blok czekoladowy
Gotujmy.pl/kasia15x
Przepisy

Blok czekoladowy, czyli PRL-owska gratka. Z tego przepisu smakuje jak ten, który robiła mama

Blok czekoladowy stał się przysmakiem w czasach PRL-u z prostej przyczyny: nie było innych słodyczy. Polubiliście go? Przypominamy jego smak.

Dlaczego blok czekoladowy nie jest dziś tak popularny? Odpowiedź jest prosta. Dziś sklepy pękają od różnego rodzaju słodyczy.

Możecie wybierać pomiędzy cukierkami, pralinami, chałwą, batonami czekoladowymi, ciasteczkami owsianymi, lodami, żelkami. Możecie brać co tylko chcecie. Nie musicie się głowić co zjeść, gdy macie ochotę na coś słodkiego, a w domu jest tylko mleko w proszku, kakao i cukier. Podajemy najlepszy przepis na smak z dzieciństwa z kilku prostych produktów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kryzysowe sposoby na bok czekoladowy

Z pewnością pamiętacie nieziemski, słodki smak bloku czekoladowego, przyrządzanego przed laty przez mamę. To deser na bazie mleka w proszku, kakao i masła, który przez wiele lat był najprostszym sposobem pań domu, na zapewnienie rodzinie słodkiej przyjemności. Dziś już na sam widok sproszkowanego mleka, budzą się w nas wspomnienia z dzieciństwa.

Gotowanie w latach 80-tych XX wieku nie było łatwe. Sklepy były puste. Nie można było, jak dziś, zaplanować listy zakupów i wrócić do domu dokładnie z tym, co było potrzebne na obiad.

Lista zakupów tworzyła się w sklepie z tego, co akurat było dostępne na półkach. Podobnie rzecz miała się ze słodyczami. Nawet jeśli mama chciała przynieść pociechom batonik, to często okazywało się, że jedyne co może zrobić, to własnoręcznie zrobić blok czekoladowy i podzielić go na talerzu dla dzieciaków. Gdy zastanawiała się czym zastąpić masło, którego nie miała zbyt dużo, najczęściej padało na margarynę. Substytutami także zastępowała dodatki, bo nie zawsze udawało się kupić orzechy.

Zobacz także
Macie ciągle ochotę na słodycze? Zacznijcie jeść te produkty

Macie ciągle ochotę na słodycze? Zacznijcie jeść te produkty, a oprzecie się pokusie

Przepis na domowe cukierki Irysy. Pamiętacie te słodycze z PRLu?

Przepis na domowe cukierki Irysy. Pamiętacie te słodycze z PRLu?

Przepis na blok czekoladowy

Składniki:

  • ½ szklanki świeżego mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku (znajdziesz je w każdym dobrze zaopatrzonym większym sklepie spożywczym)
  • 250 g masła do wypieków
  • 5 łyżek prawdziwego gorzkiego kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g herbatników
  • 50 g ulubionych posiekanych orzechów
  • Garść ulubionych bakali (orzechów, rodzynek, żurawiny) lub kandyzowane owoce

Przygotowanie:

W niewielkim rondelku umieszczamy mleko, masło, cukier i kakao. Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Pilnujemy jednak, żeby się nie zagotowało.

Kiedy składniki się połączą, zdejmujemy rondelek z ognia i stopniowo zaczynamy dosypywać do masy mleko w proszku, cały czas energicznie mieszając.

Do jednolitej masy dodajemy pokruszone herbatniki, posiekane orzechy i ulubione bakalie i całość delikatnie mieszamy. Jako dodatku, do bloku możemy użyć dowolnych bakalii. W najprostszej wersji można dodać, i tak robiły nasze mamy w PRL-u, pokruszone herbatniki.

Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przelewamy do niej czekoladową masę. Tak przygotowany blok wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby stężał.

Źródło: gotujmy.pl

Blok czekoladowy
gotujmy.pl/Martyna12
Newsy
Najprostszy babciny przepis na blok czekoladowy. Przygotowanie tej pyszności zajmuje chwilę
Jeśli nigdy nie robiliście tego deseru, będziecie zaskoczeni prostotą jego wykonania. Poznajcie łatwy i tani przepis.

