Zupa wyszła zbyt kwaśna? Można ją uratować tym produktem z kuchni
Wikipedia Commons
Newsy

Zupa wyszła zbyt kwaśna? Można ją uratować tym produktem z kuchni

Żeby uratować zbyt kwaśną zupę wystarczy zastosować kilka prostych metod. Wystarczą wam podstawowe produkty, takie jak na przykład cukier i odrobina sprytu.

Do najbardziej kwaśnych zup w jadłospisie Polaków należą między innymi barszcz czerwony, pomidorówka, czy wreszcie zupa ogórkowa.

Czasem zdarzy się, że podczas ich gotowania przesadzicie z octem, koncentratem pomidorowym czy kiszonymi ogórkami wraz z sokiem.

Co w takich wypadkach czynić? Zbyt kwaśna zupa to nie jest jeszcze powód do załamywania rąk. Zastosujcie kilka naszych trików, by zupa smakowała jak należy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co dodać do zbyt kwaśnej zupy?

Zacznijmy od podstawowego działania w walce ze zbyt kwaśną zupą. Jest nim oczywiście dodanie do zupy czegoś słodkiego.

Słodki smak reguluje i wyrównuje kwaśny smak np. octu czy kiszonych ogórków. Wystarczy dodać do zupy odrobinę cukru czy nawet miodu, by zmienić jej smak.

Uważajcie jednak z ilością dodawanych substancji słodzących, bo przez nieuwagę z pierwszego dania wyjdzie wam słodki deser…

Innym najbardziej naturalnym sposobem na kwaśną zupę jest oczywiście zwykłe rozcieńczenie potrawy.

Pamiętajcie jedynie o tym, by rozcieńczać zupę za pomocą wrzątku. Zagotujcie wodę w czajniku i w miarę możliwości dolewajcie ją do garnka.

Z wodą jest podobnie jak z cukrem – nie należy przesadzać z jej ilością, bo w łatwy sposób możecie utracić bezpowrotnie uzyskany z trudem smak z mięsnego czy warzywnego wywaru lub bulionu.

Inne sposoby na kwaśną zupę

Zbyt kwaśną zupę można „odratować” także na nieco bardziej nietypowe sposoby. Jednym z nich jest między innymi zastosowanie ryżu.

Znana jest właściwość ryżu, który pochłania nadmiar soli z potraw. Podobnie działa w przypadku kwasowości.

Jeśli gotujecie zupę, w której nie powinno znaleźć się nawet jedno ziarenko ryżu, zagotujcie w niej ryż w woreczku.

Kiedy napęcznieje i stanie się miękki, wchłonie dużą ilość nadmiarowego kwasu. Wtedy pozostaje usunięcie go z garnka. I voila!

Podobny patent możecie przetestować z udziałem ziemniaków. Obierzcie kilka sztuk i wrzućcie do za kwaśnej zupy. Po ugotowaniu kartofli zupa powinna nieco stracić na kwaśności.

Zobacz także
kartoflanka po bawarsku

Prosty przepis na kartoflankę po bawarsku. Szybka zupa, która smakuje każdemu

Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert. Świetnie pasuje do grzanek lub groszków ptysiowych

Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert. Świetnie pasuje do grzanek lub groszków ptysiowych

Co zrobić, kiedy zupa wyszła wam za słona? Więcej pisaliśmy o tym w jednym z naszych poprzednich artykułów.

Jeśli z kolei macie problem z zupą ze zbyt dużą ilością pieprzu, bez obaw. Mamy na to swoje sposoby. Wystarczy, że przeczytacie ten artykuł.

Czytaj także:

Przesolona zupa? O tym ratunkowym sposobie na pewno nie słyszeliście
Adobe Stock
Newsy
Przesolona zupa? O tym ratunkowym sposobie na pewno nie słyszeliście
Kto nigdy nie przesolił zupy, niech pierwszy rzuci kamieniem. Zdarza się to każdemu i każdy może sobie z tym bez problemu poradzić.

