Ser panierowany
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy

Ciągnący się, gorący smażony ser. Smakuje tak samo jak w Czechach i na Słowacji. Ślinka cieknie

Smażony w panierce ser to specjał naszych południowych sąsiadów. Uda się wam, jeśli odpowiednio go zapanierujecie.

Gospody w Czechach słyną ze smacznych i wyszukanych przekąsek do piwa. Czescy piwosze raczą się złocistym trunkiem z obowiązkowymi dodatkami.

Utopenec to marynowane kiełbaski lub sardelki. Do zimnych przekąsek zalicza się także nakládaný hermelín. Ten specyficzny rarytas to marynowany w oleju z dodatkami miękki ser podpuszczkowy, podobny do camemberta. Hermelin Czesi  uwielbiają także w postaci obsmażonego kotlecika w panierce. Do tego wykorzystują także inne gatunki sera, np. edamski lub munsterski.

Ciągnący się, gorący smażony ser nie musi być tylko i wyłącznie zakąską do piwa. Jeśli podacie go z ziemniakami i sałatką, stanie się podstawą dobrego, pełnowartościowego obiadu.

Czeski smažený sýr, zwany gdzieniegdzie także kotletem rzymskim, świetnie smakował będzie także z frytkami, żurawinowym dżemem i sosem tatarskim lub majonezem.

Jedyną zagwozdkę w jego przygotowaniu stanowi panierka. By ser nie „wylał” się podczas smażenia ani nie wytopił na patelni, musicie zastosować 1 trik. Ta sztuczka to nic innego jak podwójne zapanierowanie kawałka sera. Jedna warstwa panierki może nie wytrzymać smażenia na rozgrzanym tłuszczu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ser smażony w panierce po czesku

Składniki:

  • 20-30 dag dowolnie wybranego sera żółtego w kostce
  • Bułka tarta
  • 2 jajka
  • Mąka pszenna
  • Olej rzepakowy
  • Zioła prowansalskie
  • Papryka słodka w proszku
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Ser pokrójcie w grube, ok. 1-centymetrowe plastry.
  2. Roztrzepcie jajko w głębokim talerzu i dodajcie do niego ok. łyżeczkę ziół prowansalskich i papryki słodkiej. W razie potrzeby lekko posólcie jajko.
  3. Panierujcie plastry sera kolejno w mące, jajku i bułce.
  4. Powtórzcie panierowanie i smażcie kawałki sera na dość głębokim, rozgrzanym tłuszczu.
  5. Niestety smażony ser to dość tłuste i ciężkostrawne danie – po jego wysmażeniu dobrze jest odsączyć usmażone kawałki na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju.

Źródło: gotujmy.pl

Parówka w naleśniku
wiola11/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na oszczędny i wyśmienity posiłek. Parówki w naleśniku robi się w mig. Głód znika na długo
Parówka w cieście. Pierwsze skojarzenie to oczywiście hot dog. Zamiast popularnego fast-fooda ze stacji paliw, wybierzmy domowe parówki w cieście naleśnikowym!

Impreza ze znajomymi, kinderbal naszych małych podopiecznych, czy po prostu śniadanie – okazja nie ma znaczenia. Ta przekąska sprawdzi się w każdych warunkach. Chyba dlatego, że po prostu mamy słabość do jedzenia obsmażanego w cieście. Poniższy przepis nie przewiduje jednak smażenia parówek w głębokim tłuszczu. Zamiast tego zawiniemy je w gotowe naleśniki wcześniej i potem podsmażymy jak krokiety. Nasza przekąska ma jeszcze dwie bardzo ważne zalety. Po pierwsze jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Po drugie jest daniem na każdą kieszeń. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z gorącym barszczem czerwonym – podobnie jak wspomniane tradycyjne krokiety. Będzie pasowała także do kufla zimnego piwa. Przepis na parówki w naleśniku Składniki: 1 szklanka mleka Pół szklanki wody gazowanej 2 jajka Ok. 20 dag mąki pszennej Szczypta soli Ok. 6 parówek Ok. 8 plastrów sera żółtego 2-3 średniej wielkości ogórki kiszone Bułka tarta Olej rzepakowy Przygotowanie: Z mąki, mleka, wody gazowanej, oleju, szczypty soli i 1 jajka przygotowujemy tradycyjne ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni. Ser i ogórki kroimy na cienkie plastry i umieszczamy w naleśnikach razem z parówką. Zawijamy naleśniki w rulonik, zatykamy naleśniki z tyłu. Roztrzepujemy jajko w jednym naczyniu, na dwóch pozostałych wysypujemy nieco mąki i bułki tartej. Panierujemy ruloniki i smażymy na rozgrzanym oleju. Smacznego!

Dorsz w cieście piwnym
Gotujmy.pl/alaaa
Newsy
Zróbcie dorsza w takiej panierce, a zniknie z talerzy błyskawicznie. Wyjątkowo chrupki i aromatyczny
Ryba wysmażona w panierce to doskonały sposób na zatrzymanie wilgotności i smaku mięsa w środku. Wypróbujcie nietypową piwną panierkę.

Dorsz był niegdyś niezwykle popularną rybą na Zachodzie Europy. Co ciekawe, stanowił posiłek ludzi niezbyt zamożnych. Obecnie ze względu na przełowienie, dorsz stał się nieco droższy. Na szczęście jednak coraz mocniej konkuruje na naszych stołach z mało wartościową pangą czy tilapią. Białe mięso dorsza Warto zainwestować kilka złotych więcej, by cieszyć się smakiem atlantyckiej ryby, niezmąconym przez okropny muł z rybnych stawów. Mięso dorsza jest białe, smakuje dość neutralnie. Dobrym sposobem, by podkreślić jego walory, jest obtoczenie go w piwnej panierce. Do jej przygotowania potrzebne będzie, a jakże, piwo. Samo w sobie będzie przypominało typowe, naleśnikowe ciasto. Przepis na dorsza w piwnej panierce Składniki: 40-50 dag fileta ze świeżego dorsza 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko ¾ szklanki piwa jasnego Sok z cytryny Sól i pieprz 1 łyżeczka proszku do pieczenia Olej Przygotowanie: Rybę pokrójcie na kawałki. Skropcie kawałki ryby cytryną. Do miski wsypcie obydwie mąki, jajko, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wlejcie do środka piwo. Składniki wymieszajcie ręcznie lub za pomocą miksera – powinno powstać dość gęste, ciasto przypominające ciasto naleśnikowe. Rybę tuż przed smażeniem doprawcie solą i pieprzem i natychmiast panierujcie, zanurzając w cieście. Potem od razu nakładajcie kawałki ryby na rozgrzaną patelnię. Smażcie w dość głębokim oleju do uzyskania złotego koloru z obu stron. Podawajcie z frytkami, ziemniakami i surówką. Do ryby warto podawać także pokrojoną cytrynę dla pokropienia gotowych, wysmażonych kawałków. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

Podwójny schabowy
Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Podwójny schabowy to hit. Jeśli lubicie dobrze zjeść, koniecznie zróbcie go na obiad
To jest obiad tylko dla orłów. Podołacie takiemu gigantowi? Podwójny kotlet ze schabu i z karkówki przed wami!

