Sezon na mandarynki właśnie się rozpoczął. Kto by pomyślał, że ten słodki owoc, kojarzony głównie ze Świętami Bożego Narodzenia, tak doskonale pasuje do pieczonego mięsa!

Choć na pierwszy rzut oka pomysł wydaje się dziwny, zapewniamy, że na jego punkcie oszaleją nie tylko dorośli, ale również dzieci! Jeśli więc masz w domu małego niejadka koniecznie spróbuj połączyć te smaki! Całość nie zajmie ci więcej niż 2 godziny.

Będziesz potrzebować

  • 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 4 mandarynki
  • 1 główka czosnku
  • Oliwa
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • Przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, tymianek

Przygotowanie

  1. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 200 st. C.
  2. Kurczaka dokładnie umyj, a następnie oczyść z tego, co znajduje się w jego wnętrzu.
  3. Mięso nafaszeruj połową główki czosnku (nie musisz go obierać, wystarczy przekroić główkę w poprzek), rozmarynem, tymiankiem i dwoma mandarynkami (oczywiście najpierw obierz je ze skórki). Następnie zwiąż razem jego nogi, tak aby podczas pieczenia nic nie wypadło.
  4. Z pozostałych dwóch mandarynek wyciśnij sok.
  5. Kurczaka dokładnie natrzyj solą i pieprzem zmieszanymi z oliwą, a następnie umieść w naczyniu żaroodpornym.
  6. Mięso polej winem (podczas pieczenia alkohol wyparuje, a kurczak nasiąknie jedynie jego smakiem) i wyciśniętym z mandarynek sokiem. Dodaj również miodu.
  7. Tak przygotowane mięso włóż do nagrzanego piekarnika (200 st. C) i piecz przez ok. 20 minut.
  8. Po tym czasie otwórz piekarnik i podlej kurczaka bulionem drobiowym. To sprawi, że mięso będzie miękkie i soczyste oraz zminimalizuje ryzyko przypalenia. Zamknij piekarnik i zmniejsz jego temperaturę do 180 st. C. W ten sposób piecz mięso przez ok. 1 godz. i 15 minut.
  9. Gotowe mięso wyjmij z piekarnika i pozwól mu chwilę odpocząć.
  10. Po upływie ok. 10 minut możesz zacząć je kroić.

Gotowe!

Źródło: foodandwine.com

Zobacz także: