Kapusta kiszona gości na naszych stołach już od pokoleń. Świetnie się sprawdza zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jedzona solo.

Bogactwo zdrowia

Aż trudno wyliczyć, ile dobroczynnych właściwości skrywa w sobie kiszona kapusta. Nie tylko świetnie wzmacnia naszą odporność i chroni nas przed wieloma chorobami, ale też zmniejsza poziom cholesterolu, wzmacnia układ krążenia i serce oraz ma zbawienny wpływ na procesy trawienia i układ pokarmowy.

Kapusta kiszona zawiera w sobie ogrom witamin – witaminę C, B, A, E, K, a także magnez, potas, żelazo i wapń. Jedzona regularnie znacząco poprawi stan waszego zdrowia i sprawi, że rzadziej będziecie chorować.

Z czym najlepiej komponuje się kapusta kiszona?

Najlepszymi przyprawami do kiszonej kapusty są:

Zobacz także:

  • kminek - świetnie podkreśla jej smak i zbawiennie wpływa na trawienie
  • majeranek - znacząco poprawia jej aromat i przy okazji ułatwia trawienie
  • koperek - aromatyczny i smaczny, doskonale zapobiega wzdęciom, świetny zarówno do surowej kapusty, jak i tej ugotowanej.

Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty z kminkiem?

Składniki:

  • 30 dag kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 2 jabłka
  • cukier
  • olej
  • kminek
  • sól
  • mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Kapustę kiszoną odciskamy z soku i drobno kroimy.
  2. Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy.
  3. Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki (nie obieramy ich ze skórki).
  4. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  5. Surówkę przyprawiamy szczyptą soli, cukru i oleju. Mieszamy.
  6. Na sam koniec dodajemy kminek i pieprz czarny mielony.
  7. Kapustę mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok 30 min.