Blok czekoladowy to chyba jeden z najbardziej popularnych łakoci z kultowych czasów PRL-u. Obecnie nie jest już tak popularny, gdy w każdym sklepie półki uginają się od przeróżnych słodkości. Niesłusznie! Są wśród was zapewne i tacy, którzy nadal darzą go wielkim sentymentem. Pyszny, domowy blok czekoladowy Na blok czekoladowy mówi się w różnorodny sposób. To wyrób czekoladopodobny, któremu popularnością może dorównać tylko kogel-mogel, oranżada, "Ptyś", "Polo Cockta", guma "Donald", lody na ciepło i Cola Cao. To słodkości, które najbardziej utkwiły w pamięci z czasów PRL-u. Zajadaliście się nimi z ogromnym zadowoleniem i satysfakcją? Nie musicie odpowiadać. Znamy doskonale odpowiedź.  Bloki czekoladowe miały jednak mały mankament. Jako produkty deficytowe, nieczęsto gościły na sklepowych półkach. Z dużym prawdopodobieństwem sukcesu mogliście je znaleźć w rodzinnych i lokalnych sklepikach. Jeśli nie lubiliście zastępowania bloku czymś innym, zostawało odtworzenie go w domowych warunkach. Ówczesna gospodyni domowa musiała sia wykazać inwencją twórczą! Brakowało większości produktów, więc aby zadowolić rodzinę trzeba było się niekiedy solidnie nagłowić. Za przykład przepisu, który sprawdzi się w każdych warunkach, może posłużyć właśnie blok czekoladowy. Składał się z niewielu składników i był niezwykle prosty w wykonaniu! Wy tez macie wrażenie, że wystarczyło pomieszanie kilku składników i przysmak był właściwie gotowy? Przepis na blok z zeszytu babci Blok czekoladowy bywał popisowym deserem babć. Jeśli macie sentyment do PRL-u, sięgnijcie po domowy przepis na blok. Jest niesamowicie banalny w wykonaniu! Składniki:...

nutella składniki
Adobe Stock
Newsy
Jak tak naprawdę powstaje Nutella? Przeczytaj, zanim kupisz ją swoim dzieciom
Chociaż wymieniane w reklamach składniki Nutelli powszechnie uchodzą za zdrowe, jej producenci wciąż zapominają przestrzegać przed ogromnymi ilościami zawartego w produkcie cukru. Z czego tak naprawdę robi się ten pyszny krem czekoladowy na kanapki? Sami się przekonajcie.

Nutella to uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale również dorosłych aksamitny, czekoladowy krem. Jego producenci dumnie wymieniają składniki, z których jest wykonywany. W końcu kakao, orzechy oraz mleko to produkty pełne witamin i innych cennych wartości odżywczych. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że prawda jest nieco inna. Orzechy, mleko i kakao to źródło cennych wartości odżywczych Regularne spożywanie orzechów laskowych chroni przed nadciśnieniem, miażdżycą oraz zakrzepami, ale również wspomaga pracę waszego mózgu i łagodzi stres. Z kolei włączenie do diety kakao poprawia pamięć i wydłuża życie. W tym zestawieniu nie gorzej wypada mleko, które między innymi zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory oraz otyłość . Dlaczego więc Nutella jedzona w dużych ilościach jest szkodliwa? Cukier i olej palmowy w składzie Nutelli Okazuje się, że w składzie tego przepysznego kremu czekoladowego przeważa cukier. Każde 2 łyżki stołowe produktu (38 gramów) zawierają aż 21 gramów cukru! Spożywanie go w dużych ilościach może bardzo szkodzić waszemu zdrowiu.  Ten biały, niepozorny produkt między innymi mocno zakwasza organizm, zaburza proces trawienia i wypróżniania, niszczy zęby, wywołuje nadpobudliwość, ale przede wszystkim mocno uzależnia. W Nutelli znajduje się również bardzo dużo oleju palmowego. To właśnie z niego, a nie z orzechów, bierze się lepka i plastyczna konsystencja. Ten produkt, podobnie jak cukier, bardzo szkodzi waszemu zdrowiu. Częste spożywanie może prowadzić do rozwoju miażdżycy, ale również zaburzeń metabolizmu, które są  główną przyczyną problemów z nadwagą i otyłością , szczególnie wśród dzieci. Ograniczcie spożywanie Nutelli na rzecz domowego kremu To oczywiście nie...

