Jeśli brukselka kojarzy się wam głównie z rozgotowaną gorzką ciapą w zupie, pora zmienić nawyki. Polskie gospodynie przez lata źle przygotowywały to urocze warzywo kapustne. Długie gotowanie brukselki w wodzie wydobywa z niej gorycz, a najgorsze ze wszystkiego jest jej rozgotowanie. Wystarczy jednak odpowiednio przygotować brukselkę, żeby stała się ulubionym warzywem wszystkich domowników!
Jak gotować brukselkę?
Brukselkę można:
- gotować w wodzie
- gotować na parze
- blanszować we wrzątku
- piec
- smażyć.
Po ugotowaniu warto przelać brukselkę zimną wodą. W ten sposób się zahartuje, będzie jędrna i zachowa zielony kolor. Do gotowania w wodzie oprócz soli można dodać też odrobinę cukru.
Jak długo gotować brukselkę?
Brukselkę w wodzie lub na parze wystarczy gotować przez ok. pięć-osiem minut. Chodzi o to, by się nie rozgotowała, była intensywnie zielona i al dente. Dobrym pomysłem jest też blanszowanie brukselki przez pięć minut we wrzątku - warto to zrobić np. przed pieczeniem warzywa w piekarniku lub smażeniem na patelni.
Zobacz także:
Przepis na brukselkę na zimno
Ten przepis na brukselkę na zimno przekonał już wielu. Nie sposób nie polubić brukselki, kiedy podacie ją jako dodatek do obiadu zamiast surówki.
Składniki:
- 500 g brukselki
- sól
- pieprz
- oliwa
- ocet jabłkowy, ocet winny, cytryna (do wyboru)
Sposób przygotowania
- Brukselkę ugotujcie al dente na parze lub w wodzie
- Odcedźcie i przelejcie bardzo zimną wodą
- Przełóżcie do miski i posólcie
- Pozostawcie do całkowitego ostygnięcia
- Dodajcie łyżkę oliwy i pół łyżki octu lub łyżkę soku z cytryny
- Dokładnie wymieszajcie i dodajcie świeżo zmielonego pieprzu
- Spróbujcie i ewentualnie dodajcie więcej soli lub octu/cytryny
Rada: Brukselka na zimno doskonale pasuje do mięs pieczonych, kotletów schabowych, kotletów mielonych. Po ugotowaniu możecie ją przeciąć na pół lub na ćwiartki - w ten sposób będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
Sposoby na pyszną brukselkę
Próbowaliście kiedyś smażyć brukselkę na patelni? Jest przepyszna! Wspaniale smakuje też zapieczona w piekarniku. Każdy z tych przepisów pomoże wam pokochać brukselkę:
- zapiekane naleśniki z brukselką i śliwką
- zapiekanka z brukselki, boczku i ziemniaków
- smażona brukselka z boczkiem i cebulą
- pieczona brukselka z mozzarellą, boczkiem i ziemniakami
- smażona brukselka ze skwarkami
- pieczona brukselka z miodem
Czytaj także: