Pieczone racuchy z chałki
Pixabay/utroja0
Przepisy

Przepyszne racuchy z… chałki! Maluchy będą prosić o więcej i więcej!

Nie macie pomysłu na prostą przekąskę z dużą ilością białka i witaminy E? Podpowiadamy
Aleksandra Jaworska
listopad 09, 2020

Racuchy kojarzą się z domem u babci i tradycją. Na samo wspomnienie tego obrazka cieknie przysłowiowa ślinka! Racuchy to nie tylko smak. To też, a może przede wszystkim, prostota.

Pieczone racuchy możemy jeść dosłownie zawsze. Mogą być dobrym, śniadaniowym początkiem dnia, pożywną przekąską przed obiadem, lub słodkim pomysłem na kolację.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 chałka
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Chałkę kroimy w półtoracentymetrowe kromki. Jajko należy zmieszać z mlekiem. Kawałki chałki zanurzamy w powstałej masie i kładziemy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Chałka powinna trafić do pieca na 25 minut do temperatury 190 st. By racuchy były upieczone równomiernie, w połowie pieczenia, przekładamy je na drugą stronę. Upieczone podajemy z konfiturą z ciemnych owoców, miodem, lub posypane cukrem pudrem. Palce lizać!

 

Źródło: Winiary.pl

 

Komentarze
Racuchy wigilijne
Wikipedia Commons
Newsy Tradycyjne racuchy wigilijne. Dzięki 1 składnikowi wyjdą puszyste jak nigdy. Są pyszne 
Wigilia łączy się z tradycyjnym postem, który obchodzimy w związku z nadchodzącym Bożym Narodzeniem. W związku z tym, tego dnia nie jemy mięsa. Na stołach nie ma także tortów, ani ciast z tłustymi kremami.
Hubert Rój
grudzień 20, 2020

Nie oznacza to jednak, że na wigilii nie ma miejsca na deser! Przecież nawet staropolska kutia była takim właśnie deserem i kończyła tę wyjątkową kolację w wielu polskich domach. Tak jest i dziś. Oprócz kutii na wigilijnych stołach pojawiają się pierniki, owocowe kisiele, galaretki, kompoty z suszu. Na wschodzie naszego kraju popularne są także świąteczne racuchy. Inne niż na co dzień Bożonarodzeniowa wersja tych smacznych placuszków różni się nieco od ich zwykłej odsłony. Na wigilię przyrządza się racuchy bez kefiru, a za to na drożdżach. Ten składnik sprawi, że racuchy będą niezwykle pulchne i puszyste. By nie wchłonęły podczas smażenia zbyt dużej ilości tłuszczu, wykorzystajmy dwa triki. Po pierwsze nie należy dodawać do środka cukru – wystarczy posypać je potem delikatnie cukrem pudrem. Po drugie warto odsączać wysmażone placuszki na papierowym ręczniku. Materiał wchłonie nadmiar oleju, który „wypiły” nasze racuszki. Składniki: 50 dag mąki pszennej Szklanka ciepłego mleka 1/5 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania) 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego lub starta laska wanilii Szczypta soli Olej do smażenia Cukier puder do posypania Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy powoli resztę mleka, dolewamy ciepłą wodę, roztrzepane jajko i drożdże. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto, zostawiamy na ok. 25 min do wyrośnięcia. Smażymy racuchy na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Nakładamy porcje ciasta łyżką. Gotowe racuchy układamy najpierw na papierze kuchennym do odsączenia tłuszczu, a następnie na talerzu lub półmisku. Posypujemy cukrem pudrem do smaku.

Przeczytaj
stare ziemniaki przepisy
AdobeStock
Newsy To niewiarygodne, co możesz zrobić ze starych ziemniaków. Nigdy więcej nie wyrzucisz ich do kosza
Masz stare ziemniaki w piwnicy? Nie wyrzucaj ich! Możesz je wykorzystać do wielu pysznych dań.
Katarzyna Wyborska
grudzień 06, 2020

Ziemniak to baza większości polskich dań. Króluje na polskich stołach od kilkuset lat i jest uwielbiany przez wszystkich. Dlatego mamy mnóstwo sposobów na wykorzystanie tych warzyw do różnych potraw! To pomocne zwłaszcza wtedy, gdy ziemniaki robią się zleżałe i nie nadają się już na aromatyczne puree. Co można zamiast tego z nich zrobić? Pomysły na ziemniaki Zdarza się, że kupimy ziemniaki w sklepie z myślą o jutrzejszym obiedzie, a podczas gotowania już widzimy, że warzywa są „mączne”. Nie pachną zbyt ładnie i zdecydowanie nie będą dobrze smakować przyprawione jedynie solą i odrobiną masła. Na całe szczęście w polskiej kuchni jest mnóstwo potraw, do których można wykorzystać nawet zleżałe i niezbyt świeże ziemniaki! Oczywiście nie mamy na myśli zepsutych bulw, bo ich miejsce znajduje się tylko w koszu. Co można zrobić ze starych ziemniaków? Placki ziemniaczane – zleżałe ziemniaki są wręcz wskazane w przypadku placków ziemniaczanych, ponieważ zawierają mało wody i lepiej się smażą! Wystarczy je obrać, zetrzeć na tarce, dodać jajka, mąkę, cebulę i doprawić, a następnie usmażyć na oleju. Palce lizać! Talarki – czyli plastry ziemniaków smażone na patelni. Ziemniaki obieramy, gotujemy, a następnie kroimy w plastry i smażymy. Najlepiej doprawić je solą i naszymi ulubionymi przyprawami, np. papryką albo aromatycznymi ziołami. Zapiekanka warzywna – do zapiekanki najczęściej trafiają te warzywa, które już nie są pierwszej świeżości. Zapieczone smakują bardzo dobrze i co najważniejsze – nie zawierają dużo wody, więc upieczone będą chrupiące, a nie rozgotowane. Domowe chipsy – robi się je podobnie jak talarki, tylko zamiast smażyć je na patelni, pieczemy plastry ziemniaków w piekarniku. Kluski śląskie i kopytka...

