Mazurki, wielkanocne babki z lukrem, jajka z majonezem, żurek z kiełbaską, sałatka jarzynowa, pieczony, faszerowany schab... Czasem ciężko zjeść wszystko, co przygotowaliśmy na święta. Nie marnujcie żywności, lepiej przeróbcie ją na inne, pyszne dania.
Co zrobić z kiełbasy?
Nie wykorzystaliście całej zakupionej kiełbasy do wielkanocnego żurku? Możecie ją zamrozić albo dodać do leczo, zapiekanki makaronowej lub z ziemniakami albo do gulaszu. Polecamy zapiec ją z sosem chrzanowym i podać na obiad. Tak dobra, że palce lizać!
Co zrobić z ugotowanych jajek?
W święta wielkanocne zużywamy całe góry jajek – dodajemy je do żurku, do świątecznych wypieków, faszerujemy, podajemy z majonezem, dodajemy do sałatek… Czasem z rozpędu ugotujemy ich zbyt dużo, a przecież nie mogą leżeć w lodówce w nieskończoność.
Z łatwością przerobicie je na prostą i szybką do zrobienia pastę jajeczną. Oprócz jajek możecie wykorzystać również inne zalegające składniki jak np. resztki wędlin, więdnący szczypiorek, koperek czy natkę pietruszki. Najprostszy przepis to posiekanie jajek w drobną kostkę i wymieszanie ich z majonezem i musztardą. Doprawcie solą i pieprzem i gotowe! Przepis możecie dowolnie modyfikować w zależności od swoich upodobań oraz zawartości lodówki.
Doskonałym pomysłem na wtorkowy obiad będą sycące jajeczne kotlety. Zrobicie je dosłownie w 10 minut!
Zobacz także:
Przepis na jajeczne kotlety
Składniki
- 5-6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku, koperku lub natki pietruszki (w dowolnych proporcjach)
- 1 kopiasta łyżka bułki tartej + bułka tarta do panierki
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Jajka na twardo drobno posiekajcie lub rozdrobnijcie za pomocą widelca w misce.
- Dodajcie surowe jajko, bułkę tartą oraz posiekany koperek. Dokładnie wymieszajcie i dodajcie do smaku sól oraz pieprz.
- Masę podzielcie na porcje, z każdej uformujcie kotlet, lekko go spłaszczcie i obtoczcie w bułce tartej.
- Smażcie na mocno rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym na złoto z każdej strony.
Czytaj także: