placki z kiszonej kapusty
Newsy

Bieszczadzkie fuczki z kapusty kiszonej to hit. Usmażcie z podwójnej porcji, bo nikt im się nie oprze

Doskonałe w smaku, proste w przyrządzeniu i bardzo niedrogie – właśnie takie są fuczki, czyli danie niezwykle popularne w Bieszczadach.

Bieszczadzkie fuczki z kapusty kiszonej to hit. Usmażcie z podwójnej porcji, bo nikt im się nie oprze
Doskonałe w smaku, proste w przyrządzeniu i bardzo niedrogie – właśnie takie są fuczki, czyli danie niezwykle popularne w Bieszczadach.

Fuczki przypominają klasyczne placki ziemniaczane, ale robi się je najczęściej z kiszonej kapusty, niekiedy z gotowanej. To bardzo proste i niedrogie danie, które zrobicie z łatwością. Wystarczy połączyć kilka składników, dokładnie wymieszać, a następnie smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się rumiane i chrupiące. Gwarantujemy, że pokochacie je równie mocno, co placuszki z ziemniaków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Fuczki – jaka kapusta jest najlepsza?

Sprawdzi się zarówno kiszona, jak i gotowana, ale oczywiście pierwsza wersja jest o niebo Musicie ugotować kapustę do miękkości w małej ilości wody. Ale te najsmaczniejsze wyjdą oczywiście z kiszonej, dlatego polecamy właśnie tę wersję.

Z czym podawać fuczki?

Doskonale smakują z kwaśną śmietaną albo sosem czosnkowym, zachęcamy do eksperymentowania – jeśli został wam sos grzybowy, pomidorowy czy myśliwski to warto spróbować takiego połączenia. Najprostszy sos czosnkowy uzyskacie łącząc jogurt naturalny lub gęsty jogurt grecki z kilkoma ząbkami czosnku. Całość wystarczy doprawić solą i pieprzem i gotowe!

Przepis na bieszczadzkie fuczki z kapusty kiszonej

Składniki

  • 300g kiszonej kapusty
  • Opcjonalnie: 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 szklanka pszennej mąki
  • 3/4 szklanki wody lub mleka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Cząber
  • Mielony kminek
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Jeśli używacie cebuli, zetrzyjcie ją na tarce albo drobno posiekajcie.
  2. Kapustę odsączcie z wody i drobno poszatkujcie.
  3. W dużej misce wymieszajcie dokładnie wodę lub mleko, mąkę, jajko i przyprawy. Ciasto, które otrzymacie, powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
  4. Dodajcie rozdrobnioną cebulę i kapustę, mieszajcie do połączenia składników. Kapusta powinna być dokładnie oblepiona ciastem.
  5. Na dużej patelni rozgrzejcie olej i smażcie placki tak, jak smażycie placki ziemniaczane.
  6. Na koniec możecie odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  7. Podawajcie z wybranym sosem.

Smacznego!

Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”
Instagram/JasiekKuron
Newsy
Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”
Czy jedliście kiedyś bieszczadzkie fuczki? Jeśli nie to najwyższa pora ich spróbować. Skorzystajcie z przepisu jednego z członków kulinarnego klanu Kuroniów.

