Kurczak w mandarynkach
Adobe Stock
Przepisy

Pieczony kurczak z mandarynkami! Dzieciaki wprost oszaleją na jego punkcie!

Kurczak w klasycznym wydaniu przestał już robić na nas wrażenie. Jednak połączenie go z mandarynkami to cudowne odkrycie. Ten sposób sprawi, że w końcu poczujesz powiew świeżości w swojej kuchni.

Sezon na mandarynki właśnie się rozpoczął. Kto by pomyślał, że ten słodki owoc, kojarzony głównie ze Świętami Bożego Narodzenia, tak doskonale pasuje do pieczonego mięsa!

Choć na pierwszy rzut oka pomysł wydaje się dziwny, zapewniamy, że na jego punkcie oszaleją nie tylko dorośli, ale również dzieci! Jeśli więc masz w domu małego niejadka koniecznie spróbuj połączyć te smaki! Całość nie zajmie ci więcej niż 2 godziny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Będziesz potrzebować

  • 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 4 mandarynki
  • 1 główka czosnku
  • Oliwa
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • Przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, tymianek

Przygotowanie

  1. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 200 st. C.
  2. Kurczaka dokładnie umyj, a następnie oczyść z tego, co znajduje się w jego wnętrzu.
  3. Mięso nafaszeruj połową główki czosnku (nie musisz go obierać, wystarczy przekroić główkę w poprzek), rozmarynem, tymiankiem i dwoma mandarynkami (oczywiście najpierw obierz je ze skórki). Następnie zwiąż razem jego nogi, tak aby podczas pieczenia nic nie wypadło.
  4. Z pozostałych dwóch mandarynek wyciśnij sok.
  5. Kurczaka dokładnie natrzyj solą i pieprzem zmieszanymi z oliwą, a następnie umieść w naczyniu żaroodpornym.
  6. Mięso polej winem (podczas pieczenia alkohol wyparuje, a kurczak nasiąknie jedynie jego smakiem) i wyciśniętym z mandarynek sokiem. Dodaj również miodu.
  7. Tak przygotowane mięso włóż do nagrzanego piekarnika (200 st. C) i piecz przez ok. 20 minut.
  8. Po tym czasie otwórz piekarnik i podlej kurczaka bulionem drobiowym. To sprawi, że mięso będzie miękkie i soczyste oraz zminimalizuje ryzyko przypalenia. Zamknij piekarnik i zmniejsz jego temperaturę do 180 st. C. W ten sposób piecz mięso przez ok. 1 godz. i 15 minut.
  9. Gotowe mięso wyjmij z piekarnika i pozwól mu chwilę odpocząć.
  10. Po upływie ok. 10 minut możesz zacząć je kroić.

Gotowe!

Źródło: foodandwine.com

sok wypływający z pieczonego kurczaka
Adobe Stock
Newsy
Z pieczonego kurczaka wypływa przeźroczysty sok? To ewidentny dowód na to, że mięso…
Faszerowany kurczak z piekarnika to jedno z najpyszniejszych dań, które można przyrządzić na rodzinny obiad. Jednak pieczone w całości mięso ma jeden minus – nie do końca wiadomo, kiedy jest gotowe. Na szczęście w przypadku kurczaka sprawa jest dosyć prosta.

Aby sprawdzić, czy wasz kurczak jest już gotowy, wystarczy nakłuć go wykałaczką lub szpikulcem. Jeśli z jego wnętrza zaczną wypływać soki, możecie śmiało wyjąć potrawę z piekarnika. Zaufajcie nam - mięso będzie idealne. W żadnym wypadku nie okaże się surowe czy przesuszone.  Koniecznie wypróbujcie tę sztuczkę przy okazji przyrządzania pysznego kurczaka faszerowanego ryżem, soczewicą i morelą. Na jego widok wasi goście padną z zachwytu. Przepis na pieczonego kurczaka z ryżem, soczewicą i morelą Będziecie potrzebować 1 kurczaka 200 gramów drobiowego mięsa mielonego 100 gramów ryżu (1 torebka) 70 gramów czerwonej soczewicy 100 gramów suszonych moreli 1 cebuli 2 ząbków czosnku Oleju Przypraw: pieprzu, soli, ziół prowansalskich, przyprawy do kurczaka Przygotowanie W dużym garnku zagotujcie wodę, a następnie umieśćcie w niej czerwoną soczewicę oraz ryż. Całość zamieszajcie i gotujcie przez ok. 5 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie składniki i przełóżcie je do dużej, plastikowej lub metalowej miski. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili na patelni umieśćcie również przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowane składniki połączcie z ryżem i soczewicą. W misce umieśćcie również mięso mielone, pokrojone morele, pieprz, sól oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz, a następnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W kurczaku umieśćcie przygotowany wcześniej farsz. Aby nie wyleciał podczas pieczenia, zaszyjcie skórę i przełóżcie mięso do dowolnego, żaroodpornego naczynia. W małej miseczce...

Pieczona gęś
Adobe Stock
Przepisy
Aromatyczna pieczona gęś z chrupiącą skórką! Tego przepisu nie powstydziłaby się nawet Magda Gessler!
Choć gęsina to mięso, które dzisiaj nie należy do często spożywanych przez Polaków, kiedyś jadał ją sam król, szlachta i arystokracja. Nie wiedzieć czemu, z biegiem lat ptak ten został zastąpiony drobiem, wołowiną i wieprzowiną. Jednak pieczona gęś tak naprawdę nigdy nie miała sobie równych!

Gęsina to mięso, które bez dwóch zdań zapisało się w polskiej tradycji. W dawnych czasach serwowano ją głównie w okresie jesienno-zimowym. Wielu nie wyobrażało sobie bez jej udziału noworocznego obiadu. Ptak cieszył się również popularnością w okresie karnawału. Dzisiaj mało kto już o nim pamięta. W niektórych domach podaje się go na święta, jednak trzeba przyznać, że należy do to rzadkości. Ten przepis powinien to zmienić! Będziesz potrzebować 1 wypatroszona gęś 1 duże jabłko (najlepiej żeby było dosyć kwaśne) 1 gruszka 4 ząbki czosnku 1 szklanka wody 2 łyżki miodu Pół szklanki białego lub czerwonego wina (weź takie które najbardziej ci smakuje, możesz też użyć cydru) Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, kminek Podane składniki wystarczą na ok. 6 porcji. Przygotowanie Wypatroszoną gęś umyj dokładnie. Jabłko i gruszkę (możesz obrać je ze skórki, ale nie jest to konieczne) pokrój na kawałki i usuń gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce włóż do wnętrza gęsi, a następnie zaszyj otwór, tak aby składniki nie wypadły podczas pieczenia. Mięso nasmaruj dokładnie solą i pieprzem, następnie posyp tymiankiem i kminkiem. Na dno dowolnego naczynia żaroodpornego wlej pół szklanki białego lub czerwonego wina (bądź cydru, jeśli jego smak bardziej ci odpowiada). Ułóż mięso w naczyniu piersiami do dołu. Wokół tak przygotowanej gęsi ułóż przekrojone na pół ząbki czosnku (nie musisz ich obierać). Piekarnik nagrzej do 220 st. C i włóż do niego gęś. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz przez ok. 3,5 godziny. Co jakiś czas koniecznie zaglądaj do gęsi i podlewaj ją winem z dna. Do podlewania możesz...

kurczak glazurowany przepis
Gotujmy.pl
Przepisy
Chrupiące skrzydełka z kurczaka glazurowane czosnkiem! Niewiarygodnie pyszne i TANIE danie za MNIEJ niż 10 złotych!
Znudził ci się tradycyjny pieczony kurczak? Spróbuj tego przepisu na egzotyczne, glazurowane skrzydełka z kurczaka!

