Zupa serowo pieczarkowa wg. Tomasza Strzelczyka. Ten ser będzie najlepszy do zupy
Adobe Stock, Instagram / Tomasz Strzelczyk Oddasz fartucha
Newsy

Zupa serowo-pieczarkowa wg Tomasza Strzelczyka. Kucharz zdradził, który ser będzie do niej najlepszy

Proste składniki, nieskomplikowana receptura. Autor kanału „Oddasz Fartucha” prezentuje ciekawy pomysł na zupę serową.

Zupa serowa jest obecna w wielu kuchniach świata. W każdej pojawiała się w nieco innej odsłonie. Jest podawana z grzankami, makaronem, a nawet kluskami lanymi. W samej Europie odmian tej potrawy jest dużo: od niemieckiej zupy piwnej, po szwajcarskie fondue.

Dzisiejsza nasza propozycja, czyli zupa autorstwa Tomasza Strzelczyka to przykład jeszcze innego podejścia. Od większości zup serowym różni się konsystencją i składnikami. Spróbujcie serowej w nowym wydaniu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zupa serowo – pieczarkowa Tomasza Strzelczyka

Zupa serowa Tomasza Strzelczyka, uczestnika IV edycji programu „Masterchef”, a obecnie autora profilu „Oddasz Fartucha” nie jest typowa. Przede wszystkim nie jest zupą o gęstej kremowej konsystencji, tylko bulionem z warzywami zagęszczonym grzankami.

Ser użyty przez kucharza do dania to 300 g zwykłego serka topionego. Taki ser nie zagęści aż tak szczególnie zupy, ale nada jej doskonałego, serowego aromatu. Kurczak, warzywa, ziemniaki i pieczarki pływające w zupie to z kolei dodatkowa tekstura obecna w bulionie.

Zobacz także
Zupa serowa Magdy Gessler

Zupa serowa Magdy Gessler. Gotuje ją na tanim serku topionym i jeszcze jednym gatunku sera

Idealna propozycja na pierwsze danie. Przesmaczna i banalnie prosta zupa pieczarkowa

Przesmaczna i banalnie prosta zupa pieczarkowa. Nigdy więcej nie kupicie już „gotowca” z torebki

Przepis na zupę serowo-pieczarkową Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 2 l wody
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 300 g topionego serka
  • 2 marchewki
  • 1 kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g pieczarek
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól, pieprz do smaku
  • 2 piersi z kurczaka
  • Gałązka świeżego tymianku
  • Kawałek białego chleba

Przygotowanie:

  1. Do zimnej wody wrzućcie piersi z kurczaka. Dołóżcie 1 marchewkę pokrojoną w słupki, pietruszkę, selera i cebulę. Przykryjcie i gotujcie około 25 minut.
  2. Gdy zupa się gotuje, pokrójcie drugą marchew, ziemniaki, pieczarki i czosnek.
  3. Nad blachą do pieczenia pokruszcie duże kawałki chleba, dodajcie oliwę, sprószcie solą i wstawcie do pieca nagrzanego do 200 st. Celsjusza, od czasu do czasu mieszając, aby grzanki zarumieniły się z każdej strony.
  4. Z gotującej się zupy wyłówcie mięso i warzywa, a do wywaru dodajcie pokrojoną marchewkę i ziemniaki, przyprawcie solą i pieprzem, przykryjcie i gotujcie do stanu al dente, a następnie dołóżcie serek topiony i dokładnie go rozprowadźcie w bulionie
  5. Pokrójcie w drobną kostkę wyłowioną z bulionu pierś z kurczaka i warzywa.
  6. Rozgrzejcie na patelni masło, dodajcie gałązkę tymianku i pieczarki. Gdy pieczarki lekko się przyrumienią, dodajcie czosnek, przyprawcie pieprzem i solą.
  7. Na koniec podsmażone pieczarki oraz pokrojonego kurczaka z warzywami dodajcie do zupy. Przyprawcie ostatecznie solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zostawcie zupę na ogniu na 10 minut.

Podawajcie w miseczkach, wlewając do nich płyn z dodatkami i dekorując z wierzchu podpieczonym chlebem, który namiękając zagęści  zupę.

Źródło: Youtube/Tomasz Strzelczyk

Zupa serowa Magdy Gessler
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy
Zupa serowa Magdy Gessler. Gotuje ją na tanim serku topionym i jeszcze jednym gatunku sera
Gęste, pożywne, sycące zupy z dodatkiem sera to doskonałe danie na chłodne dni. Podajemy przepis na zupę serową wg Magdy Gessler.

