Pomysły na wykorzystanie przejrzałych brzoskwiń
Pixabay
Triki kulinarne

Nigdy nie wyrzucaj PRZEJRZAŁYCH brzoskwiń! Oto garść fantastycznych i szybkich przepisów do wykorzystania!

Sytuacje, w których okazuje się, że kupiliśmy za dużo owoców nie należą do rzadkości. Wiele z nich szybko przejrzewa. To jednak nie powód, by je wyrzucać!

Pomysłów na kreatywne wykorzystanie przejrzałych owoców jest wiele. Aby je zrealizować wcale nie musisz być mistrzem w kuchni, nie potrzebujesz też żadnych skomplikowanych przyborów. Wystarczą dobre chęci i odrobina wolnego czasu, by móc cieszyć się smakiem słodziutkich brzoskwiń nawet przez całą zimę!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mrożone pyszności

Nie od dziś wiadomo, że niezawodnym sposobem na przechowywanie różnego rodzaju żywności jest jej mrożenie. Sprawdzi się ono również w przypadku przejrzałych brzoskwiń, które w każdej chwili będzie można wykorzystać, na przykład do zrobienia pysznego koktajlu lub lodów na patyku.

Aby przygotować smakowite lody wystarczy wyjąć brzoskwinie z zamrażalnika (odczekaj chwilę aż lód puści) i polać je śmietaną 30 proc. Całość zblendować na gładką masę, przełożyć do dowolnego pojemnika i ponownie zamrozić. 

Domowe przetwory

Z przejrzałych brzoskwiń możesz także przygotować pyszny domowy dżem. Wystarczy, że zasypiesz obrane owoce cukrem (nie za dużo, przejrzałe brzoskwinie są już i tak wystarczająco słodkie) i odstawisz na ok. 30 minut. Następnie wrzuć je do garnka i zacznij gotować, od czasu do czasu mieszając, tak aby się nie przypaliły. Z czasem masa zacznie gęstnieć, wtedy gotuj ją jeszcze przez ok. 15 minut. Gotowy dżem przelej do słoików!

Pyszne wypieki

Chlebek bananowy to już żadna nowość, ale czy kiedykolwiek sprawdzałeś jak smakuje chlebek brzoskwiniowy? Nie? To czas najwyższy! Wystarczy, że wmieszasz wcześniej zblendowane przejrzałe owoce do ciasta na chleb i gotowe!

Domowe słodycze

Było mrożenie, gotowanie i pieczenie, więc przyszedł czas na… suszenie w piekarniku! Przejrzałe brzoskwinie zblenduj. Tak przygotowaną masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj (powinna powstać dosyć gruba warstwa owocowa). Susz w temperaturze ok. 60-70 st. C do momentu, w którym woda całkowicie odparuje. W ten sposób otrzymasz zdrowe, smaczne i naturalne słodycze!

Źródło: mashed.com, haps.pl

Gotujmy.pl/alaaa
Przepisy
Sernik wiedeński z brzoskwiniami to idealne ciasto na Wielkanoc. Smakuje każdemu
Jeśli macie ochotę na bajecznie pyszny sernik, koniecznie zróbcie go z tego przepisu. Jest niezawodny!

Sernik to ciasto proste w przygotowaniu. Jednak by wyszło idealne, trzeba pamiętać o podstawowych zasadach przy jego przyrządzaniu. Podstawą dobrego sernika jest twaróg . Tylko ten dobrej jakości gwarantuje wyjątkowy smak i ładny wygląd ciasta. Twaróg tłusty i półtłusty to zawsze dobry wybór. Sernik z dobrej, gotowej masy serowej również się udaje. Aby sernik był lekki i puszysty należy do masy serowej dodać ubite na sztywno białka jaj. Aby był kremowy i wilgotny wystarczy dodać do masy kawałki brzoskwiń. Sernik trzeba piec maksymalnie do 180 stopni C i nie wyciągać od razu z piekarnika. Tak przygotowane ciasto będzie rozpływać się w ustach.  Przepis na sernik wiedeński z brzoskwiniami Składniki: 1 kg twarogu półtłustego  7 jajek 80 g masła 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki esencji waniliowej 1 sztuka budyniu waniliowego brzoskwinie w puszce cukier puder Sposób przygotowania:  Twaróg półtłusty zmielcie dwukrotnie w maszynce do mięsa. 80 g masła rozpuśćcie na średnim ogniu i odłóżcie do wystygnięcia.  Brzoskwinie wyjmijcie z puszki i wyłóżcie na sitko. Odsączcie je z nadmiaru płynu. Żółtka i białka jajek oddzielcie od siebie. W większej misce ubijcie żółtka z cukrem mikserem na puszystą masę. Dodajcie esencję waniliową oraz proszek budyniowy i dokładnie razem wymieszajcie. Następnie dodajcie porcjami zmielony twaróg i mieszajcie do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajcie zimne, rozpuszczone masło i ponownie ją wymieszajcie.  Do białek jaj dodajcie szczyptę soli i ubijcie je na sztywno. Gdy piana będzie gotowa dodajcie ją porcjami do masy serowej i delikatnie wymieszajcie do połączenia się składników....

Brzoskwinie
Liz Fitch/unsplash.com
Triki kulinarne
Ta BANALNIE prosta sztuczka pomoże twoim brzoskwiniom dojrzeć! Niewiarygodny sposób!
Na pewno znacie ten ból. Przynosimy ze sklepu albo z rynku cały zapas pięknych brzoskwiń, po czym okazuje się, że są jeszcze zbyt twarde i niedojrzałe.

