Trudno wyobrazić sobie człowieka, który nie docenia smaku domowych likierów. Pokrewnym trunkiem tego wysokoprocentowego napoju alkoholowego o słodkim smaku owocowym, korzennym lub korzenno-ziołowym jest równie popularna nalewka. 

Moc likieru zależy od rodzaju alkoholu, z jakim połączymy resztę składników. Może być to aż ponad 40%. Najbardziej znane likiery kryją się pod nazwami: Advocaat, Amaretto, Baileys, Becherovka, Blue Curaçao, Campari, Jägermeister, Kahlúa, czy Malibu.

Wszystkie wymienione stanowią bazę powszechnie znanych drinków. Barman, który pyta was, na co macie ochotę, najprawdopodobniej chce pomóc w wyborze likieru jako podstawy do waszego drinka. Likiery można sporządzać również w domu. Jesteśmy pewni, że dacie radę!

Banalnie prosty przepis

Sekret likieru „Cztery Na Cztery” tkwi w proporcjach. Potrzebujemy jedynie czterech składników. Każdego z nich dokładnie po szklance.

Zobacz także:

Możemy do niego użyć różnych owoców, w tym sezonowych. Do alkoholu doskonale pasują czerwone porzeczki, maliny i wiśnie. 

Składniki, które przydadzą się do domowego likieru:

  • 4 szklanki cukru

  • 4 szklanki owoców

  • 4 szklanki wody

  • 4 szklanki wódki

Genialny w swojej prostocie

Cukier zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą. Dodajemy umyte i wysuszone owoce. Otrzymany płyn wlewamy do szklanego słoika. Trzy litry to optymalna pojemność. Całość przykrywamy przykrywką i umieszczamy w ciemnym miejscu. 

Cierpliwość popłaca. Do pierwszego skosztowania likieru najlepiej poczekać 10 dni. Jeśli macie więcej czasu i samozaparcia, mogą być to także 2 tygodnie. 

Gotowy likier odcedzamy przez gazę lub sitko. Rozlewamy do szklanych butelek, szczelnie zamykamy. Likier na alkoholu nie ma terminu przydatności. Może leżakować w domowej spiżarni do kolejnej zimy!

I mocno i słodko

Likiery to najsłodsza propozycja na rynku alkoholi. Pierwsze wzmianki o trunkach tego rodzaju pochodzą z czasów antycznych, w których popularnością cieszył się "likier Hipokratesa", czyli połączenie wina z miodem, przyprawami korzennymi i ziołami.

Bardzo szybko likier zyskał też sławę trunku dla kobiet. Z czasem pojawiły się jego wersje owocowe i kwiatowe, a także niezliczone receptury, które po dziś dzień zapewniają niezwykle szeroki wybór i wachlarz produktów trafiających w każdy, nawet najbardziej wyszukany gust.

 

Źródło: Przy-garach.pl