Przerabialiście już taki scenariusz? Istnieją proste sposoby, żeby wasza zupa już nigdy nie była mętna i zawsze była apetyczna.

W pierwszej kolejności warto pomyśleć o tym, jak długo gotujecie swój mięsny wywar. Podobnie jak w przypadku rosołu, mięso musi być dość tłuste, a także zawierać kości.

Co zrobić, by krupnik nie był mętny i szary?

To właśnie tłuszcz i kości nadają zupie aromat, walory odżywcze i smakowe. Zupa gotowana na chudym mięsie nie ma prawa się udać.

Po drugie, nie przesadzajcie z ilością kaszy jęczmiennej. Kilka łyżek kaszy wiejskiej łamanej powinno w zupełności wystarczyć. Więcej kaszy w zupie za bardzo ją zagęści, a przede wszystkim nada jej nieprzyjemny, mało apetyczny szary kolor. Jeśli chcecie, by zupa miała wyjątkowo piękną, klarowną barwę, przepłuczcie dokładnie kaszę w zimnej wodzie przed wrzuceniem jej do zupy - dokładnie tak samo, jak robi się to zwykle z ryżem.

Zobacz także:

Na koniec jeszcze jedna kwestia. Kolor zupy można poprawić dzięki startej na tarce marchewce i innym warzywom. Unikajcie za to kostki rosołowej i przypraw typu vegeta czy kucharek. To nic innego jak konserwanty, sztuczne barwniki i wzmacniacze smaku!

Przepis na krupnik

Składniki:

  • 50 dag żeberek wieprzowych (mogą być tzw. trójkąty)
  • 1 udko z kurczaka
  • Marchewka
  • Seler
  • Por
  • Cebula
  • 3 ziemniaki
  • 2-3 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • Kilka ziarenek pieprzu
  • Sól
  • Kilka łyżek kaszy jęczmiennej wiejskiej (łamanej)
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Mięso wieprzowe i udko oczyśćcie, zalejcie zimną wodą.
  2. Gotujcie na wolnym ogniu, zbierając szumy.
  3. Warzywa obierzcie ze skórki.
  4. Ziemniaki pokrójcie w kostkę, marchewkę, seler i por możecie również pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  5. Cebulę opalcie na gazie, tak jak na rosół.
  6. Po kilkudziesięciu minutach gotowania mięsa i zbierania szumowin, dodajcie do wywaru ziele angielskie i liść laurowy.
  7. Wrzućcie do środka pokrojone warzywa i całą cebulę (jeśli starliście warzywa na tarce, powinniście wrzucić do zupy po kaszy i ziemniakach).
  8. Na ok. 15 min przed końcem gotowania dodajcie do środka kaszę, a po chwili pokrojone w kostkę ziemniaki.
  9. Doprawcie zupę pieprzem i solą.
  10. Kiedy warzywa i kasza będą miękkie, zupa będzie gotowa.
  11. Natkę pietruszki pokrójcie drobno na desce, by wydobyć z niej naturalny aromat.
  12. Doprawcie zupę na koniec zielonym akcentem w postaci natki pietruszki.
  13. Podawajcie zupę ze świeżym pieczywem.

Smacznego!