przeziębienie domowe sposoby
AdobeStock
Przepisy

Wypij to NA CZCZO, a choroba cię nie dopadnie! Składniki masz w lodówce!

Przyszła jesień i czujesz się osłabiona? Wypróbuj ten przepis na prawdziwą bombę witaminową - domowy sok na wzmocnienie odporności!

Jesienna aura nas nie rozpieszcza. Zimno, wilgotno i ponuro – ten czas to prawdziwe wyzwanie dla naszego układu odpornościowego. Jak wzmocnić organizm jesienią i ustrzec się przed przeziębieniem? Wypróbuj ten banalnie prosty przepis na sok warzywny!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowe soki na wzmocnienie odporności

Na odporność i zdrowy organizm nie ma nic lepszego niż witaminy prosto ze świeżych warzyw i owoców. Nie ma sensu łykać multiwitaminy w tabletkach – wszystkie znajdziecie w pobliskim warzywniaku! Wystarczy wrzucić wybrane warzywa i owoce do blendera, zmiksować i już – domowy zastrzyk witamin gotowy! Dziś mamy dla was świetny i prosty przepis na witaminowy sok, idealny na jesień.

Domowy sok na odporność – przepis

Do przygotowania tego soku potrzebujecie:

  • 2-3 garści świeżego szpinaku
  • 2 duże pomarańcze
  • 2 łodygi selera
  • Kawałeczek imbiru (ok. 2 cm)

Pomarańcze i imbir obierz, umyj seler i pokrój wszystko na kawałki. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj. Możesz dolać odrobinę wody lub mleka. I gotowe! Jeśli konsystencja gęstej papki ci nie odpowiada, to możesz wlać więcej wody do blendera lub wycisnąć mieszankę na sitku do kubka.

I gotowe!

Jak zrobić świeżo wyciskany sok bez sokowirówki i wyciskarki? Genialne
Pixabay
Newsy
Jak zrobić świeżo wyciskany sok bez sokowirówki i wyciskarki? Genialne
Lubicie świeże, domowe soki? Możecie je łatwo zrobić w domu – i to bez sokowirówki albo wyciskarki!

Nie ma nic lepszego, niż domowe soki ze świeżych owoców i warzyw. Do ich przygotowania nie jest konieczna wyciskarka ani sokowirówka! Wystarczy, że macie w domu sprawny blender kielichowy lub ręczny. Sprawdźcie przepis na domowy sok z użyciem blendera! Zalety domowych soków Świeże, domowe soki są przede wszystkim pozbawione barwników, aromatów, konserwantów i innych dodatków, które znajdują się w sokach ze sklepu. A do tego domowy sok składa się w 100 procentach z warzyw i owoców, których użyliście. Nie ma tam miejsca na dodatki cukru lub słodkich syropów. A ponadto regularne picie domowych soków wspaniale wpływa na organizm: Uzupełniają niedobory witamin i minerałów Wspomagają koncentrację Oczyszczają organizm Spowalniają procesy starzenia się Dodają energii Redukują stres Przepis na domowy sok Kubuś Do zrobienia domowego soku typu Kubuś potrzebny wam będzie jedynie blender (ręczny lub kielichowy) oraz poniższe składniki: Składniki: 1 gruszka 1 jabłko 1 pomarańcza 1 duża marchewka Woda Przygotowanie: Obierzcie jabłko, gruszkę, pomarańczę i marchewkę. Owoce pokrójcie w kostkę, a marchew zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach - ostrza blendera mogą sobie nie poradzić z twardą marchewką. Jeżeli jednak macie wytrzymały blender o dużej mocy, marchew też możecie pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wsypcie do kielicha blendera lub do wysokiego naczynia (jeżeli używacie blendera ręcznego). Wlejcie wodę i zmiksujcie wszystkie składniki na gładką masę. I gotowe! Tak przygotowany sok możecie podawać od razu lub przecedzić go na sitku, jeśli nie przepadacie za kawałkami owoców w soku. Dlaczego warto robić soki samemu? W owocach i warzywach znajduje się mnóstwo...

