Jeszcze lepsze niż na surowo! Zróbcie czereśnie w cieście. Przepyszna przekąska na ciepłe dni SEO: Co zrobić z czereśni? Przepis na czereśnie w cieście
Gotujmy.pl/IwonaDD
Newsy

Co zrobić z czereśni? Przepis na czereśnie w cieście

Poznajcie ten nadzwyczajny przepis na świetną przekąskę z owoców. Czereśnie w tej odsłonie to niebo w gębie!

Czereśnie najbardziej smakują wam na surowo? To bardzo dobrze, w tej formie faktycznie są najzdrowsze. Jeśli szukacie jednak ciekawych pomysłów na wykorzystanie czereśni, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Czereśnie w cieście są wyśmienite. Lekkie, chrupiące ciasto otula dokładnie przepyszny letni owoc. Przekonajcie się sami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na czereśnie w cieście

Ta lekka letnie przekąska zachwyci waszych domowników, ale to też super pomysł na danie, którym poczęstujecie gości. Idealnie sprawdzą się na przekąskę do meczu lub letnia imprezę.

Składniki na czereśnie w cieście

  • 200 g czereśni
  • 1 jajko
  • 100 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 1 szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 l oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania
Zobacz także
Sypane ciasto z truskawkami. Banalnie proste i wyjątkowo pyszne

Sypane ciasto z truskawkami. Banalnie proste i wyjątkowo pyszne

Lara Gessler nie wyrzuca pestek po czereśniach. Pokazała, że zrobi z nich coś pysznego!

Lara Gessler nie wyrzuca pestek po czereśniach. Pokazała, że zrobi z nich coś pysznego!

Przygotowanie czereśni w cieście

  1. Przygotujcie ciasto naleśnikowe. Rozbijcie jajka, oddzielcie żółtka od białek.
  2. Wymieszajcie żółtka z mlekiem, mąką, sodą oczyszczoną i cukrem.
  3. Białka ubijcie na sztywną pianę. Delikatnie połączcie ubitą pianę z gęstym ciastem naleśnikowym. Być może będziecie musieli dolać do niego trochę więcej mleka.
  4. Odstawcie ciasto naleśnikowe na pół godziny w zimne miejsce, na przykład do lodówki.
  5. Oczyśćcie czereśnie: umyjcie je dokładnie w zimnej wodzie.
  6. Osuszcie je i wydrylujcie dokładnie z pestek. Drylujcie czereśnie od dołu robiąc to tak, aby nie oderwał się od nich ogonek na górze. Przekąska będzie wtedy bardziej efektowna.
  7. Rozgrzejcie olej do 180-190 stopni.
  8. Wydrylowane czereśnie zanurzcie szybko w cieście trzymając je za pozostawiony ogonek.
  9. Wrzućcie je na głęboki olej. Wrzucajcie je po jednej sztuce, aby nie zlepiły się podczas smażenia.
  10. Smażcie na rumiany kolor przez ok. 2-3 minuty.
  11. Odsączcie z oleju na papierze kuchennym.
  12. Posypcie czereśnie cukrem pudrem i podawajcie.

Smakują najlepiej na ciepło, ale mogą być też ziemną przekąską. Czereśnie w cieście możecie podać na jednym talerzu z czereśniami świeżymi. Będą prezentować się jeszcze lepiej.

Źródło: gotujmy.pl

Te zielone wiosenne naleśniki wyglądają i smakują obłędnie. Prawdziwy kulinarny hit! SEO: Przepis na zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem. Ciekawy pomysł na naleśniki
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Przepis na zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem. Prawdziwy kulinarny hit
Zielone naleśniki to bardzo ciekawy pomysł na przygotowanie tego popularnego dania. Swój kolor zawdzięczają zdrowemu dodatkowi. Pokochają je zarówno dorośli, jak i dzieci.