Wasi mężowie to głodomory jakich mało? Przy takim obiedzie nawet oni mogą wymięknąć. Podwójny kawałek mięsa to uczta dla największych łakomczuchów. Nawet największe łasuchy  mogą mieć kłopot z poradzeniem sobie z tak potężnym kawałkiem mięsa. Dobrym pomysłem będzie więc podzielenie schabowego na pół. Jak przyrządzić taki rarytas? Nie będzie to specjalnie wymagające zadanie. Przygotowanie będzie przypominało prace nad zwykłymi schabowymi. Przepis na podwójnego schabowego Różnica będzie polegała na tym, że na rozbitego „schaboszczaka” powinniście położyć ubity kawałek karkówki. Następnie obydwa kawałki mięsa razem lądują w mączno-bułczanej panierce, a na końcu w głębokim oleju. Uwaga na tłuczenie karkówki! Lepiej. żebyście nie stosowali tego samego tłuczka, co do schabowych. Kratkowane tłuczki mogłyby zniszczyć strukturę karkówki. Lepiej nadają się do chudego mięsa schabowego. Karkówkę powinno się ubijać tłuczkiem z podłużnymi ząbkami lub innym, płaskim narzędziem. Podwójny schabowy wyjdzie wam dość gruby. Dlatego też powinniście go smażyć w dość głębokim tłuszczu przez nieco dłuższy czas niż tradycyjne schaboszczaki. Do dzieła! Składniki: 5 plastrów schabu wieprzowego 5 plastrów karkówki 2 jajka Bułka tarta Mąka pszenna Sól i pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Mięso ubijcie na dość cienkie placki zgodnie z naszymi wskazówkami. W razie potrzeby przekrójcie kawałki mięsa na dwie części – kotlety wyjdą wtedy o połowę mniejsze. Posólcie i popieprzcie kotlety wedle uznania. Na kawałek schabu połóżcie kawałek karkówki i przystąpcie do panierowania. Panierujcie kotlety kolejno w mące pszennej, jajku i w bułce...

Jak zrobić kotlet cordon bleu? Sprawdzony przepis na szybki domowy obiad
gosiapiotrek23/Gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić kotlet cordon bleu? Sprawdzony przepis na szybki domowy obiad
Cordon bleu to kotlet faszerowany serem i szynką, który świetnie sprawdzi się, kiedy macie już dosyć klasycznych schabowych.

Kotlety cordon bleu pochodzą ze Szwajcarii, gdzie były serwowane już w latach 40. ubiegłego wieku. Niewiele osób o tym wie, ale Cordon Bleu to także nazwa najbardziej elitarnej szkoły kulinarnej w Paryżu! Chociaż te dwie informacje nie mają ze sobą dużego związku, możecie wykorzystać je jako ciekawostki, którymi zaskoczycie i zaciekawicie swoich gości podczas niedzielnego obiadu. Cordon bleu, czyli nieco bardziej finezyjna i kreatywna wersja polskiego schabowego, jest już nawet dostępna w supermarketach w formie gotowego produktu, jednak polecamy przygotować ją samodzielnie od początku do końca. Będziecie mieli gwarancję świeżych, najlepszych i pozbawionych konserwantów składników. To ważne, zwłaszcza jeśli serwujecie danie najmłodszym domownikom bądź osobom zmagającym się z chorobami sercowo-naczyniowymi. Mimo że jest to dość tłuste danie, którego nie powinno się jeść codziennie, na pewno nic się nie stanie, jeśli raz na jakiś czas wprowadzicie je do jadłospisu… Cordon bleu – co to za danie? Ta zachodnia wariacja na temat ukochanego, tradycyjnego schabowego, z pewnością posmakuje wszystkim w polskich domach. Danie to wzbogacone jest o żółty ser i szynkę, a jego przygotowanie zajmuje praktycznie tyle samo czasu, co w przypadku klasycznych kotletów. Ser roztapiający się pod wpływem gorąca sprawia, że danie to pokochają także dzieci! Przepis na kotlety cordon bleu Składniki: 6 plastrów schabu, 6 plastrów żółtego sera, 6 plastrów dowolnej szynki, 2 jajka, sól i pieprz do smaku, mąka, bułka tarta, słodka papryka, olej do smażenia. Przygotowanie: Plastry schabu rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Na każdy plaster układamy plasterek szynki i sera.  Składamy na pół i tłuczkiem rozbijamy brzegi...