Likier owocowy
Gotujmy.pl
Przepisy

Prosty przepis na pyszny likier „Cztery Na Cztery”. Umili chłodne wieczory. Uwielbiamy go

Likier na alkoholu posiada cenne w okresie jesienno-zimowym właściwości rozgrzewające. Możemy pić go w kieliszkach lub dolewać wprost do ulubionej herbaty.

Trudno wyobrazić sobie człowieka, który nie docenia smaku domowych likierów. Pokrewnym trunkiem tego wysokoprocentowego napoju alkoholowego o słodkim smaku owocowym, korzennym lub korzenno-ziołowym jest równie popularna nalewka. 

Moc likieru zależy od rodzaju alkoholu, z jakim połączymy resztę składników. Może być to aż ponad 40%. Najbardziej znane likiery kryją się pod nazwami: Advocaat, Amaretto, Baileys, Becherovka, Blue Curaçao, Campari, Jägermeister, Kahlúa, czy Malibu.

Wszystkie wymienione stanowią bazę powszechnie znanych drinków. Barman, który pyta was, na co macie ochotę, najprawdopodobniej chce pomóc w wyborze likieru jako podstawy do waszego drinka. Likiery można sporządzać również w domu. Jesteśmy pewni, że dacie radę!

Banalnie prosty przepis

Sekret likieru „Cztery Na Cztery” tkwi w proporcjach. Potrzebujemy jedynie czterech składników. Każdego z nich dokładnie po szklance.

Możemy do niego użyć różnych owoców, w tym sezonowych. Do alkoholu doskonale pasują czerwone porzeczki, maliny i wiśnie. 

Składniki, które przydadzą się do domowego likieru:

  • 4 szklanki cukru

  • 4 szklanki owoców

  • 4 szklanki wody

  • 4 szklanki wódki

Genialny w swojej prostocie

Cukier zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą. Dodajemy umyte i wysuszone owoce. Otrzymany płyn wlewamy do szklanego słoika. Trzy litry to optymalna pojemność. Całość przykrywamy przykrywką i umieszczamy w ciemnym miejscu. 

Cierpliwość popłaca. Do pierwszego skosztowania likieru najlepiej poczekać 10 dni. Jeśli macie więcej czasu i samozaparcia, mogą być to także 2 tygodnie. 

Gotowy likier odcedzamy przez gazę lub sitko. Rozlewamy do szklanych butelek, szczelnie zamykamy. Likier na alkoholu nie ma terminu przydatności. Może leżakować w domowej spiżarni do kolejnej zimy!

I mocno i słodko

Likiery to najsłodsza propozycja na rynku alkoholi. Pierwsze wzmianki o trunkach tego rodzaju pochodzą z czasów antycznych, w których popularnością cieszył się "likier Hipokratesa", czyli połączenie wina z miodem, przyprawami korzennymi i ziołami.

Bardzo szybko likier zyskał też sławę trunku dla kobiet. Z czasem pojawiły się jego wersje owocowe i kwiatowe, a także niezliczone receptury, które po dziś dzień zapewniają niezwykle szeroki wybór i wachlarz produktów trafiających w każdy, nawet najbardziej wyszukany gust.

 

Źródło: Przy-garach.pl

 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najtrudniejsze pytania kulinarne z Milionerów
Pixabay
Newsy
Te pytania rozwaliły na łopatki uczestników "Milionerów"! Znasz odpowiedź?
Niektóre pytania teleturniejów są uczestników nie lada wyzwaniem. Mówi wam coś tajemnicze pojęcie żulienka albo co wchodzi w skład likieru Maraskino?

