Przepisów na czebureki zwane również „złotymi pierogami” jest mnóstwo. My proponujemy wam przepis na czebureki w wersji na słono od czytelniczki portalu gotujmy.pl. Jest prosty i szybki w wykonaniu, a efekt bardzo smakowity. Ciasto czebureków jest bardzo miękkie i elastyczne. Po usmażeniu rozpływa się w ustach. Czebureki nadziane farszem z kurczaka i pieczarkami z dodatkiem sera żółtego to danie doskonałe. Koniecznie musicie je spróbować.
Przepis na czebureki
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka spirytusu lub octu
- 1 żółtko
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki gorącej wody w razie potrzeby
Farsz:
- pierś z kurczaka
- 30 dag pieczarek
- 20 dag sera żółtego
- przyprawa do kurczaka
- olej
Sposób przygotowania:
- Wlejcie do garnka szklankę wody i zagotujcie ją z solą, cukrem i olejem.
- Garnek zdejmijcie z palnika i jednym ruchem wsypcie szklankę mąki.
- Całość dokładnie wymieszajcie na jednolitą masę i odstawcie do przestudzenia.
- Pozostałą mąkę wysypcie na stolnicę i wyłóżcie na nią wcześniej przygotowaną masę.
- Zagniećcie ciasto, dodając do niego spirytusu lub octu oraz żółtko.
- Dokładnie wyróbcie ciasto, aby było elastyczne i miękkie.
- Jeśli dodaliście za dużo mąki, dolejcie gorącej wody.
- Wyrobione ciasto owińcie w folię i wstawcie je na 20 minut do lodówki.
- W międzyczasie zróbcie farsz.
- Pierś z kurczaka umyjcie, pokrójcie w kostkę i usmażcie. Dodajcie przyprawy.
- Pieczarki oczyśćcie, pokrójcie w plasterki i usmażcie.
- Ser żółty zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach.
- Po 20 minutach ciasto wyciągnijcie z lodówki i rozwałkujcie na stolnicy na grubość ok. 3 mm.
- Gdy ciasto będzie mieć odpowiednią grubość, wytnijcie z niego koła za pomocą np. talerzyka deserowego.
- Na połowie tak wyciętego placka wyłóżcie farsz: usmażoną pierś z kurczaka i pieczarki oraz starty żółty ser.
- Całość złóżcie i dokładnie zaklejcie brzegi.
- Pierogi smażcie z obu stron na rozgrzanym, głębokim oleju do momentu zarumienienia się ciasta.
Czebureki najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym. Smacznego!
Zobacz także:
Jeśli macie ochotę na inne przepisy na pierogi, sprawdźcie te propozycje:
- Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem
- Przepis na prawdziwe pierogi ruskie. Sekretem ich wyjątkowości jest to ciasto z przepisu babci
- Niesamowicie tanie i delikatne pierogi z płuckami. Takie nadzienie to hit
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: