blok czekoladowy
Gotujmy.pl/kasia15x
Przepisy

Smak dzieciństwa: blok czekoladowy! Z tego przepisu smakuje tak samo jak ten, który robiła mama

W czasach PRL-u żaden słodycz nie mógł się równać z domowej roboty blokiem czekoladowym! Dzisiaj, mimo że rynek pęka w szwach od różnego rodzaju słodkości, przepis na ten przysmak wciąż robi furorę.
Weronika Kępa
listopad 22, 2020

Większość z pewnością dobrze pamięta nieziemski smak bloku czekoladowego przyrządzanego przed laty przez mamę. Deser na bazie mleka w proszku, kakao i masła, przez długi czas pieścił podniebienia Polaków. Dziś już sam widok sproszkowanego mleka przywodzi na myśl wiele wspaniałych wspomnień z dzieciństwa. I choć produkt ten nie jest już tak często wykorzystywany w kuchni, wciąż stanowi klucz do najlepszego na świecie bloku czekoladowego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na blok czekoladowy

Będziesz potrzebować

  • ½ szklanki świeżego mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku (znajdziesz je w każdym dobrze zaopatrzonym większym sklepie spożywczym, jak chociażby Lidl czy Aldi)
  • 250 g masła do wypieków
  • 5 łyżek prawdziwego gorzkiego kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g herbatników
  • 50 g ulubionych posiekanych orzechów
  • Opcjonalnie ulubione bakalie (rodzynki, żurawina) lub kandyzowane owoce

Przygotowanie

  1. W niewielkim rondelku umieść mleko, masło, cukier i kakao. Całość podgrzej na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się składników i uzyskania jednolitej masy (pilnuj, żeby się nie zagotowało).
  2. Kiedy składniki się połączą zdejmij rondelek z ognia i stopniowo zacznij dosypywać do masy mleko w proszku, cały czas energicznie mieszając. Najlepiej będzie, kiedy poprosisz o pomoc kogoś z rodziny. Wtedy wszystko pójdzie sprawniej.
  3. Do jednolitej masy dodaj pokruszone herbatniki, posiekane orzechy i ulubione bakalie, a następnie delikatnie wymieszaj. Jeśli nie lubisz któregoś z wymienionych składników, po prostu go pomiń. Blok czekoladowy będzie smakował równie dobrze kiedy dodasz do niego na przykład tylko herbatniki.
  4. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przelej do niej powstałą czekoladową masę.
  5. Tak przygotowany blok czekoladowy wstaw do lodówki do stężenia na kilka godzin.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze