Czebureki. Przepis na soczyste pierogi z chrupiącym ciastem
Gotujmy.pl/maagda23
Newsy

Czebureki. Przepis na soczyste pierogi z chrupiącym ciastem

Czebureki to tradycyjne danie Tatarów krymskich. To duże smażone pierogi nadziewane farszem mięsnym. Smakują pysznie, dlatego są doskonałym pomysłem na obiad. Zróbcie czebureki z poniższego przepisu.

Przepisów na czebureki zwane również „złotymi pierogami” jest mnóstwo. My proponujemy wam przepis na czebureki w wersji na słono od czytelniczki portalu gotujmy.pl. Jest prosty i szybki w wykonaniu, a efekt bardzo smakowity. Ciasto czebureków jest bardzo miękkie i elastyczne. Po usmażeniu rozpływa się w ustach. Czebureki nadziane farszem z kurczaka i pieczarkami z dodatkiem sera żółtego to danie doskonałe. Koniecznie musicie je spróbować.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na czebureki

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 1 żółtko
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki gorącej wody w razie potrzeby

Farsz:

  • pierś z kurczaka
  • 30 dag pieczarek
  • 20 dag sera żółtego
  • przyprawa do kurczaka
  • olej
Zobacz także
Pierogi rozpadają się podczas gotowania? Dodajcie do ciasta tej maki

Pierogi rozpadają się podczas gotowania? Dodajcie do ciasta tej mąki

Przepis na burek - nadziewany przysmak. Ciasto robi się podobnie jak na pierogi

Przepis na burek - nadziewany przysmak. Ciasto robi się podobnie jak na pierogi

Sposób przygotowania:

  1. Wlejcie do garnka szklankę wody i zagotujcie ją z solą, cukrem i olejem.
  2. Garnek zdejmijcie z palnika i jednym ruchem wsypcie szklankę mąki. 
  3. Całość dokładnie wymieszajcie na jednolitą masę i odstawcie do przestudzenia.
  4. Pozostałą mąkę wysypcie na stolnicę i wyłóżcie na nią wcześniej przygotowaną masę. 
  5. Zagniećcie ciasto, dodając do niego spirytusu lub octu oraz żółtko. 
  6. Dokładnie wyróbcie ciasto, aby było elastyczne i miękkie.
  7.  Jeśli dodaliście za dużo mąki, dolejcie gorącej wody. 
  8. Wyrobione ciasto owińcie w folię i wstawcie je na 20 minut do lodówki. 
  9. W międzyczasie zróbcie farsz.
  10. Pierś z kurczaka umyjcie, pokrójcie w kostkę i usmażcie. Dodajcie przyprawy.
  11. Pieczarki oczyśćcie, pokrójcie w plasterki i usmażcie.
  12. Ser żółty zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. 
  13. Po 20 minutach ciasto wyciągnijcie z lodówki i rozwałkujcie na stolnicy na grubość ok. 3 mm.
  14. Gdy ciasto będzie mieć odpowiednią grubość, wytnijcie z niego koła za pomocą np. talerzyka deserowego. 
  15. Na połowie tak wyciętego placka wyłóżcie farsz: usmażoną pierś z kurczaka i pieczarki oraz starty żółty ser.
  16. Całość złóżcie i dokładnie zaklejcie brzegi. 
  17. Pierogi smażcie z obu stron na rozgrzanym, głębokim oleju do momentu zarumienienia się ciasta. 

Czebureki najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym. Smacznego!

Jeśli macie ochotę na inne przepisy na pierogi, sprawdźcie te propozycje:

Źródło: gotujmy.pl 

Czytaj także:

Pierogi ruskie
Gotujmy.pl/mysiunia
Newsy
Przepis na prawdziwe pierogi ruskie. Sekretem ich wyjątkowości jest to ciasto z przepisu babci
Każdy ma swój sposób na pierogi ruskie. Z naszą recepturą wyjdą one nawet początkującym!

