Gospody w Czechach słyną ze smacznych i wyszukanych przekąsek do piwa. Czescy piwosze raczą się złocistym trunkiem z obowiązkowymi dodatkami.

Utopenec to marynowane kiełbaski lub sardelki. Do zimnych przekąsek zalicza się także nakládaný hermelín. Ten specyficzny rarytas to marynowany w oleju z dodatkami miękki ser podpuszczkowy, podobny do camemberta. Hermelin Czesi  uwielbiają także w postaci obsmażonego kotlecika w panierce. Do tego wykorzystują także inne gatunki sera, np. edamski lub munsterski.

Ciągnący się, gorący smażony ser nie musi być tylko i wyłącznie zakąską do piwa. Jeśli podacie go z ziemniakami i sałatką, stanie się podstawą dobrego, pełnowartościowego obiadu.

Czeski smažený sýr, zwany gdzieniegdzie także kotletem rzymskim, świetnie smakował będzie także z frytkami, żurawinowym dżemem i sosem tatarskim lub majonezem.

Zobacz także:

Jedyną zagwozdkę w jego przygotowaniu stanowi panierka. By ser nie „wylał” się podczas smażenia ani nie wytopił na patelni, musicie zastosować 1 trik. Ta sztuczka to nic innego jak podwójne zapanierowanie kawałka sera. Jedna warstwa panierki może nie wytrzymać smażenia na rozgrzanym tłuszczu.

Ser smażony w panierce po czesku

Składniki:

  • 20-30 dag dowolnie wybranego sera żółtego w kostce
  • Bułka tarta
  • 2 jajka
  • Mąka pszenna
  • Olej rzepakowy
  • Zioła prowansalskie
  • Papryka słodka w proszku
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Ser pokrójcie w grube, ok. 1-centymetrowe plastry.
  2. Roztrzepcie jajko w głębokim talerzu i dodajcie do niego ok. łyżeczkę ziół prowansalskich i papryki słodkiej. W razie potrzeby lekko posólcie jajko.
  3. Panierujcie plastry sera kolejno w mące, jajku i bułce.
  4. Powtórzcie panierowanie i smażcie kawałki sera na dość głębokim, rozgrzanym tłuszczu.
  5. Niestety smażony ser to dość tłuste i ciężkostrawne danie – po jego wysmażeniu dobrze jest odsączyć usmażone kawałki na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju.

Źródło: gotujmy.pl