Chcecie szybko obrać czosnek? Najpierw przetnijcie go na pół
AdobeStock
Newsy

Chcecie szybko obrać czosnek? Najpierw przetnijcie go na pół

Obieranie czosnku sprawia wam kłopot? Koniecznie sprawdźcie ten sposób.

Czosnek to jedno z najczęściej używanych w polskiej kuchni warzyw. Jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy.

Niestety, wiele osób męczy się z obieraniem czosnku. Warzywo to ma bowiem mnóstwo cienkich łupinek i trzeba sporej cierpliwości przy ich zdejmowaniu. Na szczęście z pomocą przyjdzie wam pewien trik, który bije rekordy popularności na TikToku. Zobaczcie sami, jakie to proste!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Trik na szybkie obranie czosnku

Na opublikowanym w sieci filmiku widać, jak TikToker na początku przecina czosnek na pół. Później lekko uderza nożem w łupinkę, a ta z łatwością odchodzi. Sprawdźcie sami, czy ta metoda działa. 

Zobacz także
Jak obrać ząbki czosnku w kilka sekund? Użyjcie do tego mikrofalówki

Jak obrać ząbki czosnku w kilka sekund? Użyjcie do tego mikrofalówki

Co sie stanie z organizmem gdy codziennie będziecie jeść czosnek? Trzeba z nim jednak zrobić tę 1 rzecz

Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść czosnek? Trzeba z nim jednak zrobić tę 1 rzecz

@lifehackfreaks Did you have garlic today? 🙈 #lifetips #kitchenhacksthatwork #cookinghacks #fyp ♬ Ultimate life hacks - Kelly - The Life Bath

Jak jeszcze można obrać czosnek?

Szukacie innego sposobu na szybkie obranie główki czosnku? Koniecznie przetestujcie metodę z użyciem słoika lub miski.

  1. Zacznijcie od naciśnięcia dłonią główki czosnku i oddzielenia ząbków od korzenia. Zróbcie to oburącz, aby użyć więcej siły.
  2. Umieśćcie nieobrane ząbki czosnku w dużej misce lub innym zamykanym pojemniku z twardymi ściankami, takim jak np. duży słoik z pokrywką. 
  3. Następnie połóżcie talerz (lub nieco mniejszą miskę) do góry nogami na misce.
  4. Trzymając je mocno razem, bardzo energicznie potrząsajcie przez 20 do 30 sekund.
  5. Dzięki tej metodzie skórki powinny z łatwością odpaść.

Jak wybrać i jak przechowywać czosnek?

Pierwszym krokiem jest wybór dobrego czosnku w sklepie. Nie kupujcie czosnku, jeśli jego główka jest miękka, pomarszczona lub ma brązowe plamy. To oznacza, że czosnek jest stary i nieświeży i nie nadaje się już do gotowania.

Wybierzcie dużą, jasną główkę z suchą skórką. Po powrocie do domu przechowujcie czosnek w ciemnym, chłodnym miejscu w otwartym pojemniku (np. w otwartej misce lub kartonowym pudełku). Pamiętajcie też, żeby trzymać czosnek z dala od innych produktów, ponieważ mogą one pochłaniać jego zapach.

Nigdy nie przechowujcie czosnku w lodówce, ponieważ nie przetrwa on tam zbyt długo.

Źródło: stylzycia.radiozet.pl

czosnek
Pixabay
Newsy
Jak szybko obrać czosnek? Trik pewnej Koreanki robi furorę w sieci. Przetestujecie?
Obieranie czosnku jest zbyt uciążliwe? Ta pomysłowa kobieta znalazła na to lepszy sposób!

Czosnek jest jedną z przypraw, których absolutnie nie może zabraknąć w kuchni! Nadaje wielu daniom charakteru i charakterystycznego smaku. Niestety, obieranie czosnku jest dość uciążliwe, a do tego później ciężko jest zmyć nieprzyjemny zapach z dłoni. Pewna Koreanka znalazła jednak sposób na szybkie obranie czosnku, dzięki czemu na zawsze zapomnicie o tym problemie! W Korei bowiem czosnek także jest bardzo popularną przyprawą i używa się go do wielu dań. Zobaczcie, co wymyśliła! Koreańska kuchnia Na myśl o kuchni koreańskiej pewnie wyobrażacie sobie bardzo dziwne i egzotyczne dania. Niektóre mogą być rzeczywiście oryginalne z perspektywy Polaków, ale wbrew pozorom niektóre potrawy z kuchni koreańskiej są podobne do polskich. Na przykład Koreańczycy także robią kapustę kiszoną i używają jej do różnych dań mięsnych, które w smaku nieco przypominają bigos! Lubią także wątróbkę. W koreańskiej kuchni jest wiele potraw zawierających mięso, więc z pewnością każdy mięsożerca znalazłby coś dla siebie. A poszukiwacze nowych smaków mogliby się skusić na ośmiornicę lub zupę z wodorostów. Polakom takie dania mogą wydawać się bardzo dziwne, ale trzeba pamiętać o tym, że kuchnia każdego kraju opiera się na tym, co jest w danym regionie dostępne. W polskiej kuchni królują warzywa, drób, wieprzowina i dania mączne, ponieważ właśnie te składniki były zawsze łatwo dostępne w naszym kraju. Nie inaczej jest w Korei, gdzie popularne dania robi się właśnie z tego, co jest pod ręką. Popularne dania w Korei Czosnek jest przyprawą, której używa się w Korei bardzo często. Jest na przykład obowiązkowym elementem kimchi, czyli dania z kiszonej kapusty pekińskiej, ogórków, rzodkiewki i innych dodatków. Dodaje się go także do gui, czyli dań mięsnych z...

Czosnek
Pixabay/Anrita1705
Newsy
W ten sposób obierzecie czosnek dosłownie w 10 sekund. Już nigdy nie zrobicie tego inaczej
Poznajcie ten fantastyczny sposób na obieranie czosnku. Łatwiej się nie da!

Wyobrażacie sobie gotowanie bez czosnku? To kultowa roślina, która nadaje głębi i aromatu wielu potrawom. Pewnie przygotowujecie czasem pieczywo czosnkowe, dodajecie czosnek do sosu na spaghetti, do dressingu do sałatek i zup. W tym okresie czosnek jest szczególnie popularny do dań z grilla. Idealnie nadaje się jako składnik marynat do mięs , element sosu czosnkowego, a na jego bazie można zrobić też pyszne masło czosnkowe do grzanek z grilla lub pieczonych ziemniaków . Właściwości czosnku Wszyscy wiedzą, że czosnek jest zdrowy i pomaga w przeziębieniach i infekcjach. Jakie jeszcze są właściwości czosnku? Działa przeciwzapalnie Może przyczyniać się do spadku stężenia cholesterolu Pomaga obniżać ciśnienie krwi Jest dobrą przyprawą i dzięki temu pomaga ograniczać sól w diecie Pomaga pozbyć się objawów menopauzy Wspomaga regenerację wątroby Niewątpliwa wada czosnku Wydaje się, że czosnek ma same zalety. Czy faktycznie tak jest ? Jest smaczny, zdrowy i tani. Ma jednak jedną wadę, przez którą niektórzy wręcz unikają stosowania czosnku w kuchni… Trudno się go obiera. Jest to pracochłonne i ciężko później domyć ręce z zapachu czosnku. To znajomy problem? Mamy dla was niesamowite rozwiązanie. Szybka metoda na obranie czosnku Dzięki tej szybkiej metodzie obierzecie czosnek dosłownie w 10 sekund, nawet go nie dotykając. Potrzebujecie tylko główki czosnku i … szklanego słoika. Postępujcie zgodnie z tymi zasadami: Weźcie główkę czosnku i podzielcie go na ząbki. Włóżcie ząbki czosnku do słoika. Potrząsajcie słoikiem energicznie przez kilka sekund. Wysypcie ząbki ze słoika. Oddzielcie skorupki od ząbków czosnku. Gotowe! Ta metoda najlepiej sprawdzi się w przypadku już dość suchego...

Odcedzanie makaronu
Adobe Stock
Newsy
Makaron i ryż wpadają do zlewu przy odcedzaniu? Spróbujcie tego sprytnego triku i po kłopocie
Tego sposobu na pewno jeszcze nie stosowaliście. Być może zmienicie swoje wieloletnie przyzwyczajenia przy odcedzaniu ugotowanego makaronu i ryżu.

