Gospody w Czechach słyną ze smacznych i wyszukanych przekąsek do piwa. Czescy piwosze raczą się złocistym trunkiem z obowiązkowymi dodatkami.
Utopenec to marynowane kiełbaski lub sardelki. Do zimnych przekąsek zalicza się także nakládaný hermelín. Ten specyficzny rarytas to marynowany w oleju z dodatkami miękki ser podpuszczkowy, podobny do camemberta. Hermelin Czesi uwielbiają także w postaci obsmażonego kotlecika w panierce. Do tego wykorzystują także inne gatunki sera, np. edamski lub munsterski.
Ciągnący się, gorący smażony ser nie musi być tylko i wyłącznie zakąską do piwa. Jeśli podacie go z ziemniakami i sałatką, stanie się podstawą dobrego, pełnowartościowego obiadu.
Czeski smažený sýr, zwany gdzieniegdzie także kotletem rzymskim, świetnie smakował będzie także z frytkami, żurawinowym dżemem i sosem tatarskim lub majonezem.
Zobacz także:
Jedyną zagwozdkę w jego przygotowaniu stanowi panierka. By ser nie „wylał” się podczas smażenia ani nie wytopił na patelni, musicie zastosować 1 trik. Ta sztuczka to nic innego jak podwójne zapanierowanie kawałka sera. Jedna warstwa panierki może nie wytrzymać smażenia na rozgrzanym tłuszczu.
Ser smażony w panierce po czesku
Składniki:
- 20-30 dag dowolnie wybranego sera żółtego w kostce
- Bułka tarta
- 2 jajka
- Mąka pszenna
- Olej rzepakowy
- Zioła prowansalskie
- Papryka słodka w proszku
- Sól
Przygotowanie:
- Ser pokrójcie w grube, ok. 1-centymetrowe plastry.
- Roztrzepcie jajko w głębokim talerzu i dodajcie do niego ok. łyżeczkę ziół prowansalskich i papryki słodkiej. W razie potrzeby lekko posólcie jajko.
- Panierujcie plastry sera kolejno w mące, jajku i bułce.
- Powtórzcie panierowanie i smażcie kawałki sera na dość głębokim, rozgrzanym tłuszczu.
- Niestety smażony ser to dość tłuste i ciężkostrawne danie – po jego wysmażeniu dobrze jest odsączyć usmażone kawałki na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju.
Źródło: gotujmy.pl