Dania z drobiu są naprawdę uniwersalne i przepyszne. Kurczak gotowany, smażony czy pieczony – zawsze jest bardzo smaczny! A czy próbowaliście już kurczaka glazurowanego? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Mięso po prostu rozpływa się w ustach, a składniki są bardzo tanie! Kurczak w azjatyckim stylu Internet bardzo pomógł nam otworzyć się na świat i nowe smaki. Coraz popularniejsze są w polskiej kuchni dania, które jeszcze kilka lat temu oglądalibyśmy tylko w karcie dań orientalnej restauracji. Bowiem gdy zagłębimy się w przepisy to okazuje się, że wiele egzotycznych potraw zawiera składniki używane w polskiej kuchni, a resztę można łatwo kupić w sklepach z żywnością i przyprawami z innych krajów. Kurczak glazurowany czosnkiem By upiec to rozpływające się w ustach danie, przygotujcie poniższe składniki: 8-9 skrzydełek z kurczaka 5 łyżek cukru 5 łyżek sosu rybnego 100 ml soku z limonki Olej 2 łyżki sosu sojowego Ćwierć pora Czosnek suszony Liście kolendry Kilka liści bazylii Przygotowanie Do garnka wsyp cukier, sos rybny i sok z limonki. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści. Powstały sos przelej do zamykanej, plastikowej torebki i włóż do niej skrzydełka kurczaka. Zamknij torebkę i kilka razy potrząśnij tak, by mięso pokryło się marynatą. Odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia wyłóż blachę folią aluminiową, nasmaruj olejem, a piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyciągnij kurczaka z marynaty i wyłóż równo na blasze. Piecz w piekarniku przez kilkanaście minut, obróć na drugą stronę i piecz jeszcze przez 10 minut, a później wyjmij z piekarnika. W miseczce wymieszaj 2 łyżki wody, cukru, sosu rybnego i soku z limonki. Na dużej i głębokiej patelni (najlepiej typu...

Pieczony kurczak
Gotujmy.pl/dibloguje
Newsy
Wyjątkowo pyszny kurczak pieczony w całości. Sekretem jego soczystości jest solanka oraz ten tajemniczy składnik 
Obiad jak marzenie. A wszystko za sprawą soczystego kurczaka, którego uwielbiają wszyscy. Zamarynujcie go w solance i dodajcie ten składnik, a jego smak was oczaruje!

Banalnie prosty w wykonaniu przepis na przepysznego, pieczonego kurczaka , który zasmakuje każdemu.  Sekretem jego soczystości jest solanka , do której możecie również włożyć same udka lub inne części kurczaka.  Dodatkowo chrupiąca, maślana skórka sprawi, że całość zniknie w ekspresowym tempie. Nikt nie będzie się mógł mu oprzeć.  Kurczak z solanki  Solanka, czyli roztwór soli i wody, wspaniale działa na drób. Mięso staje się delikatne i kruche, a podczas pieczenia skórka staje się niezwykle chrupiąca.  Aby jej smak był jeszcze bardziej wyrazisty, nasmarujcie kurczaka masłem .   Ważna uwaga : masło i kurczak muszą mieć podobną temperaturę, ponieważ zimne mięso i ciepły tłuszcz spowoduje, że masło będzie miało zważoną, mydlaną konsystencję. Przepis na pieczonego kurczaka z solanki  Składniki: 1 cały kurczak (waga około 1,7-2 kg) 50 g masła 1 łyżka papryki słodkiej lub wędzonej 1 łyżka ziół prowansalskich 3 ząbki czosnku 5 gałązek natki pietruszki Solanka: 3 łyżki soli na 1 litr wody Sposób przygotowania: Kurczaka umyjcie i przełóżcie do większego garnka. Zalejcie kurczaka wodą (musi być pokryty w całości). Następnie wyjmijcie kurczaka, wylejcie wodę i do garnka ponownie nalejcie tyle samo świeżej wody. Do wody wsypcie sól - 3 łyżki na 1 litr wody. (W naszym przepisie na 2,5 litra wody wsypaliśmy 7,5 łyżek soli).  Całość wymieszajcie i do solanki włóżcie kurczaka. Kurczaka w solance odstawcie do lodówki na 24 godziny.  Po tym czasie wyjmijcie kurczaka z solanki i porządnie go osuszcie.  Gdy kurczak będzie już suchy roztopcie 50 g masła i odczekajcie, aż masło i kurczak będą mieć podobną...