Przerabialiście już taki scenariusz? Istnieją proste sposoby, żeby wasza zupa już nigdy nie była mętna i zawsze była apetyczna.
W pierwszej kolejności warto pomyśleć o tym, jak długo gotujecie swój mięsny wywar. Podobnie jak w przypadku rosołu, mięso musi być dość tłuste, a także zawierać kości.
Co zrobić, by krupnik nie był mętny i szary?
To właśnie tłuszcz i kości nadają zupie aromat, walory odżywcze i smakowe. Zupa gotowana na chudym mięsie nie ma prawa się udać.
Po drugie, nie przesadzajcie z ilością kaszy jęczmiennej. Kilka łyżek kaszy wiejskiej łamanej powinno w zupełności wystarczyć. Więcej kaszy w zupie za bardzo ją zagęści, a przede wszystkim nada jej nieprzyjemny, mało apetyczny szary kolor. Jeśli chcecie, by zupa miała wyjątkowo piękną, klarowną barwę, przepłuczcie dokładnie kaszę w zimnej wodzie przed wrzuceniem jej do zupy - dokładnie tak samo, jak robi się to zwykle z ryżem.
Zobacz także:
Na koniec jeszcze jedna kwestia. Kolor zupy można poprawić dzięki startej na tarce marchewce i innym warzywom. Unikajcie za to kostki rosołowej i przypraw typu vegeta czy kucharek. To nic innego jak konserwanty, sztuczne barwniki i wzmacniacze smaku!
Przepis na krupnik
Składniki:
- 50 dag żeberek wieprzowych (mogą być tzw. trójkąty)
- 1 udko z kurczaka
- Marchewka
- Seler
- Por
- Cebula
- 3 ziemniaki
- 2-3 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- Kilka ziarenek pieprzu
- Sól
- Kilka łyżek kaszy jęczmiennej wiejskiej (łamanej)
- Natka pietruszki
Przygotowanie:
- Mięso wieprzowe i udko oczyśćcie, zalejcie zimną wodą.
- Gotujcie na wolnym ogniu, zbierając szumy.
- Warzywa obierzcie ze skórki.
- Ziemniaki pokrójcie w kostkę, marchewkę, seler i por możecie również pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę opalcie na gazie, tak jak na rosół.
- Po kilkudziesięciu minutach gotowania mięsa i zbierania szumowin, dodajcie do wywaru ziele angielskie i liść laurowy.
- Wrzućcie do środka pokrojone warzywa i całą cebulę (jeśli starliście warzywa na tarce, powinniście wrzucić do zupy po kaszy i ziemniakach).
- Na ok. 15 min przed końcem gotowania dodajcie do środka kaszę, a po chwili pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Doprawcie zupę pieprzem i solą.
- Kiedy warzywa i kasza będą miękkie, zupa będzie gotowa.
- Natkę pietruszki pokrójcie drobno na desce, by wydobyć z niej naturalny aromat.
- Doprawcie zupę na koniec zielonym akcentem w postaci natki pietruszki.
- Podawajcie zupę ze świeżym pieczywem.
Smacznego!