Przeczytaj
twarde mieso sposoby
AdobeStock
Newsy Mięso wychodzi twarde i suche? Dzięki 1 sposobowi już nie będzie
Przygotowujesz pieczeń dla gości, a wyszła twarda i sucha? Spokojnie! Jeszcze można ją uratować!
Katarzyna Wyborska
grudzień 10, 2020

Gotowanie dla wielu gości jest dla części osób bardzo stresujące. Martwią się czy mięso będzie smaczne? A jeśli będzie za suche? Za twarde? Przypali się, albo będzie surowe? Jeżeli ten opis do was pasuje, to na pewno w święta przeżywacie prawdziwą gehennę! Aby oszczędzić wam nerwów, mamy dla was kilka sposobów, dzięki którym mięso zawsze wyjdzie smaczne i odpowiednio upieczone! Sposoby na twarde mięso Do marynaty dodaj musztardę lub sos sojowy i zamocz w niej mięso na kilka godzin. Dzięki temu zdoła ono zmięknąć. Duś mięso przez co najmniej 40 minut, podlewając je cały czas wodą. Długość duszenia zależna jest od wielkości kawałków mięsa. Podczas gotowania dolej do garnka łyżkę… spirytusu! Alkohol świetnie zmiękczy mięso i bez obaw – w trakcie obróbki termicznej większość procentów wyparuje. Specjalna sól do zmiękczania mięsa przyda się w przypadku wołowiny, która potrafi być naprawdę twarda! Sposoby na suche mięso Jeśli kawałki upieczonego mięsa są zbyt suche, to wystarczy położyć je na sitku do gotowania na parze i trzymać nad wrzątkiem pod przykryciem przez około 15 minut. Wysuszone mięso można jeszcze uratować wstawiając je do piekarnika! Pokrój pieczeń na kawałki, umieść w naczyniu żaroodpornym i podlej bulionem z masłem. Całość powinna się piec w piekarniku ustawionym na 120 stopni przez 10 minut. Gdy przygotowaliśmy pieczeń w całości i jest zbyt sucha, można ją jeszcze uratować gotując ją w garnku. Przekładamy mięso do dużego garnka, dodajemy przyprawy i tyle wody, by ledwo zakrywała mięso. Gotujemy przez 1,5-2 godziny i zostawiamy mięso w wodzie, aż wystygnie.   Ostatecznie, jeżeli wszystkie sposoby zawiodą można po prostu przeznaczyć nieudaną pieczeń na inne danie i zrobić z niej np. bigos albo dodać...

Przeczytaj
Lewandowska pierogi
Adobe Stock, ons.pl
Newsy Lewandowska pokazała, jak przygotowuje świąteczne pierogi. Nie uwierzycie, co do nich dodaje
W diecie państwa Lewandowskich nie ma miejsca na półśrodki. Nawet w czasie świąt Bożego Narodzenia.
Hubert Rój
grudzień 21, 2020

Zdrowo, dietetycznie, a przede wszystkim bez glutenu – to są podstawowe przykazania Anny Lewandowskiej podczas gotowania dań dla siebie i dla Roberta. Gotowanie posiłków dla najlepszego piłkarza świata 2020 roku wg FIFA to nie przelewki. By utrzymać najwyższą formę Robert Lewandowski nie może sobie pozwolić nawet na chwileczkę pofolgowania. Uszka, pierogi, racuchy – tych tradycyjnych dań z mąki pszennej nie będzie na wigilijnym stole u Lewandowskich. Jednak czymże byłyby święta bez tych symbolicznych dań? Ania Lewandowska doszła do perfekcji w odnajdywaniu zamienników produktów bogatych w gluten. Mąkę pszenną w świątecznych pierogach influencerka zastąpi w tym roku mąką ryżową, kukurydzianą i tapioką, czyli skrobią z manioku. Lewandowska zaserwuje pierogi z farszem grzybowym. My proponujemy tradycyjny farsz z kapusty kiszonej z dodatkiem grzybów. Czy warto spróbować takich pierogów? Z pewnością. A czy są zdrowsze od tych tradycyjnych? Niekoniecznie. Unikanie glutenu jest uprawnione w przypadku osób cierpiących na celiakię. Większość z nas toleruje jednak gluten. Mączne produkty dostarczają organizmowi wielu ważnych mikroelementów, dlatego dania diety bezglutenowej osoby zdrowe powinny jadać co najwyżej od czasu do czasu. Przepis na świąteczne pierogi Anny Lewandowskiej Składniki: 250 g mąki z tapioki 80 g mąki kukurydzianej 80 g mąki ziemniaczanej 160 g mąki ryżowej Szklanka wrzątku 1 łyżeczka sody Sól 60 g oleju kokosowego Przygotowanie: Łączymy wszystkie suche składniki w misce lub na stolnicy. Dodajemy powoli gorącej wody i wyrabiamy szybko elastyczne ciasto, podobnie jak w przypadku tradycyjnych pierogów. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy do niego nieco rozpuszczonego oleju kokosowego. Po wyrobieniu...

Przeczytaj