ból wątroby domowe sposoby
AdobeStock
Newsy
Domowy, detoksykujący napój na wątrobę. Działa jak balsam. Od razu poczujesz się lepiej 
Ledwo zacząłeś jeść i już cię boli brzuch? Przyczyną mogą być zbyt tłuste i obfite dania, które wymuszają wzmożoną pracę wątroby, a co za tym idzie - dokuczliwy ból i dyskomfort. Wypróbuj ten sok, który złagodzi objawy!

Zbliżają się Święta, a ciebie na samą myśl zaczyna boleć brzuch? Niestety, polskie tradycyjne potrawy wigilijne są bardzo ciężkostrawne. Kapusta, grzyby czy fasola to nieodłączny element świątecznych dań. Co zrobić, żeby nie odchodzić od stołu z męczącym bólem brzucha? Można spróbować alternatywnych dań, ale czy to będzie to samo? Czymże jest Wigilia bez pierogów z kapustą i grzybami, bigosu czy barszczu z uszkami? Aby powstrzymać ból brzucha i wspomóc układ trawienny w tym czasie pełnym wyzwań, trzeba go czymś wspomóc – a do tego najlepiej nadaje się domowy sok na wątrobę! Dlaczego po jedzeniu boli wątroba? Choć wątroba nie jest unerwiona, to często po obfitym posiłku zaczyna kłuć i boleć. Dlaczego? Otoczona jest przez błonę surowiczą, która może być rozpierana przez obciążoną wątrobę, a to wywołuje dyskomfort i ból. Gdy jemy ciężkostrawne i tłuste potrawy, to wątroba musi wytworzyć więcej żółci, by je strawić. Poza kłuciem z prawej strony możemy odczuwać pełność w żołądku, odbijanie, wzdęcia czy dostać rozwolnienia. Przepis na domowy sok na wątrobę Aby wspomóc ten cenny narząd w trudnym, świątecznym czasie, warto spróbować domowych sposobów! Zwłaszcza podczas świąt, gdy trudno jest dostać się do apteki. Cytryna i ogórek odkwaszą organizm, a dodatkowo wspomogą wątrobę w usuwaniu toksyn. Natomiast mięta złagodzi ból brzucha. Potrzebne wam będą te składniki: 1 cytryna Kilka świeżych liści mięty 1 ogórek Litr wody Przygotowanie Wyciśnij sok z cytryny, a ogórka obierz i pokrój w kostkę. Wszystkie składniki wrzuć do blendera, wlej wodę i zmiksuj.   I gotowe! Taki samodzielnie przygotowany sok będzie idealny po każdym ciężkostrawnym posiłku. Możesz go pić kilka...

Nie wyrzucajcie natki marchewki! Zrobicie z niej pyszny eliksir odmładzający
AdobeStock
Newsy
Nie wyrzucajcie natki marchewki! Zrobicie z niej pyszny eliksir odmładzający
Nać marchwi to bogate źródło witamin i minerałów, dlatego warto wykorzystać ją do przygotowania pysznego soku odmładzającego.

Od dziecka jesteśmy przyzwyczajeni do gotowania w określony sposób. Wiemy, co można jeść, a czego nie i najczęściej każdy postępuje tak później przez całe swoje życie. Rutyna sprawia, że nikt nawet przez chwilę nie zastanowi się, czy wszystko, co robi w kuchni, ma sens – na przykład wyrzucanie naci marchwi. Wyrzucacie ją, czy jecie? W końcu skoro zjada się natkę pietruszki, to dlaczego nie natkę marchewki? Poznajcie jej wspaniałe właściwości oraz przepis na eliksir odmładzający z dodatkiem naci marchewki. Pomysły na wykorzystanie „odpadków” w kuchni Jedzenie natki marchewki wspaniale wpisuje się w filozofię „zero waste” , czyli gotowania z resztek. Ma to na celu zmniejszenie ilości wyrzucanej żywności – a tej marnują się co roku miliony ! Wykorzystanie zielonej części marchewki to nie jedyny ze sposobów na ograniczenie śmieci generowanych w kuchni. Z przejrzałych brzoskwiń możecie zrobić domowe przetwory , a czerstwy chleb doskonale nada się do zrobienia zapiekanek . Właściwości natki marchewki W natce marchewki kryją się ogromne ilości witamin i minerałów, których bardzo potrzebuje wasz organizm. Znajdziecie w niej witaminę A i K, a także wapń, magnez i karotenoidy, czyli antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia się. Ponadto, regularne picie soku z natki marchewki pozwoli wam oczyścić organizm, pozbyć się nadmiaru wody oraz wzmocnić odporność. Przepis na sok z natki marchewki Do przygotowania eliksiru odmładzającego z dodatkiem naci marchewki potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 szklanka natki marchewki 2 pomarańcze Kawałek korzenia imbiru Przygotowanie: Umyjcie nać marchewki, a pomarańcze i imbir obierzcie ze skóry. Pokrójcie imbir oraz pomarańcze w mniejsze kawałki....

Szybko rozprawi się z grypą i przeziębieniem. Domowy przepis na antygrypinę. Składniki kosztują gorsze!
Adobe Stock
Zdrowie
Szybko rozprawi się z grypą i przeziębieniem. Domowy przepis na antygrypinę. Składniki kosztują grosze
Szukacie naturalnego antybiotyku, który postawi was na nogi szybciej niż tabletki? W bardzo prosty sposób przygotujecie go w domu. To znakomita alternatywa dla aptecznych specyfików na odporność!

Naturalne antybiotyki nie są wcale gorsze od tych, które znajdziemy na recepcie. Są skuteczne, a do tego znacznie mniej obciążają wątrobę. Przedstawiamy wam przepis, który w odróżnieniu od innych domowych środków, np. syropu z cebuli czy czosnku, ma bardzo przyjemny smak, a przepis można tak modyfikować, by bez utraty właściwości leczniczych mikstura stała się jeszcze smaczniejsza. Naturalny preparat na odporność i przeziębienie za grosze Właściwości płynące z natury nie mają sobie równych. Szczególnie jeśli bierzemy pod uwagę sezon zachorowań i grypy. Naturalne antybiotyki pomagają wspierać odporność, skutecznie zapobiegają infekcjom, w tym przeziębieniu, skracając czas ich trwania. Dodatkowo w ostrzejszej wersji choroby oczyszczają także zatoki z zalegającej w nich wydzieliny.  Bezbłędną metodą na dolegliwości związane z przeziębieniem jest znakomita antygrypina. Przepis na nią jest banalnie prosty, a składniki kupicie w każdym sklepie spożywczym za grosze. Antygrypina to również doskonały pomocnik w sezonie jesienno-zimowych infekcji. Ten łatwy i domowy sposób wzmocni waszą odporność, zapobiegnie chorobom i złagodzi objawy kataru i kaszlu.  Domowy syrop  z cytrusów i miodu  Antygrypina przypomina syrop. To prawdziwa mieszanka zdrowia, w której skład zawsze wchodzą cytrusy. Mamy na myśli pomarańcze, cytryny, grejpfruty. Ważną bazą zdrowotnej mikstury jest miód. Nawet najprostszy na nią sposób można urozmaicać wedle gustu. Jeśli lubicie kurkumę, nie ma żadnych przeciwwskazań, by dodać jej do antygrypiny.  W domowo sporządzonym syropie znajdziemy szereg leczniczych właściwości. Witaminy (przede wszystkim witaminę C), składniki mineralne, substancje działające antybakteryjnie oraz antywirusowe....