Przepis na idealnego steka
Pixabay
Przepisy

Jak przygotować IDEALNY stek? To banalnie proste! Słynny szef kuchni zdradza swój TOP przepis!

Amerykański sen o idealnym steku teraz może stać się rzeczywistością. Brytyjski kucharz Jamie Oliver, zdradza swój przepis na mięso. Musicie tego spróbować!
Weronika Kępa
listopad 07, 2020

Stek to jedno z najlepszych, a już na pewno najbardziej sycących dań, które można przygotować z wołowiny. Mimo to w Polsce wciąż wiele osób boi się go przyrządzać w swojej domowej kuchni. Najczęściej zamawiamy więc steka w restauracji licząc na to, że ktoś potraktuje go bardziej profesjonalnie i wydobędzie cały jego smak. Nic bardziej mylnego! Domowy stek też może zachwycać. Udowadnia to przepis słynnego szefa kuchni!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Będziesz potrzebować

  • 250 g steku z łopatki (mięso należy wyjąć z lodówki około godzinę przed smażeniem, tak aby mogło nabrać temperatury pokojowej)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia (może być masło klarowane, oliwa rafinowana, olej słonecznikowy lub rzepakowy)
  • Kawałek masła
  • Sól i pieprz
  • 4 łodygi świeżego tymianku

Rodzaje wysmażenia steków

Stek to mięso, które możesz jeść w czterech różnych stopniach wysmażenia. Ich nazwy najczęściej słyszymy w języku angielskim. W końcu to danie rodem z Ameryki!

  1. Rare to najniższy stopień wysmażenia. W środku mięso jest niemal surowe, ale jego skórka jest chrupka.
  2. Medium rare to stek o średnio krwistym stopniu wysmażenia. W środku zaczyna powoli zmieniać kolor na brązowy.
  3. Medium to z kolei stek średnio wysmażony. Mięso jest gorące w środku i nieco zaróżowione, ale znaczna jego większość jest brązowa.
  4. Well done to ostatni stopień wysmażenia. Mięso jest całkowicie brązowe i wysmażone w środku.

Przygotowanie

  1. Mięso umyj i obierz z błon.
  2. Na patelni rozgrzej dowolny tłuszcz (musi być naprawdę gorący, żeby położyć na nim mięso).
  3. Nasmaruj gruboziarnistą solą tę stronę mięsa, którą będziesz smażyć jako pierwszą.
  4. Mięso połóż na patelni i smaż w sumie około 10 minut (medium) z obu stron przewracając je co minutę (nie należy smażyć pod przykryciem).
  5. Do przewracania mięsa nie używaj widelca! To sprawi, że straci swój aromat. Skorzystaj ze szczypców, bądź łopatki.
  6. Obierz ząbek czosnku i natrzyj nim upieczoną już stronę mięsa. To samo zrób przy pomocy masła i tymianku. Powtarzaj tę czynność przy każdej zmianie strony smażenia.
  7. Tak przygotowany stek zdejmij z patelni na talerz, przypraw pieprzem i daj mu odpocząć około 5 minut.
  8. Po tym czasie pokrój mięso na równe, nie za grube kawałki i podawaj z ulubionymi dodatkami!

Stek najlepiej zjeść po amerykańsku - z frytkami!

Źródło: jamieoliver.com

Komentarze
Przepis na podwójny schabowy Magdy Gessler
Facebook/Magda Gessler
Przepisy Podwójny schabowy Magdy Gessler! W czym tkwi jego sekret? Wyjaśniamy!
Magda Gessler to znany w całym kraju autorytet kulinarny. Od lat przygotowuje potrawy, które pieszczą podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy polskiej kuchni. Podwójnego schabowego według jej przepisu musi spróbować każdy!
Weronika Kępa
listopad 07, 2020

Czym jest kotlet schabowy nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć. Zajmuje on przecież zaszczytne miejsce w kulinarnym sercu każdego Polaka. Schabowy jakiego znamy składa się zazwyczaj z jednego kawałka mięsa. Magda Gessler udowadnia jednak, że dla pożeraczy kotletów nie ma rzeczy niemożliwych i proponuje wersję podwójną, zdradzając tym samym mały sekret na idealnie smakujące mięso! Będziesz potrzebować 400 g schabu karkowego 400 g schabu środkowego 2 - 3 łyżki mąki pszennej 4 jajka 6 - 8 łyżek bułki tartej 2 cebule 4 łyżki smalcu sól pieprz Przygotowanie Schab umyj i oczyść z błon. Pokrój mięso na cienkie plastry, a następnie przykryj je kawałkiem folii spożywczej i rozbij lekko tłuczkiem. Całość dopraw solą oraz pieprzem i odstaw na około pół godziny – to sprawi, że będą idealne! Kiedy mięso odpoczywa zajmij się cebulą: obierz ją, a następnie zetrzyj na małych oczkach tarki. Na kawałek schabu środkowego nałóż startą wcześniej cebulę. Całość przykryj kawałkiem schabu karkowego, tak aby tworzyły całość. Tak przygotowane kotlety obtocz najpierw w mące (strzep jej nadmiar, jeśli trzeba), następnie w rozkłóconym jajku (z solą i pieprzem), a na koniec w świeżo zmielonej bułce tartej (najlepiej przesiać ją przez sitko). Na gorącej patelni rozpuść smalec. Schabowe smaż około 2 minut na jednej stronie. Muszą mieć piękny, złoty kolor. Nie zapomnij odsączyć kotletów przy pomocy ręcznika papierowego. Sposób podania Kotlety schabowe najlepiej smakują z kwaśnymi dodatkami. Oprócz ziemniaków z wody, piekarnika, bądź puree, na talerzu powinien pojawić się więc na przykład ogórek kiszony. Jako dodatek idealnie sprawdzi się też kapusta kiszona, kwaśna konfitura lub dowolna...

Przeczytaj