magda gessler przepisy
ziutula/gotujmy.pl
Przepisy

Pyszne i soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler! Domownicy będą chcieli WIĘCEJ!

Chcesz zrobić kotlety mielone, które oczarują domowników i sprawią, że będą cię błagać o dokładkę? Koniecznie wypróbuj ten przepis od Magdy Gessler!
Katarzyna Wyborska
listopad 05, 2020

Znana restauratorka Magda Gessler od lat z powodzeniem ratuje upadające lokale. Ma świetne pomysły nie tylko na kreatywne nazwy restauracji i odświeżenie wystroju. Kluczem do sukcesu jest pyszne jedzenie z przepisów Magdy Gessler! Dziś pokażemy wam, jak zrobić soczyste kotlety mielone z przepisu restauratorki. Rozpływają się w ustach!

 

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby kotletów mielonych. Za tym przysmakiem przepadają nawet małe dzieci! Kotlety są proste w przygotowaniu, pyszne i pasuje do nich mnóstwo dodatków – doskonale smakują z kapustą albo buraczkami.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Kotlety mielone Magdy Gessler – przepis

Do przygotowania tych soczystych kotletów potrzebujecie:

  • Kilogram mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 jaja
  • Dwie bułki kajzerki
  • Mleko
  • 2 duże cebule
  • Masło (ok. 50 gram)
  • Bułkę tartą
  • Sól i pieprz
  1. Na patelni rozpuszczamy masło. Cebulę drobno siekamy, wrzucamy na patelnię i smażymy na średnim ogniu do momentu, aż się zeszkli. Gotową cebulę studzimy i mieszamy razem z mięsem w dużym naczyniu. Dodajemy sól, pieprz, jajka i 50 ml wody.
  2. Kajzerki namaczamy w mleku, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Uzyskaną papkę dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy.
  3. Z mięsa formujemy kulki, które następnie obtaczamy  w bułce tartej i smażymy na głębokim i rozgrzanym tłuszczu.

Wskazówka Magdy Gessler

Pamiętaj o tym, żeby zwracać uwagę na to, gdzie kupujesz mięso! To sprzedawane w marketach często nie jest zbyt smaczne, dlatego najlepiej zaopatrzyć się w nie w porządnym sklepie mięsnym lub u dobrego rzeźnika.

Źródło: przyslijprzepis.pl

Źródło zdjęcia: ziutula/gotujmy.pl

Komentarze
kurczak kfc przepis
VioletoweKucharzenie
Przepisy Panierka do kurczaka lepsza niż z KFC! Banalny przepis! Nie ma lepszej!
Katarzyna Wyborska
listopad 05, 2020

Słynny panierowany kurczak z KFC to flagowe danie tej sieci i chyba jedna z najmocniej skrywanych tajemnic na świecie. Założyciel KFC twierdzi, że jego panierka jest nie do podrobienia. Czy ma rację? Niekoniecznie – okazuje się, że przygotowanie kurczaka w stylu KFC jest bardzo proste i nawet nie potrzeba do tego płatków kukurydzianych. Sprawdźcie, jak go przyrządzić! Panierowany kurczak z KFC – składniki Do przygotowania chrupiącej panierki z KFC potrzeba: Dwie duże piersi z kurczaka Jogurt naturalny Czosnek granulowany Sól Pieprz Olej Do ciasta: Pół szklanki mleka Dwa jaja ¾ szklanki mąki pszennej Łyżkę mąki ziemniaczanej Płaską łyżeczkę soli Do panierki: Łyżkę słodkiej papryki Łyżeczkę pieprzu cayenne lub chilli Pół łyżeczki soli Dwie szklanki mąki Przygotowanie Z jogurtu, czosnku, soli i pieprzu przygotuj marynatę. Kurczaka pokrój w paski, zanurz w marynacie i odstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Do miski dodaj jaja i mąkę (pszenną i ziemniaczaną). Miksuj na wolnych obrotach dolewając jednocześnie mleko. Wsyp sól. Konsystencja ciasta powinna być gęsta, jak na naleśniki. Do przygotowania panierki weź zamykane pudełko. Wsyp do środka wszystkie składniki i wymieszaj. Pokrojone kawałki kurczaka zanurzaj po kolei w cieście, a następnie przełóż do pojemnika z panierką – około 4 paski mięsa na raz. Zamknij pudełko i bardzo energicznie potrząśnij. Dzięki temu panierka będzie równo przylegać do mięsa. Obtoczone w panierce mięso smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru panierki. Odsącz kurczaka z oleju za pomocą papierowych ręczników. Źródło: kulinarnapolska.pl Źródło zdjęcia: ...

Przeczytaj
spaghetti dla dzieci
kloruś/gotujmy.pl
Przepisy Obłędne spaghetti bolognese z przepysznym sosem! Dzieci będą błagać o dokładkę!
Dzieci grymaszą przy jedzeniu i musisz gotować dwa obiady? Zapomnisz o tym, gdy spróbują spaghetti z tego przepisu!
Katarzyna Wyborska
listopad 05, 2020

Maluchy potrafią być kapryśne – zwłaszcza w porze obiadowej! Część rodziców ulega swoim pociechom i przygotowuje dla nich osobny posiłek. A to duży błąd! Nie ma żadnych przeciwwskazań do tego, żeby dzieci jadły to samo, co dorośli. Jednak żeby je do tego zachęcić, warto nieco zmodyfikować tradycyjne przepisy. Spaghetti bolognese w wersji dla maluchów Dzieci uwielbiają makaron! Jest miękki, ma delikatny smak, a długimi nitkami makaronu do spaghetti można się świetnie bawić. Spaghetti bolognese dla dzieci niewiele się różni od wersji dla dorosłych. Wystarczy lekko zmodyfikować przepis tak, aby danie było łatwiejsze do zjedzenia przez dzieci i delikatniejsze. Pamiętajmy o tym, że maluchy bardzo silnie odczuwają smak. To, co dla nas jest łagodne lub lekko ostre, dla nich może być nie do przełknięcia. Do tego mają delikatne brzuszki. Dlatego spaghetti w wersji dziecięcej powinno zawierać mniej dodatków drażniących układ pokarmowy, jak np. oregano i cebula. Spaghetti bolognese dla dzieci – przepis Do przygotowania pysznego spaghetti, które pokochają wasze maluchy, będziecie potrzebowali: 400 g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego z szynki, ze względu na łagodny smak 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczkę oregano 1 cebulę 1 marchewkę Puszkę krojonych pomidorów lub 1 mały przecier pomidorowy Olej rzepakowy Opakowanie makaronu do spaghetti Sól W prasce rozgniatamy czosnek, cebulę kroimy na drobno, a marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Następnie na rozgrzany olej wrzucamy mięso i doprawiamy solą, oregano i czosnkiem. Gdy mięso się nieco podsmaży, dodajemy cebulę i marchewkę. Całość smażymy na średnim ogniu i co jakiś czas mieszamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy pomidory w puszce (lub przecier pomidorowy). Makaron gotujemy tak, aby...

Przeczytaj