Co zrobić z resztkami wielkanocnego jedzenia? Zróbcie z nich 3 smakołyki
Newsy

Co zrobić z resztkami wielkanocnego jedzenia? Zróbcie z nich 3 smakołyki

Nie wyrzucajcie i nie marnujcie żywności. Jeśli macie dość świątecznych dań to przeróbcie je na coś wyjątkowo pysznego. Nie pożałujecie!
Magda Borucińska
kwiecień 05, 2021

Mazurki, wielkanocne babki z lukrem, jajka z majonezem, żurek z kiełbaską, sałatka jarzynowa, pieczony, faszerowany schab... Czasem ciężko zjeść wszystko, co przygotowaliśmy na święta. Nie marnujcie żywności, lepiej przeróbcie ją na inne, pyszne dania. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić z kiełbasy?

Nie wykorzystaliście całej zakupionej kiełbasy do wielkanocnego żurku? Możecie ją zamrozić albo dodać do leczo, zapiekanki makaronowej lub z ziemniakami albo do gulaszu. Polecamy zapiec ją z sosem chrzanowym i podać na obiad. Tak dobra, że palce lizać!

Co zrobić z ugotowanych jajek?

W święta wielkanocne zużywamy całe góry jajek – dodajemy je do żurku, do świątecznych wypieków, faszerujemy, podajemy z majonezem, dodajemy do sałatek… Czasem z rozpędu ugotujemy ich zbyt dużo, a przecież nie mogą leżeć w lodówce w nieskończoność.
Z łatwością przerobicie je na prostą i szybką do zrobienia pastę jajeczną. Oprócz jajek możecie wykorzystać również inne zalegające składniki jak np. resztki wędlin, więdnący szczypiorek, koperek czy natkę pietruszki. Najprostszy przepis to posiekanie jajek w drobną kostkę i wymieszanie ich z majonezem i musztardą. Doprawcie solą i pieprzem i gotowe! Przepis możecie dowolnie modyfikować w zależności od swoich upodobań oraz zawartości lodówki.

Doskonałym pomysłem na wtorkowy obiad będą sycące jajeczne kotlety. Zrobicie je dosłownie w 10 minut!

Zobacz także

Przepis na jajeczne kotlety

Składniki

  • 5-6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku, koperku lub natki pietruszki (w dowolnych proporcjach)
  • 1 kopiasta łyżka bułki tartej + bułka tarta do panierki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Jajka na twardo drobno posiekajcie lub rozdrobnijcie za pomocą widelca w misce.
  2. Dodajcie surowe jajko, bułkę tartą oraz posiekany koperek. Dokładnie wymieszajcie i dodajcie do smaku sól oraz pieprz.
  3. Masę podzielcie na porcje, z każdej uformujcie kotlet, lekko go spłaszczcie i obtoczcie w bułce tartej.
  4. Smażcie na mocno rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym na złoto z każdej strony.

Czytaj także:

Komentarze