
Mazurki, wielkanocne babki z lukrem, jajka z majonezem, żurek z kiełbaską, sałatka jarzynowa, pieczony, faszerowany schab... Czasem ciężko zjeść wszystko, co przygotowaliśmy na święta. Nie marnujcie żywności, lepiej przeróbcie ją na inne, pyszne dania.
Co zrobić z kiełbasy?
Nie wykorzystaliście całej zakupionej kiełbasy do wielkanocnego żurku? Możecie ją zamrozić albo dodać do leczo, zapiekanki makaronowej lub z ziemniakami albo do gulaszu. Polecamy zapiec ją z sosem chrzanowym i podać na obiad. Tak dobra, że palce lizać!
Co zrobić z ugotowanych jajek?
W święta wielkanocne zużywamy całe góry jajek – dodajemy je do żurku, do świątecznych wypieków, faszerujemy, podajemy z majonezem, dodajemy do sałatek… Czasem z rozpędu ugotujemy ich zbyt dużo, a przecież nie mogą leżeć w lodówce w nieskończoność.
Z łatwością przerobicie je na prostą i szybką do zrobienia pastę jajeczną. Oprócz jajek możecie wykorzystać również inne zalegające składniki jak np. resztki wędlin, więdnący szczypiorek, koperek czy natkę pietruszki. Najprostszy przepis to posiekanie jajek w drobną kostkę i wymieszanie ich z majonezem i musztardą. Doprawcie solą i pieprzem i gotowe! Przepis możecie dowolnie modyfikować w zależności od swoich upodobań oraz zawartości lodówki.
Doskonałym pomysłem na wtorkowy obiad będą sycące jajeczne kotlety. Zrobicie je dosłownie w 10 minut!
Przepis na jajeczne kotlety
Składniki
- 5-6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku, koperku lub natki pietruszki (w dowolnych proporcjach)
- 1 kopiasta łyżka bułki tartej + bułka tarta do panierki
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Jajka na twardo drobno posiekajcie lub rozdrobnijcie za pomocą widelca w misce.
- Dodajcie surowe jajko, bułkę tartą oraz posiekany koperek. Dokładnie wymieszajcie i dodajcie do smaku sól oraz pieprz.
- Masę podzielcie na porcje, z każdej uformujcie kotlet, lekko go spłaszczcie i obtoczcie w bułce tartej.
- Smażcie na mocno rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym na złoto z każdej strony.
Czytaj także:

Kotlety jajeczne obok pierogów leniwych i kaszy gryczanej z sosem, to główne przysmaki dawnych barów. W czasach, w których nie było w naszym kraju tak wielu restauracji czy fast foodów jak dziś, jeśli chcieliście zjeść coś na mieście, mogliście wejść do takiego baru jak „Agata” w Gorzowie Wielkopolskim. Nie zmieniło się w nim nic. Ani wystrój, ani dania, ani nawet ceny. Magda Gessler w Gorzowie Wielkopolskim Kuchenne rewolucje, reality show prowadzony przez Magdę Gessler, dotarły do Gorzowa Wielkopolskiego. Odwiedziły w mieście bar, który działa tam od 40 lat. Pomimo tego, że zupa pomidorowa kosztowała w barze tylko 2 zł, restauratorka uznała, że nie da się jej zjeść. Pochwaliła natomiast kotlety mielone i doceniła pracę obsługi kuchni. Jak w każdym odcinku programu, zaproponowała zmianę wystroju miejsca, a razem z załogą opracowała nowe menu. Między innymi wyjątkowe kotlety jajeczne. Wyświetl ten post na Instagramie Post udostępniony przez Kuchenne Rewolucje TVN (@kuchennerewolucjetvn) Przepis na kotlety jajeczne Magdy Gessler, z baru „Agata” Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 8 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko 1 cebula 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżeczka soli morskiej Pieprz do smaku Bułka tarta do panierowana Olej roślinny do smażenia Przygotowanie: Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnijcie przez praskę do ziemniaków. Jajka ugotowane na twardo obierzcie i grubo posiekajcie. Cebulę posiekajcie i zarumieńcie na...

