Postanowiliśmy sprawdzić, jaki sposób na kotlety mają prawdziwi mistrzowie kuchni. Wnioski? Będziecie poważnie zaskoczeni.
Zaskoczenie wywołają jednak niewyszukane dodatki i nietypowe składniki, a prostota, którą znamy właśnie z babcinych przepisów!
Tradycyjne, wilgotne w środku kotlety mielone
To właśnie w babcine sprawdzone receptury dają unikalny, najlepszy z najlepszych smak mielonych. To czy dodacie do środka bułkę namoczoną czy tartą, ma ostatecznie niewielkie znaczenie.
Bardziej istotny jest wybór odpowiedniego mięsa do waszego dania. Kotlety mielone muszą być przygotowane z dość tłustego mięsa.
Zobacz także:
W przeciwnym wypadku będą suche w środku i na pewno nie posmakują waszym domownikom spragnionym tradycyjnego smaku.
Przepis na kotlety mielone
Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej tłusta łopatka wieprzowa)
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej (lub czerstwa bułka namoczona w wodzie i odciśnięta)
- Mała cebula
- 1 łyżeczka soli
- Odrobina pieprzu
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Mięso zmielcie w maszynce.
- Cebulę obierzcie ze skórki i pokrójcie w drobniutką kostkę.
- Dodajcie do mięsa bułkę tartą, jajko, pieprz i sól.
- Wyrabiajcie ręką mięso na kotlety przez kilka minut, by składniki dobrze się wymieszały.
- Formujcie kotlety i spłaszczcie je delikatnie od góry.
- Kotlety mielone można dodatkowo obtoczyć jeszcze w bułce tartej, tworząc w ten sposób delikatną panierkę. Nie jest to jednak krok obowiązkowy.
- Rozgrzejcie na patelni olej.
- Kotlety smażcie na apetyczny, brązowy kolor przez ok. 7 min z obu stron.
- Początkowo smażenie powinno odbywać się na dość dużym ogniu po to, by temperatura na patelni radykalnie nie zmniejszyła się po włożeniu na nią surowego mięsa.
- Po kilku minutach smażenia, możecie delikatnie przekręcić kurek z gazem i zmniejszyć ogień.
- Podawajcie np. z ziemniakami i buraczkami lub gotowaną marchewką z groszkiem.