przeziębienie domowe sposoby
AdobeStock
Przepisy

Wypij to NA CZCZO, a choroba cię nie dopadnie! Składniki masz w lodówce!

Przyszła jesień i czujesz się osłabiona? Wypróbuj ten przepis na prawdziwą bombę witaminową - domowy sok na wzmocnienie odporności!
Katarzyna Wyborska
listopad 09, 2020

Jesienna aura nas nie rozpieszcza. Zimno, wilgotno i ponuro – ten czas to prawdziwe wyzwanie dla naszego układu odpornościowego. Jak wzmocnić organizm jesienią i ustrzec się przed przeziębieniem? Wypróbuj ten banalnie prosty przepis na sok warzywny!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowe soki na wzmocnienie odporności

Na odporność i zdrowy organizm nie ma nic lepszego niż witaminy prosto ze świeżych warzyw i owoców. Nie ma sensu łykać multiwitaminy w tabletkach – wszystkie znajdziecie w pobliskim warzywniaku! Wystarczy wrzucić wybrane warzywa i owoce do blendera, zmiksować i już – domowy zastrzyk witamin gotowy! Dziś mamy dla was świetny i prosty przepis na witaminowy sok, idealny na jesień.

Domowy sok na odporność – przepis

Do przygotowania tego soku potrzebujecie:

  • 2-3 garści świeżego szpinaku
  • 2 duże pomarańcze
  • 2 łodygi selera
  • Kawałeczek imbiru (ok. 2 cm)

Pomarańcze i imbir obierz, umyj seler i pokrój wszystko na kawałki. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj. Możesz dolać odrobinę wody lub mleka. I gotowe! Jeśli konsystencja gęstej papki ci nie odpowiada, to możesz wlać więcej wody do blendera lub wycisnąć mieszankę na sitku do kubka.

I gotowe!

Komentarze
ból wątroby domowe sposoby
AdobeStock
Newsy Domowy, detoksykujący napój na wątrobę. Działa jak balsam. Od razu poczujesz się lepiej 
Ledwo zacząłeś jeść i już cię boli brzuch? Przyczyną mogą być zbyt tłuste i obfite dania, które wymuszają wzmożoną pracę wątroby, a co za tym idzie - dokuczliwy ból i dyskomfort. Wypróbuj ten sok, który złagodzi objawy!
Katarzyna Wyborska
grudzień 01, 2020

Zbliżają się Święta, a ciebie na samą myśl zaczyna boleć brzuch? Niestety, polskie tradycyjne potrawy wigilijne są bardzo ciężkostrawne. Kapusta, grzyby czy fasola to nieodłączny element świątecznych dań. Co zrobić, żeby nie odchodzić od stołu z męczącym bólem brzucha? Można spróbować alternatywnych dań, ale czy to będzie to samo? Czymże jest Wigilia bez pierogów z kapustą i grzybami, bigosu czy barszczu z uszkami? Aby powstrzymać ból brzucha i wspomóc układ trawienny w tym czasie pełnym wyzwań, trzeba go czymś wspomóc – a do tego najlepiej nadaje się domowy sok na wątrobę! Dlaczego po jedzeniu boli wątroba? Choć wątroba nie jest unerwiona, to często po obfitym posiłku zaczyna kłuć i boleć. Dlaczego? Otoczona jest przez błonę surowiczą, która może być rozpierana przez obciążoną wątrobę, a to wywołuje dyskomfort i ból. Gdy jemy ciężkostrawne i tłuste potrawy, to wątroba musi wytworzyć więcej żółci, by je strawić. Poza kłuciem z prawej strony możemy odczuwać pełność w żołądku, odbijanie, wzdęcia czy dostać rozwolnienia. Przepis na domowy sok na wątrobę Aby wspomóc ten cenny narząd w trudnym, świątecznym czasie, warto spróbować domowych sposobów! Zwłaszcza podczas świąt, gdy trudno jest dostać się do apteki. Cytryna i ogórek odkwaszą organizm, a dodatkowo wspomogą wątrobę w usuwaniu toksyn. Natomiast mięta złagodzi ból brzucha. Potrzebne wam będą te składniki: 1 cytryna Kilka świeżych liści mięty 1 ogórek Litr wody Przygotowanie Wyciśnij sok z cytryny, a ogórka obierz i pokrój w kostkę. Wszystkie składniki wrzuć do blendera, wlej wodę i zmiksuj.   I gotowe! Taki samodzielnie przygotowany sok będzie idealny po każdym ciężkostrawnym posiłku. Możesz go pić kilka...

