Kotlet schabowy
Pixabay/takedahrs
Przepisy

Dodaj jeden składnik ze słoika do panierki schabowych, a zyskają niepowtarzalny smak

Schabowy to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Podpowiadamy co zrobić, by wersję znaną nam wszystkim podać w nowej, nieco urozmaiconej odsłonie.
Aleksandra Jaworska
listopad 29, 2020

Kotlet schabowy ma wiernych sympatyków. To także porządne danie obiadowe, które nasyci i napełni wasze brzucha na długo. Najlepszy to taki super soczysty z chrupiącą panierką. Jeśli macie podobny obraz przed oczami, nic dziwnego. Schabowy jest po prostu pyszny. A może czas na schabowego inaczej?

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Niezwykły kotlet

Przygotowanie schabowego nie należy do najtrudniejszych. Wykonuje się go ze schabu, z kością lub bez. Przypomina sznycel wiedeński i jest jedną z najbardziej popularnych potraw kuchni polskiej. Smakuje doskonale z tłuczonymi ziemniakami, posypanymi koperkiem oraz mizerią. 

Mimo prostoty wykonania danie zbiera same pochlebne komentarze. Podaje się go jako codzienny obiad, jak również jako główny posiłek podczas imprez okolicznościowych takich jak wesele. To danie na wskroś swojskie i pyszne. Schabowy jest uwielbiamy także przez dzieci!

Mięso w marynacie

Nasz propozycja zawiera pewne udoskonalenie. Danie przygotujecie w 5 minut, jednak czas marynowania wynosi około 4 godzin. Uzbrójcie się w cierpliwość i zaczynamy.

Składniki na 4 kotlety:

  • 400 g schabu 
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • po łyżce siekanego koperku i natki pietruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • olej roślinny do smażenia

Z podanej ilości składników wysmażycie cztery bardzo duże kolety. Czas smażenia kotletów jest orientacyjny i w dużej mierze zależy od tego na ile partii będziecie smażyć swoje schabowe inaczej. Do tych kotletów pasują ziemniaki z wody lub kopytka oraz dowolna, ulubiona surówka. 

Na początek potrzebujemy 400 gramów dobrej jakości schabu bez kości. Proponujemy wybranie schabu środkowego, ale schab bliżej karkówki też będzie świetny. Kawałek schabu kroicie na cztery grube plastry. Możecie też poprosić rzeźnika o pokrojenie kotletów z większego kawałka schabu. 

Nie odkrawajcie błonki oraz ewentualnych tłuszczyków. Na blacie kładziecie złożoną na pół ściereczkę lub materiałową łapkę kuchenną. Na ścierce powinna znaleźć drewniana deska. W taki sposób łatwo ubijecie kotlety nie robiąc przy tym większego hałasu. Powinny się rozpłaszczyć do około 8 mm grubości.

Rozbite kotlety należy odłożyć na bok i przygotować sobie marynatę majonezową. W szerszej i głębszej misce umieszczamy łyżkę dobrej jakości majonezu. Wbijamy jedno średniej wielkości jajko. Dodajemy po łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki.

Wyciskamy łyżkę soku z cytryny i dodajemy pół łyżeczki soli oraz 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Całość dokładnie mieszamy. Każdy kotlet osuszamy na ręczniku i oblepiamy marynatą. Naczynie z kotletami przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, może być nawet na całą noc. 

Następnego dnia zostaje tylko obtoczyć je w bułce i usmażyć. Smakują bosko!

Komentarze