Racuchy kojarzą się z domem u babci i tradycją. Na samo wspomnienie tego obrazka cieknie przysłowiowa ślinka! Racuchy to nie tylko smak. To też, a może przede wszystkim, prostota.

Pieczone racuchy możemy jeść dosłownie zawsze. Mogą być dobrym, śniadaniowym początkiem dnia, pożywną przekąską przed obiadem, lub słodkim pomysłem na kolację.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 chałka
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Zobacz także:

Chałkę kroimy w półtoracentymetrowe kromki. Jajko należy zmieszać z mlekiem. Kawałki chałki zanurzamy w powstałej masie i kładziemy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Chałka powinna trafić do pieca na 25 minut do temperatury 190 st. By racuchy były upieczone równomiernie, w połowie pieczenia, przekładamy je na drugą stronę. Upieczone podajemy z konfiturą z ciemnych owoców, miodem, lub posypane cukrem pudrem. Palce lizać!

 

Źródło: Winiary.pl