Pesto, tradycyjnie przygotowywane z bazylii, czosnku, oliwy, parmezanu i orzeszków pini, to nie lada rarytas. Zmieszane z twarogiem, guacamole lub dipem powala smakiem. Na tym jednak nie koniec.

Nie tylko z makaronem

Dodawanie pesto do makaronu to powszechnie znany zabieg. Okazuje się jednak, że sos równie dobrze smakuje z risotto. Dla tych, którzy lubią mocno przyprawione dania idealnie sprawdzi się również jako dodatek do ciasta naleśnikowego. To sprawi, że będzie bardziej pikantne i wyraziste.

Pesto to także dobry zamiennik tradycyjnego sosu pomidorowego do pizzy. Idealnie łączy się również z wszelkiego rodzaju mięsem i rybami. Nie gorzej wypada jako dodatek do zup, między innymi tradycyjnej włoskiej minestrone.

W tej wyliczance nie można również zapomnieć o chlebie i bułeczkach. Tutaj pesto można wykorzystać na dwa sposoby - jako jeden ze składników na ciasto lub idealny dodatek do wszelkich smarowideł. Wystarczy wymieszać sos z masłem, majonezem lub serkiem śmietankowym, żeby przekonać się jak dobrze smakuje!

Zobacz także:

Dodaj to, co lubisz

Kiedy jednak tradycyjne pesto zacznie wychodzić ci już uszami warto sięgnąć po jego alternatywy. Na przykład zamiast orzeszków pini dodaj orzechy włoskie. Nie bój się też eksperymentować z innymi składnikami. Dodaj jarmuż, marchewkę, miętę, rukolę lub suszone pomidory. Testuj i zobacz, co najbardziej ci smakuje. Kulinarnym kombinacjom nie ma końca!

Źródło: mashed.com

Zdjęcie: Unsplash