Ferrero wycofuje z Polski kilka partii Kinder jajek i innych produktów. Są skażone salmonellą
AdobeStock
Newsy

3-latka z Wielkiej Brytanii zatruła się Kinder jajkiem. „Była ledwo przytomna”

Pewna dziewczynka zjadła czekoladowe jajko skażone salmonellą. Mimo iż od zdarzenia minął już tydzień, 3-latka wciąż jest w ciężkim stanie.

Na początku ubiegłego tygodnia producent słodyczy Ferrero wycofał kilka swoich produktów czekoladowych Kinder, w tym jajka niespodzianki, po tym, jak wystąpiło ryzyko, że mogły one zostać skażone salmonellą. Do zdarzenia doszło w fabryce słodyczy w Belgii.

Mimo iż zakład został tymczasowo zamknięty, a produkt wycofano ze sklepów, niektóre dzieci zdążyły go niestety zjeść. Wśród nich była niespełna 3-letnia Brooklyn-Mai z Dorset w Wielkiej Brytanii, która zatruła się skażonym czekoladowym jajkiem. W jakim jest obecnie stanie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

3-latka z Wielkiej Brytanii zatruła się Kinder jajkiem

O sprawie poinformowała media matka dziewczynki - Charlotte Wingfield z Dorset. Angielka na początku myślała, że jej trzyletnia córka Brooklyn-Mai doznała zatrucia pokarmowego, ale z czasem zrozumiała, że dziewczynka zjadła jajko skażone salmonellą, co potwierdziło  badanie u lekarza.

Wingfield twierdzi, że jej córka „była przez cały tydzień ledwo przytomna" i miała „martwe oczy". Dziewczynkę bardzo bolał brzuch a jej temperatura sięgnęła 39 st. Celsjusza. Ponadto, była bardzo osowiała i prawie nie było z nią kontaktu:

- Jej temperatura wzrosła do ponad 39 st. [...] Wiedziałam, że coś jest nie tak i zadzwoniłam do lekarza, który przejrzał listę tego, co to może być. Rozłączyłam się, myśląc, że ma wirusa. Trzy dni później potwierdzono, że zatruła się salmonella z czekolady, którą zjadła w niedzielę - powiedziała Wingfield.

Mimo iż minął już tydzień, dziewczynka nadal nie wyzdrowiała. Boli ją brzuch, jest zmęczona i nie ma energii. Mama 3-latki zaapelowała do rodziców, aby nie kupowali swoim dzieciom czekolady Kinder:

- To bolesne widzieć, jak moja zwykle ognista, żądna przygód i bardzo aktywna dziewczynka jest przeciwieństwem wszystkiego, czym zwykle jest – dodała Wingfield.

Zobacz także
Dziecko zmarło po zatruciu ciastkiem znalezionym w ogrodzie. To sprawka sąsiada

Dziecko zmarło po zatruciu ciastkiem znalezionym w ogrodzie. To sprawka sąsiada

Brat Joanny Kurowskiej zmarł po wypiciu... zatrutego mleka. Aktorka wspomina rodzinny dramat

Brat Joanny Kurowskiej zmarł po wypiciu... zatrutego mleka. Aktorka wspomina rodzinny dramat

Jakie produkty zostały wycofane? 

Kinder wycofał kilka swoich produktów, które zostały wyprodukowane w Belgii, po kilkudziesięciu zgłoszonych przypadkach salmonelli.

Są to:

  • Kinder Niespodzianka 20g
  • Kinder Surprise 20g x 3 
  • Kinder Niespodzianka 100g
  • Jajka Mini dla Dzieci 75g
  • Zestaw do polowania na jajka dla dzieci 150g
  • Chipsy Czekoladowe dla Dzieci 200g
  • Chipsy Czekoladowe dla Dzieci 320g

Niektóre produkty w ramach bezpieczeństwa, zostały również wycofane z Polski.

Źródło: whatsnew2day.com, DailyMail

mięso w sklepie
AdobeStock
Newsy
Salmonella w polskim mięsie. Już 5 osób zmarło z powodu zatrucia
W sklepach w Wielkiej Brytanii wycofano ze sprzedaży produkty z mięsem z kurczaka pochodzącego z Polski. Mięso jest prawdopodobnie skażone bakteriami salmonelli. Na chwilę obecną jest zatrutych kilkaset osób, a niestety pięć z nich zmarło.

Brytyjski odpowiednik polskiego Głównego Inspektoratu Sanitarnego wycofał ze sklepów i sprzedaży produkty mięsne z udziałem kurczaka. Kilkaset osób zatruło się po spożyciu tych produktów w Wielkiej Brytanii, zaś pięć osób zmarło. Import mięsa z Polski Kurczak wyprodukowany w Polsce został przetransportowany do Wielkiej Brytanii, gdzie następnie został przetworzony na inne produkty w postaci kurczaka w panierce. Te wyroby były przeznaczone do szybkiego, samodzielnego przygotowania w domu. Były sprzedawane w większych sieciowych sklepach.  Zakażony produkt Według Brytyjskiej Food Agency mięso z kurczaka było skażone bakteriami salmonelli. Poprzez spożycie wyrobów z udziałem tego mięsa setki osób zatruło się, a niestety pięć zmarło. Sprawa związana z tym produktem jest nadal wyjaśniana. Niebezpieczne bakterie salmonelli Bakterie salmonelli są odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe. Mogą się nimi zarazić zarówno ludzie jak i zwierzęta. Najczęściej spotyka się je w mięsie drobiowym bądź jajach. Do zakażenia tą bakterią może dojść w trzech przypadkach: drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet majonezu, bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą bądź zwierzęciem, poprzez picie zakażonej wody zanieczyszczonej odchodami, wówczas najczęściej powstają epidemie wodne.   Objawy zakażenia salmonellą Pierwsze konsekwencje zarażenia się tą bakterią występują po około 10-48 godzinach od styczności ze skażonym produktem. Wówczas wytwarza się reakcja zapalna w jelicie. Bakterie z tej części ciała mogą swobodnie przemieścić się do innych narządów jak wątroba czy węzły chłonne. Osoby mające niższą odporność są bardziej narażone na tego typu zakażenia, gdyż bakteria salmonelli może ostatecznie...