
Smak dzieciństwa: blok czekoladowy! Z tego przepisu smakuje tak samo jak ten, który robiła mama
Większość z pewnością dobrze pamięta nieziemski smak bloku czekoladowego przyrządzanego przed laty przez mamę. Deser na bazie mleka w proszku, kakao i masła, przez długi czas pieścił podniebienia Polaków. Dziś już sam widok sproszkowanego mleka przywodzi na myśl wiele wspaniałych wspomnień z dzieciństwa. I choć produkt ten nie jest już tak często wykorzystywany w kuchni, wciąż stanowi klucz do najlepszego na świecie bloku czekoladowego!
Przepis na blok czekoladowy
Będziesz potrzebować
- ½ szklanki świeżego mleka
- 2 szklanki mleka w proszku (znajdziesz je w każdym dobrze zaopatrzonym większym sklepie spożywczym, jak chociażby Lidl czy Aldi)
- 250 g masła do wypieków
- 5 łyżek prawdziwego gorzkiego kakao
- 1 szklanka cukru
- 100 g herbatników
- 50 g ulubionych posiekanych orzechów
- Opcjonalnie ulubione bakalie (rodzynki, żurawina) lub kandyzowane owoce
Przygotowanie
- W niewielkim rondelku umieść mleko, masło, cukier i kakao. Całość podgrzej na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się składników i uzyskania jednolitej masy (pilnuj, żeby się nie zagotowało).
- Kiedy składniki się połączą zdejmij rondelek z ognia i stopniowo zacznij dosypywać do masy mleko w proszku, cały czas energicznie mieszając. Najlepiej będzie, kiedy poprosisz o pomoc kogoś z rodziny. Wtedy wszystko pójdzie sprawniej.
- Do jednolitej masy dodaj pokruszone herbatniki, posiekane orzechy i ulubione bakalie, a następnie delikatnie wymieszaj. Jeśli nie lubisz któregoś z wymienionych składników, po prostu go pomiń. Blok czekoladowy będzie smakował równie dobrze kiedy dodasz do niego na przykład tylko herbatniki.
- Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przelej do niej powstałą czekoladową masę.
- Tak przygotowany blok czekoladowy wstaw do lodówki do stężenia na kilka godzin.
Gotowe!
Źródło: gotujmy.pl