Ciasto czekoladowe
Gotujmy.pl
Przepisy

Genialny w swojej prostocie przepis na błyskawiczne ciasto czekoladowe. 3 minuty i gotowe

Czekoladzie trudno się oprzeć. Tym bardziej, jeśli podamy ją w wersji deserowej, na ciepło!
Aleksandra Jaworska
listopad 19, 2020

Wydawałoby się, że 3 minuty to czas, w którym o cieście można pomyśleć, ale nie ciasto zrobić. Jak się okazuje, nic bardziej mylnego! Kilka łatwo dostępnych składników i mikrofalówka wyczarują z czekolady przepyszny deser awaryjny.

3, 2, 1 odliczam

Skłonność człowieka do gotowania ma kilka przyczyn. Może to być zainteresowanie kulinariami, wrodzony talent lub też ciekawość poznawania nowych smaków. Każdy opisany powód wymaga jednak czasu i nakładu pracy.

W erze, w której tego czasu mamy coraz mniej, przepisy do zrealizowania w kilka minut cieszą się dużym zainteresowaniem. Szybkie dania przydadzą się nie tylko na kawową przerwę w pracy, ale i do zaskoczenia znajomego, który wpada z niezapowiedzianą wizytą.

Szybkie ciasto

Nie ważne czy zapomniałeś o urodzinach koleżanki, czy odczuwasz nagły spadek cukru. 3 minuty to idealny czas na przygotowania ciasta ze składników, po które najpewniej nie będziesz nawet musiała wychodzić do sklepu. Podpowiadamy!

Składniki, jakie będą potrzebne to: 

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 łyżki mleka

  • 3 łyżki mąki

  • 3 łyżki kakao

  • 3  łyżki cukru

  • 3 łyżki oleju

  • 1 jajko

Jak się zabrać za awaryjne ciasto?

Mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki, w większym kubku lub misce. Dodajemy mleko i olej, łączymy miksturę. Na końcu wbijamy jajko i doprowadzamy całość do jednolitej masy.

Gotową, czekoladową miksturę przekładamy do naczynia żaroodpornego, które wyląduje w mikrofalówce. Ustawiamy moc 800 W, opcję “piecz” i czekamy 2,5 minuty.

Po tym błyskawicznym czasie nasze ciasto nadaje się do spożycia. Możemy udekorować je kandyzowaną wiśnią lub gałką ulubionych lodów i gotowe!

Czekolada prawdę ci powie

Dobre czekolady są sporządzane z wysokiej jakości miazgi kakaowej, tłuszczu i dodatków. Wyjątek stanowi czekolada mleczna, do której wyprodukowania używa się mleka. Najbardziej przydatnym do deserów rodzajem czekolady jest czekolada gorzka.

Ma nawet swój dzień, który jest obchodzony na całym świecie 7 lipca. Polska wersja Święta Czekolady wypada na wiosnę, 12 kwietnia. Kakao i czekolada są niestety zaliczane do produktów wysokokalorycznych. Tylko 100 g czekolady gorzkiej 99% może zawierać aż do 530 kcal.

Komentarze
Bożena Dykiel, przepis na śledzie
Gotujmy.pl/Wikimedia Commons, Ja Fryta
Gwiazdy Nie uwierzysz, co Bożena Dykiel dodaje do śledzi. Dzięki temu wychodzą idealne
Przepis Bożeny Dykiel na śledzie może cię zaskoczyć. Jedna mała zmiana w tradycyjnym przepisie, a robi różnicę. Podpowiadamy, chodzi o przyprawę!
Aleksandra Jaworska
listopad 19, 2020

Myśl o śledziach towarzyszy nam szczególnie podczas zbliżających się świąt lub jako pomysł na zakąskę do napojów wysokoprocentowych. Goszczą na stołach od wieków, bo śledzie to bardzo popularna ryba. Dostarczają organizmowi niezwykle cennych składników odżywczych i mają bardzo smaczne, delikatne mięso. Lubicie je? Na obniżenie ciśnienia Mięso śledzia zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych (nazywanych obecnie kwasami omega-3). Ich wielką zaletą jest obniżanie stężenia cholesterolu we krwi oraz poprawa w obszarze ciśnienia tętniczego.  Witaminowy skład Lata badań udały potwierdzić w nich również duże ilości witaminy A. Jej dobrze przyswajalna wersja, obecna w śledziach, wzmacnia skórę, włosy i paznokcie. Udowodniono jej m.in. działanie przeciwnowotworowe.  Kolejnym, nie mniej istotnym dla zdrowia człowieka składnikiem jest witamina D, odpowiadająca za wzmacnianie kości, czy witaminy z grupy B - B1, B2, B6 i B12. Witaminy  pochodzenia B mają korzystny wpływ na nasz układ nerwowy. Składniki na śledzie a’la Bożena Dykiel: 3 kg śledzi, 2 duże cytryny, cukier wedle uznania, świeżo zmielony pieprz, świeża kolendra, oliwa dobrej jakości, śmietana 18 % Sposób przygotowania: Dokładnie myjemy śledzie. Oprawiamy je i namaczamy co najmniej przez 2-3 godziny. Podczas namaczania kilkakrotnie zmieniamy wodę. Odpowiednio długo wymoczone śledzie odcedzamy i kroimy każdy filet na dwie albo trzy części. Układamy na talerzach i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie posypujemy je odrobiną cukru i świeżo zmielonego pieprzu. Na koniec świeżą, tłuczoną kolendrę. To właśnie ona doda śledziom wyrazistości! Po około godzinie wkładamy ryby do słoika i zalewamy...

Przeczytaj