Jedne w najbardziej wymagających polskich teleturniejów to “Wielka Gra”, czy “Jeden z dziesięciu. Teleturniejem, po którym Wikipedia i wyszukiwarka Google odnotowują największe wzrosty wyszukiwań są jednak popularni “Milionerzy”. W programie często padają pytania kulinarne, między innymi takie właśnie padło 10 kwietnia 2019 roku w odcinku “Milionerów”, podczas którego uczestniczka programu usłyszała pytanie: “Żulienka to warzywa” oraz cztery możliwe odpowiedzi: 1. warzywa zmielone na miałko, 2. warzywa ogolone na zapałkę, 3. warzywa pokrojone na zapałkę, 4. warzywa pokrojone w gruba kostkę. Co oznacza Żulienka? Warzywa “julienne” , nazywane inaczej “żulienka”, to pokrojone to pokrojone na długie, cienkie i równe słupki paski, przypominające wyglądem zapałki. W taki sposób można pokroić ziemniaki, marchew, czy selera. To także pojęcie, które znajdziemy w książkach kucharskich i przepisach kulinarnych.  W marcu 2020 roku padło pytanie bardziej potoczne, które również nie doczekało się prawidłowej odpowiedzi. Chodziło o sposób na skórkę papryki, dzięki któremu usuwa się ją najłatwiej. Oczywiście skórę papryki najłatwiej usunąć, gdy upieczesz ją w piekarniku albo nad ogniem kuchenki gazowej. Gdy papryka sczernieje, należy włożyć ją do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i potrząsać przez chwilę, dzięki czemu skórka bez problemu odejdzie. O krok od miliona W 2009 roku Panią Marzenę od miliona dzieliło tylko jedno pytanie. Brzmiało  “Odmianą jakiego owocu jest maraska, z której robi się likier maraskino" . Do wyboru jak zwykle były cztery odpowiedzi: Wiśni Jabłoni Figi Gruszy Pytanie za milion dotyczy...

W PRL-u dzieci podkradały te cukierki, a rodzice robili z nich likier. Przypominamy przepis na ten trunek
Wikipedia Commons
Newsy
W PRL-u dzieci podkradały te cukierki, a rodzice robili z nich likier. Przypominamy przepis na ten trunek
Te brązowe karmelki z białym paskiem, nawet w największym kryzysie w PRL-u można było bez trudu dostać w sklepach. Były sprzedawane na wagę. Pamiętacie kukułki?

Dzieci podawały przez ladę monetę i prosiły sprzedawczynię o odważenie kukułek za 2 zł czy 5 zł. I choć cukierki zawierały alkohol, ekspedientki nigdy nie odmawiały i odważały karmelki do rożka z papieru. Z kolei rodzice, z tych samych cukierków robili słodkie likiery. Wystarczyło dodać mleko skondensowane. Kukułki dziś nadal są w sprzedaży, możemy więc bez trudu sięgnąć po smaki z przeszłości. I ssać karmelki o kakaowym smaku, lub od razu nagryźć i natychmiast dostać się do bogatego wnętrza. Jak smakują kukułki? To legendarne karmelki o kakaowym smaku i bardzo charakterystycznym wyglądzie. Produkowane są od ponad 60 lat według tej samej receptury. Cukierek jest brązowy, twardy, po nagryzieniu chrupiący, z białym paskiem biegnącym dookoła. Wnętrze ma aromatyczne i miękkie, zawierające niewielką ilość alkoholu. Tak dziś o kukułkach pisze jeden z ich producentów: - Karmelki o sprawdzonej, tradycyjnej recepturze, produkowane ręcznie. Krucha skorupka słodkiego karmelu kryje w sobie kakaowe nadzienie z delikatną nutą alkoholu. Przepis na likier kukułkowy Przygotowanie likieru kukułkowego jest bardzo proste. Wystarczy rozpuścić karmelki w mleku. Zarówno poziom słodyczy jak i poziom alkoholu można łatwo modyfikować i w rezultacie otrzymać słodszy lub mniej słodki trunek, o większej, lub mniejszej zawartości alkoholu. Składniki: 190 g cukierków typu „kukułki” dobrej jakości 300 ml mleka zagęszczonego, niesłodzonego 80 g alkoholu dowolnej mocy Przygotowanie: Mleko przelejcie do rondelka i podgrzejcie. Cukierki rozkruszcie w blenderze i dodajcie do ciepłego mleka. Powoli podgrzewajcie dalej, stale mieszając i pilnując, żeby masa nie przegrzała się i nie przypaliła, a cukierki równomiernie rozpuściły się i połączyły z mlekiem. Gdy masa będzie jednolita,...

Przepis na lody kakaowe z kokosem. Jak zrobić lody w domu?
Alex_M/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na lody kakaowe z kokosem. Jak zrobić lody w domu?
Sezon na lody nadchodzi wielkimi krokami. Wiecie, jak przygotować je samodzielnie?

