Wątróbka z jabłkami
Gotujmy.pl/Cukiereczek13
Newsy

Chrupiąca wątróbka z jabłkami, jak u ukochanej babci. Wybierz się w kulinarną podróż do nieba

Wątróbka z cebulką i jabłkami to smaki rodzinnego domu. Uwielbiamy to połączenie. Poniżej przepis na ten pyszny rarytas!
Aleksandra Jaworska
grudzień 03, 2020

Wątroba zwierząt hodowlanych jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza. Ma jeszcze jedną, pomocną w kuchni zaletę - to bardzo tani produkt. Co więcej, można ją przyrządzić wedle uznania.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Wątroba pełna witamin

Wątróbka zawiera bardzo wiele witamin z grupy B – witaminy B12, B3, B2 oraz witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Witamina B3, tak zwana niacyna, jest odpowiedzialna za funkcje mózgu. B2 natomiast bierze udział w procesach metabolizmu i regulacji odporności, a także odpowiada za dobry wzrok.

Zawiera również witaminy A, D i K. Dlatego jedzenie wątróbki przekłada się na wiele aspektów działania ludzkiego organizmu. 

Bogate źródło żelaza

Wątróbka zawiera więcej żelaza niż jakikolwiek inny rodzaj mięsa. Jedzenie wątróbki zapobiega niedoborom żelaza i chroni przed anemią. Zamiast suplementacji żelaza, sięgnijcie po wątróbkę.

Znacznie tańsza alternatywa

Faktem jest również, że jest ona dobrym źródłem białka. Przy stosunkowo niskiej cenie – zawartość tego składnika jest mniej więcej porównywalna do ilości białka, jaką ma w sobie drób. Podroby to alternatywa znacznie bardziej ekonomiczna.

W wątróbce drobiowej występuje niezwykle ważny aminokwas egzogenny o nazwie tauryna. Tauryna pełni ważną rolę we właściwym rozwoju niemowląt i małych dzieci. Wspiera mózg w okresie gwałtownego rozwoju, jakim jest wczesne dzieciństwo. To ważna informacja dla kobiet w ciąży.

Przepis na wątróbkę z jabłkami jak u babci, składniki:

  • 400g wątróbki wieprzowej,

  • 1 szklanka mleka,

  • 3-4 cebule,

  • 2 twarde jabłka,

  • 2 łyżeczki majeranku,

  • sok z cytryny,

  • olej do smażenia,

  • pieprz,

  • sól

  • woda.

Sposób przygotowania:

Wątróbkę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy ją do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na godzinę. Dzięki moczeniu w mleku pozbędziemy się charakterystycznego dla wątróbki zapachu. Ten trik działa każdorazowo!

Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Jabłka myjemy, dzielimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy wątróbkę. Odkładamy wątróbkę do niedużego naczynia. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę.

Gdy cebula będzie szklista wrzucamy do niej wątróbkę, podlewamy wodą i dusimy kilak minut. W tym samym czasie na drugiej patelni podsmażamy pokrojone jabłka. To najlepszy czas by posypać je majerankiem. Jabłka przekładamy do wątróbki i dusimy kilka minut doprawiając do smaku.

Smacznego!

 

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
zbyt gęsty sos rozwiązanie
Adobe Stock
Triki kulinarne Jak uratować zbyt zawiesisty sos? Porady, które musisz znać
Kulinarne wpadki mogą przytrafić się każdemu, nawet najlepszej pani domu. Na szczęście istnieją sposoby na ich naprawienie. Jak uratować zbyt zawiesisty sos? Rozwiązanie tego problemu jest banalnie proste!
Weronika Kępa
grudzień 02, 2020

Jak uratować zbyt zawiesisty sos? Sos, który niespodziewanie szybko zgęstniał to nie lada wyzwanie. Choć na pierwszy rzut oka sprawa wygląda na skomplikowaną, w rzeczywistości jej rozwiązanie jest banalnie proste. Nie jest przecież tajemnicą, że każdy sos powstaje na bazie płynu. Bez względu na to czy jest to bulion, wino, śmietana, sok czy woda, każdy może zostać zredukowany za bardzo i zacząć oblepiać potrawę zamiast dodać jej smaku. Rozwiązaniem tego problemu jest dodanie do sosu większej ilości płynu , który go rozcieńczy. W tym celu należy użyć produktu, na bazie którego powstał ów sos. Jeśli jednak był to na przykład bulion, który już się skończył, z powodzeniem można go zastąpić odrobiną wody. Tak naprawdę wody możesz użyć do rozcieńczenia każdego sosu. Pamiętaj jednak, by na koniec ponownie go przyprawić. Jak zagęścić sos? Zbyt gęsty sos to nie jedyny problem, który może pojawić się przy jego przygotowaniu. Może on bowiem okazać się również zbyt rzadki. Dla tych pań domu, które nie wiedzą jak zmienić jego konsystencję, także mamy kilka propozycji.  Zbyt rzadki sos możesz bowiem zagęścić na kilka sposobów. Jednym z najlepszych i najczęściej stosowanych jest redukcja, czyli gotowanie na dużym ogniu bez pokrywki, tak aby zawarta w nim woda mogła całkowicie odparować. Na tym jednak nie koniec. Do zbyt rzadkiego sosu możesz również dodać mąkę, serek topiony lub masło. Wszystkie te składniki zwiększą jego gęstość. Pamiętaj również, że każdy sos przygotowany na bazie bulionu z dodatkiem warzyw, możesz po prostu zblendować . Ten prosty trik sprawi, że dodatek do obiadu stanie się aksamitny i idealnie zawiesisty. Jak uratować przypalony sos? Jeśli twój sos zaczął się przypalać, pod żadnym pozorem go nie...

Przeczytaj