Czy słyszeliście kiedyś o takim daniu jak fuczki? Fuczki to nic innego jak smakowite placki z kiszonej kapusty. Danie to jest prawdziwym przysmakiem w Bieszczadach, skąd pochodzi. Jak je przygotować? Przepis na przepyszne i niezwykle proste w wykonaniu fuczki podał Jasiek Kuroń – jeden z kucharzy z kucharskiego klanu Kuroniów. Kim jest Jasiek Kuroń? Jasiek Kuroń jest synem nieżyjącego już kucharza, dziennikarza i publicysty kulinarnego Macieja Kuronia oraz wnukiem również nieżyjącego polskiego polityka, historyka i działacza Solidarności i Komitetu Obrony Robotników - Jacka Kuronia. Jego rodzony brat - Jakub - także zajmuje się gotowaniem – ostatnio mogliście poznać jego świetny przepis na marynowaną paprykę .         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Jak zrobić fuczki z przepisu Jaśka Kuronia? Fuczki przypominają z wyglądu tradycyjne placki ziemniaczane , jeśli jednak dobrze się im przyjrzycie na pewno zauważycie kapustę. A konkretnie kapustę kiszoną . Przepis na fuczki jest bardzo prosty. Zaletą tego dania jest również to, że jest smaczne i tanie. Jak je przygotować? FUCZKI, czyli przepyszne placuszki z kiszoną kapustą. Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej - zachwala swoje danie Jasiek. Składniki: łyżka oleju rzepakowego duża cebula 500 g kapusty kiszonej 2 jajka 240 ml mleka 200 g mąki czubata łyżka majeranku łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu 2 starte ząbki czosnku olej do...

placki z kapusty przepis
AdobeStock
Newsy
Placki z kiszoną kapustą to najlepsze, co zjecie w tym tygodniu. Zero roboty, a smak cudowny
Kto przepada za warzywnymi plackami, ten musi spróbować wersji z kiszoną kapustą! Sprawdźcie ten przepis.

Jeśli lubicie niebanalne smaki, to na pewno będziecie zachwyceni plackami z kiszonej kapusty! Danie może się wydawać dość dziwne, ale uwierzcie – smakuje obłędnie. Placki z kapusty kiszonej (a inaczej „fuczki”), to potrawa wywodząca się z kuchni bieszczadzkiej. Bieszczady zamieszkałe są przez dwie duże grupy etniczne (Bojków i Łemków), których wpływ na kuchnię tego regionu widać bardzo wyraźnie w typowych bieszczadzkich potrawach. Kuchnia łemkowska jest bardzo prosta i wykorzystuje produkty, które dawniej każdy miał pod ręką. Ciekawym daniem przyrządzanym w Bieszczadach są placki, które można robić z surowej lub gotowanej kiszonej kapusty. Spróbujcie je zrobić z tego przepisu! Przepis na placki z kiszonej kapusty Do przygotowania prostych i chrupiących placuszków z kapusty kiszonej potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół szklanki mleka Pół szklanki mąki pszennej 100 g kapusty kiszonej 1 jajko rozmiar M Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Do miski wsypcie pół szklanki mąki, wlejcie pół szklanki mleka i wbijcie jedno jajko. Całość zmiksujcie. Masa powinna mieć taką konsystencję jak ciasto na naleśniki. Następnie odciśnijcie kapustę kiszoną z nadmiaru wody. Poszatkujcie drobno i dodajcie do masy na placki. Wymieszajcie dokładnie z dodatkiem soli i pieprzu. Uwaga – kapusta jest już słona, więc nie przesadźcie z solą! Jeżeli nie przepadacie za zbyt słonymi potrawami, to możecie w ogóle nie solić ciasta. Rozgrzejcie na patelni taką ilość oleju jak na placki ziemniaczane. Kiedy będzie już gorący, za pomocą chochli nakładajcie ciasto na patelnię. Smażcie placki po 2-3 minuty z każdej strony tak, by się zarumieniły. Po usmażeniu odłóżcie placki na talerz wyłożony...

Placki z kiszonej kapusty
gotujmy.pl/bożenamatuszczyk
Newsy
Świąteczne jedzenie wciąż zalega wam w lodówce? Zróbcie placki z kiszonej kapusty
Z marnotrawienia jedzenia nie wynika nic dobrego. Szczególnie jeśli mówimy o nadmiarze jedzenia, z jakim związany jest czas pomiędzy świętami a Sylwestrem.

Jednym ze składników, którego nie brakowało na wigilijnych stołach, była kapusta. Kapuście można dać drugie życie. Wystarczy kilka prostych składników i macie danie jak marzenie! Polacy od lat uwielbiają placki Każdy region ma swoje placki. W zależności od tego, co lubicie widzieć w ich towarzystwie, można je podawać na słodko lub słono, ze śmietaną, z korniszonami lub sosem grzybowym. Placki wyjdą wam także z kapusty. Te w wersji kapuścianej mają nawet swoją oryginalną nazwę. Bowiem fuczki to potrawa ukraińska, która jest bardzo dobrze znana w Bieszczadach. Wyrabia się ją z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Smakują jak dobrze doprawione racuchy czy placki ziemniaczane. Smaży się je w tłuszczu. Dodatek kapusty kiszonej do placków Kapusta kiszona jest niskokaloryczna, co jednocześnie nie przeszkadza jej być szalenie korzystną dla zdrowia. Posiada wiele właściwości cennych dla organizmu. Dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry. Kapusta kiszona zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Jest także świetnym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego, powstających w procesie fermentacji, jest produktem bardzo zdrowym, zalecanym w profilaktyce chorób układu pokarmowego i dla zachowania właściwej flory bakteryjnej jelit. Jest również źródłem błonnika pokarmowego, co szczególnie przydatne jest dla osób odchudzających się lub cierpiących na zaparcia. Błonnik pozwala również obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca. Kapusta kiszona jest świetna dla osób mających...

Błyskawiczne gołąbki z kiszonej kapusty. Z takim sosem smakują genialnie
Gotujmy.pl
Newsy
Błyskawiczne gołąbki z kiszonej kapusty. Z takim sosem smakują genialnie
Szukacie pomysłu na odczarowanie standardowych i tradycyjnych gołąbków? Zróbcie je z użyciem kapusty kiszonej!

To naprawdę niecodzienny przepis. Słyszeliście kiedyś o gołąbkach bez zawijania z dodatkiem kapusty kiszonej? Jeśli nie, nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować je przygotować. Z dodatkiem prostego, szybkiego pomidorowego sosu, smakują naprawdę nieźle. To także alternatywa dla długiego gotowania liści ze świeżej białej kapusty. W tym przypadku wystarczy ugotować ryż i kapustę kiszoną, a reszta zrobi się właściwie sama. Przepis na gołąbki z kiszonej kapusty bez zawijania Składniki: 2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko 50 dag mięsa mielonego (najlepiej z łopatki wieprzowej) 1 cebula 30 dag kiszona kapusta 2 jajka Sól Pieprz 2 kostki rosołowe Koncentrat pomidorowy Śmietana Olej rzepakowy Mąka pszenna Przygotowanie: W razie potrzeby wypłuczcie kapustę kiszoną. Zróbcie to jeżeli jest zbyt kwaśna lub słona. Zalejcie kapustę wodą i ugotujcie. Ryż ugotujcie na sypko z dodatkiem soli. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie drobno. Pokrojoną cebulę podsmażcie na oleju. Wymieszajcie ugotowaną kapustę z cebulką i chwilę razem poduście na małym ogniu. Kiedy kapusta już będzie miękka, ostudźcie ją, a potem połączcie z ugotowanym ryżem i z mięsem mielonym. Dodajcie rozbite jajka i uformujcie masę na gołąbki. Formujcie gołąbki o podłużnym kształcie i obtaczajcie je w mące. Obsmażcie tak uformowane gołąbki na dobrze rozgrzanym oleju. Przełóżcie do garnka lub do naczynia żaroodpornego. Rozpuście kostki rosołowe w wodzie i zalejcie gołąbki tak, by przykryć je powstałym bulionem. Duście gołąbki pod przykryciem na małym ogniu, do momentu aż mięso będzie miękkie. Zagęśćcie pozostały po gołąbkach bulion łyżką lub dwiema łyżkami mąki. Następnie dodajcie do niego odrobinę koncentratu pomidorowego w celu...