Może być słodka, wytrawna, pikantna a nawet kwaśna. Sposobów na przygotowywanie tarty jest naprawdę wiele.

Tarta to chrupiące, lekko słodkie i cudownie maślane ciasto, które stanowi idealną bazę do przygotowywania całego repertuaru fantastycznych dań. Przygotowanie tarty jest o niebo łatwiejsze niż wykonanie kruchego ciasta. Wystarczy, że wymieszasz roztopione masło z cukrem i odrobiną soli, a następnie dodasz mąkę - lub w przypadku naszego dania - śmietankę 30%, aby uformować ciasto.

Marzy ci się przygotowanie oryginalnej w smaku i niebanalnej tarty? To świetnie! Podpowiemy ci, jak upiec orzeźwiającą tartę o cytrynowo-miętowym smaku!

Do wykonania tego ciasta potrzebne będą:

  • blacha do tart
  • dwie miski
  • łyżka

Składniki do wykonania ciasta:

  • 1,5 kostki masła
  • 2 opakowania ciastek owsianych

Z czego powstaje nadzienie?

Potrzebujesz:

Zobacz także:

  • 500ml śmietanki 30%
  • pół szklanki soku z cytryny
  • skórkę z 3 cytryn
  • kilka listków mięty
  • pół szklanki brązowego cukru
  • szczyptę soli

Wykonanie

Zanim przystąpisz do wykonania ciasta, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie możesz zacząć wykonywać ciasto.

Do miski wsypujemy ciasteczka i bardzo drobno je rozgniatamy. Następnie dodajemy masło i wszystko łączymy w całość. Wykładamy formę do tart ciastem, po czym wkładamy blachę do piekarnika na 15 minut.

Jak przygotować nadzienie?

To banalnie proste! Najpierw drobno siekamy miętę. Do miski wlewamy śmietankę 30%, po czym dodajemy miętę, cukier brązowy, sok i skórkę z cytryny. Dobrze łączymy ze sobą składniki. Na upieczony spód wylewamy nadzienie. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 45-50 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika dekorujemy je wedle uznania.

Smacznego!