Zupy serowe mają wiele odmian. Francuska podawana jest z grzankami, polską wg tradycyjnych przepisów podawano z kluseczkami lanymi. Neapolitańska zupa z dodatkiem sera, gotowana jest na wywarze warzywnym i serwowana z grubym makaronem. Zupa serowa Magdy Gessler czerpie pomysły z kilku źródeł. Restauratorka poza twardym serem typu cheddar lub ementaler, chętnie dodaje do niej jeszcze jeden rodzaj sera. Zdradzamy jaki. Skąd się wzięła zupa serowa? Zupa serowa to potrawa, którą można znaleźć z wielu regionalnych kuchniach świata. Może być gotowana na bulionie warzywnym lub mięsnym. Jest kilka rodzajów zup z dodatkiem sera, które zaliczają się do regionalnych odmian zupy serowej. Są nimi między innymi: Zupa piwna. Popularny szczególnie w średniowiecznej Europie rodzaj fondue Fondue. Szwajcarskie danie przygotowywane z sera, którego nie kojarzymy z zupą, a jest jej odmianą Neapolitańska zupa serowa. Gotuje się ją na wywarze warzywnym z dodatkiem masła, śmietany i sera cheddar, a podaje z makaronem Zupa churu. To wegetariańska zupa pochodząca z Tybetu z dodatkiem ostrej papryczki Przepis na zupę serowa Magdy Gessler Do zupy użyjcie połączenia dwóch rodzajów sera. Sera twardego, najlepiej sprawdzi się cheddar lub ementaler, oraz sera topionego. Składniki: 20 dag startego twardego żółtego sera 3 trójkąty sera topionego 1 l wywaru warzywnego lub wywaru z kurczaka 15 dag wędzonego boczku 1 cebula 1 czubata łyżka mąki Niecała szklanka mleka 3 żółtka Przygotowanie: Twardy ser zetrzyjcie na tarce i wymieszajcie z mlekiem. Podgrzejcie wywar i do gorącego dodajcie serki topione. Zamieszajcie i poczekajcie, aż się rozpuszczą. Boczek podsmażcie na patelni, a następnie dodajcie do wywaru. Na patelni po boczku...

zupa czosnkowa
unsplash.com/@fodyne
Newsy
Został wam rosół? Zamiast nudnej pomidorowej, zróbcie to na obiad, a rodzina padnie z zachwytu
Pomidorowa to banał i nuda. Jeśli nie chcecie, by wasza rodzina zaczęła stołować się na mieście lub u innych, bardziej kreatywnych krewnych, koniecznie pomyślcie nad nową alternatywą dla rosołu. Proponujemy wam przepis na wspaniałą i rozgrzewającą zupę.

Wbrew powszechnemu myśleniu, czosnek to nie tylko świetny sposób na odstraszenie wampirów i chcącego pocałować waszą córkę chłopaka. Zawarte w nim składniki odżywcze potrafią zdziałać cuda w ludzkim organizmie. Bowiem czosnek nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale również pomaga w zwalczaniu infekcji, chroni przed zawałem i udarem, wspomaga trawienie, a nawet niszczy pasożyty. Jeśli więc zostało wam trochę niedzielnego rosołu, nie zastanawiajcie się, wykorzystajcie go do przyrządzenia smakowitej i aromatycznej zupy czosnkowej. Podana z grzankami zachwyci nie tylko członków waszej rodziny, ale również niespodziewanych gości.  Przepis na zupę czosnkową Będziecie potrzebować 700 ml bulionu 8 ząbków czosnku Warzyw: 1 cebulę, 1 marchewkę, 2 ziemniaki 1 łyżkę masła 100 gramów serka topionego Przypraw: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej Przygotowanie Ziemniaki, marchewkę oraz cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę. W średniej wielkości garnku umieśćcie masło, a następnie dodajcie pokrojone warzywa.  Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do garnka. Całość dokładnie wymieszajcie i smażcie aż do zeszklenia warzyw. Po kilku minutach umieśćcie w garnku bulion. Całość gotujcie aż do miękkości warzyw, a następnie odstawcie do lekkiego wystudzenia.  Kiedy zupa nieco wystygnie zblendujcie ją na gładki krem, a następnie dodajcie serek topiony. Na koniec doprawcie zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Przepis na zupę serową
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy
Jak zrobić przepyszną i rozgrzewającą zupę serową? Dodajcie 1 składnik a jeszcze bardziej podkręcicie jej smak
Szukacie pysznego przepisu, który rozpieści wasze podniebienia? Dobrze trafiliście!

