tarta z miętą
Pixabay
Przepisy

Takiej tarty w życiu nie próbowałaś! Dwa nietypowe składniki dodadzą jej wyjątkowo orzeźwiającego smaku!

Może być słodka, wytrawna a nawet pikantna. Tarta - bo o niej mowa - to ciasto, które można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Nasz jest naprawdę wyjątkowy!
Anna Borkowska
listopad 23, 2020

Może być słodka, wytrawna, pikantna a nawet kwaśna. Sposobów na przygotowywanie tarty jest naprawdę wiele.

Tarta to chrupiące, lekko słodkie i cudownie maślane ciasto, które stanowi idealną bazę do przygotowywania całego repertuaru fantastycznych dań. Przygotowanie tarty jest o niebo łatwiejsze niż wykonanie kruchego ciasta. Wystarczy, że wymieszasz roztopione masło z cukrem i odrobiną soli, a następnie dodasz mąkę - lub w przypadku naszego dania - śmietankę 30%, aby uformować ciasto.

Marzy ci się przygotowanie oryginalnej w smaku i niebanalnej tarty? To świetnie! Podpowiemy ci, jak upiec orzeźwiającą tartę o cytrynowo-miętowym smaku!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Do wykonania tego ciasta potrzebne będą:

  • blacha do tart
  • dwie miski
  • łyżka

Składniki do wykonania ciasta:

  • 1,5 kostki masła
  • 2 opakowania ciastek owsianych

Z czego powstaje nadzienie?

Potrzebujesz:

  • 500ml śmietanki 30%
  • pół szklanki soku z cytryny
  • skórkę z 3 cytryn
  • kilka listków mięty
  • pół szklanki brązowego cukru
  • szczyptę soli

Wykonanie

Zanim przystąpisz do wykonania ciasta, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie możesz zacząć wykonywać ciasto.

Do miski wsypujemy ciasteczka i bardzo drobno je rozgniatamy. Następnie dodajemy masło i wszystko łączymy w całość. Wykładamy formę do tart ciastem, po czym wkładamy blachę do piekarnika na 15 minut.

Jak przygotować nadzienie?

To banalnie proste! Najpierw drobno siekamy miętę. Do miski wlewamy śmietankę 30%, po czym dodajemy miętę, cukier brązowy, sok i skórkę z cytryny. Dobrze łączymy ze sobą składniki. Na upieczony spód wylewamy nadzienie. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 45-50 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika dekorujemy je wedle uznania.

Smacznego!

Komentarze
czym zastąpić drożdże
AdobeStock
Triki kulinarne Nie masz drożdży? Żaden problem! Z powodzeniem możesz je zastąpić...
Skończyły ci się drożdże, a ty jesteś w trakcie pieczenia ciast? Nic nie szkodzi - dzięki tym sposobom poradzisz sobie bez nich!
Katarzyna Wyborska
listopad 23, 2020

Masz ochotę na pizzę, ale nie masz drożdży, a w sklepie wszystko wyprzedane? Pieczesz drożdżówki i skończyło ci się ciasto? Drożdże są niezbędnym elementem w naszej kuchni, dlatego warto wiedzieć, jak i czym można je zastąpić, gdy ich nam zabraknie! Co zamiast drożdży? Brak drożdży w lodówce może stanowić naprawdę spory problem, szczególnie gdy już zaplanowałaś co będziesz gotować. Część osób ma też po prostu alergię na drożdże i szukają alternatywy, by móc cieszyć się różnymi wypiekami, w których drożdże są niezbędne. Puszyste bułki i ciasta powstają właśnie dzięki drożdżom – to grzyby, które aktywują się w momencie wymieszania ich z wodą i cukrem, który trawią. W wyniku tej reakcji w cieście powstają pęcherzyki dwutlenku węgla, które rozszerzają się pod wpływem temperatury pokojowej. Wtedy właśnie dochodzi do zjawiska, które nazywamy rośnięciem ciasta. Dlatego wypieki z użyciem drożdży są takie pulchne! Jak zastąpić drożdże? Istnieje kilka metod, które pozwolą z powodzeniem zastąpić drożdże w sytuacji, gdy ich nie mamy lub nie możemy ich używać. Sprawdźcie, jak to zrobić! Proszek do pieczenia – ten podstawowy produkt znajdujący się w każdej kuchni, składa się z sody oczyszczonej i regulatora kwasowości. Podobnie jak drożdże, proszek działa na ciasto spulchniająco. Można osiągnąć ten efekt na dwa sposoby – podgrzewając i dodając wody. Ciasta z użyciem proszku do pieczenia wyrastają bardzo szybko, dlatego świetnie sprawdza się on w przypadku naleśników i szybkich wypieków. Co ważne, ciasto z użyciem proszku do pieczenia nie wymaga dodatkowego czasu na wyrastanie, tak jak ma to miejsce w przypadku drożdży. Soda oczyszczona i kwas – soda wraz ze środkiem zakwaszającym ma dokładnie takie samo...

Przeczytaj