Ciasto drożdżowe to jeden z bezpieczniejszych wypieków. Wszystkim smakuje i mogą go jeść nawet osoby dbające o linię, jeśli użyjecie odpowiednio niewielką ilość kruszonki lub owoców. A co zrobić, by ciasto po upieczeniu na długo zachowało świeżość? Sprawdźcie!
Jak przyrządzić ciasto drożdżowe, by długo było świeże?
Sekretem pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego jest użycie odpowiedniej ilości tłuszczu. Jeżeli dodacie za mało masła lub oleju, to niestety ciasto wyjdzie suche i szybko zrobi się niesmaczne. Dlatego podczas przygotowywania ciasta drożdżowego upewnijcie się, że dodaliście odpowiednio dużo tłuszczu. Użyjcie go nieco więcej niż zwykle, a ciasto będzie świeże nawet przez 4 dni!
Przepis na pulchne ciasto drożdżowe z kruszonką
Do przygotowania pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 75 dag mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 125 g cukru
- 1 saszetka cukru waniliowego
- ¾ szklanki mleka
- Pół szklanki oleju
Do kruszonki:
- 250 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 1 saszetka cukru waniliowego
- 75 g masła
Przygotowanie:
- Rozkruszcie drożdże, wsypcie po jednej łyżce mąki i cukru oraz nieco ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wymieszajcie do połączenia składników i odstawcie na około 20 minut do wyrośnięcia.
- Resztę mąki na ciasto przesiejcie do miski. Jedno jajko, dwa żółtka i cukier ubijcie mikserem.
- Gotowy rozczyn dodajcie do przesianej mąki wraz z masą z jajek z cukrem i ciepłym mlekiem. Wyróbcie całość za pomocą haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie.
- Po chwili dodawajcie powoli do ciasta olej. Wyrabiajcie przez co najmniej 15 minut lub dłużej.
- Wyrobione ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Wyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia (najlepiej niedużą keksówkę). Gdy ciasto już wyrośnie, ponownie je zagniećcie i przełóżcie do formy. Odstawcie jeszcze na pół godziny.
- W tym czasie zróbcie kruszonkę. Połączcie zimne masło z mąką i po chwili dodajcie cukier. Rozcierajcie między palcami, by powstała kruszonka i posypcie nią wierzch wyrośniętego ciasta.
- Blaszkę z ciastem wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez 40 minut. Smacznego!
Czytaj także: