Czereśnie najbardziej smakują wam na surowo? To bardzo dobrze, w tej formie faktycznie są najzdrowsze. Jeśli szukacie jednak ciekawych pomysłów na wykorzystanie czereśni, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Czereśnie w cieście są wyśmienite. Lekkie, chrupiące ciasto otula dokładnie przepyszny letni owoc. Przekonajcie się sami.

Przepis na czereśnie w cieście

Ta lekka letnie przekąska zachwyci waszych domowników, ale to też super pomysł na danie, którym poczęstujecie gości. Idealnie sprawdzą się na przekąskę do meczu lub letnia imprezę.

Składniki na czereśnie w cieście

  • 200 g czereśni
  • 1 jajko
  • 100 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 1 szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 l oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie czereśni w cieście

  1. Przygotujcie ciasto naleśnikowe. Rozbijcie jajka, oddzielcie żółtka od białek.
  2. Wymieszajcie żółtka z mlekiem, mąką, sodą oczyszczoną i cukrem.
  3. Białka ubijcie na sztywną pianę. Delikatnie połączcie ubitą pianę z gęstym ciastem naleśnikowym. Być może będziecie musieli dolać do niego trochę więcej mleka.
  4. Odstawcie ciasto naleśnikowe na pół godziny w zimne miejsce, na przykład do lodówki.
  5. Oczyśćcie czereśnie: umyjcie je dokładnie w zimnej wodzie.
  6. Osuszcie je i wydrylujcie dokładnie z pestek. Drylujcie czereśnie od dołu robiąc to tak, aby nie oderwał się od nich ogonek na górze. Przekąska będzie wtedy bardziej efektowna.
  7. Rozgrzejcie olej do 180-190 stopni.
  8. Wydrylowane czereśnie zanurzcie szybko w cieście trzymając je za pozostawiony ogonek.
  9. Wrzućcie je na głęboki olej. Wrzucajcie je po jednej sztuce, aby nie zlepiły się podczas smażenia.
  10. Smażcie na rumiany kolor przez ok. 2-3 minuty.
  11. Odsączcie z oleju na papierze kuchennym.
  12. Posypcie czereśnie cukrem pudrem i podawajcie.

Smakują najlepiej na ciepło, ale mogą być też ziemną przekąską. Czereśnie w cieście możecie podać na jednym talerzu z czereśniami świeżymi. Będą prezentować się jeszcze lepiej.

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: