Czebureki. Przepis na soczyste pierogi z chrupiącym ciastem
Gotujmy.pl/maagda23
Newsy

Czebureki. Przepis na soczyste pierogi z chrupiącym ciastem

Czebureki to tradycyjne danie Tatarów krymskich. To duże smażone pierogi nadziewane farszem mięsnym. Smakują pysznie, dlatego są doskonałym pomysłem na obiad. Zróbcie czebureki z poniższego przepisu.
Magdalena Kieblesz
kwiecień 23, 2021

Przepisów na czebureki zwane również „złotymi pierogami” jest mnóstwo. My proponujemy wam przepis na czebureki w wersji na słono od czytelniczki portalu gotujmy.pl. Jest prosty i szybki w wykonaniu, a efekt bardzo smakowity. Ciasto czebureków jest bardzo miękkie i elastyczne. Po usmażeniu rozpływa się w ustach. Czebureki nadziane farszem z kurczaka i pieczarkami z dodatkiem sera żółtego to danie doskonałe. Koniecznie musicie je spróbować.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na czebureki

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 1 żółtko
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki gorącej wody w razie potrzeby

Farsz:

  • pierś z kurczaka
  • 30 dag pieczarek
  • 20 dag sera żółtego
  • przyprawa do kurczaka
  • olej

Zobacz także

Sposób przygotowania:

  1. Wlejcie do garnka szklankę wody i zagotujcie ją z solą, cukrem i olejem.
  2. Garnek zdejmijcie z palnika i jednym ruchem wsypcie szklankę mąki. 
  3. Całość dokładnie wymieszajcie na jednolitą masę i odstawcie do przestudzenia.
  4. Pozostałą mąkę wysypcie na stolnicę i wyłóżcie na nią wcześniej przygotowaną masę. 
  5. Zagniećcie ciasto, dodając do niego spirytusu lub octu oraz żółtko. 
  6. Dokładnie wyróbcie ciasto, aby było elastyczne i miękkie.
  7.  Jeśli dodaliście za dużo mąki, dolejcie gorącej wody. 
  8. Wyrobione ciasto owińcie w folię i wstawcie je na 20 minut do lodówki. 
  9. W międzyczasie zróbcie farsz.
  10. Pierś z kurczaka umyjcie, pokrójcie w kostkę i usmażcie. Dodajcie przyprawy.
  11. Pieczarki oczyśćcie, pokrójcie w plasterki i usmażcie.
  12. Ser żółty zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. 
  13. Po 20 minutach ciasto wyciągnijcie z lodówki i rozwałkujcie na stolnicy na grubość ok. 3 mm.
  14. Gdy ciasto będzie mieć odpowiednią grubość, wytnijcie z niego koła za pomocą np. talerzyka deserowego. 
  15. Na połowie tak wyciętego placka wyłóżcie farsz: usmażoną pierś z kurczaka i pieczarki oraz starty żółty ser.
  16. Całość złóżcie i dokładnie zaklejcie brzegi. 
  17. Pierogi smażcie z obu stron na rozgrzanym, głębokim oleju do momentu zarumienienia się ciasta. 

Czebureki najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym. Smacznego!

Jeśli macie ochotę na inne przepisy na pierogi, sprawdźcie te propozycje:

Źródło: gotujmy.pl 

Czytaj także:

Komentarze