Dietetycy zgodnie twierdzą, że jajka to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Bowiem swoją popularność zyskały nie tylko dzięki walorom smakowym, ale również cennym wartościom odżywczym. Tych w ich składzie zdecydowanie nie brakuje.

Cenne wartości odżywcze jajek

Jajka zawierają bardzo dużą ilość białka, ale także żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód oraz witaminy – A, B, D, E i K. 

Ich regularne spożywanie wspomaga odchudzanie, zapobiega anemii, wzmacnia system odpornościowy, poprawia pamięć, zmniejsza ryzyko chorób serca, chroni wzrok i zapobiega rozwojowi zaćmy, wzmacnia mięśnie, kości i zęby oraz wspomaga prawidłowy rozwój płodu. Polacy najczęściej spożywają je w formie jajecznicy.

Jajecznica z oregano i serem halloumi

Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, jak przyrządzić jajecznicę. W końcu filozofii tu nie ma. Wystarczą jajka, sól, pieprz oraz masełko i gotowe. Istnieje jednak jeden składnik, który już na zawsze odmieni smak tego popularnego śniadania. To oregano.

Zobacz także:

Koniecznie przetestujcie przepis zakładający użycie tej przyprawy. Swoje śniadanie wzbogaćcie również o przepyszny ser halloumi.

Przepis na jajecznicę z oregano i serem halloumi

Będziecie potrzebować

  • 3 jajek
  • 20 gramów boczku
  • 100 gramów sera halloumi
  • Przypraw: soli, pieprzu i oregano

Przygotowanie

  1. Boczek pokrójcie w kosteczkę, a następnie umieśćcie na rozgrzanej patelni (nie dodawajcie żadnego tłuszczu, boczek go nie potrzebuje). 
  2. Kiedy boczek zacznie ładnie się rumienić wbijcie do niego jajka, doprawcie całość solą, pieprzem oraz oregano i zacznijcie je energicznie mieszać. Gotową jajecznicę przełóżcie na talerz i zajmijcie się serem.
  3. Ser halloumi pokrójcie na plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Tak przygotowane umieśćcie na zwykłej patelni z niewielką ilością tłuszczu lub na specjalnej patelni grillowej bez żadnego tłuszczu. Smażcie z obu stron aż do momentu, w którym nieco zbrązowieje.
  4. Tak przygotowany ser przełóżcie na talerz z jajecznicą. Gwarantujemy wam, że tego połączenia smakowego nie zapomnicie przez długi czas, a to danie na stałe zagości w waszym jadłospisie.

Smacznego!

Źródło: gotujmy