Zupa pieczarkowa
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Przepisy

Smakuje doskonale i mało przy niej pracy. Wyborna zupa pieczarkowa z ziemniakami

Zupa z grzybów jest w Polsce jedną z typowych potraw wigilijnych. Można ją jeść nie tylko na święta. Będzie idealnym pomysłem na niedzielny obiad. Chcecie spróbować?

Zupa grzybowa w kuchniach zachodnioeuropejskich na ogół występuje jako zupa krem. Ugotowany wywar zostaje poddany zmiksowaniu, a następnie podany z grzankami lub tartym serem. W kuchni polskiej podaje się ją najczęściej bez miksowania. Smakuje wyśmienicie z kluskami lub makaronem. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z dodatkiem grzybów

Polacy lubią grzyby i grzybobrania. Sezon na zbieranie każdorazowo obfituje w wysyp grzybiarzy w przydrożnych lasach. Zupę grzybową można przyrządzać z grzybów różnorodnych gatunkowo. Możemy ugotować zupę pieczarkową, borowikową, kurkową. Jeśli nie mamy świeżych grzybów, przydadzą się suszone lub mrożone. 

Pieczarkowa klasyka

Jako, że sezon jesienno-zimowy wymaga od nas nieco więcej, powinniśmy zadbać chociaż o jeden, ciepły posiłek w ciągu dnia. Zupa to najlepszy kompromis. Zadziała rozgrzewająco, na dodatek nasyci. Pieczarkowa jest łatwa  w przyrządzeniu. Same składniki na zupę są łatwo dostępne i tanie. Nic tylko spróbować!

Składniki na zupę pieczarkową z ziemniakami:

  • 700 g obranych ziemniaków
  • 500 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1-2 garście posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 łyżki masła
  • 2 l bulionu
  • 100 ml śmietanki 30%

Pieczarkowa z ziemniakami

Umyte ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki a cebulę w większe kawałki. Pokrojone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Całość musi się solidnie zagotować. Mniejsze pieczarki kroimy na pół a większe tniemy w grubsze plastry.

Pokrojone pieczarki podsmażamy kilka minut na maśle i wrzucamy do garnka. Wywar gotujemy aż warzywa będą miękkie. Następnie garnek zestawiamy z ognia, wlewamy śmietankę oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i możemy podawać bliskim!

Pieczarkowa znowu wyszła mdła i szara jak pomyje? Zróbcie to z pieczarkami, a będzie jak trzeba
Flickr
Newsy
Zupa pieczarkowa znów wyszła mdła i szara jak pomyje? Zróbcie to z pieczarkami, a będzie jak trzeba
Z przepisem na zupę pieczarkową poradzą sobie nawet nowicjusze, choć często potrawa ta na nie prezentuje się najlepiej na talerzu. Aby to zmienić, warto nieco „podrasować” pieczarki przed dodaniem ich do zupy. Zobaczcie, jak to zrobić.

Zupa pieczarkowa, choć smaczna, często nie zachęca swoim wyglądem do jedzenia. W dodatku, nieodpowiednio doprawiona, wychodzi po prostu mdła i niesmaczna. Jak temu zaradzić? Skorzystajcie z naszego prostego patentu na smaczną zupę pieczarkową.  Trik na smaczną zupę pieczarkową Gdy następnym razem będziecie robić zupę pieczarkową, zaopatrzcie się w oliwę oraz sos sojowy. Pieczarki przed dodaniem do zupy należy podsmażyć na tłuszczu z dodatkiem sosu sojowego. Nada on grzybom głębokiego, brązowego koloru, a do tego znacznie polepszy ich smak. Wystarczą maksymalnie 2 łyżki sosu na 300 g pieczarek. Jeżeli klasyczny ciemny sos sojowy jest dla was zbyt słony, w wielu sklepach znajdziecie go w lżejszej wersji - jasny sos sojowy zawiera mniej soli i ma łagodniejszy smak. Zobaczcie, jak zrobić taką pieczarkową z poniższego przepisu.  Przepis na zupę pieczarkową Składniki: pół kilograma ziemniaków 300 g pieczarek 1,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego  1 marchewka 1 cebula natka pietruszki kilka łyżek śmietanki 18%  2-3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 3 łyżki masła oliwa do smażenia sos sojowy kurkuma sól pieprz Przygotowanie: Pokrojoną cebulą zeszklijcie na maśle. Następnie dodajcie do niej marchewkę pokrojoną w kostkę i smażcie jeszcze kilka minut.  Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i również podsmażcie. Przełóżcie wszystko do garnka, zalejcie bulionem i dodajcie przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy i odrobinę kurkumy). Zagotujcie. W razie potrzeby doprawcie solą i pieprzem i gotujcie przez kwadrans. Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w plastry. Na patelni rozgrzejcie nieco oliwy,...

Idealna propozycja na pierwsze danie. Przesmaczna i banalnie prosta zupa pieczarkowa
Adobe Stock
Newsy
Przesmaczna i banalnie prosta zupa pieczarkowa. Nigdy więcej nie kupicie już „gotowca” z torebki
Lekka i jednocześnie sycąca zupa pieczarkowa jest idealna na obiad o każdej porze roku!

Zupa pieczarkowa to bardzo dobra propozycja na pierwsze danie. Zawsze smakuje przepysznie i wychodzi za każdym razem, ponieważ sposób jej przyrządzenia jest mało skomplikowany.  Aby wyszła smaczna, wystarczy podsmażyć pieczarki na maśle. Nasze babcie często ją nam przyrządzały, bo wiedziały, że pieczarki są cennym źródłem witamin.  Pieczarki to bomba witaminowa  Warto włączyć pieczarki do naszej diety. Te niepozorne grzyby są zdrowe i bogate w witaminy m.in. z grupy B, D, C i PP. Są także źródłem kwasu foliowego, zawierają bardzo duże ilości przeciwutleniaczy oraz zdaniem naukowców, działają antynowotworowo!  Przepis na zupę pieczarkową z makaronem Przygotowana na esencjonalnym bulionie, z mnóstwem pieczarek podsmażonych na masełku, ze śmietaną i świeżym koperkiem zupa, nasyci każdego głodomora.  Przed przygotowaniem zupy pieczarkowej, możecie mieć mały dylemat – czy zrobić ją z makaronem czy z ziemniakami? Smakuje dobrze z każdym z tych składników, więc to już od was zależy, z czym macie ochotę ją zjeść.  Składniki: 500 g pieczarek 1,5 l bulionu mięsnego 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałeczek selera 1 mały por Cebula 250 ml śmietany 18% 1 łyżka masła  2 liście laurowe 2 ziela angielskie Sól Pieprz Koperek Ulubiony makaron - polecamy świderki Sposób przygotowania: Podgrzejcie bulion mięsny. Warzywa obierzcie, umyjcie je dokładnie i pokrójcie a następnie wrzućcie do gotującego się bulionu.  Na patelni roztopcie masło i usmażcie cebulę, a następnie pieczarki do momentu aż woda odparuje a pieczarki się zarumienią. Podsmażone pieczarki z cebulą przełóżcie z patelni do bulionu. Po około 20 minutach zupę zabielcie śmietaną oraz doprawcie solą oraz pieprzem....

Gołąbki
Gotujmy.pl/buciol78
Newsy
Gołąbki w sosie pieczarkowym to jedno z najlepszych dań obiadowych. Aż ślinka cieknie
Tradycyjnymi składnikami farszu na gołąbki są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza. Produktem, który wykracza poza tradycję, ale pasuje do gołąbków, są pieczarki. Próbowaliście już takiego połączenia?

Sezon grzybowy już się rozpoczął, a w sklepach i w lasach pojawiły się kurki . Sos grzybowy fantastycznie pasuje do gołąbków. Jeśli zaś nie chcecie jeść grzybów leśnych, zróbcie do nich sos pieczarkowy.  Jak przygotować gołąbki w sosie pieczarkowym? Składniki: 500 g mielonej szynki wieprzowej 1 torebka ryżu paraboiled 10 dużych liści młodej kapusty 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 10 dużych pieczarek 5 łyżek gęstej śmietany 18% świeża natka pietruszki sól i pieprz odrobina przyprawy do mięsa mielonego 2 szklanki rosołu drobiowego 2 łyżki mąki pszennej masło Przygotowanie: Gotowanie zaczynamy od zrobienia farszu. Do miski przekładamy mięso. Dodajemy ugotowany, ostudzony ryż, startą cebulę i przyprawy. Liście kapusty gotujemy w dużym garnku. Kiedy ostygną, na każdy nakładamy farsz i zwijamy gołąbki.  Gotowe zawiniątka układamy ciasno na spodzie większego garnka. Ewentualnie na liściach kapusty ułożonych na jego dnie.  Na patelni roztapiamy niewielką ilość masła i podsmażamy na nim pieczarki. Gotowe grzyby zalewamy 2 szklankami rosołu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, dusimy kilka minut.  Na koniec wlewamy śmietanę. Mieszamy i zagotowujemy. Powstałym sosem zalewamy gołąbki tak, by nie wystawały z naczynia.  Całość powinna się dusić około godziny na średnim ogniu. Jeśli sos będzie gęstnieć, wystarczy dolać do niego odrobinę wody. Gotowe gołąbki wykładamy na talerz. Sos zagęszczamy mąką pszenną. Zagotowujemy jeszcze raz. Po kilku minutach sos nadaje się do podlania gołąbków. Zdobimy każdy kilkoma łyżkami powstałego sosu pieczarkowego. Gołąbki można na koniec posypać posiekaną...

Zupa serowo pieczarkowa wg. Tomasza Strzelczyka. Ten ser będzie najlepszy do zupy
Adobe Stock, Instagram / Tomasz Strzelczyk Oddasz fartucha
Newsy
Zupa serowo-pieczarkowa wg Tomasza Strzelczyka. Kucharz zdradził, który ser będzie do niej najlepszy
Proste składniki, nieskomplikowana receptura. Autor kanału „Oddasz Fartucha” prezentuje ciekawy pomysł na zupę serową.

Zupa serowa jest obecna w wielu kuchniach świata. W każdej pojawiała się w nieco innej odsłonie. Jest podawana z grzankami, makaronem, a nawet kluskami lanymi. W samej Europie odmian tej potrawy jest dużo: od niemieckiej zupy piwnej, po szwajcarskie fondue. Dzisiejsza nasza propozycja, czyli zupa autorstwa Tomasza Strzelczyka to przykład jeszcze innego podejścia. Od większości zup serowym różni się konsystencją i składnikami. Spróbujcie serowej w nowym wydaniu. Zupa serowo – pieczarkowa Tomasza Strzelczyka Zupa serowa Tomasza Strzelczyka, uczestnika IV edycji programu „Masterchef”, a obecnie autora profilu „Oddasz Fartucha” nie jest typowa. Przede wszystkim nie jest zupą o gęstej kremowej konsystencji, tylko bulionem z warzywami zagęszczonym grzankami. Ser użyty przez kucharza do dania to 300 g zwykłego serka topionego. Taki ser nie zagęści aż tak szczególnie zupy, ale nada jej doskonałego, serowego aromatu. Kurczak, warzywa, ziemniaki i pieczarki pływające w zupie to z kolei dodatkowa tekstura obecna w bulionie. Przepis na zupę serowo-pieczarkową Tomasza Strzelczyka Składniki: 2 l wody 3 ziemniaki 1 cebula 300 g topionego serka 2 marchewki 1 kawałek selera 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 400 g pieczarek Gałka muszkatołowa Sól, pieprz do smaku 2 piersi z kurczaka Gałązka świeżego tymianku Kawałek białego chleba Przygotowanie: Do zimnej wody wrzućcie piersi z kurczaka. Dołóżcie 1 marchewkę pokrojoną w słupki, pietruszkę, selera i cebulę. Przykryjcie i gotujcie około 25 minut. Gdy zupa się gotuje, pokrójcie drugą marchew, ziemniaki, pieczarki i czosnek. Nad blachą do pieczenia pokruszcie duże kawałki chleba, dodajcie oliwę, sprószcie solą i wstawcie do pieca nagrzanego do 200 st. Celsjusza, od czasu...