Kotlet schabowy ma wiernych sympatyków. To także porządne danie obiadowe, które nasyci i napełni wasze brzucha na długo. Najlepszy to taki super soczysty z chrupiącą panierką. Jeśli macie podobny obraz przed oczami, nic dziwnego. Schabowy jest po prostu pyszny. A może czas na schabowego inaczej?

Przygotowanie schabowego nie należy do najtrudniejszych. Wykonuje się go ze schabu, z kością lub bez. Przypomina sznycel wiedeński i jest jedną z najbardziej popularnych potraw kuchni polskiej. Smakuje doskonale z tłuczonymi ziemniakami, posypanymi koperkiem oraz mizerią. 

Mimo prostoty wykonania danie zbiera same pochlebne komentarze. Podaje się go jako codzienny obiad, jak również jako główny posiłek podczas imprez okolicznościowych takich jak wesele. To danie na wskroś swojskie i pyszne. Schabowy jest uwielbiamy także przez dzieci!

Nasz propozycja zawiera pewne udoskonalenie. Danie przygotujecie w 5 minut, jednak czas marynowania wynosi około 4 godzin. 

Zobacz także:

Kotlety schabowe marynowane w majonezie

Składniki:

  • 400 g schabu 
  • 1 średnie jajko
  • Kilka łyżek majonezu
  • po łyżce siekanego koperku i natki pietruszki (opcjonalnie)
  • łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • olej roślinny do smażenia

Z podanej ilości składników wysmażycie cztery bardzo duże kolety. Czas smażenia kotletów jest orientacyjny i w dużej mierze zależy od tego na ile partii będziecie smażyć swoje schabowe inaczej. Do tych kotletów pasują ziemniaki z wody lub kopytka oraz dowolna, ulubiona surówka. 

Przygotowanie:

  1. Kawałek schabu pokrójcie na cztery grube plastry.
  2. Na blacie połóżcie złożoną na pół ściereczkę lub materiałową łapkę kuchenną. Na ścierce powinna znaleźć drewniana deska. W taki sposób łatwo ubijecie kotlety nie robiąc przy tym większego hałasu. Powinny się rozpłaszczyć do około 8 mm grubości.
  3. Rozbite kotlety należy odłożyć na bok i przygotować sobie marynatę majonezową. W szerszej i głębszej misce umieśćcie parę łyżek dobrej jakości majonezu. Marynatę możecie ograniczyć do samego majonezu i jajka, ale zalecamy jej bogatszą wersję. Oto ona.
  4. Wbijcie do majonezu jedno średniej wielkości jajko. Dodajcie po łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki.
  5. Wyciśnijcie łyżkę soku z cytryny i dodajcie pół łyżeczki soli oraz 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Całość dokładnie wymieszajcie. Każdy kotlet osuszcie najpierw na ręczniku, a potem dopiero oblepcie hojnie marynatą. Naczynie z kotletami przykryjcie i wstawcie do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na 12 godzin.
  6. Następnego dnia obtoczcie kotlety w bułce tartej i usmażcie na oleju.
  7. Smacznego!