Znana restauratorka Magda Gessler od lat z powodzeniem ratuje upadające lokale. Ma świetne pomysły nie tylko na kreatywne nazwy restauracji i odświeżenie wystroju. Kluczem do sukcesu jest pyszne jedzenie z przepisów Magdy Gessler! Dziś pokażemy wam, jak zrobić soczyste kotlety mielone z przepisu restauratorki. Rozpływają się w ustach!

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby kotletów mielonych. Za tym przysmakiem przepadają nawet małe dzieci. Kotlety są proste w przygotowaniu, pyszne i pasuje do nich mnóstwo dodatków.

[content:0_7076,0_1624:undefined]

Jak zrobić dobre mielone - wskazówka Magdy Gessler

Pamiętaj o tym, żeby zwracać uwagę na to, gdzie kupujesz mięso. To sprzedawane w marketach często nie jest zbyt smaczne, dlatego najlepiej zaopatrzyć się w nie w porządnym sklepie mięsnym lub u dobrego rzeźnika. To gwarancja, że kupisz naprawdę dobre mięso na mielone.

Przepis na kotlety mielone Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 jaja
  • 2 kajzerki
  • mleko
  • 2 duże cebule
  • masło (ok. 50 g)
  • bułka tarta
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozpuśćcie masło.
  2. Cebulę drobno posiekajcie, wrzućcie na patelnię i smażcie na średnim ogniu do momentu, aż się zeszkli.
  3. Gotową cebulę ostudźcie i wymieszajcie razem z mięsem w dużym naczyniu.
  4. Dodajcie sól, pieprz, jajka i 50 ml wody i dodajcie do mięsa.
  5. Kajzerki namoczcie w mleku, a następnie przepuśćcie przez maszynkę do mięsa.
  6. Uzyskaną papkę dodajcie do mięsa i dokładnie wymieszajcie.
  7. Z mięsa formujcie kulki, które następnie obtaczajcie w bułce tartej i smażcie na głębokim i rozgrzanym tłuszczu.
  8. Kotlety smażcie na średnim ogniu. Dzięki temu mięso będzie w środku dobrze usmażone, a panierka się nie przypali.

Kotlety mielone najlepiej spakują z ziemniakami i buraczkami na ciepło lub mizerią. Jeżeli stawiasz na nowoczesne potrawy, to możesz je podać z pieczonymi batatami i surówką z rukoli i pomidorów. Do mielonych pasują również frytki i surówka z kiszonej kapusty. Możliwości jest wiele. Wszystko zależy od waszych upodobań.

Zobacz także:

Źródło: smakosze.pl