Gdy tylko wasi znajomi, którzy ledwie co usiedli do kawy, poczują zapach pieczonego ciasta, „efekt wow” macie jak w banku. Dla niektórych pomysł pieczenia ciasta w mikrofalówce może brzmieć dość nietypowo. Dlaczego by jednak nie spróbować?
Nie ma co ukrywać. To niezwykle proste w wykonaniu ciasto, do którego nie potrzebujemy zbyt wielu składników. Wszystkie potrzebne produkty macie na pewno w swoich kuchniach.
Największą zaletą babeczki śmietankowej z kubeczka będzie jej świeżość w dowolnym momencie w zaledwie kilka minut. Samo pieczenie potrwa maksymalnie 3 minuty…
Teraz musimy zwrócić się do wszystkich czujnych czytelników. Prosimy nie regulować swoich ekranów. Tak, to prawda. W tym przepisie nie ma mąki! Nasza babeczka w smaku będzie przypominała sypką babkę piaskową.
Przygotujcie ją kiedy tylko chcecie – mała porcja sprawia, że ciasto nie zdąży nawet wystygnąć!
Jedynym warunkiem, który musimy spełnić, by przygotować babeczkę z mikrofali jest posiadanie tejże kuchenki mikrofalowej o mocy ok. 750 W (standardowe parametry mikrofal).
Zobacz także:
Przepis na banalnie łatwą śmietankową babeczkę z kubeczka
Składniki
- 80 g budyniu o smaku śmietankowym (2 opakowania). Ewentualnie możemy zamienić budyń w torebkach swoją własną mieszanką budyniową na bazie mąki ziemniaczanej i aromatu waniliowego.
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
- W misce mieszamy suche składniki, w innym naczyniu składniki mokre.
- Dodajemy następnie składniki suche do mokrych i mieszamy dokładnie, najlepiej mikserem, tak by uniknąć pozostania w masie grudek z mąki ziemniaczanej.
- Przelewamy ciasto do kubeczka i pieczemy przez 3 min w mikrofali (duża moc, ok. 750 W)
- Babeczkę możemy posypać cukrem pudrem albo oblać dowolnego rodzaju lukrem.
- Smacznego!