Wielkanoc już za 17 dni. Czy zastanawialiście się już, jakie ciasto zaserwujecie w tym roku gościom? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na przepyszny bananowy sernik pokryty słodką pianką o smaku batonika milky way.
Bananowy sernik z pianką milky way
Bananowy sernik z pianką milky way to wprost idealna propozycja na Wielkanoc. Jego wykonanie jest dziecinnie proste a efekt smakowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Kiedy już będziecie po sytym wielkanocnym obiedzie w rodzinnym gronie, podajcie gościom do kawy lub herbaty bananowy sernik z pianką milky way. W święta nikt nie liczy kalorii. To jedyny czas w roku, kiedy naprawdę możemy sobie pofolgować.
Bananowy sernik z pianką milky way to proste w przygotowaniu i tanie ciasto. Gorąco je polecamy!
Składniki:
Ciasto:
Zobacz także:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 120 g masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
Masa bananowa:
- ½ kg twarogu mielonego
- ½ szklanki cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 4 jajka
- 2 banany (dojrzałe)
- ¾ szklanki mleka
- 1 budyń bananowy
- 2 łyżki soku z cytryny
Pianka Milky Way:
- 250 ml śmietany kremówki +3 łyżki
- 3 batoniki milky way
- 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
- 1 śmietana fiks
- Wiórki kokosowe lub starta czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Następnie dodać żółtka oraz posiekane masło i zagnieść kruche ciasto.
- Wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy.
- Wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Masa bananowa: Jajka ubić na puszysto z cukrami. Dodać zmielony twaróg i dokładnie zmiksować.
- Banany obrać ze skórki skropić sokiem z cytryny. Zblenderować z mlekiem na shake wlać do masy serowej dodać budyń. Wszystko krótko wymieszać.
- Nie miksować długo, aby nie wtłaczać do sernika dużo powietrza (wtedy sernik może popękać).
- Tak przygotowaną masę wylać na kruchy spód, przykryć wierzch folią aluminiową i wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika.
- Piec około 50 minut. Dobrze wystudzić.
- Pianka Milky Way: Batoniki rozdrobnić przełożyć do rondelka. Wlać 3 łyżki śmietany kremówki. Podgrzać cały czas mieszając - do momentu rozpuszczenia batoników. Nie gotować!
- Odstawić do przestudzenia. Zimną z lodówki kremówkę ubić na sztywno. Uważać żeby nie przebić śmietany - może się zważyć.
- Pod koniec, dodając cukier puder i śmietan fiks oraz ostudzoną masę milky way, dobrze całość wymieszać.
- Rozsmarować na zimnym serniku posypać wiórkami lub czekoladą. Schłodzić w lodówce.