Bardzo kremowa, ciepła i rozpływająca się w ustach. Taka właśnie jest kremowa zupa serowa, na którą przepis wam podamy. Jest aromatyczna i przepyszna, idealna by rozpieścić wasze podniebienia. Taka zupa sprawdzi się dobrze na kolację, ale też jako obiad! Dzięki jednemu dodatkowi jest naprawdę sycąca.  Aromatyczna zupa serowa Składniki 2 skrzydełka drobiowe Cebula 2 kiełbaski francuskie – składnik, który szczególnie podkręca jej smak Włoszczyzna: marchewka, seler, por, pietruszka Ok. 7 różyczek kalafiora 100 g serka topionego Kostka rosołowa lub bulion drobiowy Sól Pieprz Tymianek Przygotowanie Do garnka wlejcie ok. 2 litry wody. Włóżcie do niego skrzydełka, pokrojoną włoszczyznę i przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie). Ugotujcie bulion. Jeśli chcecie – dodajcie kostkę rosołową. Podzielcie kalafiora na mniejsze kawałki. Dodajcie go do przygotowanego bulionu. Kiełbaski francuskie pokrójcie w plasterki. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę. Rozgrzejcie na patelni olej, podsmażcie na nim kiełbaski i zeszklijcie cebulę. Wyłóżcie składniki do zupy. Pod koniec gotowania dodajcie do zupy serki topione. Doprawcie do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Gotujcie na wolnym ogniu do rozpuszczenia serków i powstania kremowej konsystencji. Uważajcie, żeby nie przypalić zupy. Podawanie zupy serowej Zupa serowa jest bardzo kremowa, gęsta i delikatna. Idealne dodatki do zupy serowej będą więc bardzo chrupiące. Podawajcie ją na przykład z: Ugrillowaną bagietką Pieczywem czosnkowym podpieczonym w piekarniku Domową focaccią Domowymi grzankami z chleba pełnoziarnistego powstałymi dzięki pokrojeniu kromek chleba na kostki i podprażeniu go na suchej patelni. Możecie przyprawić chleb siołami...

Zupa krem, zupa krem z czosnku
Babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy
Zapomnij o infekcjach. Wypróbuj rozgrzewającej zupy z naturalnym antybiotykiem
Jesień to czas infekcji. Ta pora roku to też okres, w którym chętniej jemy rozgrzewające i pożywne zupy. Czas połączyć te dwa fakty i ugotować zdrową i smaczną zupę krem z czosnku.

Zupy krem to idealne rozwiązanie dla gospodyń domowych. Po pierwsze są zwykle bardzo smaczne i pożywne. Po drugie zawsze smakują domownikom – nawet tym najbardziej marudnym. Dzieci lubią aksamitne zupy, szczególnie gdy podamy je im razem z chrupiącymi grzankami. Na naszych stołach często można zobaczyć zupy krem z dyni, cebuli, czy z brokułu. Do tych smaków jesteśmy przyzwyczajeni i od dawna je lubimy. A co powiecie na krem z czosnku? Brzmi odważnie? Spokojnie, podczas gotowania ostrość tego warzywa zostanie nieco przytłumiona. Zupa krem z czosnku dobrze smakuje. Ale oprócz tego spośród innych zup tego typu wyróżnia się niezwykłymi walorami prozdrowotnymi. Rozgrzani talerzem tego wyśmienitego dania możemy śmiało wchodzić w ciężki infekcyjny okres jesienno-zimowy! Składniki: 10 ząbków czosnku Marchew, seler, pietruszka i kawałek mięsa wieprzowego lub drobiowego z mięsem na bulion 2 duże cebule (jednej użyjemy do ugotowania bulionu) Łyżka masła Sól i pieprz 3-4 ziemniaki Gałka muszkatołowa Chleb na grzanki lub inne pieczywo np. pita lub lawasz.  Małe opakowanie śmietany do zup 18% Opakowanie serka topionego (opcjonalnie) Przygotowanie: Gotujemy tradycyjny wywar z warzyw i mięsa. Czosnek obieramy i ścieramy w maszynce, po czym dodajemy go do zupy. Dorzucamy do środka drobno pokrojone ziemniaki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy ziemniaki zmiękną , zagęszczamy naszą zupę śmietaną i serkiem. Miksujemy całość blenderem na gładki krem. Przygotowujemy na patelni grzanki. Zupę dekorujemy kleksem śmietany i świeżym bądź mrożonym ziołem (np. pietruszka) i podajemy z grzankami na górze. Ewentualnie możemy podać zupę z innym białym pieczywem: np. z pitą bądź z lawaszem. Źródło: kuchnia.wp.pl