Miękkie i delikatne ciasto oraz wyrazisty ziemniaczano-serowy farsz z podsmażoną, aromatyczną cebulką, to przepis na idealne pierogi ruskie. Mimo iż proces przyrządzenia ich wydaje się skomplikowany, niektóre gospodynie domowe twierdzą, że jest świetnym sposobem na odstresowanie. Idealne ciasto na pierogi ruskie nie potrzebuje wiele. Najważniejsze składniki to mąka, woda, szczypta soli oraz łyżeczka oleju. Nasze babcie miały swoje tajemnice, aby ich dania smakowały najlepiej na świecie. Ten przepis zdecydowanie wam ten doskonały smak przybliży.  Przepis na pierogi ruskie  Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej  200 ml letniej wody Szczypta soli Łyżeczka oleju Składniki na farsz: 250 g twarogu półtłustego 250-300 g ugotowanych ziemniaków 3 cebule Łyżka masła roślinnego Olej do smażenia Sól  Pieprz Sposób przygotowania: Ciasto Na stolnicy do przesianej mąki z solą dodajcie stopniowo wodę i wyrabiajcie ciasto. Proces ten powinien trwać około dziesięciu minut. Ciasto musi być elastyczne i plastyczne.  Na końcu dolejcie olej. Gdy ciasto będzie gotowe, przełóżcie je do miski, przykryjcie je ściereczką i odstawcie na 15 minut. W międzyczasie przygotujcie farsz.   Farsz Ser i lekko ciepłe ziemniaki przeciśnijcie przez praskę do miski.  Cebule obierzcie i pokrójcie w kostkę. Połowę cebuli usmażcie na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Dodajcie ją do miski z przeciśniętym serem i ziemniakami, dokładnie wszystko wymieszajcie. Drugą połowę cebuli podsmażcie z dodatkiem soli na oleju - polejecie nią ugotowane pierogi. Pierogi Po 15 minutach rozwałkujcie na stolnicy ciasto podsypanej mąką.  Z rozwałkowanego ciasta wycinajcie za...

Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem. Przepis na doskonały obiad
Gotujmy.pl/Nencja
Newsy
Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem. Przepis na doskonały obiad
Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem to świetna alternatywa dla pierogów z mąki pszennej. Ciasto z mieszanki maki ryżowej i ziemniaczanej wychodzi delikatniejsze i smakuje wyśmienicie.

Jeśli jesteście na diecie, która wyklucza gluten, wcale nie musicie rezygnować z jedzenia pierogów. Aby zrobić ciasto na pierogi bezglutenowe, trzeba zastąpić mąkę pszenną odpowiednią mąką bezglutenową. My mamy dla was przepis na bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem z mąki ryżowej i ziemniaczanej. Wychodzą aksamitne i przepyszne w smaku.  Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem Przygotowanie pysznych pierogów bezglutenowych nie musi być wyzwaniem. Zrobienie ich wcale nie jest skomplikowane i pracochłonne. Żeby się o tym przekonać, wystarczy raz spróbować - najlepiej z tym przepisem na bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem. Składniki na około 25 pierogów o średnicy 5 cm: Składniki na ciasto: 25 g suchej kaszy jaglanej 50 g mąki ryżowej 20 g mąki ziemniaczanej 20 g lnu mielonego łyżeczka oliwy z oliwek 100 ml ciepłej wody sól mąka do podsypywania   Składniki na farsz: 60 g szpinaku mrożonego  suszona śliwka  pierś z kurczaka  łyżeczka oleju rzepakowego pieprz sól sok z cytryny skórka starta z połówki cytryny gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Kaszę ugotujcie według instrukcji na opakowaniu.   Mąkę ryżową i ziemniaczaną przesiejcie przez sitko, dodajcie len, oliwę, sól oraz wodę. Całość zblendujcie lub wymieszajcie drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Wszystko lekko ugniećcie.   Tak przygotowane ciasto odstawcie, by odpoczęło.  Mięso pokrójcie w kostkę, posypcie odrobiną pieprzu, solą i gałką muszkatołową.  Na rozgrzanym oleju usmażcie mięso, dodajcie rozmrożony szpinak i podlejcie odrobiną wody. Dodajcie drobno pokrojoną śliwkę.  Po około 5 minutach...

ciasto na pierogi
Newsy
Przez ten błąd ciasto na pierogi wychodzi twarde i mało elastyczne. Mało kto o tym wie
Wasze pierogi nie smakują tak, jak powinny? Ciasto jest twarde i niezbyt delikatne? Oto prawdopodobne przyczyny.

