Jeśli jak Anna Lewandowska uważacie, że wasz organizm to bardzo cenne urządzenie, którego nie można napędzać byle czym, koniecznie upieczcie ten chleb:

- Lubię czuć komfort w kwestiach odżywiania niezależnie od tego czy jestem w domu, na wyjeździe służbowym czy też wakacjach. Jedzenie to paliwo, a tankuję nim dość ważną maszynę, jaką jest mój organizm. To, co jem przenosi się na efektywność mojej pracy oraz samopoczucie - przyznaje Anna.

Gdy w domu kończy się mąka, powstaje całkiem inny chleb

Jak wynika z opisu dołączonego do przepisu na stronie internetowej, prowadzonej przez żonę Lewego, do powstania tej receptury doszło przypadkiem. Choć instruktorka unika glutenu w diecie i przyrządzając dania pilnuje, aby jej mąż także nie jadał go, użycie kaszy gryczanej zamiast mąki okazało się koniecznością:

- Tym razem, skończyły się w domu najczęściej używane mąki, w związku z tym na ratunek przyszła kasza gryczana, z której powstał pyszny chlebek gryczany.

- Wykonanie łatwe i przyjemne, a smak… sami spróbujcie.

Przepis chleb z kaszy gryczanej Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 500 g kaszy gryczanej
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 5 szklanek wody
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 100 g pestek słonecznika
  • Odrobina sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego (można zastąpić babką płesznik)
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych

Przygotowanie:

  1. Zalejcie kaszą gryczaną bardzo ciepłą, ale nie wrzącą wodą i odstawcie na 3 godziny.
  2. Do kaszy dodajcie wszystkie składniki i zblendujcie je dokładnie, a następnie przełóżcie do formy.
  3. Pieczcie chleb przez około 60 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza.
  4. Po upieczeniu nie wyjmujcie od razu, zostawcie go w cieple na kilkanaście minut, a następnie wyjmijcie, przestawcie w chłodne miejsce i przykryjcie ściereczką.

Źródło: Facebook/Anna Lewandowska, hpba.pl

Zobacz także: