Już niedługo przywitamy wiosnę. W szafie będziemy szukać lekkich, wiosennych kreacji, ale co gdy okaże się, że niektóre są za ciasne? Aby zrzucić zbędne kilogramy, warto pomyśleć nad zastosowaniem diety kapuścianej. Dieta ta wspaniale oczyszcza jelita poprzez błonnik zawarty w kapuście. Działa również moczopędnie, i dzięki temu waga spada nawet o pięć kilogramów w ciągu 7 dni! 

W czasie stosowania diety należy pić dużo wody. Zakazany jest alkohol oraz słodzone napoje, słodycze, cukier, tłuszcze zwierzęce a także czerwone mięso. Podstawą tej diety jest zupa kapuściana, którą z kolei można jeść bez ograniczeń. Zupa nie zawiera soli, ani tłuszczu ale można do niej dodać ulubione przyprawy. Najlepiej smakuje z kminkiem oraz majerankiem, a nawet szczyptą chili. Możecie również dodać do niej oregano, curry, koper oraz czosnek. Wybór zależy już od waszych upodobań. 

Kapusta ma wiele zalet

Kapusta jest mało kaloryczna, zawiera wiele cennych składników odżywczych, dużo potasu, wapnia, żelaza i magnezu oraz witaminy A, B i C. Kapusta bogata jest również w kwas foliowy, zapobiega anemii, likwiduje obrzęki i oczyszcza organizm z toksyn. Pozytywnie działa na odporność oraz posiada związki o działaniu antynowotworowym! Jak widzicie, ma same zalety. 

Kuracja dietą kapuścianą trwa tylko 7 dni. Jej zaletą jest szybki spadek wagi. To właśnie dzięki tej diecie Aleksander Kwaśniewski stracił kilogramy. Pamiętajcie jednak, by każdą dietę, również tę kapuścianą stosować z głową a najlepiej jej wybór skonsultować z wykwalifikowanym dietetykiem lub lekarzem.

Zobacz także:

Składniki na zupę kapuścianą:

  • Główka kapusty białej lub włoskiej
  • 6 cebul
  • Pęczek selera naciowego
  • 2 papryki zielona i czerwona 
  • 2 marchewki 
  • 6 świeżych pomidorów lub pomidory z puszki 
  • Przyprawy: pieprz, 2 listki laurowe, chili, majeranek, kminek, pietruszka

Przygotowanie: 

  1. Warzywa dokładnie umyjcie. 
  2. Kapustę poszatkujcie, wrzućcie do garnka, wlejcie 3 litry wody, dodajcie liście laurowe i gotujcie pod przykryciem na średnim ogniu około 15 minut.
  3. Pomidory sparzcie, obierzcie ze skórki i pokrójcie je w kostkę, tak samo jak marchew, paprykę, seler naciowy i cebulę.
  4. Warzywa przełóżcie do garnka z kapustą i gotujcie zupę jeszcze 15-20 minut. Na końcu dodajcie przyprawy. 
  5. Gdy zupa przestygnie, możecie przechowywać ją w lodówce. 

Gotowe!