Ciasto czekoladowe
Gotujmy.pl
Przepisy

Genialny w swojej prostocie przepis na błyskawiczne ciasto czekoladowe. 3 minuty i gotowe

Czekoladzie trudno się oprzeć. Tym bardziej, jeśli podamy ją w wersji deserowej, na ciepło!

Wydawałoby się, że 3 minuty to czas, w którym o cieście można pomyśleć, ale nie ciasto zrobić. Jak się okazuje, nic bardziej mylnego! Kilka łatwo dostępnych składników i mikrofalówka wyczarują z czekolady przepyszny deser awaryjny.

3, 2, 1 odliczam

Skłonność człowieka do gotowania ma kilka przyczyn. Może to być zainteresowanie kulinariami, wrodzony talent lub też ciekawość poznawania nowych smaków. Każdy opisany powód wymaga jednak czasu i nakładu pracy.

W erze, w której tego czasu mamy coraz mniej, przepisy do zrealizowania w kilka minut cieszą się dużym zainteresowaniem. Szybkie dania przydadzą się nie tylko na kawową przerwę w pracy, ale i do zaskoczenia znajomego, który wpada z niezapowiedzianą wizytą.

Szybkie ciasto

Nie ważne czy zapomniałeś o urodzinach koleżanki, czy odczuwasz nagły spadek cukru. 3 minuty to idealny czas na przygotowania ciasta ze składników, po które najpewniej nie będziesz nawet musiała wychodzić do sklepu. Podpowiadamy!

Składniki, jakie będą potrzebne to: 

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 łyżki mleka

  • 3 łyżki mąki

  • 3 łyżki kakao

  • 3  łyżki cukru

  • 3 łyżki oleju

  • 1 jajko

Jak się zabrać za awaryjne ciasto?

Mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki, w większym kubku lub misce. Dodajemy mleko i olej, łączymy miksturę. Na końcu wbijamy jajko i doprowadzamy całość do jednolitej masy.

Gotową, czekoladową miksturę przekładamy do naczynia żaroodpornego, które wyląduje w mikrofalówce. Ustawiamy moc 800 W, opcję “piecz” i czekamy 2,5 minuty.

Po tym błyskawicznym czasie nasze ciasto nadaje się do spożycia. Możemy udekorować je kandyzowaną wiśnią lub gałką ulubionych lodów i gotowe!

Czekolada prawdę ci powie

Dobre czekolady są sporządzane z wysokiej jakości miazgi kakaowej, tłuszczu i dodatków. Wyjątek stanowi czekolada mleczna, do której wyprodukowania używa się mleka. Najbardziej przydatnym do deserów rodzajem czekolady jest czekolada gorzka.

Ma nawet swój dzień, który jest obchodzony na całym świecie 7 lipca. Polska wersja Święta Czekolady wypada na wiosnę, 12 kwietnia. Kakao i czekolada są niestety zaliczane do produktów wysokokalorycznych. Tylko 100 g czekolady gorzkiej 99% może zawierać aż do 530 kcal.

Babka z mikrofali
Di bloguje/gotujmy.pl
Przepisy
Babeczka z kubeczka w 5 minut. Rewelacyjny przepis na szybkie ciasteczko o smaku czekolady. Pycha!
Babka pieczona w mikrofali to hit wśród młodszych, zabieganych ludzi. Możemy śmiało zmodyfikować nieco ten prosty przepis na mikrofalowego murzynka i stworzyć inne małe cudeńka!

Pieczenie ciasta w mikrofali może brzmieć dla niektórych dość niedorzecznie. Okazuje się jednak, że jest proste jak drut i niezwykle szybkie. Taki wypiek to świetny sposób na niezapowiedzianą wizytę gości. W mig przygotować możemy babkę, którą zdążymy podać gościom na ciepło do kawy. Będą zaskoczeni i zachwyceni! Najpopularniejszą wersją babki z mikrofali jest murzynek, czyli ciasto z dodatkiem kakao. Poniżej podamy więc ten klasyczny przepis. Następnie przejdziemy do naszych nieco ciekawszych propozycji. Babeczki czekoladowe (lub kakaowe) (2 porcje na 2 kubki) Składniki: 4 łyżki mąki 4 łyżeczki cukru Czekolada roztopiona z kilku kostek (ew. 2 łyżki kakao) 1 jajko 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju Pół łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Wrzucamy do miski wszystkie składniki. Miksujemy na gładką masę. Jeżeli nie dysponujemy mikserem, użyjmy ubijaczki do piany. Pieczemy w mikrofalówce nastawionej na dużą moc (ok. 600 W) przez ok. 5 min. Sprawdzamy drewnianą wykałaczką, czy ciasto jest gotowe. Ozdabiamy babeczkę posypując ją cukrem pudrem lub polewamy czekoladą. Warto udekorować babeczkę owocami sezonowymi.  Babeczki orzechowe Składniki: Składniki na bazę ciasta takie same jak powyżej z wyjątkiem czekolady lub kakao, którego tym razem nie dodamy do ciasta. 1-2 łyżki masła orzechowego Łyżka posiekanych orzechów arachidowych (bądź innych) Przygotowanie: Do masy dodajemy łyżkę masła orzechowego i większość orzechów. Resztą masła smarujemy z góry upieczoną babeczkę i posypujemy dla ozdoby orzechami. Babeczki kawowe Składniki i przygotowanie: Takie same jak w dwóch poprzednich wersjach. Do...

jak roztopić czekoladę
Adobe Stock
Newsy
Jak prawidłowo roztopić czekoladę? Jeden mały błąd i poczujecie w domu spaleniznę
Roztapianie czekolady to proces, któremu musicie poświęcić bardzo dużo uwagi. Pozostawienie jej nawet na kilka sekund bez nadzoru, bądź zbyt długie rozpuszczanie sprawi, że smakołyk szybko się przypali. Sprawdźcie, jak prawidłowo zmienić jej konsystencję.

Płynna czekolada idealnie sprawdza się jako składnik rozmaitych deserów. Bez niej trudno sobie wyobrazić chociażby rozpływające się w ustach brownie czy przepyszną polewę do ciasta. Jednak jej rozpuszczanie to sztuka, którą do perfekcji opanowali tylko nieliczni cukiernicy.  Wiele pań domu nie może pojąć, dlaczego każdy próba rozpuszczenia czekolady kończy się fiaskiem. Okazuje się, że tego produktu nie można zostawiać bez nadzoru, nawet przez kilka sekund. Należy również pamiętać, że zbyt długie rozpuszczanie może sprawić, że czekolada po prostu się przypali.  Rozpuśćcie czekoladę w kąpieli wodnej Tak naprawdę istnieją dwa sposoby na idealne rozpuszczenie czekolady. Pierwszy z nich, choć jest bardziej czasochłonny i pracochłonny, to jest zdecydowanie zdrowszy i bezpieczniejszy. Mowa tu oczywiście o tak zwanej kąpieli wodnej. Jak sama nazwa wskazuje, ta metoda zakłada wykorzystanie wody, a właściwie pary, do rozpuszczenia czekolady.  Wystarczy, że podzieloną na części tabliczkę umieścicie w średniej wielkości stalowej misce. Z kolei mniejszy garnek wypełnicie wodą do ¼ wysokości. Położona na nim miska nie powinna dotykać dnem płynu. Tak przygotowane naczynia postawcie na kuchence i zacznijcie podgrzewać.  Pod wpływem temperatury czekolada idealnie się rozpuści. Należy jednak pamiętać, by od niej nie odchodzić i cały czas ją mieszać. Kiedy zauważycie, że większość produktu zmieniła już konsystencję, a w masie pływa tylko kilka małych kawałków czekolady, zdejmijcie ją z ognia. Po kilku chwilach samoistnie się rozpuści. Zbyt długie trzymanie na gazie może skutkować przypaleniem. Skorzystajcie z mikrofalówki Jeśli bardzo wam się spieszy, możecie również rozpuścić czekoladę w kuchence mikrofalowej. Wystarczy, że umieścicie produkt w dowolnym żaroodpornym...

WZ
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Wuzetka lepsza niż w cukierni - sprawdzony przepis dla fanów tego klasycznego ciastka
Ciasto WZ to słynna warszawska wuzetka. Nazwa ciastka pochodzi podobno od trasy W-Z łączącej wschodnią część stolicy z zachodnią.

