużo mówić. Faworki to pracochłonny, a także ciężkostrawny deser. Pewnie dlatego zwykle przygotowuje się go tylko w okresie karnawału.

Duża ilość żółtek, smażenie w głębokim tłuszczu – ciasto na tak zwany chrust, wchłania sporo oleju na patelni.

Niewiele pomoże późniejsze odsączanie gotowego produktu na papierowym ręczniku. Faworki pod względem kaloryczności, śmiało mogą konkurować z pączkami.

Od pączków różni faworki jeden szczegół, a mianowicie dość długi czas przygotowania związany z ubijaniem ciasta wałkiem na stolnicy.

Zobacz także:

Na jeden i drugi kłopot mamy rozwiązanie. Osoby unikające tłustych, pracochłonnych frykasów, mogą wybrać faworki... pieczone!

Faworki bez smażenia

Do ich przygotowania będzie potrzebny arkusz ciasta francuskiego. Ten spokojnie kupicie w niemal każdym markecie w dość przystępnej cenie.

To prawda, ciasto francuskie samo w sobie również jest dość tłuste, ale dzięki temu, że zamiast smażenia wybierzecie pieczenie, wasz chrust nie będzie zanadto ciężkostrawny.

Co z różnicą w smaku? Tutaj trzeba postawić sprawę jasno. Faworki tradycyjne będą smakowały inaczej, niż te przyrządzone ze sklepowego ciasta francuskiego.

Ale czy na pewno gorzej? To wyłącznie kwestia waszego już gustu. Warto jednak wypróbować ten przepis.

Kilkanaście minut i gotowe! Oczywiście, włącznie z czasem pieczenia. Lista składników również nie obfituje w zbyt wiele pozycji…

Nic tylko zabierać się do pieczenia! Pamiętajcie jedynie o przyprószeniu gotowych faworków cukrem pudrem.

Faworki pieczone z ciasta francuskiego

Składniki:

  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • Cukier puder do posypania gotowych faworków.

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie wyjmijcie z folii i rozwińcie arkusz na stolnicy.
  2. Z arkuszu ciasta francuskiego wycinajcie paski o wymiarach ok. 5 cm x 2 cm.
  3. W środku każdego paska wytnijcie nożem nacięcie.
  4. Przewlekajcie jeden koniec faworka przez nacięcie i rozciągajcie ciasto.
  5. Wyłóżcie faworki na blasze.
  6. Pieczcie faworki ok. 20 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. ok. 190 st. C.
  7. Po upieczeniu posypcie faworki cukrem pudrem.