Czereśnie są pyszne, ale nie każdy może je jeść. Kto powinien z nich zrezygnować?
Pixabay
Newsy

Czereśnie są pyszne, ale nie każdy może je jeść. Kto powinien z nich zrezygnować?

Sezon na czereśnie trwa. Te pyszne, letnie owoce można teraz kupić w każdym warzywniaku. Jednak nie wszyscy powinni je jeść. Kto powinien się wystrzegać czereśni?

Od kilku tygodni trwa sezon na czereśnie. Te smaczne, letnie owoce kryją w sobie bogactwo wartości odżywczych, jednak są osoby, które powinny się ich wystrzegać.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kto nie powinien jeść czereśni?

Czereśnie są nie tylko pyszne i niskokaloryczne – w 100 gramach tych owoców znajdziemy tylko 60 kalorii – ale też skrywają w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Niestety, nie wszyscy mogą je jeść. Kto powinien zrezygnować z jedzenia czereśni?

Przede wszystkim, są to osoby, które mają wrażliwy żołądek, ponieważ owoce te mogą u nich działać przeczyszczająco. Czereśnie są też ciężkostrawne, więc w przypadku osób z wrażliwym układem pokarmowym oraz mających wrzody, jedzenie tych owoców może być niewskazane.

Zobacz także
Niektórzy jedzą jagody z liśćmi. Nie uwierzycie, na co to pomaga

Niektórzy jedzą jagody z liśćmi. Nie uwierzycie, na co to pomaga

W Biedronce jabłka za 1,49 zł za 1 kg. A 1 kg łopatki wieprzowej tylko 8,49 zł!

W Biedronce jabłka za 1,49 zł za 1 kg. A 1 kg łopatki wieprzowej tylko 8,49 zł!

Spożywanie czereśni nie jest także zalecane w przypadku biegunki. Czereśnie popite wodą mogą wywołać u takich osób rozstrój żołądka. Z kolei, osoby z zespołem nadwrażliwego jelita, powinny jeść czereśnie lekko obgotowane, ale nigdy na surowo.

Jeśli planujemy jeść mięso, także nie powinniśmy spożywać czereśni, ponieważ spowalniają one trawienie białka zawartego w mięsie.

Jakie właściwości zdrowotne skrywają czereśnie?

Czereśnie są smaczne i bardzo zdrowe. Oczyszczają organizm z toksyn, spowalniają procesy starzenia oraz są niezwykle orzeźwiające – aż w 80% składają się z wody.

Owoce te skrywają w sobie mnóstwo witamin, m.in. wit. A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, K oraz P. Są też bogate w sole mineralne, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez, siarka, chlor, sód, cynk, mangan, żelazo, miedź i jod.

Jak wykorzystać czereśnie w kuchni? 

Sposobów na wykorzystanie w kuchni czereśni jest naprawdę sporo. 

Możecie zrobić: 

Źródło: pomorska.pl

Jak drylować czereśnie i wiśnie bez drylownicy? Skorzystajcie z butelki i ...
AdobeStock
Newsy
Jak drylować czereśnie i wiśnie bez drylownicy? Skorzystajcie z butelki i...
Szybkie drylowanie czereśni i wiśni bez drylownicy jest możliwe. Wystarczą dwa przedmioty, które macie pod ręką.

Nadchodzi sezon na owoce pestkowe, a przy tym też sezon na robienie przetworów i potraw z wiśniami i czereśniami w roli głównej. Jeśli robicie przetwory z tych owoców na pewno wiecie jak uciążliwe może być ich drylowanie. Najłatwiej skorzystać jest z drylownicy, czyli specjalnego urządzenia, które szybko wyciąga pestkę z owocu. Jeśli jej nie macie, możecie bez problemu wydrylować czereśnie tą techniką. Jest banalnie prosta! Jak wydrylować wiśnie i czereśnie? Potrzebujecie tylko szklanej butelki i patyka. Możecie wykorzystać też pałeczkę do sushi lub słomkę. Otwór w butelce powinien być mniejszy niż owoc, aby czereśnia lub wiśnia mogły się na nim spokojnie oprzeć i żeby nie wpadały do wnętrza butelki. Metoda jest banalnie prosta: Połóżcie owoc na otworze butelki. Przyłóżcie do owocu pałeczkę w miejscu, w którym znajdował się ogonek. Wciśnijcie patyczek do środka owocu, by wypchnąć pestkę do butelki. W ten prosty sposób pozbędziecie się pestek z wiśni i czereśni. Inne sposoby na drylowanie wiśni i czereśni Do pozbawienia owoców pestek, sprawdzą się też inne domowe przedmioty. Jeśli nie macie butelki o wystarczająco wąskiej szyjce, użyjcie: Spinacza Wsuwki do włosów Agrafki Widelca do founde lub widelec o cienkich zębach Pęsety Żeby wydrylować owoce za pomocą tych przedmiotów, musicie włożyć końcówkę do środka wiśni lub czereśni przez otwór po szypułce. Gdy wyczujecie już pestkę, przekręćcie używany przedmiot i wyjmijcie pestkę. W ten sposób reszta owocu będzie nienaruszona i owoce nadadzą się do dekorowania ciast. Wiele osób chwali sobie także drylowanie wiśni i czereśni przy pomocy pesety. Jeśli będziecie umieli dokładnie chwycić pestkę tym urządzeniem,...

Po czym poznać, że czereśnie są robaczywe? To informacje prosto od sadowników
AdobeStock
Newsy
Po czym poznać, że czereśnie są robaczywe? To informacje prosto od sadowników
Sprawdźcie, czy czereśnie są robaczywe w prosty sposób. Wystarczy zwrócić uwagę na mały szczegół.

W końcu nadszedł sezon na czereśnie. Niedawno informowaliśmy was o bardzo wysokich   cenach czereśni . Ostatnio owoce te jednak staniały. Już można dostać je na ryneczkach i bazarach w całkiem okazyjnych cenach. Zanim zdecydujecie się na zakup czereśni, koniecznie dokładnie się im przyjrzyjcie. Sadownicy zdradzili, jak sprawdzają jakość czereśni. Według nich, trzeba bardzo mocno przyjrzeć się skórce owoców. Jak sprawdzić czy czereśnie są robaczywe? Jest kilka metod na pozbycie się robaków z czereśni , ale znacznie lepiej jest po prostu kupić owoce, które nie są robaczywe. Czasem pięknie wyglądające i soczyste owoce, są niestety pełne robaków. Niektórzy mimo wszystko decydują się na jedzenie czereśni z białkowym dodatkiem, ale eksperci to odradzają. Plantatorzy i sadownicy oraz osoby, które pracują na co dzień przy uprawach czereśni, znają skuteczny trik na rozpoznanie, czy w owocach znajdują się robaki. Żeby sprawdzić czy dana czereśnia zawiera "nieproszonego lokatora", trzeba obejrzeć z bliska jej skórkę. O obecności robaka może świadczyć mała, ciemna plamka. Taka czereśnia jest najprawdopodobniej robaczywa. Czasami plamki pojawiają się na owocach z innych przyczyn, dlatego najlepiej sprawdźcie kilka owoców z danej partii. Inną metodą jest oczywiście zapytanie o to sprzedawców. Zazwyczaj dobrze znają oni swój towar i mogą podpowiedzieć, czy dane czereśnie bywają robaczywe. Właściwości zdrowotne czereśni Jeśli czereśnie okażą się zdrowe i nie będą miały wewnątrz robaków, jedzcie je garściami. Wykorzystajcie w pełni sezon na te owoce i zajadajcie je często. Czereśnie są przede wszystkim przepyszne, ale też bardzo zdrowe. Są niskokaloryczne i mogą je spożywać osoby odchudzające się, a nawet cukrzycy. Czereśnie mają też inne...

Chorujecie na te przypadłość? Nie jedzcie bananów. Mogą wam bardzo zaszkodzić
Pixabay
Newsy
Chorujecie na tę przypadłość? Nie jedzcie bananów. Mogą wam bardzo zaszkodzić
Mimo iż owoce są uznawane za bardzo zdrowe, niektórzy powinni się ich wystrzegać. Chodzi o chorych na cukrzycę typu 2. Jakich konkretnie owoców powinni unikać?