Przeczytaj
antygrypina przepis
AdobeStock
Zdrowie Szybko rozprawi się z grypą i przeziębieniem. Domowy przepis na antygrypinę. Składniki kosztują gorsze!
Szukacie naturalnego antybiotyku, który postawi was na nogi szybciej niż tabletki? W bardzo prosty sposób przygotujesz go w domu. To znakomita alternatywa dla aptecznych specyfików na odporność!
Aleksandra Jaworska
listopad 18, 2020

Naturalne antybiotyki nie są wcale gorsze od tych, które znajdziemy na recepcie. Swoim działaniem znacznie mniej obciążają wątrobę. Przedstawiamy wam przepis, który w odróżnieniu od innych domowych środków, np. syropu z cebuli czy czosnku, ma bardzo przyjemny smak, a przepis można tak modyfikować, by bez utraty właściwości leczniczych mikstura stała się jeszcze smaczniejsza. Siła natury Właściwości płynące z natury nie mają sobie równych. Szczególnie jeśli bierzemy pod uwagę sezon zachorowań i grypy. Naturalne antybiotyki pomagają wspierać odporność, skutecznie zapobiegają infekcjom, w tym przeziębieniu, skracając czas ich trwania. Dodatkowo w ostrzejszej wersji choroby oczyszczają także zatoki z zalegającej w nich wydzieliny.  Bezbłędną metodą na dolegliwości związane z przeziębieniem jest znakomita antygrypina. Przepis na nią jest banalnie prosty, a składniki kupicie w każdym sklepie spożywczym za grosze. Antygrypina to również doskonały pomocnik w sezonie jesienno-zimowych infekcji. Ten łatwy i domowy sposób wzmocni waszą odporność, zapobiegnie chorobom i złagodzi objawy kataru i kaszlu.  Lekarstwo à la syrop Antygrypina przypomina syrop. To prawdziwa mieszanka zdrowia, w której skład zawsze wchodzą cytrusy. Mamy na myśli pomarańcze, cytryny, grejpfruty. Ważną bazą zdrowotnej mikstury jest miód. Nawet najprostszy na nią sposób można urozmaicać wedle gustu. Jeśli lubicie kurkumę, nie ma żadnych przeciwskazań, by użyć jej do antygrypiny.  W domowo sporządzonym syropie znajdziemy szereg leczniczych właściwości. Z każdego ze składników dostaniemy bowiem to, co najlepsze. Witaminy (przede wszystkim witaminę C), składniki mineralne, substancje działające antybakteryjnie oraz antywirusowo....

Przeczytaj
syrop z imbiru przepis
Flickr
Newsy Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Przepis prostszy niż ci się wydaje
Męczy cię chrypka i kaszel? Przyrządź ten prosty, domowy syrop na przeziębienie!
Katarzyna Wyborska
listopad 26, 2020

Przez pandemię każdy, nawet najmniejszy objaw przeziębienia wzbudza w nas teraz niepokój. Jednak ból gardła, lekka gorączka i ogólne osłabienie nie oznaczają od razu zakażenia koronawirusem. Przeziębienie, grypa i inne sezonowe infekcje nie zniknęły i nadal możemy się nimi zarazić. Dodaj sobie sił! W sezonie jesienno-zimowym musimy szczególnie dbać o swoją odporność. Organizm osłabiony przez typowo jesienną pogodę, czyli zimny, porywisty wiatr, a do tego często deszcz i mgłę, jest dużo bardziej podatny na choroby niż latem. Z tego powodu należy wzmacniać go jak tylko się da – a najlepsze do tego są stare i sprawdzone sposoby! Na przykład domowy syrop z miodu i cytryny, który szybko stawia na nogi! Przepis na domowy syrop na kaszel Potrzebnych wam będzie tylko kilka łatwo dostępnych składników: Korzeń imbiru Dwie duże cytryny Miód Goździki całe Przygotowanie Cytryny umyj, przekrój na pół i wyciśnij sok. Imbir obierz i pokrój w cienkie plastry. Do słoika wlej sok z cytryny, dodaj kilka łyżek miodu, imbir oraz goździki. Dokładnie zamieszaj. Zakręć słoik i wstaw do lodówki na jedną dobę. I gotowe! Syrop należy spożywać kilka razy dziennie w herbacie lub jedząc go po prostu łyżeczką. Czy jest bezpieczny? Część osób może mieć wątpliwości czy ostry i rozgrzewający imbir jest bezpieczny dla kobiet w ciąży, karmiących oraz małych dzieci. Odpowiadamy – mogą bez przeszkód stosować syrop z imbiru! Jednakże trzeba pamiętać o tym, że korzeń imbiru można podawać dzieciom dopiero powyżej 12. miesiąca życia. Również matki karmiące niemowlęta poniżej 3. miesiąca życia nie powinny jeść imbiru. Zmienia on smak mleka, który może nie odpowiadać dziecku.

Przeczytaj
niestrawność domowe sposoby
AdobeStock
Newsy Dokucza wam świąteczne przejedzenie? Ten sok w mig się z tym rozprawi
Ledwo żyjecie po świętach? Wypróbujcie ten sok oczyszczający, dzięki któremu szybko staniecie na nogi!
Katarzyna Wyborska
grudzień 26, 2020

Choć w święta można się najeść bez wyrzutów sumienia, to bardzo szybko organizm zaczyna się odzywać i dokuczają mu różne dolegliwości. Senność, niestrawność, ból brzucha i wzdęcia to typowe oznaki przejedzenia. Na co dzień pewnie się pilnujecie i staracie się nie przejadać, ale w święta naprawdę trudno jest sobie odmówić! W efekcie w każde Boże Narodzenie wielu z was pewnie w trakcie świątecznych obiadów dyskretnie odpina guzik w spodniach, a w drugi dzień świąt marzycie o lekkim posiłku. Nic dziwnego – tradycyjne bożonarodzeniowe dania są bardzo ciężkostrawne i niejeden z nas przynajmniej raz w życiu święta odchorował.   By temu zapobiec, należałoby się trzymać żelaznej zasady – mniej jeść! Tylko jak to zrobić w trakcie świąt? Misja niemożliwa do spełnienia, więc pozostają inne sposoby. Można wspomóc zmęczony ciągłym trawieniem organizm i między posiłkami pić napój, który polepszy pracę układu trawiennego i złagodzi przykre dolegliwości. Naturalny sok oczyszczający Sok z tego przepisu pomoże oczyścić układ trawienny i wspomóc jego pracę. A to się bardzo przyda po świętach! Do jego przygotowania potrzebujecie jedynie: 1 jabłko 1 gruszkę 25 dag szpinaku 1 marchew Sok z pomarańczy Wodę Przygotowanie Jabłko, gruszkę i marchew umyjcie i obierzcie ze skórki, a następnie pokrójcie w kostkę. Szpinak umyjcie dokładnie wodą. Do blendera wsypcie wszystkie składniki. Wlejcie szklankę wody i trochę soku pomarańczowego. W zależności od tego jak gęsty lub słodki ma być wasz sok, możecie zmieniać proporcje soku i wody. Włączcie blender i zmieszajcie dokładnie wszystkie składniki. I gotowe! Jeżeli nie przepadacie za drobinkami owoców w soku, możecie przecedzić go do osobnego naczynia....

Przeczytaj