Przepis na lody kakaowe z kokosem z pewnością sprawi, że zachwycicie gości i domowników – zwłaszcza tych najmłodszych! Lody wykonane w domu będą pozbawione wszelkich sztucznych dodatków czy konserwantów, które znajdują się w tych sklepowych: kupujecie takie lody? To chemiczna bomba! Do ich wykonania przyda wam się jednak maszynka do lodów, chociaż nie jest ona niezbędna: co zrobić, by domowe lody wyszły miękkie? Nie potrzebujecie do tego maszynki do lodów. Przepis na kokosowo-kakaowe lody z ciasteczkami Ten wyjątkowy deser będzie hitem na wszelkich letnich przyjęciach i kinderbalach. Jeśli jednak chcecie serwować lody dzieciom – zrezygnujcie z dodawania likieru kokosowego.  Składniki: 1 puszka mleczka kokosowego 1/3 szklanki cukru 2 łyżki gorzkiego kakao - kakao ma wyjątkowe właściwości 200 ml śmietany 30% 3 łyżki likieru kokosowego 1 opakowanie ciastek typu Oreo/Neo Przygotowanie:  Mleczko kokosowe przełóżcie do garnuszka, wsypcie cukier i gorzkie kakao, dodajcie śmietanę kremówkę i likier kokosowy. Wstawcie do lodówki (najlepiej na całą noc). Na drugi dzień mieszankę przelejcie do maszynki do lodów i włączcie na około 30 minut. W tym czasie ciastka pokrójcie/połamcie. Ukręcone lody przełóżcie do szczelnie zamykanego pojemnika, wsypcie ciastka, wymieszajcie i wstawcie jeszcze na 2 godziny do zamrażarki. Łyżką do lodów nakładajcie porcje lodów do pucharków i udekorujcie pokruszonymi ciasteczkami. Domowe lody zamiast sklepowych Lody przygotowywane w domu mają tę przewagę, że często wychodzą taniej (w przeliczeniu ilościowym) niż te kupowane. Lista składników jest dla was w pełni przejrzysta i możliwa do zmodyfikowania: możecie stworzyć je w wersji bez laktozy, bez...

Masa makowa
Gotujmy.pl/migota28
Newsy
Jak zrobić najlepszą masę makową? 4 proste składniki, dzięki którym będzie idealna
Masa makowa przyda się do kutii, ale i świątecznego makowca. Nie jest trudna do zrobienia, jednak jak w każdym dobrym przepisie, liczą się proporcje.

Masa makowa posiada prawdziwie świąteczną symbolikę. Właściwie trudno wyobrazić sobie bez niej Boże Narodzenie. Jest pyszna, zdrowa i do jej zrobienia potrzebujecie tylko czterech składników. Mak zawiera wiele ważnych właściwości odżywczych Pierwszym, kluczowym składnikiem masy makowej jest mak. Właściwości narkotyzujące ma wysuszony mleczny sok z makówki, czyli opium – substancja, której najważniejszym składnikiem psychoaktywnym jest morfina. Opium stosuje się w produkcji leków uspokajających i przeciwbólowych. Jedząc mak odkryjecie z pewnością jego właściwości nasenne. W medycynie ludowej również kwiaty maku polnego wykorzystywane są do sporządzania naparu ułatwiającego zasypianie. Podobny napar traktuje się też jako remedium na biegunkę. Mleko jest nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania Drugi składnik masy makowej - mleko, jest nam równie potrzebny. To bogate źródło białka, elementu budulcowego organizmu ludzkiego, ale również lipidów, które są niezwykle ważne dla skóry. Mleko to także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i wapń, witaminy A, B12, fosfor, magnez oraz potas. Miód rozgrzewa, miód leczy Właściwości miodu są znane nawet naszym przodkom. Często był dodawany do zimowych naparów, które miały właściwości rozgrzewające i podnosiły odporność. Nawet dziś możecie taki sporządzić! Ponadto, miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan czy biotyna. Owoce suszone na słońcu Bakalie to nic innego jak owoce, z których usunięto nadmiar wody. Mają długą tradycję stosowania, słodki smak i zazwyczaj długi okres przydatności do spożycia. Obecnie spożycie suszonych owoców jest powszechne. Na Wigilię...