Pomysły na wykorzystanie przejrzałych brzoskwiń
Pixabay
Triki kulinarne

Nigdy nie wyrzucaj PRZEJRZAŁYCH brzoskwiń! Oto garść fantastycznych i szybkich przepisów do wykorzystania!

Sytuacje, w których okazuje się, że kupiliśmy za dużo owoców nie należą do rzadkości. Wiele z nich szybko przejrzewa. To jednak nie powód, by je wyrzucać!
Weronika Kępa
listopad 08, 2020

Pomysłów na kreatywne wykorzystanie przejrzałych owoców jest wiele. Aby je zrealizować wcale nie musisz być mistrzem w kuchni, nie potrzebujesz też żadnych skomplikowanych przyborów. Wystarczą dobre chęci i odrobina wolnego czasu, by móc cieszyć się smakiem słodziutkich brzoskwiń nawet przez całą zimę!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mrożone pyszności

Nie od dziś wiadomo, że niezawodnym sposobem na przechowywanie różnego rodzaju żywności jest jej mrożenie. Sprawdzi się ono również w przypadku przejrzałych brzoskwiń, które w każdej chwili będzie można wykorzystać, na przykład do zrobienia pysznego koktajlu lub lodów na patyku.

Aby przygotować smakowite lody wystarczy wyjąć brzoskwinie z zamrażalnika (odczekaj chwilę aż lód puści) i polać je śmietaną 30 proc. Całość zblendować na gładką masę, przełożyć do dowolnego pojemnika i ponownie zamrozić. 

Domowe przetwory

Z przejrzałych brzoskwiń możesz także przygotować pyszny domowy dżem. Wystarczy, że zasypiesz obrane owoce cukrem (nie za dużo, przejrzałe brzoskwinie są już i tak wystarczająco słodkie) i odstawisz na ok. 30 minut. Następnie wrzuć je do garnka i zacznij gotować, od czasu do czasu mieszając, tak aby się nie przypaliły. Z czasem masa zacznie gęstnieć, wtedy gotuj ją jeszcze przez ok. 15 minut. Gotowy dżem przelej do słoików!

Pyszne wypieki

Chlebek bananowy to już żadna nowość, ale czy kiedykolwiek sprawdzałeś jak smakuje chlebek brzoskwiniowy? Nie? To czas najwyższy! Wystarczy, że wmieszasz wcześniej zblendowane przejrzałe owoce do ciasta na chleb i gotowe!

Domowe słodycze

Było mrożenie, gotowanie i pieczenie, więc przyszedł czas na… suszenie w piekarniku! Przejrzałe brzoskwinie zblenduj. Tak przygotowaną masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj (powinna powstać dosyć gruba warstwa owocowa). Susz w temperaturze ok. 60-70 st. C do momentu, w którym woda całkowicie odparuje. W ten sposób otrzymasz zdrowe, smaczne i naturalne słodycze!

Źródło: mashed.com, haps.pl

Komentarze
Brzoskwinie
Liz Fitch/unsplash.com
Triki kulinarne Ta BANALNIE prosta sztuczka pomoże twoim brzoskwiniom dojrzeć! Niewiarygodny sposób!
Na pewno znacie ten ból. Przynosimy ze sklepu albo z rynku cały zapas pięknych brzoskwiń, po czym okazuje się, że są jeszcze zbyt twarde i niedojrzałe.
Hubert Rój
listopad 09, 2020

