Kotlet schabowy
Pixabay/takedahrs
Przepisy

Dodaj jeden składnik ze słoika do panierki schabowych, a zyskają niepowtarzalny smak

Schabowy to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Podpowiadamy co zrobić, by wersję znaną nam wszystkim podać w nowej, nieco urozmaiconej odsłonie.
Aleksandra Jaworska
listopad 29, 2020

Kotlet schabowy ma wiernych sympatyków. To także porządne danie obiadowe, które nasyci i napełni wasze brzucha na długo. Najlepszy to taki super soczysty z chrupiącą panierką. Jeśli macie podobny obraz przed oczami, nic dziwnego. Schabowy jest po prostu pyszny. A może czas na schabowego inaczej?

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Niezwykły kotlet

Przygotowanie schabowego nie należy do najtrudniejszych. Wykonuje się go ze schabu, z kością lub bez. Przypomina sznycel wiedeński i jest jedną z najbardziej popularnych potraw kuchni polskiej. Smakuje doskonale z tłuczonymi ziemniakami, posypanymi koperkiem oraz mizerią. 

Mimo prostoty wykonania danie zbiera same pochlebne komentarze. Podaje się go jako codzienny obiad, jak również jako główny posiłek podczas imprez okolicznościowych takich jak wesele. To danie na wskroś swojskie i pyszne. Schabowy jest uwielbiamy także przez dzieci!

Mięso w marynacie

Nasz propozycja zawiera pewne udoskonalenie. Danie przygotujecie w 5 minut, jednak czas marynowania wynosi około 4 godzin. Uzbrójcie się w cierpliwość i zaczynamy.

Składniki na 4 kotlety:

  • 400 g schabu 
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • po łyżce siekanego koperku i natki pietruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • olej roślinny do smażenia

Z podanej ilości składników wysmażycie cztery bardzo duże kolety. Czas smażenia kotletów jest orientacyjny i w dużej mierze zależy od tego na ile partii będziecie smażyć swoje schabowe inaczej. Do tych kotletów pasują ziemniaki z wody lub kopytka oraz dowolna, ulubiona surówka. 

Na początek potrzebujemy 400 gramów dobrej jakości schabu bez kości. Proponujemy wybranie schabu środkowego, ale schab bliżej karkówki też będzie świetny. Kawałek schabu kroicie na cztery grube plastry. Możecie też poprosić rzeźnika o pokrojenie kotletów z większego kawałka schabu. 

Nie odkrawajcie błonki oraz ewentualnych tłuszczyków. Na blacie kładziecie złożoną na pół ściereczkę lub materiałową łapkę kuchenną. Na ścierce powinna znaleźć drewniana deska. W taki sposób łatwo ubijecie kotlety nie robiąc przy tym większego hałasu. Powinny się rozpłaszczyć do około 8 mm grubości.

Rozbite kotlety należy odłożyć na bok i przygotować sobie marynatę majonezową. W szerszej i głębszej misce umieszczamy łyżkę dobrej jakości majonezu. Wbijamy jedno średniej wielkości jajko. Dodajemy po łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki.

Wyciskamy łyżkę soku z cytryny i dodajemy pół łyżeczki soli oraz 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Całość dokładnie mieszamy. Każdy kotlet osuszamy na ręczniku i oblepiamy marynatą. Naczynie z kotletami przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, może być nawet na całą noc. 

Następnego dnia zostaje tylko obtoczyć je w bułce i usmażyć. Smakują bosko!

Komentarze
kartacz przepis
Gotujmy.pl
Newsy Tradycyjne polskie kartacze z mięsem. Tym daniem zachwycisz wszystkich. Decyduje jeden składnik
Przepadasz za kartaczami? To tradycyjne w polskiej i litewskiej kuchni danie przygotowywane jest naprawdę na wiele sposobów. Najważniejszy jest dobry farsz - ten cię zachwyci!
Katarzyna Wyborska
listopad 29, 2020

Popularne we wschodniej Polsce kartacze możesz z łatwością przyrządzić w domu! Zwykle przygotowuje się je z wieprzowego mięsa mielonego i podaje z boczkiem i cebulką. Dziś mamy dla was przepis, dzięki któremu smak kartaczy będzie naprawdę wyjątkowy! Wypróbuj go, a wszyscy będą cię pytać co do nich dodałaś! Kartacz polsko-litewski Kartacze (lub cepeliny) to tradycyjne danie polskiej kuchni na wschodzie. Przyrządza się je na Podlasiu, Mazurach i na Suwalszczyźnie. Prawdopodobnie potrawa ta przywędrowała do nas z Litwy, gdzie jest daniem narodowym! Litwini przygotowują kartacze w sosie z leśnych grzybów ze śmietaną i boczkiem. To jedno z najpopularniejszych dań w tamtejszych restauracjach, także można pokusić się o stwierdzenie, że kartacze rządzą litewską kuchnią tak jak pierogi polską. W naszym kraju cepeliny przyrządzane są na wiele sposobów. Najczęściej farsz przygotowuje się z mięsa mielonego z dodatkiem czosnku i cebuli, ale całkiem popularne są też kartacze w wersji jarskiej z nadzieniem z twarogu, grzybów lub kapusty. Przepis na kartacze z mięsem Sekret smaku dobrego kartacza tkwi w jego wnętrzu – farsz nie może składać się z byle czego! Proponujemy wam przepis na kartacze nadziewane gęsiną. Są niezwykle aromatyczne i rozpływające się w ustach! Oto składniki: 1 kg ziemniaków gotowanych 0,5 kg ziemniaków surowych 2 jaja 10 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 2 udka z gęsi 1 cebula Łyżka smalcu z gęsi Sól Pieprz Przygotowanie Ciasto: Przez praskę przeciśnij ugotowane ziemniaki, a surowe zetrzyj na tarce. Dokładnie je odciśnij z wody! W misce wymieszaj ziemniaki, dodaj jajka, mąkę i sól. Wyrób ciasto. Farsz: Oddziel mięso od kości i zmiel w maszynce do mięsa. Cebulę posiekaj i podsmaż...

Przeczytaj