Pączki można robić z różnymi dodatkami. Te, które jadamy najczęściej to zwykłe ciastka z konfiturą. Marmoladę można robić z róży, malin czy wiśni. Niektórzy wolą lżejszą i zdrowszą odmianę pączków, robiąc je nie tylko z mąki, ale dodając do ciasta także twaróg i jogurt. Właśnie tę wersję postanowił zaproponować Tomasz Strzelczyk, wspominając, że w najbliższym czasie planuje zrzucić parę kilogramów.
Kiedyś pączki wcale nie były słodkie
Dziś znamy te ciastka jako delikatne, miękkie, wypełnione konfiturą. Kiedyś były twarde, wyrabiano je z ciasta chlebowego, były słone i pikantne. Dodawano do nich boczek lub słoninę i jadano już w starożytnym Rzymie. Zagryzano nimi mięsiwo i mocne trunki.
W Polsce miały postać ciasta nadziewanego słoniną, jedzonego przy zapustach, czyli w karnawale. Słodkie pączki zaczęto przyrządzać dopiero w XVI w. Dzięki dodatkowi drożdży, ciastka zaczęły być bardziej puszyste i okrągłe. Pierwsze słodkie pączki polewano miodem. Dziś Tomasz Strzelczyk ich serowe wersje obtacza w cukrze z cynamonem.
Pączki serowe Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 500 g półtłustego twarogu
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 180 g gęstego jogurtu z wanilią lub skyr
- 2 łyżki alkoholu: wódka lub rum
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Olej do głębokiego smażenia
Do obtoczenia:
- 100 g cukru
- 2,5 łyżeczki cynamonu
Zobacz także:
Przygotowanie:
- Przesiejcie do miski mąkę pszenną, dodajcie twaróg rozdrabniając go w palcach, a następnie dołóżcie jajko, żółtka i jogurt. Na końcu do miski wsypcie cukier, sodę, cukier waniliowy i alkohol.
- Zagniećcie ręką lekkie ciasto i olej w garnku lub na wysokiej patelni.
- Natłuśćcie ręce i formujcie z ciasta okrągłe pączki.
- Pączki wrzucajcie na gorący tłuszcz i smażcie kilka minut, obracając od czasu do czasu aż mocno się zrumienią.
- Po usmażeniu przekładajcie na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Przygotujcie posypkę łącząc cukier z cynamonem.
- Obtaczajcie w niej jeszcze ciepłe pączki.
Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk Oddasz Fartucha, Wikipedia, Kukbuk