Klasyczna wuzetka składa się z kakaowego biszkoptu, dżemu, bitej śmietany i pomady, wykonanej z czekolady. Zdarza się, że bitą śmietanę zastępuje się również różnego rodzaju kremami.  Nazwa nie bez znaczenia Nazwa deseru powstała na przełomie lat 40. i 50. XX wieku, prawdopodobnie od warszawskiej trasy W-Z, w pobliżu której znajdowała się jedna z cukierni. Według osobnej teorii nazwa wuzetka pochodzi od skrótowca: „WZC”. Można go rozwinąć jako wypiek z czekoladą. Kolejna sugeruje, że nazwa deseru pochodziła od nazwy pierwszego producenta – Warszawskich Zakładów Cukierniczych. Deser ten powstał w 1949 roku, jego nazwę zaś wymyślono w 1953, w jednej z kawiarni w pobliżu kina Muranów. Domowa wuzetka Jeśli jesteście fanami domowych wypieków, nie ma nic lepszego niż wuzetka własnej roboty. Będzie wam smakować bardziej już ta serwowana w najlepszych kawiarniach. To możemy wam zagwarantować! Na korzyść domowej wuzetki przemawia również pandemia, podczas której zaleca się siedzenie w domu. Czas przygotowania domowego ciacha z bitą śmietaną wynosi około 20 minut. To kaloryczny deser. Jedna porcja to nawet 500 kalorii. To także ciasto niecodzienne, więc wspomniane kalorie nie powinny nikogo szokować. W końcu czy często mamy okazję zajadać się wuzetką zrobioną w domowym zaciszu. Składniki Ciasto: 4 jajka pół szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao 2/3 szklanki cukru białego 2 łyżki oleju Krem: ok. 400 - 450 ml śmietanki 30% lub 36% 200 - 250 ml dżemu porzeczkowego 3 łyżeczki cukru pudru sok z połowy cytryny Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki 30 lub 36% Przygotowanie Oddzielamy białka od...

kopiec kreta przepis
VioletoweKucharzenie/gotujmy.pl
Przepisy
Idealny na wizytę naszej teściowej. Kultowy kopiec kreta. Deser, który zachwyca smakiem
Chcesz naprawdę zachwycić swoją teściową? Przygotuj to klasyczne ciasto, a wszyscy będą prosili o dokładkę!

Niedługo przyjdą goście, a ty nie wiesz jaki deser przygotować? Pomysłów na proste, szybkie i smaczne ciasta jest dużo, jednak co robić, gdy czekasz na najważniejszego ze wszystkich gości – swoją teściową? Zachwyć swoją teściową! Niewątpliwie nasze mamy i teściowe to niekwestionowane autorytety w kwestii kulinariów. Kto, jeśli nie one wie najlepiej jak przygotować przepyszne ciasta z rodzinnych przepisów? Lata ich doświadczeń sprawiają, że czasami drżymy w oczekiwaniu na ich wizytę i ocenę naszych wypieków. A już zwłaszcza w sytuacji, gdy mamy przygotować ciasto, które jest absolutnym klasykiem wśród deserów! Jednak możecie się przekonać, że naprawdę nie ma się czego bać – wypróbujcie ten przepis, a wasze teściowe będą zachwycone. Kopiec kreta – klasyczne ciasto Kopiec kreta to kremowe, rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto. Od dawna większość gospodyń przygotowuje znaną wszystkim wersję kopca „z paczki”. Nie ma co się dziwić – takie ciasto robi się szybko, a dokładna instrukcja załączona do opakowania ułatwia przygotowanie. Ale warto spróbować zrobić go samodzielnie – taki kopiec jest niepowtarzalny i przepyszny! Nie jest bardzo trudny w przygotowaniu i uwierzcie, że podjęty wysiłek naprawdę się wam opłaci. Kopiec kreta – przepis Do upieczenia klasycznego kopca kreta będziecie potrzebowały: Pół kilo mąki pszennej 100 g masła 2 jaja Pół szklanki cukru 1 szklankę maślanki Łyżeczkę proszku do pieczenia 4 duże łyżki kakao Pół litra śmietany 36% Fix do śmietany (dwie sztuki) 100g czekolady 3 łyżki cukru pudru 3 duże banany Łyżka soku z cytryny Przygotowanie Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Masło rozpuść w garnuszku lub w...