Kapusta kiszona gości na naszych stołach już od pokoleń. Świetnie się sprawdza zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jedzona solo.
Bogactwo zdrowia
Aż trudno wyliczyć, ile dobroczynnych właściwości skrywa w sobie kiszona kapusta. Nie tylko świetnie wzmacnia naszą odporność i chroni nas przed wieloma chorobami, ale też zmniejsza poziom cholesterolu, wzmacnia układ krążenia i serce oraz ma zbawienny wpływ na procesy trawienia i układ pokarmowy.
Kapusta kiszona zawiera w sobie ogrom witamin – witaminę C, B, A, E, K, a także magnez, potas, żelazo i wapń. Jedzona regularnie znacząco poprawi stan waszego zdrowia i sprawi, że rzadziej będziecie chorować.
Z czym najlepiej komponuje się kapusta kiszona?
Najlepszymi przyprawami do kiszonej kapusty są:
Zobacz także:
- kminek - świetnie podkreśla jej smak i zbawiennie wpływa na trawienie
- majeranek - znacząco poprawia jej aromat i przy okazji ułatwia trawienie
- koperek - aromatyczny i smaczny, doskonale zapobiega wzdęciom, świetny zarówno do surowej kapusty, jak i tej ugotowanej.
Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty z kminkiem?
Składniki:
- 30 dag kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 2 jabłka
- cukier
- olej
- kminek
- sól
- mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Kapustę kiszoną odciskamy z soku i drobno kroimy.
- Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy.
- Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki (nie obieramy ich ze skórki).
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Surówkę przyprawiamy szczyptą soli, cukru i oleju. Mieszamy.
- Na sam koniec dodajemy kminek i pieprz czarny mielony.
- Kapustę mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok 30 min.