Przygotowana w domu szynka wędzona smakuje po prostu najlepiej! Nie ma w niej żadnych sztucznych dodatków, a jedynym użytym konserwantem jest sól peklowa.
Przyrządzenie domowej szynki wędzonej nie jest jednak ani szybkie, ani szczególnie łatwe. Z prostego przepisu można zrobić także trudne dania. Podajemy recepturę, przez która przejdą nawet nowicjusze. Zwracajcie jednak uwagę na proporcje i temperaturę. Żeby szynka wyszła soczysta, różowa w środku, a także delikatna w smaku i bardzo aromatyczna, ściśle trzymajcie się przepisu. Jeden mały błąd może sprawić, że wędlina nie będzie smakowała idealnie. Dlatego tym razem postarajcie się nie eksperymentować.
Przepis na szynkę wędzoną
Składniki
- 1 kilogram szynki wieprzowej bez kości
- 1 litr zimnej, przefiltrowanej wody
- 60 gramów soli peklowej
- Przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, kolendra, gorczyca
Dodatkowo: siatka do wędzenia mięsa, strzykawka
Przygotowanie
- Do garnka wlewamy przefiltrowaną, zimną wodę z solą peklową. Całość najpierw mieszamy, a potem gotujemy tak długo, aż sól całkowicie się rozpuści.
- Do powstałej solanki dodajemy przyprawy: pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, łyżeczkę gorczycy i kolendry. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 7 minut.
- Po upływie tego czasu zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
- Szynkę dokładnie myjemy, a następnie przy pomocy strzykawki wstrzykujemy w nią część przygotowanej wcześniej solanki robiąc około 20 nakłuć.
- Tak przygotowane mięso wkładamy do garnka z pozostałą solanką. Mięso powinno być w całości przykryte płynem. Odstawiamy w chłodne miejsce, w którym temperatura nie przekracza 10 st. Celsjusza. Pozwalamy mięsu leżakować przez około tydzień. Peklujące się mięso, przynajmniej raz dziennie powinniśmy obrócić.
- Po tym czasie wyjmujemy mięso z solanki, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie wkładamy do siatki wędzarniczej. Końca siatki dokładnie związujemy.
- Szynkę wędzimy w dymie z drewna drzew liściastych (najlepiej do tego sprawdzą się drzewa owocowe). Podczas wędzenia powinniśmy zmienić temperaturę. Zaczynamy od wędzenie przez 3 godziny w temperaturze 40 st. Celsjusza. Przez kolejne 1,5 - 2 godzin wędzenie powinno odbywać się w temperaturze nie wyższej niż 70 st. Celsjusza.
- Uwędzoną szynkę należy jeszcze sparzyć. Wystarczy, że włożysz ją do gorącej, ale nie wrzącej wody i będzie się w niej parzyć przez około 30 minut.
Po sparzeniu wędlinę należy szybko schłodzić. W tym celu najlepiej włożyć ją do osobnego garnka z zimną wodą.
Zobacz także:
Wędlinę przechowujemy w chłodnym, przewiewnym miejscu, a po rozkrojeniu, w lodówce.
Źródło: borniak.pl