Oczywiście najprościej byłoby po prostu spokojnie poczekać, aż nasze brzoskwinie powoli dojrzeją, leżakując sobie w koszyczku. Dla niecierpliwych i smakoszy tych smacznych owoców mamy jednak sprytną radę. Co trzeba zrobić, by przyspieszyć proces dojrzewania brzoskwiń? Ten trick będzie prostszy niż może się wam wydawać. Wystarczy zapakować nasze owoce do papierowej torebki. Możecie wykorzystać stare opakowania po zakupionym wcześniej pieczywie. Do brzoskwiń będą jak znalazł! Jeżeli nie dysponujecie takimi torebkami, owoce można włożyć do lnianego woreczka albo zapakować je w szmatkę wykonaną z tego materiału. Uwaga! Plastikowa torebka nie przyspieszy procesu dojrzewania, a jedynie spowoduje psucie owoców, dlatego nie radzimy jej używać. Tak samo odradzamy przechowywanie brzoskwiń w lodówce – w ten sposób także nie dojrzeją one w odpowiedni sposób. Zapytacie, co takiego sprawia, że brzoskwinie szybciej dojrzeją w papierowej torebce po bułkach? Cały sekret tkwi w gazie etylenowym. Tę substancję wydzielają naturalnie brzoskwinie i to właśnie ona odpowiada za proces ich dojrzewania. Kiedy zamykamy owoce w papierze, blokujemy uwalnianie gazu na zewnątrz i jednocześnie umożliwiamy brzoskwiniom pozbycie się wilgoci. Jej nadmiar powoduje gnicie owoców. Źródło: mashed.com

królewski sernik z brzoskwiniami
Gotujmy.pl
Newsy
Kremowy sernik z bezą i brzoskwiniami. Świetny pomysł na pyszne wielkanocne ciasto
Żadne święta wielkanocne nie mogą się obejść bez sernika. Ten z naszego przepisu nie ma sobie równych. Jest prosty, szybki i genialny w smaku. Przygotujcie go na Wielkanoc, a wasi goście będą wniebowzięci!

Coraz bliżej do świąt. Czy wiecie już, co upieczenie w tym roku na Wielkanoc? Święta wielkanocne na pewno nie mogą się obejść bez sernika. To absolutny numer 1 każdej Wielkanocy. Co powiecie na iście królewski sernik z bezą i soczystymi brzoskwiniami? Przepyszny, kremowy sernik z brzoskwiniami i bezą Sernik to absolutna podstawa każdych świąt. Chcecie, żeby były one w tym roku wyjątkowe? Przygotujcie ten oto królewski sernik z bezą i pysznymi brzoskwiniami. To ciasto nie ma sobie równych i na pewno zrobi furorę na waszym wielkanocnym stole. Podajcie je do kawy i herbaty, a goście będą się nim zajadać! Składniki: Ciasto Ser biały dwukrotnie mielony – 1 kg Masło – 175 g Szklanka cukru Żółtka – 8 szt Białka – 8 szt Olejek cytrynowy do ciast – 1 op Brzoskwinie – 1 puszka Budyń waniliowy – 2 opakowania Beza Białko – 4 szt Cukier puder – 8 łyżek Oraz 1 brzoskwinie 150 ml śmietany 36% Świeża mięta - 1 pęczek Przygotowanie: Ciasto: Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy żółtka, olejek, a następnie budynie i cały czas miksujemy. Dodajemy zmielony ser i dalej ucieramy, do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej. Mieszamy bardzo delikatnie łyżką. Wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy pokrojone i odsączone na sitku cząstki brzoskwiń. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut w 170C. Beza: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Masę bezową wykładamy po 50 minutach pieczenia na gorący ser i zapiekamy jeszcze 10 minut. Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia. Zdobimy ubitą śmietaną...

tort
gotujmy.pl
Newsy
Prosty, ale jaki efektowny. Ten tort na lekkim biszkopcie zachwyci wszystkich gości
To proste ciasto można przygotować na wiele okazji. Idealnie sprawdzi się również jako niedzielny deser do kawy czy herbaty. Gwarantujemy, że wszystkim będzie smakować, bo jest po prostu pyszne.

Każdy z nas uwielbia od czasu do czasu zjeść coś słodkiego. Nasza propozycja na tort makowo-brzoskwiniowy ma same zalety. Nie dosyć, że ciasto obłędnie smakuje to jeszcze wcale nie jest trudne do zrobienia. Do wykonania tortu będziemy potrzebować składników, które kupimy w każdym sklepie. Oto nasz przepis na prosty tort makowo-brzoskwiniowy Składniki: Biszkopt: 4 jajka  4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej  3 łyżki maku 8 łyżek cukru (do wypieków)  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Wypełnienie: 1 puszka brzoskwiń  600 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru  1 łyżka żelatyny  Przygotowanie: Zaczynamy od zrobienia biszkoptu: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier.  Dodajemy po 1 żółtku, cały czas mieszając naszą masę. Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Dodajemy mak i delikatnie wszystko mieszamy na gładką konsystencję ciasta. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej, jeśli ma wymiar 29 na 35 cm. Wykładamy na nią równo ciasto. Następnie pieczemy je w 170 stopniach przez około 10-12 minut.  Gdy ciasto będzie gotowe wyjmujemy je i studzimy. Gdy będzie chłodne, kroimy je na 3 kwadraty o boku 18 cm. Wypełnienie: Brzoskwinie odcedzamy z zalewy, którą zostawiamy dla dalszych etapów. Jedną z brzoskwiń odkładamy do dekoracji a resztę kroimy w kostkę.   Żelatynę namaczamy w 1/3 wody. 250 ml zalewy zagotowujemy i dodajemy żelatynę. Resztę zalewy ponownie zostawiamy.  Całość mieszamy do rozpuszczenia. Odkładamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy kawałki owoców. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na paterze układamy...