Oczywiście najprościej byłoby po prostu spokojnie poczekać, aż nasze brzoskwinie powoli dojrzeją, leżakując sobie w koszyczku. Dla niecierpliwych i smakoszy tych smacznych owoców mamy jednak sprytną radę. Co trzeba zrobić, by przyspieszyć proces dojrzewania brzoskwiń? Ten trick będzie prostszy niż może się wam wydawać. Wystarczy zapakować nasze owoce do papierowej torebki. Możecie wykorzystać stare opakowania po zakupionym wcześniej pieczywie. Do brzoskwiń będą jak znalazł! Jeżeli nie dysponujecie takimi torebkami, owoce można włożyć do lnianego woreczka albo zapakować je w szmatkę wykonaną z tego materiału. Uwaga! Plastikowa torebka nie przyspieszy procesu dojrzewania, a jedynie spowoduje psucie owoców, dlatego nie radzimy jej używać. Tak samo odradzamy przechowywanie brzoskwiń w lodówce – w ten sposób także nie dojrzeją one w odpowiedni sposób. Zapytacie, co takiego sprawia, że brzoskwinie szybciej dojrzeją w papierowej torebce po bułkach? Cały sekret tkwi w gazie etylenowym. Tę substancję wydzielają naturalnie brzoskwinie i to właśnie ona odpowiada za proces ich dojrzewania. Kiedy zamykamy owoce w papierze, blokujemy uwalnianie gazu na zewnątrz i jednocześnie umożliwiamy brzoskwiniom pozbycie się wilgoci. Jej nadmiar powoduje gnicie owoców. Źródło: mashed.com

Przeczytaj
tort
gotujmy.pl
Newsy Prosty, ale jaki efektowny. Ten tort na lekkim biszkopcie zachwyci wszystkich gości
To proste ciasto można przygotować na wiele okazji. Idealnie sprawdzi się również jako niedzielny deser do kawy czy herbaty. Gwarantujemy, że wszystkim będzie smakować, bo jest po prostu pyszne.
Magdalena Kieblesz
grudzień 01, 2020

Każdy z nas uwielbia od czasu do czasu zjeść coś słodkiego. Nasza propozycja na tort makowo-brzoskwiniowy ma same zalety. Nie dosyć, że ciasto obłędnie smakuje to jeszcze wcale nie jest trudne do zrobienia. Do wykonania tortu będziemy potrzebować składników, które kupimy w każdym sklepie. Oto nasz przepis na prosty tort makowo-brzoskwiniowy Składniki: Biszkopt: 4 jajka  4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej  3 łyżki maku 8 łyżek cukru (do wypieków)  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Wypełnienie: 1 puszka brzoskwiń  600 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru  1 łyżka żelatyny  Przygotowanie: Zaczynamy od zrobienia biszkoptu: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier.  Dodajemy po 1 żółtku, cały czas mieszając naszą masę. Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Dodajemy mak i delikatnie wszystko mieszamy na gładką konsystencję ciasta. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej, jeśli ma wymiar 29 na 35 cm. Wykładamy na nią równo ciasto. Następnie pieczemy je w 170 stopniach przez około 10-12 minut.  Gdy ciasto będzie gotowe wyjmujemy je i studzimy. Gdy będzie chłodne, kroimy je na 3 kwadraty o boku 18 cm. Wypełnienie: Brzoskwinie odcedzamy z zalewy, którą zostawiamy dla dalszych etapów. Jedną z brzoskwiń odkładamy do dekoracji a resztę kroimy w kostkę.   Żelatynę namaczamy w 1/3 wody. 250 ml zalewy zagotowujemy i dodajemy żelatynę. Resztę zalewy ponownie zostawiamy.  Całość mieszamy do rozpuszczenia. Odkładamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy kawałki owoców. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na paterze układamy...

Przeczytaj
Ciasto makowa panienka
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy Makowa panienka - ciasto, które pięknie się nazywa i równie dobrze smakuje
Południe i podwieczorek to idealny moment na ciasto z kawką. Niektóre propozycje dosłownie zwalają z nóg. Makowa panienka jest jedną z nich. Zachwycicie gości i bliskich!
Aleksandra Jaworska
grudzień 09, 2020

