Paprykarz szczeciński
Gotujmy.pl/Alaaa
Przepisy

Przepyszny paprykarz rodem z PRL-u! Wychodzi już za pierwszym razem!

Na sklepowych półkach nie brakuje puszek chlubnie nazywanych paprykarzem szczecińskim. Nie trzeba jednak być wybitnym znawcą kuchni, żeby zauważyć ogromną różnicę pomiędzy smakiem puszkowanego jedzenia, a domowym, pysznym paprykarzem.
Weronika Kępa
listopad 04, 2020

Przepis na paprykarz szczeciński został opracowany w połowie lat 60. Wówczas pieścił podniebienia większości Polaków. Na przestrzeni lat receptura ulegała jednak licznym zmianom. Dziś mało kto wie, jak przyrządzić smakowity paprykarz rodem z PRL-u, dlatego spieszymy z pomocą!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Będziesz potrzebować

  • Ok. 250 gramów wędzonej ryby (dorsza, makreli, węgorza, pstrąga albo morszczuka)
  • 100 gramów białego ryżu
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • Ok 150 ml passaty pomidorowej lub koncentratu (trzeba uważać, żeby nie wyszło za rzadkie)
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Słodka i wędzona papryka mielona

Podane składniki wystarczą na około cztery porcje.

Przygotowanie

  1. W małym garnku ugotuj ryż zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej olej roślinny i zeszklij wcześniej pokrojoną cebulę.
  4. Marchewkę i pietruszkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. Paprykę oczyść i pokrój w drobną kostkę.
  6. Do zeszklonej cebuli dodaj marchewkę, pietruszkę, paprykę i podlej bulionem. Gotuj aż do miękkości warzyw.
  7. Do całości dodaj rozdrobnioną rybę oraz ryż. Całość gotuj przez ok. 4 minuty.
  8. Na patelnię wlej passatę lub koncentrat pomidorowy, a także przyprawy: pieprz, sól, paprykę słodką i wędzoną. Gotuj przez kolejne 4 minuty i gotowe!

Tak przygotowany paprykarz możesz opcjonalnie ozdobić świeżą natką pietruszki lub kolendrą. Idealnie nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Tradycyjny produkt

Paprykarz to nie tylko zwykła pasta z ryżu, ryby i warzyw. To także część polskiej tradycji. Produkt doczekał się bowiem nawet własnego pomnika, który odsłonięto na początku października 2020 roku w Szczecinie.

Niewielu również wie, że paprykarz, obok pozostałych niemal dwóch tysięcy produktów regionalnych, został dodany do oficjalnej listy polskich produktów tradycyjnych.

Źródło: smakosze.pl, wikipedia.pl

Zdjęcie: gotujmy.pl

Komentarze
pomidory jak przechowywać
diapicard/Pixabay.com
Triki kulinarne Kupuj w sklepie tylko takie pomidory! Wyróżnia je jeden istotny szczegół!
Jak wybrać najsmaczniejsze pomidory, które długą zachowają świeżość? Sprawdź, czy robisz to dobrze!
Katarzyna Wyborska
listopad 04, 2020

Malinowe, śliwkowe, koktajlowe – istnieje wiele odmian pomidorów i wszystkie są pyszne oraz zdrowe. Jak wybrać najlepsze pomidory, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałatki oraz na przetwory? Przekonajcie się! Jakie pomidory kupować? Kupując pomidory musimy kierować się przede wszystkim ich świeżością. Najlepsze pomidory to te o soczystym, czerwonym kolorze i twarde. Im bardziej miękki pomidor, tym bardziej jest dojrzały. Należy też zwracać uwagę na skórkę! Świeży pomidor ma idealnie gładką i błyszczącą skórkę. Pomarszczona i mało elastyczna powierzchnia świadczy o tym, że warzywo jest już nieświeże. Sprawdźmy, czy na pomidorze nie ma ciemnych plam, wgnieceń lub pleśni. Jeżeli masz delikatny żołądek, nie kupuj odmiany pomidorów malinowych! Ich lekko różowy kolor to wynik działania tomatyny, a ta działa drażniąco na ściany żołądka. Pomidory – najczęstsze błędy Aby móc w pełni rozkoszować się smakiem pomidorów, trzeba przestrzegać kilku prostych zasad: Nie trzymaj pomidorów w lodówce! Tracą wtedy smak i zapach. Nigdy nie jedz pomidorów, na których są czarne plamy lub ślady pleśni. Pamiętaj, że odkrojenie zepsutego fragmentu to nie jest rozwiązanie – jeżeli na pomidorze pojawiła się pleśń, to znaczy że całe warzywo już się psuje i zjedzenie go w najlepszym wypadku skończy się silnym bólem brzucha. Nie kupuj pomidorów w plastikowych opakowaniach.   Źródło zdjęcia: diapicard/Pixabay.com

Przeczytaj
seler naciowy sok
Adobe Stock
Zdrowie Przez 30 DNI piła sok z selera naciowego! Niewiarygodne, co się stało!
Pewna kobieta przez miesiąc codziennie piła sok z selera. Nie uwierzycie, co się stało! Czy było warto?
Katarzyna Wyborska
listopad 04, 2020

Pewna Amerykanka postawiła sobie wyzwanie i przez miesiąc codziennie rano piła sok z selera naciowego. Co skłoniło ją do tego pomysłu? Jak przyznaje, zachęcona zdrowotnymi właściwościami z których słynie seler postanowiła spróbować przez 30 dni pić sok z tego warzywa i zobaczyć, co się stanie. Efekty naprawdę ją zaskoczyły! Piła sok z selera przez miesiąc! Co się zmieniło? Jak przyznaje, nie spodziewała się żadnych zadziwiających rezultatów. Czytała o dobrym wpływie selera na zdrowie, cerę i ogólne samopoczucie, jednak nie wierzyła, że samo picie soku zmieni cokolwiek w jej życiu. Jednak po ukończeniu 30-dniowego wyzwania przekonała się, jak bardzo się myliła! Amerykanka zaobserwowała u siebie piorunujące efekty! Trawienie Codziennie picie soku z selera zauważalnie wpłynęło na trawienie. Kobieta stwierdziła, że nie ma już problemów z zaparciami i pozbyła się uczucia ciężkości po posiłku. Apetyt Okazało się, że seler hamuje apetyt! Amerykanka relacjonuje na swoim blogu, że gdy piła rano sok z selera, to przez cały dzień czuła się bardziej syta i nie miała ochoty na słodycze i inne kaloryczne przekąski. Energia Picie soku przez miesiąc zdecydowanie wpłynęło na samopoczucie kobiety. Jest mniej ospała, ma więcej energii i dużo wolniej się męczy podczas ćwiczeń. Właściwości selera naciowego Seler naciowy znany jest ze swoich właściwości przeciwstarzeniowych i przeciwzapalnych. Może również zapobiegać chorowaniu na nowotwory. Zalety picia soku z selera docenią osoby cierpiące na nadciśnienie oraz cukrzycę.   Źródło: attunehealth.com Źródło zdjęcia: Adobe Stock

Przeczytaj