Delikatne, cieniutkie ciasto i pyszny farsz ruski, mięsny, z kapusty i grzybów albo owoców… Chyba nie ma osoby, która nie lubi pierogów. Są bardzo uniwersalne, można je przygotować na mnóstwo sposobów, podawać z różnymi dodatkami, na zimno, ciepło, z wody, odsmażone. Sprawdzają się idealnie na obiad i kolację, ale również jako danie na świątecznym stole. Wprawne gospodynie domowe robią ich setki, by zamrozić część na zapas. Sekretem dobrych pierogów jest nie tylko dobre nadzienie, ale również ciasto. Powinno być delikatne. Niestety, często wychodzi twarde, mało elastyczne i ciężko je cienko rozwałkować, co sprawia, że pierogi są po prostu niesmaczne. Dlaczego ciasto na pierogi wychodzi twarde? Każda doświadczona gospodyni ma swój własny, sprawdzony przepis, który wypracowała przez lata metodą prób i błędów. Sekretem dobrego ciasta na pierogi są odpowiednie proporcje, których używamy. Najczęstszą przyczyną zbyt twardego ciasta jest użycie zbyt dużej ilości mąki. Nie dodawajcie jej zbyt dużo podczas wyrabiania ciasta i używajcie jej oszczędnie do podsypywania stolnicy czy blatu podczas wałkowania. Według niektórych gospodyń dodanie jajka sprawia, że ciasto wychodzi zbyt twarde, ale nie zawsze jest to przyczyną niewłaściwej konsystencji. Woda do ciasta na pierogi Drugą przyczyną niezbyt elastycznego ciasta może być użycie zimnej wody. Następnym razem dodajcie wrzątek lub bardzo gorącą wodę, a z pewnością zobaczycie dużą różnicę w konsystencji ciasta. Będziecie zaskoczeni tym, jak bardzo ten prosty trik wpływa na miękkość i delikatność pierogów. Przepis na miękkie i elastyczne ciasto na pierogi Składniki 0,5kg mąki 1 jajko 4 łyżki oleju 1 szklanka wody Szczypta soli Przygotowanie...

Przepis na pierogi z kiszoną kapustą i grzybami z babcinego zeszytu. Dodajcie do ciasta odrobinę tłuszczu
Adobe Stock
Newsy
Przepis na pierogi z kiszoną kapustą i grzybami z babcinego zeszytu. Dodajcie do ciasta odrobinę tłuszczu
Mówcie co chcecie, wiemy i tak, że pierogi z domu babci to uniwersalne wspomnienie dzieciństwa. Może by tak odtworzyć ten genialny smak?

Farsz do tych pierogów bazuje na dwóch prostych składnikach. Mowa o kapuście, grzybach leśnych lub pieczarkach. Przepis na ciasto, choć prosty, kryje w sobie małe tajemnice, których świadomość znacznie ułatwi wam pracę. Jedną z nich, o której wiedzą prawdziwe gospodynie domowe, jest dokładnie do ciasta roztopionego masła. Dzięki temu prostemu rozwiązaniu, pierogi są miękkie i smaczne, a ciasto gładkie i bardzo elastyczne. Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Pierogi z nadzieniem grzybowym i kapuścianym są nieodłącznym dla wielu elementem wigilijnej kolacji. Warto robić je jednak nie tylko do święta. Jeśli jednak nie chcecie tego wieczoru eksperymentować, warto postawić na sprawdzony przepis jak u babci.  Składniki na farsz: 700 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów około 150 g cebuli 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Opcjonalnie kminek olej do smażenia pieprz sól Składniki na ciasto: 700 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 250 ml gorącej wody 2 jajka 2 łyżki oleju lub masła 1 łyżeczka soli Przygotowanie:  Suszone grzyby dokładnie płuczemy na durszlaku pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Całość odstawiamy do namoczenia na kilka godzin. Następnie jeżeli trzeba, odlewamy niewielką ilość wody, a garnek stawiamy na gazie i gotujemy do miękkości grzybów. Wystarczy około 30 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia i drobno kroimy. Odciśniętą kapustę kiszoną dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do sporego garnka. Następnie zalewamy ją niewielką ilością wody i...