Naleśniki to potrawa, co do której zgodne są wszystkie pokolenia. Kochają je dzieci, a równie chętnie jadają je dorośli i seniorzy. Naleśniki można oczywiście jadać na słodko, ale wyborne są też na słono, na przykład z serem i pieczarkami albo ze szparagami . Mamy dla was pomysł na naprawdę niebanalne naleśniki. Zarówno pod względem ciasta, jak i farszu. Przygotujcie te zielone naleśniki, a zaskoczycie domowników. Przepis na zielone naleśniki Zielone naleśniki sprawdzą się na obiad, ale też na śniadanie lub kolację. W tej wiosennej wersji świetnie się prezentują. Składniki na zielone naleśniki z twarożkiem 100 g świeżego szpinaku 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 szklanka wody (może być gazowana) duża szczypta soli szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju olej do smażenia farsz twarożkowy 800 g twarożku kanapkowo-sernikowego 200 g rzodkiewek 7-10 kwiatków szczypiorku lub szczypiorku sól ziołowa do smaku kilka łyżek jogurtu naturalnego Przygotowanie zielonych naleśników ze szczypiorkiem Przygotujcie ciasto naleśnikowe: do dużej miski wsypcie mąkę, dodajcie soli cukier. Wymieszajcie suche składniki. Dodajcie mleko i wodę (najlepiej gazowaną) i wymieszajcie dokładnie. Dodajcie jajko i olej do masy na naleśniki. Wymieszajcie dokładnie trzepaczką składniki. Odstawcie ciasto na chwilę . Szpinak wrzućcie do blendera. Dodajcie do niego trochę wody i zmiksujcie. Dodajcie rozdrobniony szpinak do masy na naleśniki. Wymieszajcie ciasto dokładnie. Usmażcie naleśniki , starając się zużywać do nich jak najmniej oleju. Przygotujcie farsz: do twarożku dodajcie rozdrobnione kwiaty szczypiorku lub po prostu siekany szczypior. Dodajcie drobno pokrojoną lub startą na tarce rzodkiewkę. Doprawcie farsz do smaku solą ziołową, solą,...

Japońskie naleśniki są mega puszyste. Najlepszy przepis na słodkie śniadanie
Newsy
Japońskie naleśniki są mega puszyste. Najlepszy przepis na słodkie śniadanie
Puszyste i delikatne jak chmurka japońskie naleśniki to pyszna przekąska albo pomysł na śniadanie lub obiad. Zachwycą dużych i małych.

Japońskim naleśnikom bliżej do puszystych biszkoptowych omletów albo sufletów niż tradycyjnych naleśników , jakie większość osób przygotowuje w domowym zaciszu. Są bardzo pulchne i dość grube, a ich środek wilgotny i delikatny.  Swoją puszystość zawdzięczają ubitym białkom. Są pyszną propozycją na słodkie śniadanie albo obiad. Do ciasta możecie dodać ekstrakt waniliowy, skórkę otartą z cytryn albo pomarańczy – dzięki temu naleśniki zyskają nowy smak i aromat. Mocno rosną, w wielu przepisach zaleca się używanie specjalnych metalowych obręczy, dzięki czemu naleśniki japońskie trzymają swój kształt. Podawajcie je od razu po zrobieniu, gorące są najlepsze (w trakcie stygnięcia zaczną opadać). Świetnie smakują podane z bitą śmietaną, syropem klonowym albo świeżymi owocami. Bliżej im do amerykańskich pancakes niż naszych cienkich naleśników. Pamiętajcie, aby jajka były w temperaturze pokojowej. Przepis na japońskie naleśniki Składniki Niecałe pół szklanki mąki pszennej 3 żółtka 3 łyżeczki cukru (najlepiej drobnego albo cukru pudru) 4 łyżki mleka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 białek 5 łyżek cukru (najlepiej drobnego albo cukru pudru) Przygotowanie W czystej i suchej misce ubijcie pianę z białek na sztywno. Możecie dodać szczyptę soli, to przyspieszy proces ubijania. Stopniowo dodawajcie cukier do piany. W drugiej misce dokładnie wymieszajcie mokre składniki: żółtka, olej, mleko oraz cukier. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiejcie do masy. Użyjcie sitka albo specjalnego przesiewacza do mąki. To sprawi, że będzie lepiej napowietrzona, a japońskie naleśniki staną się dzięki temu bardziej puszyste. Dodawajcie po trochu pianę z białek do masy i delikatnie...

Parówka w naleśniku
wiola11/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na oszczędny i wyśmienity posiłek. Parówki w naleśniku robi się w mig. Głód znika na długo
Parówka w cieście. Pierwsze skojarzenie to oczywiście hot dog. Zamiast popularnego fast-fooda ze stacji paliw, wybierzmy domowe parówki w cieście naleśnikowym!

Impreza ze znajomymi, kinderbal naszych małych podopiecznych, czy po prostu śniadanie – okazja nie ma znaczenia. Ta przekąska sprawdzi się w każdych warunkach. Chyba dlatego, że po prostu mamy słabość do jedzenia obsmażanego w cieście. Poniższy przepis nie przewiduje jednak smażenia parówek w głębokim tłuszczu. Zamiast tego zawiniemy je w gotowe naleśniki wcześniej i potem podsmażymy jak krokiety. Nasza przekąska ma jeszcze dwie bardzo ważne zalety. Po pierwsze jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Po drugie jest daniem na każdą kieszeń. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z gorącym barszczem czerwonym – podobnie jak wspomniane tradycyjne krokiety. Będzie pasowała także do kufla zimnego piwa. Przepis na parówki w naleśniku Składniki: 1 szklanka mleka Pół szklanki wody gazowanej 2 jajka Ok. 20 dag mąki pszennej Szczypta soli Ok. 6 parówek Ok. 8 plastrów sera żółtego 2-3 średniej wielkości ogórki kiszone Bułka tarta Olej rzepakowy Przygotowanie: Z mąki, mleka, wody gazowanej, oleju, szczypty soli i 1 jajka przygotowujemy tradycyjne ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni. Ser i ogórki kroimy na cienkie plastry i umieszczamy w naleśnikach razem z parówką. Zawijamy naleśniki w rulonik, zatykamy naleśniki z tyłu. Roztrzepujemy jajko w jednym naczyniu, na dwóch pozostałych wysypujemy nieco mąki i bułki tartej. Panierujemy ruloniki i smażymy na rozgrzanym oleju. Smacznego!

Krążki cebulowe
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Krążki cebulowe, jak marzenie. Eksplozja smaku z każdym kęsem
To pyszna przekąska, która smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Podstawę krążków cebulowych, zgodnie z nazwą, stanowi cebula. Podawane jako przekąska, z sosem lub jako dodatek do dania głównego, potrafią zachwycić nawet najbardziej wytrawnych smakoszy kuchni. Popularny w USA przysmak Krążki cebuli otoczone w cieście i panierce, a następnie smażone na głębokim tłuszczu przywędrowały do nas zza oceanu. Mogą być uzupełnieniem hamburgerów czy żeberek. Do dziś nie ma szczegółowych informacji, kto i kiedy wymyślił krążki cebulowe. Najczęściej źródła podają Teksas jako miejsce ich powstania. Miało się to zdarzyć jeszcze przed 1910 rokiem. Dwadzieścia lat później na łamach The New York Times Magazine pojawiła się reklama oleju marki Crisco, która zawierała przepis na smażone w głębokim tłuszczu krążki cebulowe. Krążki cebulowe to danie typu fast food Niezależnie od tego, czy jesz pierścienie cebulowe z ulubionym burgerem, czy jako przekąskę podczas oglądania TV,  tego typu danie może cię szybko nasycić. Wysokiej jakości krążki powinny być chrupiące i złociste. Można je podawać z sosem tysiąca wysp lub zwykłym ketchupem oraz ostrą salsą paprykową. Onion rings Oryginalnie cebulowy przysmak smaży się w panierce z mąki i mleka. Uwielbiają je nie tylko Amerykanie! W wielu polskich restauracjach znajdziecie je w karcie menu. Zapraszamy do przetestowania naszego przepisu na krążki cebulowe, dzięki któremu z łatwością przygotujecie je w domu. Składniki 50 dag cebuli 1 szklanka mąki 2 duże jajka 1,5 szklanki mleka łyżka soli pieprz olej Sposób przygotowania Cebule obieramy i płuczemy w zimnej wodzie. Ostrym nożem kroimy je na centymetrowe plastry, ze środka wyjmując mniejsze krążki....