Przepisy siostry Anastazji od lat robią furorę w polskich domach. I nic w tym dziwnego – proponowane przez nią dania są nie tylko proste w przygotowaniu, ale też naprawdę pyszne.
Słynna zakonnica z Podkarpacia sprzedała jak dotąd ponad 4 miliony książek o gotowaniu. Z jej przepisów korzystają nie tylko starsze, ale również młodsze pokolenia.
Jakiś czas temu siostra Anastazja podzieliła się przepisem na tarte buraki do słoika. Warto je przygotować z kilku względów.
Buraki nie tylko są bardzo smaczne i pożywne, ale również bardzo zdrowe.
Zobacz także:
- Buraki zawierają duże stężenie azotanów, które mają działanie obniżające ciśnienie krwi. Może to prowadzić do zmniejszenia ryzyka zawałów serca, niewydolności serca i udaru mózgu.
- Dzięki azotanom, warzywa te mogą również pomóc zwiększyć przepływ krwi do mózgu, poprawić funkcje poznawcze i zmniejszyć ryzyko demencji.
- Buraki mogą poprawić wydajność ćwiczeń i wspierać poziom energii.
- Buraki są dobrym źródłem błonnika, który jest korzystny dla zdrowia układu pokarmowego, a także zmniejsza ryzyko wielu przewlekłych schorzeń.
- Badania wykazały, że barwniki buraków mogą pomóc w ograniczeniu wzrostu komórek rakowych.
- Buraki mają wysoką zawartość wody i niską kaloryczność. Obie te właściwości sprzyjają utracie wagi.
Przepis na sałatkę z buraków siostry Anastazji
Przygotujcie sałatkę z buraków siostry Anastazji. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do tradycyjnego polskiego obiadu.
Składniki:
- 2 kg czerwonych buraków
- 20 dag świeżego korzenia chrzanu
- 1 cytryna
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
- Buraki dokładnie myjemy i wkładamy do garnka.
- Zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 45 minut, aż będą miękkie.
- Buraki odcedzamy, wystudzamy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Buraki skrapiamy sokiem z cytryny.
- Chrzan obieramy i ścieramy na małych oczkach.
- Starty chrzan dodajemy do buraków, mieszamy i doprawiamy solą, cukrem i pieprzem.
- Wyparzamy słoiki i napełniamy je burakami (należy zostawić od krawędzi słoików ok. 2 cm pustej przestrzeni)).
- Brzegi słoików wycieramy, nakładamy pokrywki i mocno zakręcamy.
- Na dnie dużego garnka wykładamy papierowe ręczniki i ustawiamy dość luźno słoiki.
- Nalewamy wodę tak, by sięgała do 3/4 wysokości słoików.
- Garnek ze słoikami podgrzewamy na niedużym ogniu, aż woda w garnku będzie wrzeć.
- Następnie zmniejszamy nieco ogień i gotujemy buraczki ok. 25 minut.
Źródło: siostra-anastazja.pl