Wątróbka z jabłkami
Gotujmy.pl/Cukiereczek13
Newsy

Chrupiąca wątróbka z jabłkami, jak u ukochanej babci. Wybierz się w kulinarną podróż do nieba

Wątróbka z cebulką i jabłkami to smaki rodzinnego domu. Uwielbiamy to połączenie. Poniżej przepis na ten pyszny rarytas!

Wątroba zwierząt hodowlanych jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza. Ma jeszcze jedną, pomocną w kuchni zaletę - to bardzo tani produkt. Co więcej, można ją przyrządzić wedle uznania.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wątroba pełna witamin

Wątróbka zawiera bardzo wiele witamin z grupy B – witaminy B12, B3, B2 oraz witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Witamina B3, tak zwana niacyna, jest odpowiedzialna za funkcje mózgu. B2 natomiast bierze udział w procesach metabolizmu i regulacji odporności, a także odpowiada za dobry wzrok.

Zawiera również witaminy A, D i K. Dlatego jedzenie wątróbki przekłada się na wiele aspektów działania ludzkiego organizmu. 

Bogate źródło żelaza

Wątróbka zawiera więcej żelaza niż jakikolwiek inny rodzaj mięsa. Jedzenie wątróbki zapobiega niedoborom żelaza i chroni przed anemią. Zamiast suplementacji żelaza, sięgnijcie po wątróbkę.

Znacznie tańsza alternatywa

Faktem jest również, że jest ona dobrym źródłem białka. Przy stosunkowo niskiej cenie – zawartość tego składnika jest mniej więcej porównywalna do ilości białka, jaką ma w sobie drób. Podroby to alternatywa znacznie bardziej ekonomiczna.

W wątróbce drobiowej występuje niezwykle ważny aminokwas egzogenny o nazwie tauryna. Tauryna pełni ważną rolę we właściwym rozwoju niemowląt i małych dzieci. Wspiera mózg w okresie gwałtownego rozwoju, jakim jest wczesne dzieciństwo. To ważna informacja dla kobiet w ciąży.

Przepis na wątróbkę z jabłkami jak u babci, składniki:

  • 400g wątróbki wieprzowej,

  • 1 szklanka mleka,

  • 3-4 cebule,

  • 2 twarde jabłka,

  • 2 łyżeczki majeranku,

  • sok z cytryny,

  • olej do smażenia,

  • pieprz,

  • sól

  • woda.

Sposób przygotowania:

Wątróbkę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy ją do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na godzinę. Dzięki moczeniu w mleku pozbędziemy się charakterystycznego dla wątróbki zapachu. Ten trik działa każdorazowo!

Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Jabłka myjemy, dzielimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy wątróbkę. Odkładamy wątróbkę do niedużego naczynia. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę.

Gdy cebula będzie szklista wrzucamy do niej wątróbkę, podlewamy wodą i dusimy kilak minut. W tym samym czasie na drugiej patelni podsmażamy pokrojone jabłka. To najlepszy czas by posypać je majerankiem. Jabłka przekładamy do wątróbki i dusimy kilka minut doprawiając do smaku.

Smacznego!

 

Źródło: Gotujmy.pl

Porównujemy wątróbkę wołowa i drobiową.  Która jest tańsza, a która zdrowsza?
Adobe Stock
Newsy
Porównujemy wątróbkę wołową i drobiową. Która jest tańsza, a która zdrowsza?
Gdy zastanawiacie się, czy lepiej usmażyć mielone wieprzowe, czy drobiowe oraz zjeść wątróbkę wołową, czy tę z kurczaka, najlepiej zestawić ze sobą ich najważniejsze cechy. Zrobiliśmy to dla was.

Czy wątróbka jest zdrowa? Rzeczywiście, ten rodzaj mięsa jest uważany za zdrowy, ponieważ każda - wołowa, wieprzowa, drobiowa czy jagnięca - jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Wątróbki zawierają duże ilości witaminy A, oraz witaminy z grupy B: B2 i B12, kwas foliowy, niacynę, kwas pantotenowy oraz witaminę C. Jednak przyrządzając wątróbkę zawsze należy pamiętać, że to organ, którego funkcją w organizmie każdego ze zwierząt jest oczyszczać go z toksyn. Wątroba więc, jak żaden inny organ może być pełna substancji szkodliwych dla zdrowia. Badania wskazują jednak, że jedynie bardzo częste jedzenie wątróbki w całości może narazić człowieka na zwiększone spożycie toksycznych związków. Która wątróbka jest zdrowsza: wołowa czy drobiowa? Wątróbka wołowa w 100 g produktu ma 135 kcal oraz 275 mg cholesterolu. Do tego zawiera: 20,4 g białka 3,89 g węglowodanów 3,63 g tłuszczy , w tym 1,23 nasyconych 4,968 mcg witaminy A 49 i.u witaminy D 3,10 mcg witaminy K 4,90 mg żelaza Wątróbka drobiowa ma 119 kcal w 100 g wątróbki i 345 mg cholesterolu. Do tego zawiera: 16,92 g białka 0,73 g węglowodanów  4,83 g tłuszczów, w tym 1,56 g tłuszczów nasyconych 3,296 mcg witaminy A 0,7 mg witaminy E 0 i.u witaminy D 0 i.u witaminy K 8,99 mg żelaza Wątróbka wołowa ma więcej kalorii, ale mniej tłuszczy w tym tłuszczy nasyconych, a także  mniej cholesterolu. Ma sporo więcej białka od wątróbki drobiowej, więcej witaminy A.  Wątróbka drobiowa zawiera z kolei więcej żelaza, ale  nie zawiera w ogóle witamin D i K. Z zestawienia wartości odżywczych wynika, że jeśli jadacie wątróbkę z powodów zdrowotnych,...

wątróbka z ananasem
Gotujmy.pl
Newsy
Wątróbka, jakiej jeszcze nie jedliście. Niebanalny dodatek sprawia, że smakuje wprost obłędnie
Jeżeli jesteście fanami wątróbki, koniecznie spróbujcie jej w takim oto nietypowym wydaniu. Tak podana ma pyszny i naprawdę ciekawy smak. Nawet najbardziej zatwardziali przeciwnicy wątróbki przekonają się do tego dania. Wystarczy, że dodacie do niego…

Dla jednych to rarytas, inni wprost za nią nie przepadają. Wątróbka to jedno z najbardziej bogatych w wartości odżywcze mięs. Zawiera duże ilości białka, witaminy A, witamin z grupy B oraz żelaza, a także dużą ilość folianów, ryboflawiny i choliny. Czy wiecie, że ponad jedna czwarta wątroby wołowej składa się z białka? Warto dodać, że jest to białko bardzo wysokiej jakości, ponieważ dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów. Ponadto, wątróbka ma znacznie mniej kalorii niż wiele innych rodzajów mięs. Zawiera też duże ilości żelaza. Żelazo zawarte w wątróbce to żelazo hemowe, które jest najłatwiej przyswajalne przez ludzki organizm. Najczęściej wątróbkę podaje się usmażoną z cebulką lub upieczoną z jabłkami. A co powiecie na zmodyfikowaną wersję tego dania, a konkretnie na wątróbkę z… ananasem? Składniki: pół kg wątróbki drobiowej Ok. 6 średnich ziemniaków Ok. 6 krążków ananasa z puszki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Ok. 6 pomidorków koktajlowych 2 cebule Olej do smażenia Sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz Papryka mielona do smaku, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka, po czym delikatnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przepłukaną i odsączoną z wody wątróbkę, kroimy na kawałki i dodajemy do smażącej się na patelni cebuli. Danie smażymy, aż będzie gotowe i doprawiamy do smaku.  Obieramy ziemniaki, kroimy je na kawałki i obsmażamy na oleju, na drugiej patelni. Całość przyprawiamy. Gdy ziemniaczki będą miękkie i rumiane z wierzchu, należy je wyjąć i odsączyć z tłuszczu. Na sam koniec smażenia, do wątróbki dodajemy pokrojone w kostkę ananasy, przekrojone na połowę pomidorki oraz posiekaną natkę...

jak przyrządzić wątróbkę
Adobe Stock
Newsy
Miękka i delikatna wątróbka? Zróbcie to przed jej smażeniem, a wyjdzie poezja smaku
Źle przygotowana wątróbka będzie twarda, gorzka i po prostu rozczarowująca. Najważniejsze, żeby przed smażeniem wątróbkę odpowiednio przygotować. Zdradzamy jak.

Dobrze przyrządzona wątróbka jest krucha i rozpływa się w ustach. Niestety często wychodzi twarda jak podeszwa, ma gorzki smak i smakuje średnio. Nic więc dziwnego, że tyle osób wspomina wątróbkę jako kulinarny koszmar ze swojego dzieciństwa! Wystarczy jednak, że przed smażeniem wątróbki zastosujecie się do tych wskazówek, a przekonacie do tej potrawy nawet największych sceptyków. Jaką wątróbkę wybrać? To, jak przygotujecie wątróbkę do smażenia lub duszenia, w dużej mierze zależy od tego, jaką kupicie w sklepie. Do wyboru macie m.in. wątróbkę: wieprzową - ma bardzo intensywny smak i ma dużo błon i przerostów, dlatego wymaga odpowiedniego przygotowania (patrzcie niżej). Wątroba wieprzowa zawiera sporo witaminy A, cynku i żelaza. Ma mniej cholesterolu niż wątróbka drobiowa, za to jest świetnym źródłem kwasu foliowego. drobiową - kurza lub indycza wątróbka jest najdelikatniejsza w smaku. Łatwo się ją przyrządza tak, by nie była twarda. Wątróbka drobiowa zawiera dużo witaminy B12, żelaza i kwasu foliowego. Ma więcej składników odżywczych niż pierś z kurczaka! wołową - podobnie do wieprzowej, wątróbka wołowa jest twarda i ma lekko gorzkawy smak. W Polsce jadamy ją rzadziej niż wątróbkę wieprzową czy drobiową, ale jeśli ze względu na jej składniki odżywcze warto włączyć ją do swojej diety, np. kiedy zmagacie się z anemią . Z drugiej strony - nie powinny jej jadać osoby z wysokim poziomem cholesterolu. Jest też bardzo kaloryczna. kaczą - mięso jest delikatne, ma gorzkawy posmak. Zawiera dużo żelaza, potasu, białka i witamin z grupy B. Nadaje się do smażenia lub duszenia, np. jak w tym przepisie na kaczą wątróbkę z jabłkami i cebulą . Pyszny, choć mało popularny, jest też pasztet z kaczej wątróbki ....

wątróbka
AdobeStock
Newsy
Wątróbka w tym aromatycznym sosie zachwyci każdego. 1 składnik szczególnie wzbogaca jej smak. Spróbujcie a nie pożałujecie
Marzy wam się prosty, tani i szybki w przygotowaniu obiad? Przygotujcie wątróbkę w winnym sosie. To danie praktycznie robi się samo, a smakuje jak z królewskiego stołu. Jesteście ciekawi jak je przygotować? Oto najprostszy przepis.

Wątróbka to jedno z najbardziej pożywnych mięs. Znajdziemy w niej duże ilości witaminy A i witamin z grupy B, a także białka i żelaza, co jest szczególnie polecane w przypadku osób, które mają niedobory żelaza lub cierpiących na niedokrwistość. Ten typ mięsa zawiera też znaczne ilości kwasu foliowego i miedzi. Zjedzenie jednej porcji wątróbki dziennie, może pomóc w zaspokojeniu dziennej zalecanej ilości wszystkich tych witamin i minerałów, zmniejszając ryzyko niedoboru składników odżywczych. Jak przygotować pyszną wątróbkę w sosie? To oczywiste, że jedzenie wątróbki niesie mnóstwo korzyści zdrowotnych, ale mięso to jest przy okazji bardzo smaczne i tanie. Jeśli lubicie odkrywać nowe smaki, zachęcamy was do przetestowania naszego przepisu na wątróbkę w winnym sosie. Tak przygotowana wątróbka jest wyjątkowo aromatyczna, delikatna i krucha. Najlepiej smakuje w połączeniu z pieczonymi ziemniaczkami lub świeżym chlebem. Składniki: Pół kilograma wątróbki drobiowej 3 cebule Pół szklanki wytrawnego czerwonego wina Łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła 30 dag pieczarek Szklanka mleka Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i zalewamy na godzinę mlekiem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy drobno pokrojoną cebulkę. Dodajemy pieczarki i całość razem przesmażamy. Pozostały tłuszcz rozgrzewamy w rondlu, wkładamy osączone z mleka wątróbki i smażymy na rumiano z obu stron. Usmażoną cebulę z pieczarkami przekładamy do wątróbki i podlewamy winem i 1/2 szklanki wody. Danie dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody, a następnie łączymy z wątróbką....