Znana restauratorka Magda Gessler od lat z powodzeniem ratuje upadające lokale. Ma świetne pomysły nie tylko na kreatywne nazwy restauracji i odświeżenie wystroju. Kluczem do sukcesu jest pyszne jedzenie z przepisów Magdy Gessler! Dziś pokażemy wam, jak zrobić soczyste kotlety mielone z przepisu restauratorki. Rozpływają się w ustach!
Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby kotletów mielonych. Za tym przysmakiem przepadają nawet małe dzieci. Kotlety są proste w przygotowaniu, pyszne i pasuje do nich mnóstwo dodatków.
[content:0_7076,0_1624:undefined]Jak zrobić dobre mielone - wskazówka Magdy Gessler
Pamiętaj o tym, żeby zwracać uwagę na to, gdzie kupujesz mięso. To sprzedawane w marketach często nie jest zbyt smaczne, dlatego najlepiej zaopatrzyć się w nie w porządnym sklepie mięsnym lub u dobrego rzeźnika. To gwarancja, że kupisz naprawdę dobre mięso na mielone.
Przepis na kotlety mielone Magdy Gessler
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 2 jaja
- 2 kajzerki
- mleko
- 2 duże cebule
- masło (ok. 50 g)
- bułka tarta
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Na patelni rozpuśćcie masło.
- Cebulę drobno posiekajcie, wrzućcie na patelnię i smażcie na średnim ogniu do momentu, aż się zeszkli.
- Gotową cebulę ostudźcie i wymieszajcie razem z mięsem w dużym naczyniu.
- Dodajcie sól, pieprz, jajka i 50 ml wody i dodajcie do mięsa.
- Kajzerki namoczcie w mleku, a następnie przepuśćcie przez maszynkę do mięsa.
- Uzyskaną papkę dodajcie do mięsa i dokładnie wymieszajcie.
- Z mięsa formujcie kulki, które następnie obtaczajcie w bułce tartej i smażcie na głębokim i rozgrzanym tłuszczu.
- Kotlety smażcie na średnim ogniu. Dzięki temu mięso będzie w środku dobrze usmażone, a panierka się nie przypali.
Kotlety mielone najlepiej spakują z ziemniakami i buraczkami na ciepło lub mizerią. Jeżeli stawiasz na nowoczesne potrawy, to możesz je podać z pieczonymi batatami i surówką z rukoli i pomidorów. Do mielonych pasują również frytki i surówka z kiszonej kapusty. Możliwości jest wiele. Wszystko zależy od waszych upodobań.
Zobacz także:
Źródło: smakosze.pl