Pesto
Unsplash
Triki kulinarne

Nie tylko makaron czy kanapka. Co można zrobić z pesto? Zdziwisz się!

Dobrze znane we Włoszech, uwielbiane w Polsce - to właśnie pesto! Większość jada je z makaronem lub kanapką. Sos ten oferuje jednak więcej niż mogłoby się wydawać.

Pesto, tradycyjnie przygotowywane z bazylii, czosnku, oliwy, parmezanu i orzeszków pini, to nie lada rarytas. Zmieszane z twarogiem, guacamole lub dipem powala smakiem. Na tym jednak nie koniec.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nie tylko z makaronem

Dodawanie pesto do makaronu to powszechnie znany zabieg. Okazuje się jednak, że sos równie dobrze smakuje z risotto. Dla tych, którzy lubią mocno przyprawione dania idealnie sprawdzi się również jako dodatek do ciasta naleśnikowego. To sprawi, że będzie bardziej pikantne i wyraziste.

Pesto to także dobry zamiennik tradycyjnego sosu pomidorowego do pizzy. Idealnie łączy się również z wszelkiego rodzaju mięsem i rybami. Nie gorzej wypada jako dodatek do zup, między innymi tradycyjnej włoskiej minestrone.

W tej wyliczance nie można również zapomnieć o chlebie i bułeczkach. Tutaj pesto można wykorzystać na dwa sposoby - jako jeden ze składników na ciasto lub idealny dodatek do wszelkich smarowideł. Wystarczy wymieszać sos z masłem, majonezem lub serkiem śmietankowym, żeby przekonać się jak dobrze smakuje!

Dodaj to, co lubisz

Kiedy jednak tradycyjne pesto zacznie wychodzić ci już uszami warto sięgnąć po jego alternatywy. Na przykład zamiast orzeszków pini dodaj orzechy włoskie. Nie bój się też eksperymentować z innymi składnikami. Dodaj jarmuż, marchewkę, miętę, rukolę lub suszone pomidory. Testuj i zobacz, co najbardziej ci smakuje. Kulinarnym kombinacjom nie ma końca!

Źródło: mashed.com

Zdjęcie: Unsplash

rodzaje makaronu
AdobeStock
Newsy
Penne, tagiatelle, pappardelle... Większość Polaków nie potrafi wymienić nawet 5 rodzajów makaronów. A wy je odróżniajcie?
Uwielbiana przez Polaków kuchnia włoska, słynie z przepysznych makaronów, które z pewnością często goszczą w waszych domach. Jednak w ogromnej ilości ich nazw i rodzajów, łatwo się pogubić.

Włosi są niekwestionowanymi liderami, jeśli chodzi o ilość spożywanego makaronu. Statystyczny mieszkaniec słonecznej Italii, zjada aż 30 kilogramów tego produktu w ciągu roku. To sześć razy więcej niż przeciętny Polak. Nic więc dziwnego, że nasza wiedza dotycząca rodzajów makaronów jest tak uboga. Rodzaje makaronów Penne, tagiatelle, pappardelle... Większość Polaków gubi się w tych skomplikowanych nazwach. Właśnie dlatego zamiast powiedzieć mężowi „kup nitki”, uciekamy się do słów „kup makaron do rosołu”. W końcu każdy wie, jak on wygląda.  Nie ulega jednak wątpliwości, że w rodzajach makaronów warto się orientować, chociażby dla własnej satysfakcji. Postanowiliśmy więc wymienić kilka z nich i wytłumaczyć, na czym polegają różnice. Makaron spaghetti czyli długie nitki Makaron spaghetti to jeden z najczęściej wybieranych przez Polaków rodzajów tego przysmaku. Są to bardzo długie i dosyć grube nitki, które idealnie komponują się z takimi sosami jak bolognese, carbonara czy neapolitańskim. Włosi jadają go również z czosnkiem, oliwą i serem. Jest naprawdę przepyszny. Makaron fusilli czyli znane wszystkim świderki Na pewno kojarzycie również makaron fusilli, czyli krótkie kluski wyglądające jak małe świderki. Powstają poprzez zwinięcie ciasta w spiralę. Ich niekwestionowaną zaletą jest fakt, że bardzo dobrze łączą się z sosami i nie sprawiają problemów, jeśli chodzi o konsumpcję.  We Włoszech makaron fusilli, najczęściej jada się w towarzystwie mięsnych i serowych sosów. Z kolei w Polsce używa się go jako dodatek do zup, sałatek oraz dań głównych (zamiast ryżu czy ziemniaków). Makaron penne, czyli przepyszne rurki Ten makaron z pewnością również dobrze znacie....

Kulinarne pytanie za 10 tys. zł w „Milionerach": „Nieryż wśród ryżu: basmati, carlose, arborio, ragatoni”- wygralibyście?
ONS.pl
Newsy
Kulinarne pytanie za 10 tys. zł w „Milionerach": „Nieryż wśród ryżu: basmati, carlose, arborio, ragatoni”- wygralibyście?
Znacie rodzaje ryżu i makaronu? To pierwszy krok do wzięcia udziału w teleturnieju, w którym można wygrać nawet milion zł.

Gdy w „Milionerach” padają pytania kulinarne, to choć każdy z uczestników ma w domu kuchnię, codziennie jada po kilka posiłków, a czasem nawet lubi gotować, to nie zawsze radzi sobie z quizem. Tak też było w tym przypadku. Uczestniczka nie była pewna odpowiedzi, dlatego zdała się na publiczność i wybrała koło ratunkowe, w którym to osoby zgromadzone w studio wytypowały odpowiedź. I dobrze zrobiła. Poznajcie różne rodzaje ryżu. Każdy z nich może być użyty do innych dań Podstawowy podział ryżu, jaki można znaleźć na opakowaniach w sklepach, jest dobrze znany. Zwyczajowe nazwy związane są z długością ziaren lub kolorem. To: ryż biały, czarny, czerwony, długoziarnisty, jaśminowy, charakteryzujący się naturalnym aromatem czy basmati – aromatyczny, śnieżnobiały i sypki. Jednak gatunki ryżu w polskich sklepach zamiast nazw, otrzymują często na opakowaniach opis przeznaczania np. ryż do sushi, ryż do risotto. To dlatego potem możemy mieć problem z rozpoznaniem, które z nazw dotyczą ryżu, a które nie: Carlose – to ryż średnioziarnisty o podłużnym, lekko perlistym i kremowym ziarnie. Najczęściej produkowany jest w USA, a jego nazwa pochodzi od słów „California” i „Rose”. Ma delikatny aromat i smak orzechów arachidowych. Stosowany jest jako ryż do sushi. Arborio – to ryż pochodzący z Włoch i to właśnie on stanowi podstawę słynnego, włoskiego risotto. Arborio jest kleisty — dzięki zawartej w nim skrobi można uzyskać gęsty sos do risotto. Można go poznać po charakterystycznych, okrągłych ziarenkach. Rodzajów makaronów także jest sporo Publiczność „Milionerów” trafnie odgadła, że hasłem, które nie pasuje do pozostałych jest „ragatoni”. To nie ryż, tylko rodzaj makaronu....

poledwiczki w sosie mysliwskim
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Delikatne polędwiczki w sosie myśliwskim z pieczarkami na obiad. Zrobisz je dwa dni z rzędu
Doskonałe na obiad z rodziną, ale i do podania gościom. Nikt nie zgadnie, w czym panierowałaś mięso.

