Postanowiliśmy sprawdzić, jaki sposób na kotlety mają prawdziwi mistrzowie kuchni. Wnioski? Będziecie poważnie zaskoczeni.

Zaskoczenie wywołają jednak niewyszukane dodatki i nietypowe składniki, a prostota, którą znamy właśnie z babcinych przepisów!

Tradycyjne, wilgotne w środku kotlety mielone

To właśnie w babcine sprawdzone receptury dają unikalny, najlepszy z najlepszych smak mielonych. To czy dodacie do środka bułkę namoczoną czy tartą, ma ostatecznie niewielkie znaczenie.

Bardziej istotny jest wybór odpowiedniego mięsa do waszego dania. Kotlety mielone muszą być przygotowane z dość tłustego mięsa.

Zobacz także:

W przeciwnym wypadku będą suche w środku i na pewno nie posmakują waszym domownikom spragnionym tradycyjnego smaku.

Przepis na kotlety mielone

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej tłusta łopatka wieprzowa)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej (lub czerstwa bułka namoczona w wodzie i odciśnięta)
  • Mała cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • Odrobina pieprzu
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso zmielcie w maszynce.
  2. Cebulę obierzcie ze skórki i pokrójcie w drobniutką kostkę.
  3. Dodajcie do mięsa bułkę tartą, jajko, pieprz i sól.
  4. Wyrabiajcie ręką mięso na kotlety przez kilka minut, by składniki dobrze się wymieszały.
  5. Formujcie kotlety i spłaszczcie je delikatnie od góry.
  6. Kotlety mielone można dodatkowo obtoczyć jeszcze w bułce tartej, tworząc w ten sposób delikatną panierkę. Nie jest to jednak krok obowiązkowy.
  7. Rozgrzejcie na patelni olej.
  8. Kotlety smażcie na apetyczny, brązowy kolor przez ok. 7 min z obu stron.
  9. Początkowo smażenie powinno odbywać się na dość dużym ogniu po to, by temperatura na patelni radykalnie nie zmniejszyła się po włożeniu na nią surowego mięsa.
  10. Po kilku minutach smażenia, możecie delikatnie przekręcić kurek z gazem i zmniejszyć ogień.
  11. Podawajcie np. z ziemniakami i buraczkami lub gotowaną marchewką z groszkiem.