Dlaczego blok czekoladowy nie jest dziś tak popularny? Odpowiedź jest prosta. Dziś sklepy pękają od różnego rodzaju słodyczy.

Możecie wybierać pomiędzy cukierkami, pralinami, chałwą, batonami czekoladowymi, ciasteczkami owsianymi, lodami, żelkami. Możecie brać co tylko chcecie. Nie musicie się głowić co zjeść, gdy macie ochotę na coś słodkiego, a w domu jest tylko mleko w proszku, kakao i cukier. Podajemy najlepszy przepis na smak z dzieciństwa z kilku prostych produktów.

Kryzysowe sposoby na bok czekoladowy

Z pewnością pamiętacie nieziemski, słodki smak bloku czekoladowego, przyrządzanego przed laty przez mamę. To deser na bazie mleka w proszku, kakao i masła, który przez wiele lat był najprostszym sposobem pań domu, na zapewnienie rodzinie słodkiej przyjemności. Dziś już na sam widok sproszkowanego mleka, budzą się w nas wspomnienia z dzieciństwa.

Gotowanie w latach 80-tych XX wieku nie było łatwe. Sklepy były puste. Nie można było, jak dziś, zaplanować listy zakupów i wrócić do domu dokładnie z tym, co było potrzebne na obiad.

Zobacz także:

Lista zakupów tworzyła się w sklepie z tego, co akurat było dostępne na półkach. Podobnie rzecz miała się ze słodyczami. Nawet jeśli mama chciała przynieść pociechom batonik, to często okazywało się, że jedyne co może zrobić, to własnoręcznie zrobić blok czekoladowy i podzielić go na talerzu dla dzieciaków. Gdy zastanawiała się czym zastąpić masło, którego nie miała zbyt dużo, najczęściej padało na margarynę. Substytutami także zastępowała dodatki, bo nie zawsze udawało się kupić orzechy.

Przepis na blok czekoladowy

Składniki:

  • ½ szklanki świeżego mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku (znajdziecie je w każdym dobrze zaopatrzonym większym sklepie spożywczym)
  • 250 g masła do wypieków
  • 5 łyżek prawdziwego gorzkiego kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g herbatników
  • 50 g ulubionych posiekanych orzechów
  • Garść ulubionych bakali (orzechów, rodzynek, żurawiny) lub kandyzowane owoce

Przygotowanie:

  1. W niewielkim rondelku umieszczamy mleko, masło, cukier i kakao.
  2. Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się składników i uzyskania jednolitej masy.
  3. Pilnujemy jednak, żeby się nie zagotowało.
  4. Kiedy składniki się połączą, zdejmujemy rondelek z ognia i stopniowo zaczynamy dosypywać do masy mleko w proszku, cały czas energicznie mieszając.
  5. Do jednolitej masy dodajemy pokruszone herbatniki, posiekane orzechy i ulubione bakalie i całość delikatnie mieszamy.
  6. Jako dodatku, do bloku możemy użyć dowolnych bakalii. W najprostszej wersji można dodać, i tak robiły nasze mamy w PRL-u, pokruszone herbatniki.
  7. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przelewamy do niej czekoladową masę.
  8. Tak przygotowany blok wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby stężał.

Źródło: gotujmy.pl