Owoce i warzywa powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. Nie tylko wspaniale smakują, ale też są pełne ważnych składników odżywczych. Jednak niektóre owoce mają wysoką zawartość cukru i nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę typu 2, ponieważ mogą one u nich powodować gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Czym jest cukrzyca typu 2? Cukrzyca typu 2 (inaczej cukrzyca insulinoniezależna) jest uznawana za chorobę cywilizacyjną - jak pokazują statystyki, dotyka już 2-3 milionów Polaków. Stan ten najczęściej wynika z otyłości i niezdrowej diety. Chorobę tę można również odziedziczyć, ponieważ jest ona uwarunkowana genetyczne. Stan ten najczęściej dotyka osoby dorosłe i charakteryzuje się występowaniem wysokiego poziomy glukozy we krwi oraz opornością na insulinę i względnym jej niedoborem. Mimo iż ten typ cukrzycy jest łagodniejszy od cukrzycy typu 1, pod żadnym pozorem nie należy go bagatelizować. Głównym torem leczenia jest zmiana dotychczasowej diety i aktywność fizyczna. Wiele się mówi na temat tego, co powinna jeść osoba chora na ten typ cukrzycy i jakich powinna się wystrzegać owoców. Wyjaśniamy to w poniższym artykule. Jakich owoców nie można jeść przy cukrzycy typu 2? Osoby, które mają zdiagnozowaną cukrzycę typu 2, powinny unikać lub wyraźnie ograniczyć owoce, które są bogate w cukier. Przede wszystkim są to: banany śliwki czereśnie winogrona mandarynki Nie powinny one również spożywać suszonych i kandyzowanych owoców, które zawierają bardzo dużo cukru i są wysokokaloryczne oraz wszelkiego rodzaju dżemów, słodzonych syropów i soków owocowych. Jakie owoce można jeść przy cukrzycy typu 2? Cukrzycy mogą włączyć do...

Zapytaliśmy babcię, jak ugotować zupę owocową. Dzięki tym radom wasi domownicy cmokną z zachwytu
Własne
Newsy
Zapytaliśmy babcię, jak ugotować zupę owocową. Dzięki tym radom wasi domownicy cmokną z zachwytu
Zupa owocowa niejedno ma imię. W zależności od pory roku i od możliwości pani domu (a właściwie to od możliwości jej spiżarni…), zupę owocową można przygotować z różnych owoców. Podstawą w babcinych przepisach zwykle są jednak jabłka.

Zupa owocowa to słodkie wspomnienie z dzieciństwa wielu Polaków. W niektórych rejonach naszego kraju tego typu danie nazywa się choćby „jabłczanką” czy też „jabłczonką”. Jednak brak jabłek na początku lata nie przekreśla nadziei na przygotowanie smacznej zupy owocowej. Jak przyrządzić smaczną, babciną zupę owocową? Brak kwaśnych jabłek możecie zrekompensować np. czerwonymi wiśniami czy czereśniami . Przygotowując zupę owocową musicie zdać się na waszą intuicję i kucharski nos, by dostosować kwaśność i słodkość owoców z delikatnością śmietany . Oto kilka prostych babcinych rad – sekret smacznej zupy owocowej: Starannie wybierzcie do zupy jabłka – powinny być odpowiednio kwaśne, inaczej zupa będzie miała zbyt łagodny smak Ostrożnie z ilością wody i kisielu – uważajcie na proporcję, w przeciwnym razie zupa będzie za gęsta lub za rzadka. Nie przesadźcie z cukrem – może zdarzyć się, że wasz kisiel był z dodatkiem cukru Użyjcie śmietany do zupy, by wasza „owocówka” nie zważyła się Zupę można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno w cieplejszych porach Przepis na zupę owocową Składniki: 5-6 kwaśnych, winnych jabłek Pół szklanki wiśni lub czereśni Opcjonalnie: dowolnie wybrane owoce, np. w sezonie śliwki, porzeczki, jagody kamczackie i inne Cukier do smaku 1 opakowanie kisielu żurawinowego Śmietana 18% do zup 10 dag makaronu świderki Przygotowanie: Jabłka obierzcie ze skórki, wydrążcie gniazda nasienne. Przygotujcie czereśnie i wiśnie – umyjcie je i wydrylujcie . Jabłka pokrójcie w niewielkie kawałki, np. ósemki. Zagotujcie w garnku ok. 1,5-2 l wody. Włóżcie do gotującej się wody jabłka. Następnie dodajcie...