Pieczone racuchy z chałki
Pixabay/utroja0
Przepisy

Przepyszne racuchy z… chałki! Maluchy będą prosić o więcej i więcej!

Nie macie pomysłu na prostą przekąskę z dużą ilością białka i witaminy E? Podpowiadamy
Aleksandra Jaworska
listopad 09, 2020

Racuchy kojarzą się z domem u babci i tradycją. Na samo wspomnienie tego obrazka cieknie przysłowiowa ślinka! Racuchy to nie tylko smak. To też, a może przede wszystkim, prostota.

Pieczone racuchy możemy jeść dosłownie zawsze. Mogą być dobrym, śniadaniowym początkiem dnia, pożywną przekąską przed obiadem, lub słodkim pomysłem na kolację.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 chałka
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Chałkę kroimy w półtoracentymetrowe kromki. Jajko należy zmieszać z mlekiem. Kawałki chałki zanurzamy w powstałej masie i kładziemy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Chałka powinna trafić do pieca na 25 minut do temperatury 190 st. By racuchy były upieczone równomiernie, w połowie pieczenia, przekładamy je na drugą stronę. Upieczone podajemy z konfiturą z ciemnych owoców, miodem, lub posypane cukrem pudrem. Palce lizać!

 

Źródło: Winiary.pl

 

Komentarze
Kurczak Magdy Gessler
Pixabay/Zozz
Przepisy Pieczony kurczak przepisu Magdy Gessler! Jego smak będzie ci się śnić po nocach!
Znana restauratorka zdradziła jak przygotować soczysty obiad z kurczakiem w roli głównej
Aleksandra Jaworska
listopad 09, 2020

  Magda Gessler to nie tylko polska restauratorka. Od wielu lat Gessler jest również właścicielką, jak i współwłaścicielką kilkunastu restauracji. Ponadto, pani Magda maluje, pisze. Przede wszystkim znamy ją jako osobowość telewizyjną z programów "Kuchenne rewolucje Magdy Gessler". Do przygotowania kurczaka w stylu Magdy Gessler potrzebujemy kilka aromatycznych składników. Tajemnicą jest marynata, która sprawia, że zanurzony w niej kurczak będzie chrupiący i soczysty! Czego potrzebujemy: 12 podudzi z kurczaka 180g musztardy rosyjskiej sok z 1 cytryny 2/3 ząbki czosnku kilka łyżek oleju 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka pieprzu pół łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka papryki 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka soli   Na początek należy umyć i osuszyć podudzia. Następnie łączymy musztardę sok z cytryny, posiekany czosnek i przyprawy. Tak przygotowana marynata posłuży do obtoczenia mięsa. Kurczak ułożony w naczyniu żaroodpornym powinien wylądować w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia pod przykryciem to około 1 godz. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 20 minut, aż kurczak się zarumieni. Danie będzie najlepiej smakować z opiekanymi ziemniakami i ulubioną surówką.   Źródło: Obzarciuch.pl  

Przeczytaj