Trochę pieprzu, trochę soli i po chwili obowiązkowe próbowanie. Za mało? No to jeszcze szczyptę. I zwykle w tym momencie przydarza się nieszczęście... Spokojnie, nie ma takiego kulinarnego „klopsa”, z którego nie dałoby się wybrnąć. Wystarczy tylko zastosować jedną ze sztuczek pomocnych w takich nieszczęśliwych wypadkach. Każda doświadczona gospodyni domowa ma swoje patenty i koła ratunkowe na wypadek przesolenia zupy. Co zrobić, gdy zupa jest przesolona? Dzisiaj przedstawimy wam z kolei naszego asa w rękawie. A jest to nic innego jak dodanie do garnka ze swoją strawą łyżki lub dwóch łyżek miodu. Tradycjonaliści pewnie zastanawiają się, co słodki owoc pszczelej pracy ma wspólnego z zupą. Na pozór niewiele, to prawda. Słodycz jednak działa neutralizująco na wściekle słoną zupę. Jeśli nie macie w zanadrzu złocistego miodu, zastosujcie cukier. Metoda jest taka sama. Bez obaw. Ok 1-2 łyżki cukru na cały garnek zupy nie sprawią, że wasz nieudany obiad nagle zacznie smakować jak niedzielny kompot.. Jakie są inne sposoby na przesoloną zupę? Jeśli dosłodziliście już solidnie zupę, a problem przesolenia nadal nie został rozwiązany, ucieknijcie się do pozostałych, szeroko znanych metod. A wśród nich znajdziecie takie patenty jak: Zagotowanie w zupie kilku surowych ziemniaków i późniejsze ich wyciągnięcie Zagotowanie w zupie woreczka ryżu i również wyciągnięcie go z zupy po ok. 10 min. Zagotowanie w zupie białka kurzego jaja i wyłowienie go z zupy po ścięciu Zabielenie zupy jogurtem lub śmietaną Zwykłe dolanie gorącej wody do zupy i rozrzedzenie wywaru Zanurzenie w zupie suchych skórek od chleba, które wchłoną szybko nadmiar soli Dzięki tym sposobom bez trudu uda wam się zapobiec najgorszemu, czyli odmowie...

Kwaśna zupa pomidorowa
Newsy
Pomidorówka wyszła za kwaśna? Uratujecie ją w 5 sekund. Wystarczy odrobina popularnego produktu
Wasza zupa pomidorowa nie jest tak smaczna, jak zawsze? Nic straconego. W ten sposób szybko ją uratujecie.

Nawet najlepszym kucharzom w kuchni zdarzają się czasami błędy. Za kwaśna pomidorowa zupa pomidorowa to coś, na co nie do końca mogliście mieć wpływ od początku. Jeśli przydarzy się wam taka sytuacja, nie spisujcie zupy na straty! Musicie tylko wiedzieć jak zareagować, a zupa wyjdzie naprawdę pyszna. Zupa pomidorowa Chyba każdy lubi zupę pomidorową. Niezależnie od tego, czy podajecie ją z ryżem, czy bez, czy gotujecie ją na rosole, czy z innych składników, czasem może przydarzyć się wam, że zupa będzie miała za kwaśny smak. Nie stresujcie się tym. Da się ją łatwo uratować.  Za kwaśna zupa pomidorowa  Powodów tego, że zupa pomidorowa wychodzi za kwaśna, może być kilka. Najczęstszym z nich są zbyt kwaśne pomidory, których użyliście do zrobienia zupy. Do uzyskania pomidorowego smaku zupy najczęściej wykorzystuje się:   Koncentrat pomidorowy Pomidory w puszce Świeże pomidory Passatę pomidorową Każdy z tych składników ma kwaskawy smak, z którym łatwo można przesadzić, dodając za dużo danego składnika. Najsmaczniejsza pomidorowa jest oczywiście gotowana na świeżych pomidorach, ale często w zimie ciężko jest dostać dobre i smaczne pomidory. Jest duża szansa, że te, które wykorzystacie, będą zbyt kwaśne lub po prostu zbyt mało aromatyczne.  Zimą smaczną pomidorowa możecie ugotować więc na pomidorach z puszki lub z wykorzystaniem passaty pomidorowej. Musicie mieć tylko świetny instynkt kulinarny, by wyczuć, ile dokładnie ich dodać, aby nie przesadzić z kwaśnym smakiem. Inne powody kwaśnej pomidorówki Nie tylko pomidory mogą być winowajcą kwaśnego smaku zupy pomidorowej. Jeśli macie pewność, że nie dodawaliście ich zbyt dużo, albo pomidory miały łagodny smak, są inne powody nadmiernej kwasowości zupy pomidorowej. To...

Zupa pomidorowa
Pexels/Naim Benjelloun
Newsy
Zbyt kwaśna pomidorowa? Uratujecie ją tylko w ten sposób
Przepis na zupę pomidorową to pestka. Wystarczy rosół, kilka łyżek koncentratu pomidorowego i poniedziałkowy obiad załatwiony. Jak nie wyłożyć się na zbyt kwaśnym smaku zupy?

