tarta z miętą
Pixabay
Przepisy

Takiej tarty w życiu nie próbowałaś! Dwa nietypowe składniki dodadzą jej wyjątkowo orzeźwiającego smaku!

Może być słodka, wytrawna a nawet pikantna. Tarta - bo o niej mowa - to ciasto, które można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Nasz jest naprawdę wyjątkowy!
Anna Borkowska
listopad 23, 2020

Może być słodka, wytrawna, pikantna a nawet kwaśna. Sposobów na przygotowywanie tarty jest naprawdę wiele.

Tarta to chrupiące, lekko słodkie i cudownie maślane ciasto, które stanowi idealną bazę do przygotowywania całego repertuaru fantastycznych dań. Przygotowanie tarty jest o niebo łatwiejsze niż wykonanie kruchego ciasta. Wystarczy, że wymieszasz roztopione masło z cukrem i odrobiną soli, a następnie dodasz mąkę - lub w przypadku naszego dania - śmietankę 30%, aby uformować ciasto.

Marzy ci się przygotowanie oryginalnej w smaku i niebanalnej tarty? To świetnie! Podpowiemy ci, jak upiec orzeźwiającą tartę o cytrynowo-miętowym smaku!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Do wykonania tego ciasta potrzebne będą:

  • blacha do tart
  • dwie miski
  • łyżka

Składniki do wykonania ciasta:

  • 1,5 kostki masła
  • 2 opakowania ciastek owsianych

Z czego powstaje nadzienie?

Potrzebujesz:

  • 500ml śmietanki 30%
  • pół szklanki soku z cytryny
  • skórkę z 3 cytryn
  • kilka listków mięty
  • pół szklanki brązowego cukru
  • szczyptę soli

Wykonanie

Zanim przystąpisz do wykonania ciasta, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie możesz zacząć wykonywać ciasto.

Do miski wsypujemy ciasteczka i bardzo drobno je rozgniatamy. Następnie dodajemy masło i wszystko łączymy w całość. Wykładamy formę do tart ciastem, po czym wkładamy blachę do piekarnika na 15 minut.

Jak przygotować nadzienie?

To banalnie proste! Najpierw drobno siekamy miętę. Do miski wlewamy śmietankę 30%, po czym dodajemy miętę, cukier brązowy, sok i skórkę z cytryny. Dobrze łączymy ze sobą składniki. Na upieczony spód wylewamy nadzienie. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 45-50 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika dekorujemy je wedle uznania.

Smacznego!

Komentarze
pleśniak ciasto
Gotujmy.pl
Newsy Najprostszy przepis na pysznego pleśniaka. Jego wnętrze oczaruje cię swoim smakiem
Lubicie pleśniaka, ale nie wiecie, jak się za niego zabrać? Zdradzimy wam najprostszy przepis na to przepyszne ciasto!
Anna Borkowska
listopad 26, 2020

Pleśniak (nazywany też skubańcem) to przepyszne kruche ciasto, które skrywa w sobie warstwę dżemu z czarnej porzeczki , puszystą bezę i kruszonkę. Jego wykonanie może się wydawać trudne, ale to tylko pozory.  Chcesz zrobić samodzielnie pleśniaka? Nic prostszego! Wystarczy, że będziesz się trzymać poniższej instrukcji. Zaskocz nim swoich gości podczas kolejnej wizyty w twoim domu! Żeby przygotować to ciasto będziesz potrzebowała: blachę papier do pieczenia folię aluminiową 2 miski mikser tarkę Składniki: 3/4 szklanki brązowego/białego cukru 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 3 jajka kostka masła 2 łyżki kakao 1-2 łyżki kwaśnej śmietany słoiczek konfitury z czarnej porzeczki 2 soczyste jabłka Składniki na bezę: 3 łyżki budyniu waniliowego w proszku 3/4 szklanki drobnego, białego cukru białka z 4 jajek szczypta soli Sposób wykonania Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W misce dokładnie ucieramy masło z cukrem. Następnie wbijamy jajka oraz dodajemy mąkę, po czym starannie zagniatamy wszystkie składniki. Po wyrobieniu ciasta robimy z niego trzy części. Proporcje: 2/4 ciasta oraz dwa razy po 1/4 ciasta. Co dalej? Bierzemy większą część i wykładamy nią spód blachy tak, aby powstała cienka warstwa. Pozostałą 1/4 część ciasta zagniatamy z kakaem i śmietaną, a dwie mniejsze zawijamy oddzielnie w folię aluminiową i wkładamy na około pół godziny do zamrażalnika. Ciasto, które znajduje się w blaszce smarujemy konfiturami i na wierzch kładziemy starte jabłka. Wyjmujemy dwie mniejsze kulki ciasta z zamrażalnika. Kulę z dodatkiem kakao ścieramy na tarce na jabłka. Jak przygotować bezę? Przygotowanie bezy...

Przeczytaj
piernikowy sernik
Gotujmy.pl
Newsy Piernikowy sernik królewski z nieoczekiwanym dodatkiem. Jeden składnik sprawia, że ciasto dosłownie rozpływa się w ustach
Nie macie pomysłu na świąteczne ciasto? Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy to propozycja, której nie może zabraknąć w waszym świątecznym repertuarze.
Anna Borkowska
grudzień 15, 2020

Wielu Polaków nawet nie wyobraża sobie świąt bez sernika. Ten z naszego przepisu nie ma sobie równych - jest iście królewski i na pewno zrobi furorę przy świątecznym stole.  Piernikowy sernik królewski to ciasto, które idealnie podkreśla klimat nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Sernik pięknie pachnie piernikiem i skrywa w sobie nutkę pomarańczy. Z każdym kęsem wprost rozpływa się w ustach. Jak go przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku. Składniki na ciasto: 450 g mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki cukru 200 g świeżego masła 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę serową: 1 kg dwukrotnie zmielonego sera 4 jajka 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru waniliowego 80-100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 8-10 kropli aromatu pomarańczowego Odrobina soli Sposób przygotowania: Mąkę dobrze przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę korzenną, posiekane zimne, ale nie twarde masło, jajka oraz jogurt naturalny. Następnie dobrze zagniatamy ciasto - możemy użyć robota kuchennego. Ciasto dzielimy na 3 części, a następnie owijamy je folią spożywczą, po czym wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, jedną częścią ciasta wykładamy boki do około 3/4 wysokości obręczy. Na dno ścieramy na dużych oczkach tarki drugą część ciasta. Tortownicę wkładamy do lodówki. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski przekładamy dwukrotnie zmielony ser (to właśnie on nadaje naszemu sernikowi delikatności), dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek budyniowy. Całość...

Przeczytaj
Chlebek z masełkiem ziołowym
Gotujmy.pl/Justyna92
Przepisy Łatwy przepis na mięciutki chlebek do odrywania z masełkiem ziołowym. Smakuje wyśmienicie!
Mięciutki chlebek o niespotykanym kształcie z masłem ziołowym? Tak, znamy na niego przepis!
Aleksandra Jaworska
listopad 20, 2020

Uwielbiacie domowe, cieple pieczywo? Już z samym masłem smakuje wybitnie. Przypuszczamy, że nie ma osoby, która potrafiłaby odmówić takiej kromeczki czy piętki świeżo upieczonego chleba na śniadanie lub kolację. A co jeśli połączymy masło, chlebek i zioła w jedno? Przekonajcie się sami.  Gruba kroma swojskiego chleba to jedno z najfajniejszych wspomnień z domu babci. Nie musimy jednak czekać do emerytury, żeby podać swoim bliskim domowej roboty chleb. Tym bardziej, że składniki do jego wykonania można kupić w każdym sklepie spożywczym.  Dziś pokażemy wam jak przygotować ziołowy chlebek do odrywania. Możecie nim ugościć swoich najbliższych lub pałaszować sami, właściwie o każdej porze dnia. Sekret chlebka polega na jego osobliwym zwijaniu, do którego użyjemy własnej pary rąk! Składniki Ciasto: 4 łyżki oliwy z oliwek 3/4 szklanki ciepłego mleka 40 g drożdży 1/2 ciepłej wody 600 g mąki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 1 jajko Masełko: 1 łyżeczka soli 2 ząbki świeżego czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki posiekanej bazylii Przygotowanie Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę i dodajemy do masła. Następnie wsypujemy zioła, sól i całość dokładnie miksujemy. Masło powinno być gładkie i półmiękkie, idealne do rozwałkowania. Drożdże rozkruszamy w misce z wodą. Łączymy z mlekiem, łyżką mąki i cukrem. Zostawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę z solą, wbijamy jajko - mieszamy i dodajemy oliwę z oliwek. Potrzebujemy by nasze ciasto było gładkie i elastyczne. Wyrabiamy je dłuższą chwilę. Dzielimy ja na 3 części. Każdą cienko rozwałkowaną warstwę smarujemy masłem na całej powierzchni i tniemy na 4-5 pasów....

Przeczytaj
Pieczone pierogi
iskierka.ag/gotujmy.pl
Newsy Pieczone pierogi z niespotykanym składnikiem. Ich smak wspaniale dopełni wigilijny barszcz
W niektórych częściach naszego kraju do wigilijnego barszczu podaje się nie uszka, a pierogi. Dzisiaj przepis na jeszcze inny dodatek do zupy z buraków – pierogi pieczone z grzybami i kapustą!
Hubert Rój
grudzień 17, 2020

Pierogi pieczone to sztandarowe danie wschodnich rejonów Polski. Na Lubelszczyźnie są szczególnie popularne. I na słodko, i na słono. Pierogi nadziewa się na przykład dżemem, owocami, a także nadzieniem z kaszy gryczanej wymieszanej z serem białym. Tego rodzaju pierogi przypominają wypiek nazywany w reszcie kraju po prostu drożdżówkami albo słodkimi bułkami. Pieczone pierogi na Wigilię Pierogi pieczone, które swój rodowód mają na styku kuchni polskiej i ukraińskiej, to także jedna z opcji na kolację wigilijną. W tym celu potrzebne będzie specjalne „wigilijne” nadzienie złożone z kurek i kapusty kiszonej. Oprócz tego nasze ciasto na takie pierogi do barszczyku powinno być nieco cieńsze niż w tradycyjnych drożdżówkach. Składniki: Ok. 70-75 dag mąki pszennej 1/3 szklanki oleju 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 paczki) Łyżeczka cukru Pół łyżeczki soli 1 jajko 10-20 dag kiszonej kapusty 10-20 dag suszonych kurek Mała cebula Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru i dodajemy je zaraz do przesianej mąki. Dodajemy jajko i wyrabiamy luźne ciasto z dodatkiem ciepłej wody. Dodajemy do ciasta sól i olej, po wyrobieniu zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Przystępujemy do przygotowania farszu. Grzyby moczymy i obgotowujemy. Następnie kroimy kurki na drobne kawałeczki. Kapustę w razie potrzeby moczymy i kroimy drobno. Cebulę kroimy w małą kostkę. Podsmażamy cebulkę na oleju, następnie dodajemy do niej grzyby i kapustę. Doprawiamy do smaku pieprzem i małą ilością soli, dusimy do miękkości. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy dość cienko na stolnicy (nie chcemy przecież, by zamiast delikatnych pierogów wyrosły nam duże bułki!). Wykrajamy...

Przeczytaj