Powstanie tego przepisu, wymusiło prawdopodobnie samo życie. Kiedyś zdobycie mięsa było bardzo trudne. Łatwiej można było dostać jajka. Wówczas w głowach gospodyń domowych, pojawił się pomysł na przygotowanie obiadu z produktów bardziej dostępnych. Minęło wiele lat, a kotlety jajeczne nadal cieszą się sporą popularnością wśród Polaków. Pyszne kotlety jajeczne Kotlety jajeczne to doskonała bezmięsna alternatywa kotletów mielonych. Można w nim przemycić różne zioła, a miłośnicy zielonych dodatków - szczypiorek bądź natkę pietruszki. Świetnie będą smakować solo z sosem pieczarkowym lub w duecie z ziemniakami i zdrową surówką. Idealne na obiad czy kolację! Koniecznie przetestujcie przepis podany poniżej. Składniki: 7 jajek 2 płaskie łyżki bułki tartej szczypiorek ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka oleju Wykonanie: Ugotujcie 6 jajek na twardo. Gdy będą już gotowe, obierzcie je i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Posiekajcie drobno szczypiorek. Do startych jaj dodajcie jedno surowe, sól, pieprz i posiekany szczypiorek. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszajcie. Uformujcie nieduże kotleciki, a później obtoczcie je w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie olej. Gdy będzie miał odpowiednią temperaturę, ułóżcie na nim przygotowane kotlety. Smażcie je z każdej strony po 3-4 minuty na złoty kolor. Usmażone odsączcie na przygotowanym wcześniej ręczniku papierowym. Prawda, że proste? A do tego jakie pyszne! Kotlety jajeczne najlepiej będą smakowały z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z marchewki bądź sosem pieczarkowym. Smacznego!

Zdarzy się, że na Wielkanoc kupicie za dużo jajek. By się nie zmarnowały, warto je wykorzystać do zrobienia smacznych dań! Jednym z nich są klasyczne kotlety faszerowane jajkami i szczypiorkiem. Poniżej podajemy wam prosty przepis na tę potrawę oraz kilka innych pomysłów na wykorzystanie wielkanocnych jajek. Przepis na krokiety z jajkiem Do przygotowania smacznych krokietów potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 12 naleśników 14 jaj Pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu Bułka tarta Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Usmażcie 10 zwyczajnych naleśników. Nie dodawajcie do nich za dużo cukru, a najlepiej w ogóle – mają w końcu posłużyć do zrobienia wytrawnych krokietów. Następnie rozgniećcie widelcem 12 ugotowanych na twardo jajek. Poszatkujcie drobno szczypiorek i dodajcie do jajek. Doprawcie dwiema łyżkami majonezu, solą i sporą ilością pieprzu. Wymieszajcie. 2 surowe jajka wbijcie do głębokiego talerza i roztrzepcie widelcem. Teraz na każdy z usmażonych naleśników nałóżcie czubatą łyżkę farszu. Zwińcie boki ciasno na krokiety. Miejsce zlepienia naleśnika posmarujcie jajkiem, a następnie posmarujcie całego krokieta. Tak przygotowane krokiety obtoczcie dokładnie w bułce tartej. Na patelnię wylejcie sporą ilość oleju i rozgrzejcie. Gdy będzie już gorący, zacznijcie smażyć krokiety na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony tak, by miały złoty kolor. I gotowe! Takie krokiety smakują fantastycznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jak wam się podoba taki sposób wykorzystania wielkanocnych jajek? Inne sposoby na jajka wielkanocne Krokiety z jajkami to tylko jedna z potraw, do których wykorzystacie jajka! Świetnie sprawdzą się do przyrządzenia klasycznej pasty rybnej z...

Czy znacie kogoś, kto nie lubi kotletów mielonych ? My też nie! Chrupiące, aromatyczne, z dodatkiem ziół i cebulki zawsze smakują fantastycznie. Pasuje do nich praktycznie wszystko – kapusta, buraki ćwikłowe, ogórki kiszone lub klasyczny coleslaw . Wypróbujcie ten prosty przepis, dzięki któremu w kilku banalnych krokach zrobicie przepyszne mielone! Jak zrobić idealne mielone? Każdej gospodyni przyda się kilka trików, dzięki którym jej mielone zawsze będą smakowały fantastycznie! Zioła – to podstawa aromatycznych kotletów! Możecie dodać do nich majeranek, świeży koperek lub natkę pietruszki. Cebula – koniecznie zeszklona na maśle! Czosnek - wielu zapomina o tym dodatku. Kilka ząbków czosnku rewelacyjnie podkręci smak mieloniaków. Długo wyrabiane mięso – im dłużej będziecie wyrabiać mięso, tym bardziej pulchne ono będzie i smaczne. Pominięcie tego etapu zaowocuje mniej smacznymi kotletami. Przepis na kotlety mielone Składniki: 600 g wieprzowiny bez kości 1 cebula 1 jajko 150 g tartej bułki Wybrane zioła Czosnek - kilka ząbków sól, pieprz tłuszcz do smażenia Taka ilość składników wystarczy na zrobienie 4 porcji kotletów. Czas przygotowania to około 40 minut. Przygotowanie: Mięso płuczemy, cebulę obieramy, mielimy z mięsem, dodajemy jajko i 3 łyżki tartej bułki. Cebulkę podsmażamy, czosnek kroimy drobno i dodajemy do masy mięsnej. Masę doprawiamy, dodajemy 4 łyżki ciepłej wody i wyrabiamy. Formujemy z masy owalne kotlety, obtaczamy je w pozostałej tartej bułce, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu 7-8 min z jednej strony, odwracamy i dosmażamy 7 min z drugiej strony.