Pesto
Unsplash
Triki kulinarne

Nie tylko makaron czy kanapka. Co można zrobić z pesto? Zdziwisz się!

Dobrze znane we Włoszech, uwielbiane w Polsce - to właśnie pesto! Większość jada je z makaronem lub kanapką. Sos ten oferuje jednak więcej niż mogłoby się wydawać.
Weronika Kępa
listopad 03, 2020

Pesto, tradycyjnie przygotowywane z bazylii, czosnku, oliwy, parmezanu i orzeszków pini, to nie lada rarytas. Zmieszane z twarogiem, guacamole lub dipem powala smakiem. Na tym jednak nie koniec.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nie tylko z makaronem

Dodawanie pesto do makaronu to powszechnie znany zabieg. Okazuje się jednak, że sos równie dobrze smakuje z risotto. Dla tych, którzy lubią mocno przyprawione dania idealnie sprawdzi się również jako dodatek do ciasta naleśnikowego. To sprawi, że będzie bardziej pikantne i wyraziste.

Pesto to także dobry zamiennik tradycyjnego sosu pomidorowego do pizzy. Idealnie łączy się również z wszelkiego rodzaju mięsem i rybami. Nie gorzej wypada jako dodatek do zup, między innymi tradycyjnej włoskiej minestrone.

W tej wyliczance nie można również zapomnieć o chlebie i bułeczkach. Tutaj pesto można wykorzystać na dwa sposoby - jako jeden ze składników na ciasto lub idealny dodatek do wszelkich smarowideł. Wystarczy wymieszać sos z masłem, majonezem lub serkiem śmietankowym, żeby przekonać się jak dobrze smakuje!

Dodaj to, co lubisz

Kiedy jednak tradycyjne pesto zacznie wychodzić ci już uszami warto sięgnąć po jego alternatywy. Na przykład zamiast orzeszków pini dodaj orzechy włoskie. Nie bój się też eksperymentować z innymi składnikami. Dodaj jarmuż, marchewkę, miętę, rukolę lub suszone pomidory. Testuj i zobacz, co najbardziej ci smakuje. Kulinarnym kombinacjom nie ma końca!

Źródło: mashed.com

Zdjęcie: Unsplash

Komentarze
poledwiczki w sosie mysliwskim
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy Delikatne polędwiczki w sosie myśliwskim z pieczarkami na obiad. Zrobisz je dwa dni z rzędu
Doskonałe na obiad z rodziną, ale i do podania gościom. Nikt nie zgadnie, w czym panierowałaś mięso.
Magda Borucińska
grudzień 05, 2020

Polędwiczki wieprzowe są wyjątkowo delikatnym mięsem, które doskonale smakuje, gdy przyrządzimy je z sosem. W naszej wersji dodatek sosu sojowego oraz myśliwskiego nadają mięsu wyjątkowego, niespotykanego dotąd smaku. Gwarantujemy, że żaden z gości nie będzie wiedział co takiego dodałaś do potrawy!  To danie sprawdzi się idealnie podczas niedzielnego obiadu z rodziną, wykwintnej kolacji z gośćmi albo urodzinowej kolacji z partnerem. Gwarantujemy, że nawet twoja teściowa będzie zachwycona i z pewnością poprosi o przepis. Świetnie smakują podane po prostu z ugotowaną kaszą gryczaną. W sosie znajdują się ogórki kiszone i pieczarki, więc nie musisz podawać żadnej surówki, ale jeśli chcesz to polecamy np. kiszoną kapustę lub inne lekko kwaśne warzywa. Polędwiczki w sosie myśliwskim z pieczarkami i ogórkiem kiszonym Składniki 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe 5 dużych ogórków kiszonych 1 kg pieczarek 1 duża cebula 2 opakowania sosu myśliwskiego 4 łyżki sosu sojowego, najlepiej ciemnego Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Umyj i osusz mięso za pomocą ręcznika papierowego. Oczyść je z błonek i pokrój na plastry. Lekko rozbij tłuczkiem, wałkiem lub po prostu dłonią. Do większej miski włóż mięso i polej sosem sojowym, dodaj sól do smaku (nie za dużo, sos sojowy jest bardzo słony). Dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę. Możesz włożyć mięso do lodówki albo zostawić na blacie w temperaturze pokojowej. Sos myśliwski wysyp na talerz i panieruj w nim kotleciki. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki mięsa.  Wyjmij drugą, najlepiej dużą i głęboką. Zagotuj w niej 2 szklanki wody i włóż do niej mięso. Gotuj aż będzie miękkie. Na pierwszej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulkę....

