Placki ziemniaczane smakują doskonale z wieloma dodatkami. Z cukrem, śmietaną, sosem grzybowym i oczywiście gulaszem węgierskim, są fantastyczne. Możliwości jest wiele i ogranicza was tylko wyobraźnia! Doskonałym dodatkiem do placków jest smaczny twarożek z dodatkiem śmietany, koperku i szczypiorku. Ułóżcie dodatkowo na plackach śledzie – nada im to niesamowitego charakteru! Tak przygotowane placki z pewnością posmakują waszym gościom.

Przepis na placki ziemniaczane ze śledziem

Do przygotowania takich placuszków będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 400 g ziemniaków
  • 1 łyżkę mąki
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz

Do twarożku:

  • 1 kostkę półtłustego twarogu (250 g)
  • 250 g śledzi w oleju
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżkę koperku
  • 1 łyżkę szczypiorku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. W misce wymieszajcie twaróg z dwiema łyżkami śmietany. Dodajcie pieprz i sól oraz świeży i posiekany koperek oraz szczypiorek. Zamieszajcie i odstawcie.
  2. Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Dodajcie łyżkę mąki, jedno jajko oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszajcie.
  3. Śledzie pokrójcie na kawałki o szerokości ok. 2-3 cm.
  4. Rozgrzejcie na patelni dużą ilość oleju. Gdy już będzie gorący, chochelką nakładajcie ciasto i smażcie placuszki tak, by się zarumieniły i nieco przypiekły z obu stron. Po usmażeniu przełóżcie je na talerz wyłożony grubą warstwą papierowych ręczników. To sprawi, że placki nie będą tak tłuste (ręczniki wchłoną nadmiar oleju).
  5. Gotowe placki ułóżcie na talerzu. Na każdym połóżcie łyżkę twarożku i na to jeden kawałek śledzia. Posypcie świeżo mielonym pieprzem i połóżcie kawałek świeżego koperku dla dekoracji.

I gotowe! Tak podane placki ziemniaczane będą doskonale smakowały zarówno na zimno, jak i na ciepło. Ciekawym dodatkiem będą marynowane grzybki – połóżcie je po prostu na talerzu obok placków. Dzięki temu ich smak będzie jeszcze bardziej wytrawny. Smacznego!

Zobacz także:

 

Źródło: gotujmy.pl