Likier owocowy
Gotujmy.pl
Przepisy

Prosty przepis na pyszny likier „Cztery Na Cztery”. Umili chłodne wieczory. Uwielbiamy go

Likier na alkoholu posiada cenne w okresie jesienno-zimowym właściwości rozgrzewające. Możemy pić go w kieliszkach lub dolewać wprost do ulubionej herbaty.

Trudno wyobrazić sobie człowieka, który nie docenia smaku domowych likierów. Pokrewnym trunkiem tego wysokoprocentowego napoju alkoholowego o słodkim smaku owocowym, korzennym lub korzenno-ziołowym jest równie popularna nalewka. 

Moc likieru zależy od rodzaju alkoholu, z jakim połączymy resztę składników. Może być to aż ponad 40%. Najbardziej znane likiery kryją się pod nazwami: Advocaat, Amaretto, Baileys, Becherovka, Blue Curaçao, Campari, Jägermeister, Kahlúa, czy Malibu.

Wszystkie wymienione stanowią bazę powszechnie znanych drinków. Barman, który pyta was, na co macie ochotę, najprawdopodobniej chce pomóc w wyborze likieru jako podstawy do waszego drinka. Likiery można sporządzać również w domu. Jesteśmy pewni, że dacie radę!

Banalnie prosty przepis

Sekret likieru „Cztery Na Cztery” tkwi w proporcjach. Potrzebujemy jedynie czterech składników. Każdego z nich dokładnie po szklance.

Możemy do niego użyć różnych owoców, w tym sezonowych. Do alkoholu doskonale pasują czerwone porzeczki, maliny i wiśnie. 

Składniki, które przydadzą się do domowego likieru:

  • 4 szklanki cukru

  • 4 szklanki owoców

  • 4 szklanki wody

  • 4 szklanki wódki

Genialny w swojej prostocie

Cukier zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą. Dodajemy umyte i wysuszone owoce. Otrzymany płyn wlewamy do szklanego słoika. Trzy litry to optymalna pojemność. Całość przykrywamy przykrywką i umieszczamy w ciemnym miejscu. 

Cierpliwość popłaca. Do pierwszego skosztowania likieru najlepiej poczekać 10 dni. Jeśli macie więcej czasu i samozaparcia, mogą być to także 2 tygodnie. 

Gotowy likier odcedzamy przez gazę lub sitko. Rozlewamy do szklanych butelek, szczelnie zamykamy. Likier na alkoholu nie ma terminu przydatności. Może leżakować w domowej spiżarni do kolejnej zimy!

I mocno i słodko

Likiery to najsłodsza propozycja na rynku alkoholi. Pierwsze wzmianki o trunkach tego rodzaju pochodzą z czasów antycznych, w których popularnością cieszył się "likier Hipokratesa", czyli połączenie wina z miodem, przyprawami korzennymi i ziołami.

Bardzo szybko likier zyskał też sławę trunku dla kobiet. Z czasem pojawiły się jego wersje owocowe i kwiatowe, a także niezliczone receptury, które po dziś dzień zapewniają niezwykle szeroki wybór i wachlarz produktów trafiających w każdy, nawet najbardziej wyszukany gust.

 

Źródło: Przy-garach.pl

 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najtrudniejsze pytania kulinarne z Milionerów
Pixabay
Newsy
Te pytania rozwaliły na łopatki uczestników "Milionerów"! Znasz odpowiedź?
Niektóre pytania teleturniejów są uczestników nie lada wyzwaniem. Mówi wam coś tajemnicze pojęcie żulienka albo co wchodzi w skład likieru Maraskino?

Jedne w najbardziej wymagających polskich teleturniejów to “Wielka Gra”, czy “Jeden z dziesięciu. Teleturniejem, po którym Wikipedia i wyszukiwarka Google odnotowują największe wzrosty wyszukiwań są jednak popularni “Milionerzy”. W programie często padają pytania kulinarne, między innymi takie właśnie padło 10 kwietnia 2019 roku w odcinku “Milionerów”, podczas którego uczestniczka programu usłyszała pytanie: “Żulienka to warzywa” oraz cztery możliwe odpowiedzi: 1. warzywa zmielone na miałko, 2. warzywa ogolone na zapałkę, 3. warzywa pokrojone na zapałkę, 4. warzywa pokrojone w gruba kostkę. Co oznacza Żulienka? Warzywa “julienne” , nazywane inaczej “żulienka”, to pokrojone to pokrojone na długie, cienkie i równe słupki paski, przypominające wyglądem zapałki. W taki sposób można pokroić ziemniaki, marchew, czy selera. To także pojęcie, które znajdziemy w książkach kucharskich i przepisach kulinarnych.  W marcu 2020 roku padło pytanie bardziej potoczne, które również nie doczekało się prawidłowej odpowiedzi. Chodziło o sposób na skórkę papryki, dzięki któremu usuwa się ją najłatwiej. Oczywiście skórę papryki najłatwiej usunąć, gdy upieczesz ją w piekarniku albo nad ogniem kuchenki gazowej. Gdy papryka sczernieje, należy włożyć ją do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i potrząsać przez chwilę, dzięki czemu skórka bez problemu odejdzie. O krok od miliona W 2009 roku Panią Marzenę od miliona dzieliło tylko jedno pytanie. Brzmiało  “Odmianą jakiego owocu jest maraska, z której robi się likier maraskino" . Do wyboru jak zwykle były cztery odpowiedzi: Wiśni Jabłoni Figi Gruszy Pytanie za milion dotyczy...

W PRL-u dzieci podkradały te cukierki, a rodzice robili z nich likier. Przypominamy przepis na ten trunek
Wikipedia Commons
Newsy
W PRL-u dzieci podkradały te cukierki, a rodzice robili z nich likier. Przypominamy przepis na ten trunek
Te brązowe karmelki z białym paskiem, nawet w największym kryzysie w PRL-u można było bez trudu dostać w sklepach. Były sprzedawane na wagę. Pamiętacie kukułki?

Dzieci podawały przez ladę monetę i prosiły sprzedawczynię o odważenie kukułek za 2 zł czy 5 zł. I choć cukierki zawierały alkohol, ekspedientki nigdy nie odmawiały i odważały karmelki do rożka z papieru. Z kolei rodzice, z tych samych cukierków robili słodkie likiery. Wystarczyło dodać mleko skondensowane. Kukułki dziś nadal są w sprzedaży, możemy więc bez trudu sięgnąć po smaki z przeszłości. I ssać karmelki o kakaowym smaku, lub od razu nagryźć i natychmiast dostać się do bogatego wnętrza. Jak smakują kukułki? To legendarne karmelki o kakaowym smaku i bardzo charakterystycznym wyglądzie. Produkowane są od ponad 60 lat według tej samej receptury. Cukierek jest brązowy, twardy, po nagryzieniu chrupiący, z białym paskiem biegnącym dookoła. Wnętrze ma aromatyczne i miękkie, zawierające niewielką ilość alkoholu. Tak dziś o kukułkach pisze jeden z ich producentów: - Karmelki o sprawdzonej, tradycyjnej recepturze, produkowane ręcznie. Krucha skorupka słodkiego karmelu kryje w sobie kakaowe nadzienie z delikatną nutą alkoholu. Przepis na likier kukułkowy Przygotowanie likieru kukułkowego jest bardzo proste. Wystarczy rozpuścić karmelki w mleku. Zarówno poziom słodyczy jak i poziom alkoholu można łatwo modyfikować i w rezultacie otrzymać słodszy lub mniej słodki trunek, o większej, lub mniejszej zawartości alkoholu. Składniki: 190 g cukierków typu „kukułki” dobrej jakości 300 ml mleka zagęszczonego, niesłodzonego 80 g alkoholu dowolnej mocy Przygotowanie: Mleko przelejcie do rondelka i podgrzejcie. Cukierki rozkruszcie w blenderze i dodajcie do ciepłego mleka. Powoli podgrzewajcie dalej, stale mieszając i pilnując, żeby masa nie przegrzała się i nie przypaliła, a cukierki równomiernie rozpuściły się i połączyły z mlekiem. Gdy masa będzie jednolita,...

Przepis na lody kakaowe z kokosem. Jak zrobić lody w domu?
Alex_M/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na lody kakaowe z kokosem. Jak zrobić lody w domu?
Sezon na lody nadchodzi wielkimi krokami. Wiecie, jak przygotować je samodzielnie?