Przeczytaj
Domowe kosmetyki z imbiru
Pixabay
Zdrowie Przynosi rewelacyjne korzyści naszej urodzie. Nie uwierzysz jak szybko. Wystarczy jeść go dwa razy dziennie
Na sklepowych półkach nie brakuje naturalnych produktów, które korzystnie wpływają na naszą urodę. Wśród nich są nie tylko suplementy diety, ale też… rośliny!
Weronika Kępa
listopad 08, 2020

Imbir to przede wszystkim dobrze znana w kuchni indyjskiej przyprawa. Od lat szeroko stosuje się ją również w leczeniu rozmaitych chorób, od zwykłego przeziębienia po dolegliwości związane z trawieniem. Niewielu jednak wie, że właściwie przygotowany może przynieść rewelacyjne korzyści również naszej urodzie! Imbir to źródło wielu cennych składników. Znajdziesz w nim białko, węglowodany, witaminy, fosfor, żelazo, a nawet magnez. Nic więc dziwnego, że jest tak szeroko stosowany w różnego rodzaju produktach kosmetycznych. Jako maseczka na włosy Imbir spowalnia starzenie się skóry, również skóry głowy! Dlatego idealnie sprawdzi się jako dodatek do szamponu albo maska. Wystarczy, że wymieszasz łyżkę startego korzenia imbiru z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, a następnie nałożysz na włosy na około 15 minut. Efekty będą powalające! Jako peeling  Imbir ma też działanie wyszczuplająco-modelujące. Można więc wykorzystać go do przygotowania domowego peelingu. Jeśli masz w domu ekspres do kawy możesz użyć fusów z jej ziaren, które zazwyczaj lądują w koszu! Dodaj do nich 2 łyżeczki startego imbiru i wymieszaj z odrobiną oleju. Nałóż na najbardziej problematyczne miejsca, a następnie spłucz zimną wodą. Dla uzyskania pożądanych efektów powtarzaj zabieg regularnie. Jako maseczka na twarz Imbir ma też właściwości przeciwzapalne. Zaleca się go przede wszystkim osobom, które mają problem z zaczerwienioną skórą twarzy, ale również trądzikiem. Imbir może więc stanowić wartościowy dodatek do domowej maseczki. Jej przygotowanie jest banalnie proste! Wystarczy zmieszać świeżo starty korzeń imbiru z płynnym miodem, do powstania jednolitej konsystencji. Następnie nałożyć na twarz na około 10 minut. I gotowe! Na urodę korzystnie...

Przeczytaj
Idealny sos winegret
Gotujmy.pl
Przepisy Jak zrobić IDEALNY sos winegret? Jeden błąd i będzie do niczego!
Winegret to powszechnie znany sos na bazie oliwy i octu. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Mimo to, w tym czasie można popełnić błąd, który wszystko zepsuje.
Weronika Kępa
listopad 03, 2020

Idealny sos to klucz do sukcesu każdego dania. Nie inaczej jest w przypadku winegretu, tak często spotykanego w towarzystwie sałaty zielonej, ale nie tylko. Idealnie sprawdza się również jako dodatek do jarzyn, owoców morza, mięs, ale również mizerii. Przepis na niego jest niesamowicie prosty. Będziesz potrzebować 1 łyżkę musztardy (może być ostra dijon) 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego 2 łyżki octu winnego lub 1 łyżka soku z cytryny Wodę Szczyptę soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu Przygotowanie W słoiku umieszczamy musztardę, oliwę lub olej roślinny i ocet lub sok z cytryny. Zamykamy naczynie i energicznie potrząsamy aż do połączenia składników. Następnie dodajemy jedną lub dwie łyżki wody (tak aby sos nie był zbyt rzadki), szczyptę soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu i ponownie mieszamy. Oczywiście sos można również przyrządzić w zwykłej misce przy pomocy rózgi kuchennej. Wszystko wyjdzie tak samo dobrze! Nie zapomnij o tym W przypadku sałatek winegret powinien się w nich pojawić przed samym podaniem , nigdy wcześniej! Jest to bardzo ważne, ponieważ za sprawą octu liście sałaty oklapną, a całe danie straci swój estetyczny wygląd, a tego nie chciałaby przecież żadna pani domu! Jeśli sos ma zostać użyty dużo później po przyrządzeniu schowaj go do lodówki. Pamiętaj jednak, żeby przechowywać go w oddzielnym pojemniku, nigdy razem z sałatką! Źródło: Kuchnia Lidla Zdjęcie: Gotujmy.pl

Przeczytaj
Dynia, pestki dyni
Nick Collins/unsplash.com
Przepisy Nieoczekiwane sposoby na wykorzystanie pestek dyni. Niebywałe, co można z nich zrobić! 
Sezon na dynie w pełni. Gęste zupy, pieczone w kawałkach a’la frytki, a nawet ciasta i tarty. Kulinarnych zastosowań dyni jest bez liku. Dynia dynią, ale co z jej pestkami? Okazuje się, że te poczciwe nasionka mają wspaniałe właściwości i mogą być wykorzystane na różne sposoby. Zapomnijcie o wyrzucaniu świeżych dyniowych pestek!
Hubert Rój
listopad 03, 2020

Z pewnością za każdym razem, gdy wchodzicie do sklepu, wasz wzrok przyciągają rzucające się w oczy dynie. Sezon na te warzywa wciąż trwa, a w marketach możecie upolować piękne okazy w dowolnych rozmiarach. Pora roku sprawia również, że cena na dynie jest obecnie najbardziej korzystna. Nie ma więc żadnych przeciwskazań, by nie zakupić sobie choćby jednej "główki" i trochę poeksperymentować. A pola do eksperymentów, prób i testów z pewnością nie zabraknie. Jak już wspomnieliśmy, sposobów na dynię jest cała masa - wystarczy tylko wybrać jeden z nich... a potem zabrać się za przerobienie na coś smacznego jej pestek! Te małe niepozorne nasionka kryją w sobie wiele cennych wartości odżywczych. Ponadto, dobrze przygotowane smakują wyśmienicie. Poniżej prezentujemy dwie możliwości na wykorzystanie pestek dyni. Spróbujcie, a nie pożałujecie! Pierwszym i najbardziej popularnym sposobem na dyniowe pestki jest zwykłe podpieczenie i wysuszenie ich w piekarniku. Tak przygotowane nasiona posłużą nam jako smaczna przekąska. Jak ją przygotować?  Pieczone pestki dyni Przygotowanie: Dokładnie oczyszczamy pestki z włókien.  Równomiernie wysypujemy pestki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Opcjonalnie pestki można delikatnie polać olejem.  Pestki pieczemy 20 min w 150 stopniach Celsjusza. W połowie pieczenia należy przemieszać pestki, tak by upiekły się równomiernie.  Po upieczeniu solimy pestki do smaku i składujemy w zamkniętym opakowaniu, by zachowały swoją chrupkość na dłużej.  Przed spożyciem pestki należy obrać ze skorupki.   Pesto z pestek dyni Innym daniem, w którym możemy wykorzystać pestki z dyni, jest...

Przeczytaj