Polędwiczki wieprzowe są wyjątkowo delikatnym mięsem, które doskonale smakuje, gdy przyrządzimy je z sosem. W naszej wersji dodatek sosu sojowego oraz myśliwskiego nadają mięsu wyjątkowego, niespotykanego dotąd smaku. Gwarantujemy, że żaden z gości nie będzie wiedział co takiego dodałaś do potrawy!  To danie sprawdzi się idealnie podczas niedzielnego obiadu z rodziną, wykwintnej kolacji z gośćmi albo urodzinowej kolacji z partnerem. Gwarantujemy, że nawet twoja teściowa będzie zachwycona i z pewnością poprosi o przepis. Świetnie smakują podane po prostu z ugotowaną kaszą gryczaną. W sosie znajdują się ogórki kiszone i pieczarki, więc nie musisz podawać żadnej surówki, ale jeśli chcesz to polecamy np. kiszoną kapustę lub inne lekko kwaśne warzywa. Polędwiczki w sosie myśliwskim z pieczarkami i ogórkiem kiszonym Składniki 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe 5 dużych ogórków kiszonych 1 kg pieczarek 1 duża cebula 2 opakowania sosu myśliwskiego 4 łyżki sosu sojowego, najlepiej ciemnego Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Umyj i osusz mięso za pomocą ręcznika papierowego. Oczyść je z błonek i pokrój na plastry. Lekko rozbij tłuczkiem, wałkiem lub po prostu dłonią. Do większej miski włóż mięso i polej sosem sojowym, dodaj sól do smaku (nie za dużo, sos sojowy jest bardzo słony). Dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę. Możesz włożyć mięso do lodówki albo zostawić na blacie w temperaturze pokojowej. Sos myśliwski wysyp na talerz i panieruj w nim kotleciki. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki mięsa.  Wyjmij drugą, najlepiej dużą i głęboką. Zagotuj w niej 2 szklanki wody i włóż do niej mięso. Gotuj aż będzie miękkie. Na pierwszej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulkę....

Domowe kosmetyki z imbiru
Pixabay
Zdrowie
Przynosi rewelacyjne korzyści naszej urodzie. Nie uwierzysz jak szybko. Wystarczy jeść go dwa razy dziennie
Na sklepowych półkach nie brakuje naturalnych produktów, które korzystnie wpływają na naszą urodę. Wśród nich są nie tylko suplementy diety, ale też… rośliny!

Imbir to przede wszystkim dobrze znana w kuchni indyjskiej przyprawa. Od lat szeroko stosuje się ją również w leczeniu rozmaitych chorób, od zwykłego przeziębienia po dolegliwości związane z trawieniem. Niewielu jednak wie, że właściwie przygotowany może przynieść rewelacyjne korzyści również naszej urodzie! Imbir to źródło wielu cennych składników. Znajdziesz w nim białko, węglowodany, witaminy, fosfor, żelazo, a nawet magnez. Nic więc dziwnego, że jest tak szeroko stosowany w różnego rodzaju produktach kosmetycznych. Jako maseczka na włosy Imbir spowalnia starzenie się skóry, również skóry głowy! Dlatego idealnie sprawdzi się jako dodatek do szamponu albo maska. Wystarczy, że wymieszasz łyżkę startego korzenia imbiru z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, a następnie nałożysz na włosy na około 15 minut. Efekty będą powalające! Jako peeling  Imbir ma też działanie wyszczuplająco-modelujące. Można więc wykorzystać go do przygotowania domowego peelingu. Jeśli masz w domu ekspres do kawy możesz użyć fusów z jej ziaren, które zazwyczaj lądują w koszu! Dodaj do nich 2 łyżeczki startego imbiru i wymieszaj z odrobiną oleju. Nałóż na najbardziej problematyczne miejsca, a następnie spłucz zimną wodą. Dla uzyskania pożądanych efektów powtarzaj zabieg regularnie. Jako maseczka na twarz Imbir ma też właściwości przeciwzapalne. Zaleca się go przede wszystkim osobom, które mają problem z zaczerwienioną skórą twarzy, ale również trądzikiem. Imbir może więc stanowić wartościowy dodatek do domowej maseczki. Jej przygotowanie jest banalnie proste! Wystarczy zmieszać świeżo starty korzeń imbiru z płynnym miodem, do powstania jednolitej konsystencji. Następnie nałożyć na twarz na około 10 minut. I gotowe! Na urodę korzystnie...