Przepis na lody kakaowe z kokosem z pewnością sprawi, że zachwycicie gości i domowników – zwłaszcza tych najmłodszych! Lody wykonane w domu będą pozbawione wszelkich sztucznych dodatków czy konserwantów, które znajdują się w tych sklepowych: kupujecie takie lody? To chemiczna bomba! Do ich wykonania przyda wam się jednak maszynka do lodów, chociaż nie jest ona niezbędna: co zrobić, by domowe lody wyszły miękkie? Nie potrzebujecie do tego maszynki do lodów. Przepis na kokosowo-kakaowe lody z ciasteczkami Ten wyjątkowy deser będzie hitem na wszelkich letnich przyjęciach i kinderbalach. Jeśli jednak chcecie serwować lody dzieciom – zrezygnujcie z dodawania likieru kokosowego.  Składniki: 1 puszka mleczka kokosowego 1/3 szklanki cukru 2 łyżki gorzkiego kakao - kakao ma wyjątkowe właściwości 200 ml śmietany 30% 3 łyżki likieru kokosowego 1 opakowanie ciastek typu Oreo/Neo Przygotowanie:  Mleczko kokosowe przełóżcie do garnuszka, wsypcie cukier i gorzkie kakao, dodajcie śmietanę kremówkę i likier kokosowy. Wstawcie do lodówki (najlepiej na całą noc). Na drugi dzień mieszankę przelejcie do maszynki do lodów i włączcie na około 30 minut. W tym czasie ciastka pokrójcie/połamcie. Ukręcone lody przełóżcie do szczelnie zamykanego pojemnika, wsypcie ciastka, wymieszajcie i wstawcie jeszcze na 2 godziny do zamrażarki. Łyżką do lodów nakładajcie porcje lodów do pucharków i udekorujcie pokruszonymi ciasteczkami. Domowe lody zamiast sklepowych Lody przygotowywane w domu mają tę przewagę, że często wychodzą taniej (w przeliczeniu ilościowym) niż te kupowane. Lista składników jest dla was w pełni przejrzysta i możliwa do zmodyfikowania: możecie stworzyć je w wersji bez laktozy, bez...

Delikatna i wilgotna babka z adwokatem Tomasza Strzelczyka. Kucharz zwraca uwagę na 1 etap przygotowania
Instagram/Tomasz Strzelczyk, Adobe Stock
Newsy
Delikatna babka z adwokatem Tomasza Strzelczyka. Będzie wilgotna, jeśli masło zastąpicie 1 tłuszczem
To ciasto jest puszyste, a dzięki 1 składnikowi dłużej zachowa świeżość. Przygotowując je przyłóżcie się szczególnie do początkowego etapu. Reszta pójdzie jak z płatka.

To doskonała babka dla tych z was, którzy nie lubią robić ciast drożdżowych. Jest delikatna, puszysta i ma smak likieru. Zrobią ją nawet nowicjusze w dziedzinie domowego cukiernictwa. Podajemy przepis. Olej, zamiast masła lub margaryny do ciast – czy warto? Tradycyjnie do ciast używa się masła lub jego tańszej wersji – margaryny. Jednak coraz częściej kucharze zamiast tych tłuszczy używają oleju. Warto dokonać takiej zamiany z dwóch powodów: Zdrowie. Margaryna, a szczególnie masło podnoszą poziom cholesterolu. Olej jest bezpieczniejszym i zdrowszym tłuszczem Smak. Ciasto zrobione na oleju jest delikatniejsze i bardziej puszyste, na co zwraca uwagę Tomasz Strzelczyk,  prezentując przepis na swoim kanale na YouTubie: - Ciasto jest mega wilgotne dzięki temu iż dodałem olej rzepakowy który jest bardziej zdrowy i delikatniejszy w smaku niż masło. Do ciast doskonale sprawdzi się olej rzepakowy lub słonecznikowy. Jak przeliczyć ilość masła z przepisu na ilość oleju? Nie przeliczajcie wprost tj. 150 g masła = 150 ml oleju. Przelicznik jest następujący: 100 g masła to 3-4 łyżki oleju 1 kostka margaryny to szklanka oleju Przepis na puszystą babkę z adwokatem Składniki: 160 g mąki pszennej 60 g mąki krupczatki 60 g mąki ziemniaczanej 200 ml oleju 200 ml likeru adwokat 5 jaj 130 cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego Polewa: 150 g białej czekolady 50 ml likieru adwokat 50 ml śmietanki 36- procentowej Przygotowanie: Najważniejszym etapem przygotowania ciasta jest dokładne utarcie jajek z cukrem. Zróbcie to przy pomocy miksera lub blendera. Do miski wlejcie rozbite, całe jajka, dodajcie cukier i cukier waniliowy. Rozcierajcie na wysokich obrotach, aż masa...