Ciasto drożdżowe to jeden z bezpieczniejszych wypieków. Wszystkim smakuje i mogą go jeść nawet osoby dbające o linię, jeśli użyjecie odpowiednio niewielką ilość kruszonki lub owoców. A co zrobić, by ciasto po upieczeniu na długo zachowało świeżość? Sprawdźcie!

Jak przyrządzić ciasto drożdżowe, by długo było świeże?

Sekretem pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego jest użycie odpowiedniej ilości tłuszczu. Jeżeli dodacie za mało masła lub oleju, to niestety ciasto wyjdzie suche i szybko zrobi się niesmaczne. Dlatego podczas przygotowywania ciasta drożdżowego upewnijcie się, że dodaliście odpowiednio dużo tłuszczu. Użyjcie go nieco więcej niż zwykle, a ciasto będzie świeże nawet przez 4 dni!

Przepis na pulchne ciasto drożdżowe z kruszonką

Do przygotowania pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 75 dag mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 125 g cukru
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • ¾ szklanki mleka
  • Pół szklanki oleju

Do kruszonki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • 75 g masła

Przygotowanie:

  1. Rozkruszcie drożdże, wsypcie po jednej łyżce mąki i cukru oraz nieco ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wymieszajcie do połączenia składników i odstawcie na około 20 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki na ciasto przesiejcie do miski. Jedno jajko, dwa żółtka i cukier ubijcie mikserem.
  3. Gotowy rozczyn dodajcie do przesianej mąki wraz z masą z jajek z cukrem i ciepłym mlekiem. Wyróbcie całość za pomocą haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie.
  4. Po chwili dodawajcie powoli do ciasta olej. Wyrabiajcie przez co najmniej 15 minut lub dłużej.
  5. Wyrobione ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  6. Wyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia (najlepiej niedużą keksówkę). Gdy ciasto już wyrośnie, ponownie je zagniećcie i przełóżcie do formy. Odstawcie jeszcze na pół godziny.
  7. W tym czasie zróbcie kruszonkę. Połączcie zimne masło z mąką i po chwili dodajcie cukier. Rozcierajcie między palcami, by powstała kruszonka i posypcie nią wierzch wyrośniętego ciasta.
  8. Blaszkę z ciastem wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez 40 minut. Smacznego!

Czytaj także:

Zobacz także: