Znalezienie pomysłu na obiad to czasem nie lada wyzwanie. Na pewno każdy z was staje czasem przed wyborem i zadaje sobie to pytanie: Co dziś na obiad? Mamy dla was naprawdę smaczną propozycję. Ten przepis pozwoli wam wykorzystać mięso z gotowania rosołu, a jednocześnie zadowoli wszystkich waszych domowników. Przygotujcie mięso w sosie chrzanowym.
Przepis na wołową sztukę mięsa w sosie chrzanowym
Ten przepis jest całkiem szybki i dość nieszablonowy. Polubicie się z nim!
Składniki na sztukę mięsa w sosie chrzanowym
- ok. 1,5 kg wołowiny
- pół małego selera
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- por
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
- 2-3 ziela angielskie
- 3 ziarenka pieprzu
- sól
- pieprz
- 1 łyżka ostrego chrzanu ze słoiczka
- 1/3 szklanki śmietany
- łyżka maki
- tłuszcz do zasmażki
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie sztuki mięsa w sosie chrzanowym
- W dużym garnku zagotujcie wodę. Posólcie wodę do smaku.
- Umyjcie wołowinę i wrzućcie do gotującej się wody dodajcie mięso.
- Gdy woda się ponownie zagotuje, dodajcie listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotujcie ok. godzinę pod przykryciem na wolnym ogniu.
- Zbierajcie szumowiny wytrącające się z mięsa przynajmniej kilka razy.
- Umyjcie wszystkie warzywa i obierzcie je.
- Po ok. godzinie gotowania mięsa, dodajcie do niego warzywa.
- Gotujcie ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
- Ugotowane mięso wyjmijcie i przykryjcie.
- W małym garnku rozgrzejcie tłuszcz. Podsmażcie w nim mąkę, dodajcie ok. 2 szklanki wywaru z gotowania mięsa. Dodajcie śmietanę i dobrze wymieszajcie.
- Zagotujcie zawartość małego garnka.
- Dodajcie do garnka z sosem chrzan, natkę pietruszki i koperek. Doprawcie do smaku pieprzem, odrobina cukru.
- Pokrójcie mięso.
- Podawajcie mięso polane sosem. Dobrze smakuje z ziemniakami i surówką.
Idealnie do tego dania będzie nadawało się mięso rosołowe. Wtedy możecie ugotować za jednym razem zupę i drugie danie.
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: