Ciasto drożdżowe bywa nieraz kapryśne. Wystarczy chwila nieuwagi, aby cała praca poszła na marne. To rodzaj wypieku, który potrzebuje czasu, a przede wszystkim odpowiedniego podejścia. Dzięki temu trikowi, drożdżówka zawsze wyjdzie idealna.

Do przygotowania tradycyjnego ciasta drożdżowego potrzeba kilku kluczowych składników, a są to:

  • jajka,
  • mleko,
  • mąka,
  • cukier,
  • masło,
  • drożdże.

Może być ono przyrządzone na wiele sposobów. Można zrobić je z serem, ze śliwkami, wiśniami, jagodami, czekoladą lub po prostu kruszonką. Jeszcze ciepła smakuje najlepiej!

Drożdże to niepozorne źródło witamin 

Drożdże wbrew pozorom są bezkonkurencyjne, jeśli chodzi o zawartość witamin z grupy B. Poza tym stanowią idealne źródło łatwo przyswajalnego białka. Ponadto w ich składzie można również znaleźć takie składniki jak fosfor, cynk, magnez, żelazo, potas, chrom czy selen. Dzięki bogatemu składowi są idealne dla osób mających problemy z włosami bądź skórą.

Zobacz także:

Zastosowanie drożdży poza kuchnią

Produkt ma swoje zastosowanie przede wszystkim w kuchni, ale nie każdy wie iż drożdże, dzięki swoim cennym wartościom, mogą być również wykorzystywane w innych celach. Przykładowo mogą być użyte jako:

  • odżywcze maseczki - idealnie sprawdzą się dla osób mających problemy z trądzikiem, gdyż pomagają w pielęgnacji skóry. Regulują wydzielanie sebum i zmniejszają liczbę zaskórników.
  • napój z drożdży - picie mikstury przygotowanej na bazie drożdży świetnie wzmocni włosy, a także poprawi jakość cery.
  • naturalny nawóz do roślin doniczkowych - dzięki nim kwiaty będą bujnie oraz zdrowo rosły.

Jeden krok do idealnego ciasta drożdżowego

Przygotowywanie drożdżówki rozpoczyna się od zrobienia rozczynu z drożdży. Do jego wykonania zazwyczaj potrzebne są drożdże, mleko, odrobina mąki oraz cukru. Jeśli zależy wam, aby ciasto było delikatne, sprężyste i pyszne wystarczy wówczas wymienić jeden składnik.

Zamiast zalewać drożdże mlekiem, dodajcie do nich kefir. To gwarancja udanej drożdżówki, gdyż na nim zawsze wychodzi idealnie. Poza tym ciasto również przez dłuższy czas zachowa swoją świeżość.