Piernik na szybko dzień przed Wigilią
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Zrobisz go dosłownie dzień przed Wigilią. Przepis na smaczny, miękki i aromatyczny piernik
Zrobisz go dosłownie dzień przed Wigilią. Przepis na smaczny, miękki i aromatyczny piernik

Pierniki dawniej były symbolem luksusu, na który stać było tylko nielicznych. Nic dziwnego, we wnętrzu piernika kryje się przecież mnóstwo drogiego miodu oraz przypraw, które kiedyś były bardzo cenne. Pierniki najczęściej kojarzą się z długo dojrzewającymi wypiekami, które trzeba zacząć przygotowywać na kilka tygodni przed świętami. Takie ciasto powinno leżakować minimum 2 tygodnie, a najlepiej od 4 do 6 tygodni! Czyli dobrze byłoby zacząć świąteczne przygotowania już w listopadzie. Jednak zazwyczaj o tym zapominamy i tuż przed Wigilią szukamy przepisu na piernik, który po upieczeniu będzie gotowy do zjedzenia. Oczywiście, takie pierniki również można zrobić, mają nieco inną konsystencję, ale są równie pyszne co te tradycyjne. Piernik z poniższego przepisu wychodzi miękki i wilgotny, a zapach przypraw jeszcze długo unosi się w powietrzu. Świąteczny piernik z polewą czekoladową Składniki na ciasto 4 szklanki mąki pszennej, najlepszy będzie typ 450 250 g margaryny 5 jajek 150 ml miodu 220 g szklanka cukru 200 g powideł, najlepiej śliwkowych 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 300 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao gałka muszkatowa 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru Pół łyżeczki mielonych goździków Składniki na polewę 2 gorzkie czekolady 3 łyżki mleka Posypka Przygotowanie W garnku rozpuść margarynę, dodaj miód i cukier – mieszaj aż składniki się połączą. Wystudź. Do masy dodaj jajka i zmiksuj. Przesiej mąkę, kakao, przyprawy i  proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Na koniec do ciasta należy wlać mleko z dodatkiem sody oczyszczonej, powidła oraz bakalie: orzechy i rodzynki....

Kuleczki twarogowe
Flickr/Jimmie
Przepisy
Dla tych, co dbają o figurę. Dietetyczne twarogowe kuleczki. 20 minut i na talerzu
Źródło białka, energii, a przede wszystkim dobrego smaku. Te twarogowe kulki przygotujecie szybko, w sam raz na pożywne śniadanie.

Niejedna z pań marzy o smukłej sylwetce. Tylko jak tu zrzucić parę kilogramów, skoro wokół same smakowitości? Jest jedno rozwiązanie. Warto gotować smacznie, ale w miarę dietetycznie i zdrowo. Dobrą drogą do utraty kilogramów, może być usunięcie ze swojego menu zbędnej ilości węglowodanów. Cóż, to zła wiadomość dla osób gustujących w białym pieczywie, bułkach i drożdżówkach. Jeżeli decydujemy się na pracę nad sobą, musimy o nich zapomnieć. Alternatywą dla bogatego w węglowodany śniadania, jest śniadanie białkowe. Co więc przygotować sobie na dobry start dnia? Tutaj naturalnym składnikiem i sprzymierzeńcem osób odchudzających się jest chudy twaróg . Sęk w tym, by przygotować go w smaczny sposób. My dzisiaj skupimy się na opcji „słodkiej”. A będą nią nasze tytułowe twarogowe kuleczki.  „Kulki mocy” to prawdziwa bomba białkowa. W sam raz na śniadanie przed trudnym i wyczerpującym dniem. Ich przygotowanie to pestka. Wystarczy kilkanaście minut wyrabiania i chwila w lodówce. Mamy świadomość, że są osoby, które nie lubią jedzenia „deserów” na śniadanie. Spokojnie, bez obaw. Dietetyczne twarogowe kuleczki zawierają naprawdę niewiele cukru, a smakują bardzo dobrze. Panie i panowie, którzy dbają o figurę, powinni spać więc spokojnie. Przy zakupie składników musimy pamiętać o wyborze odpowiedniego rodzaju sera białego . Tak, wiemy, że twaróg tłusty jest najsmaczniejszy, ale w tym przypadku stawiamy na walory dietetyczne i zdrowotne. Wybierzmy zatem ser biały w wersji chudej , o małej zawartości tłuszczu. Składniki: 40 dag twarogu Ok. 5 dag posiekanych drobno orzechów (wybierzmy włoskie lub laskowe) 200 g pokruszonych herbatników Cukier - łyżeczka Cukier waniliowy...