Lubimy podjadać słodkości. Bez okazji i na święta. Szczególnie te, które możemy zrobić samodzielnie. Odrobina słodyczy Co prawda, dietetycy biją na alarm pod względem używania cukru i wyrobów ze słodzikami, jednak domowe ciasto to słodkości zupełnie innego kalibru. W przepisach na nie zamiast cukru białego możemy użyć trzcinowego, a na miejsce bitej śmietany czy płynnej czekolady, wystarczy kilka kropel syropu klonowego.  Coś nieoczywistego Wersja Makowej panienki , na którą przepis znajdziecie poniżej, to prosty i szybki przysmak. Ciasto możecie przygotować tuż przed przyjściem gości. Bez dwóch zdań jest to wypiek, który posmakuje zarówno miłośnikom tradycji, jak i tym, którzy uwielbiają nietypowe połączenia. Chcecie spróbować? Składniki na ciasto Makowa panienka : Biszkopt makowy 250 g mąki pszennej 100 g cukru 50 ml oleju 50 g suchego maku 10 g proszku do pieczenia 5 świeżych jajek Krem śmietanowy 650 ml śmietany 30% 200 g cukru pudru 15 g śmietanfixu Nasączenie 50 ml wody 50 ml syropu brzoskwiniowego z puszki Dodatkowo 150 g brzoskwiń w puszce 100 g herbatników czekoladowych Sposób przygotowania Biszkopt makowy: jajka ubijamy na puch razem z cukrem. Dodajemy olej. Dokładnie miksujemy. Wrzucamy do miski mak, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Ponownie łączymy za pomocą miksera. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy upieczony placek. Kroimy go na dwie równe połowy. Odkładamy na chwilę....

Przeczytaj
Syrop z bzu
kloruś/gotujmy.pl
Newsy To jeden z najskuteczniejszych środków na przeziębienie. Podajemy przepis na syrop
Sezon na grypę i przeziębienie w pełni. Zamiast wydawać krocie na preparaty z apteki, zaufajmy naturze. Wybierzmy syrop z czarnego bzu.
Hubert Rój
grudzień 02, 2020

Bakterie, wirusy i wszelkiego rodzaju niechciane drobnoustroje „uwielbiają” późną jesień. To czas, kiedy za oknem szaro i ciemno, a temperatura waha się nieco powyżej zera. To doskonałe warunki dla rozwoju mikrobów. W ten oto właśnie sposób między nami zaczynają szaleć wirusy grypy i innych infekcji. Nie musimy już nawet wspominać o tym, jak jesienna aura wpłynęła na rozwój pandemii koronawirusa. Informacje o tym znamy już przecież na pamięć. Naturalnie zdrowy sposób Są jednak domowe sposoby, by wzmacniać swój organizm, budować swoją odporność i po prostu dbać o swoje ciało w naturalny sposób. Po co wydawać majątek na witaminowe preparaty, a później lekarstwa, jeżeli mamy lepszy wybór? Tym wyborem są naturalne środki na przeziębienie i grypę. Takie jak choćby syrop z owoców bzu. Tego rodzaju receptury cieszyły się uznaniem naszych babć i dziadków. Szkoda, że wyparły je nieco wyroby koncernów farmaceutycznych. Czas, by wrócić do korzeni. Jak syrop z bzu wpływa na nasz organizm? Działa przeciwzapalne Działa bakteriobójczo Działa odtruwająco (picie syropu pozwala na usunięcie toksyn z organizmu) A nawet przeciwbólowo Nie, to nie cuda, to efekty picia syropu z czarnego bzu. Poniżej przedstawimy wam przepis na syrop z jego owoców. Pamiętajmy jednak, by pić to naturalne lekarstwo już w momencie zaobserwowania pierwszych objawów choroby. W przeciwnym wypadku może być za późno na osiągnięcie oczekiwanych efektów. Składniki: 1 kg owoców bzu czarnego pozbawionych łodyg 0,5 l wody 50 dag cukru Przygotowanie: Dokładnie myjemy owoce – usuwamy i te niedojrzałe i te przejrzałe. Owoce zalewamy wodą i zagotowujemy....

Przeczytaj