Nie odkryjemy Ameryki stwierdzeniem, że to odcedzania makaronu służy przede wszystkim cedzak. To właśnie jego do odcedzania ryżu i wszelkiego rodzaju kluseczków używały wasze mamy i babcie. Ludzka wyobraźnia nie zna jednak granic. W „warunkach bojowych” wielu z was stosowało zapewne alternatywne metody odcedzania. Do najpopularniejszych z nich na pewno zalicza się patent z pokrywką. Trik stary jak świat. Wykorzystywany przez studentów i inne osoby cierpiące na braki w wyposażeniu kuchni. Dla porządku przypomnijmy, że chodzi po prostu o wylewanie wody po makaronie przez małą szczelinę między  garnkiem a pokrywką. Sprytny sposób na odcedzanie makaronu z TikToka Poniekąd właśnie tę metodę zawiera w sobie niecodzienny trik pewnej matki czworga dzieci z Ameryki.  Niejaka Shannon Doherty prowadzi swój własny poradnik ze sprytnymi radami kulinarnymi w portalu TikTok. W jednym ze swoich krótkich filmików zaradna Amerykanka zadziwiła sposobem odcedzania makaronu. Spójrzcie sami: @athomewithshannon How was I doing this wrong my whole life? This was one of those LIFE HACKS that I use EVERY DAY! #hack #lifehacks #learnontiktok #hacks #lifehack ♬ Ultimate life hacks - Kelly - The Life Bath Przyznajemy się – sami byśmy na to nie wpadli. Wystarczy, że włożycie cedzak do garnka z nieodcedzonym makaronem. Kiedy sztuczka z cedzakiem może nie wyjść? A dalej – sprawa jest już prosta. Wystarczy przechylić garnek, makaron pozostanie w środku, a woda znajdzie się w zlewie. Oczywiście wszystko bez żadnych strat w zlewozmywaku. Sztuczka wygląda naprawdę efektownie i jest skuteczna, ale pod pewnymi warunkami. Po pierwsze konieczne jest posiadanie garnka i cedzaka pasujących do siebie rozmiarami. Po drugie trik nie uda się, jeśli w garnku jest za dużo wody i...

jak szybko obrać i posiekać czosnek
Adobe Stock
Newsy
Jak błyskawicznie i najłatwiej obrać i posiekać ząbek czosnku? Niepotrzebne żadne wymyślne gadżety
Obieranie i siekanie czosnku bywa kłopotliwe. Zdradzimy wam jednak sposoby, dzięki którym zawsze z łatwością go obierzecie i szybko posiekacie. Zdziwicie się, że nie jest to wiedza powszechna!

Trudno sobie wyobrazić gotowanie bez czosnku. Jest pyszny na surowo i po obróbce termicznej. Ma zresztą nie tylko wspaniały aromat, który podkreśla smak przygotowywanych dań, ale jest też niezwykle zdrowy. Jedyne, co można mu poczytać za wadę to to, że dość trudno się obiera. Uparte łupinki trzymają się ząbków, jakby za nic nie chciały zostać rozdzielone z czosnkiem! Ale ten sposób sprawdza się zawsze, wystarczy 1 sekunda i nawet najmniejszy i najmłodszy ząbek czosnku jest gotowy do posiekania (na to też zdradzamy świetny trik). I do dalszej drogi. Tej do naszych dań! Jak łatwo i szybko obrać ząbek czosnku? Żeby bezproblemowo obrać czosnek, wystarczy przygotować deskę do krojenia i duży nóż (tzw. nóż szefa). Następnie: połóżcie główkę czosnku dołem do deski i mocno przyciśnijcie ją dłonią. Tak poluzujecie ząbki. Teraz wystarczy palcami oddzielić ząbki czosnku. To trochę jak z mandarynką! Połóżcie ząbek czosnku na desce i nożem odetnijcie końcówki . Płaską stroną noża przyciśnijcie delikatnie ząbek czosnku, jakbyście chcieli go zmiażdżyć (ostrze noża nie może być skierowane w waszą stronę!). Teraz łupinka z łatwością odejdzie od czosnku! Możecie to zobaczyć na tym filmie: Jak szybko posiekać czosnek? A co z siekaniem czosnku? Na to też jest dobry sposób: pokrójcie w cienkie plasterki wzdłuż ząbka czosnku. Trzymając pokrojony ząbek czosnku wolną ręką, pokrójcie go nożem wszerz.  Połóżcie wolną rękę na górze noża, blisko końca ostrza, trzymając palcami krawędzie, tak, żeby końcówka noża nie ruszała się, kiedy będziecie siekać czosnek. Poruszajcie nożem w górę i w dół od lewej do prawej strony, dopóki nie otrzymacie pożądanej...