Pomidorówka to klasyka polskiej kuchni. Cenimy sobie jej słodko-kwaśny smak w połączeniu z delikatnością pszennego makaronu. Co jeśli jednak nad słodyczą zacznie górować kwaśność? Wystarczy, że omsknie nam się ręka przy dodawaniu koncentratu i problem gotowy. Jak poprawić smak zupy pomidorowej? Czasami zwykłe „rozwodnienie” zupy nie wchodzi w rachubę. Kiedy dodamy do wywaru nieco więcej wody, możemy pożegnać się z aromatem i smakiem wywaru. Najprostszym rozwiązaniem problemu zbyt kwaśnej pomidorówki jest po prostu odpowiednie zbalansowanie smaków. Cała sztuka doprawiania potraw sprowadza się przecież do ustalenia odpowiednich proporcji między smakami. Ostry, kwaśny, gorzki, słodki. Musimy tak manipulować przyprawami, by uzyskać perfekcyjne połączenie. Gdy zaś przydarzy nam się kuchenna wpadka i zupa stanie się zbyt kwaśna, nic straconego. Wystarczy dodać do garnka trochę cukru. Efekt powinien być wyczuwalny od razu po wymieszaniu wywaru. Pomidorowa z ryżem czy z makaronem? Zupa pomidorowa jest jeszcze bardziej delikatna w wydaniu z ryżem. Co prawda niektórzy nad życie ubóstwiają pomidorówkę z makaronem, ale to właśnie białe ziarenka pomogą zwalczyć zbyt kwaśny smak. Dlatego jeżeli jeszcze nie jest za późno, wybierzmy do naszej zupy ryż. Ostatnim kołem ratunkowym dla naszej za kwaśnej zupy pomidorowej jest soda oczyszczona. Tak, nie bójmy się dodać tego białego proszku do naszego wywaru. Soda oczyszczona charakteryzuje się zasadowym odczynem. Pół łyżeczki sody dodane do wywaru pomoże w wyrównaniu kwasowego charakteru naszej zupy.

Zupa grzybowa z przepisu Żyły
ONS.pl
Newsy
Zostały wam suszone grzyby? Sprawdźcie przepis na zupę grzybową Justyny Żyły. Tajemną recepturę przekazała jej babcia
Justyna Żyła podzieliła się tradycyjną recepturą na pyszną wiślańską grzybową! Poznajcie jej przepis.

Justyna Żyła dała się poznać jako żona sławnego skoczka narciarskiego - Piotra Żyły. Po głośnym rozstaniu, zaczęła spełniać się jako infulencerka i celebrytka, chętnie i często udzielając wywiadów mediom. Wielką pasją Justyny Żyły jest gotowanie. Od niedawna dzieli się ona przepisami na swoim kanale na YouTube, który nazwała: UwaŻyła. Opublikowała tam między innymi ten przepis na tradycyjną zupę grzybową, który dostała od babci. Zupa grzybowa Justyny Żyły Justyna mówi, że jej rodzice są wielkimi pasjonatami zbierania grzybów. Ma ona więc do nich nieograniczony dostęp. Dostaje je w obrobionej formie, a jej zadaniem jest jedynie przygotowywanie dań. Przepis na zupę grzybową od Justyny Żyły, jest bardzo prosty i tradycyjny. W Wiśle, z której pochodzi celebrytka, nazywa się tę zupę gwarą „grzybulą”. Justyna dostała przepis od swojej babci, jednak wzbogaciła go o dodatek natki pietruszki, której tradycyjnie nie ma w wiślańskiej recepturze. Składniki na zupę grzybową Justyny Żyły: 500 g namoczonych grzybów 1,5 litra wody + woda do moczenia grzybów Małe opakowanie śmietany 12% Małe opakowanie śmietany 30% 200 g gotowanych ziemniaków Świeża natka pietruszki Sól Pieprz biały Przygotowanie zupy grzybowej: Suszone grzyby zamoczcie na noc w wodzie. Woda powinna przykrywać grzyby. Grzyby odsączcie, ale pozostałej wody nie wylewajcie. Grzyby pokrójcie na mniejsze części. Przygotujcie duży garnek z 1,5 litra wody. Zagotujcie wodę. Do wody dodajcie grzyby i zagotujcie je. Dodajcie wywar z moczenia grzybów. Wymieszajcie ze sobą śmietanę 12% i śmietanę 30%. Jeśli lubicie bardziej kwaśną zupę grzybową, możecie wykorzystać tylko śmietanę 12% tłuszczu. Zahartujcie mieszankę śmietany kilkoma...