Zupa serowa jest obecna w wielu kuchniach świata. W każdej pojawiała się w nieco innej odsłonie. Jest podawana z grzankami, makaronem, a nawet kluskami lanymi. W samej Europie odmian tej potrawy jest dużo: od niemieckiej zupy piwnej, po szwajcarskie fondue.

Dzisiejsza nasza propozycja, czyli zupa autorstwa Tomasza Strzelczyka to przykład jeszcze innego podejścia. Od większości zup serowym różni się konsystencją i składnikami. Spróbujcie serowej w nowym wydaniu.

Zupa serowo – pieczarkowa Tomasza Strzelczyka

Zupa serowa Tomasza Strzelczyka, uczestnika IV edycji programu „Masterchef”, a obecnie autora profilu „Oddasz Fartucha” nie jest typowa. Przede wszystkim nie jest zupą o gęstej kremowej konsystencji, tylko bulionem z warzywami zagęszczonym grzankami.

Ser użyty przez kucharza do dania to 300 g zwykłego serka topionego. Taki ser nie zagęści aż tak szczególnie zupy, ale nada jej doskonałego, serowego aromatu. Kurczak, warzywa, ziemniaki i pieczarki pływające w zupie to z kolei dodatkowa tekstura obecna w bulionie.

Zobacz także:

Przepis na zupę serowo-pieczarkową Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 2 l wody
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 300 g topionego serka
  • 2 marchewki
  • 1 kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g pieczarek
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól, pieprz do smaku
  • 2 piersi z kurczaka
  • Gałązka świeżego tymianku
  • Kawałek białego chleba

Przygotowanie:

  1. Do zimnej wody wrzućcie piersi z kurczaka. Dołóżcie 1 marchewkę pokrojoną w słupki, pietruszkę, selera i cebulę. Przykryjcie i gotujcie około 25 minut.
  2. Gdy zupa się gotuje, pokrójcie drugą marchew, ziemniaki, pieczarki i czosnek.
  3. Nad blachą do pieczenia pokruszcie duże kawałki chleba, dodajcie oliwę, sprószcie solą i wstawcie do pieca nagrzanego do 200 st. Celsjusza, od czasu do czasu mieszając, aby grzanki zarumieniły się z każdej strony.
  4. Z gotującej się zupy wyłówcie mięso i warzywa, a do wywaru dodajcie pokrojoną marchewkę i ziemniaki, przyprawcie solą i pieprzem, przykryjcie i gotujcie do stanu al dente, a następnie dołóżcie serek topiony i dokładnie go rozprowadźcie w bulionie
  5. Pokrójcie w drobną kostkę wyłowioną z bulionu pierś z kurczaka i warzywa.
  6. Rozgrzejcie na patelni masło, dodajcie gałązkę tymianku i pieczarki. Gdy pieczarki lekko się przyrumienią, dodajcie czosnek, przyprawcie pieprzem i solą.
  7. Na koniec podsmażone pieczarki oraz pokrojonego kurczaka z warzywami dodajcie do zupy. Przyprawcie ostatecznie solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zostawcie zupę na ogniu na 10 minut.

Podawajcie w miseczkach, wlewając do nich płyn z dodatkami i dekorując z wierzchu podpieczonym chlebem, który namiękając zagęści  zupę.

Źródło: Youtube/Tomasz Strzelczyk