Zupa serowa jest obecna w wielu kuchniach świata. W każdej pojawiała się w nieco innej odsłonie. Jest podawana z grzankami, makaronem, a nawet kluskami lanymi. W samej Europie odmian tej potrawy jest dużo: od niemieckiej zupy piwnej, po szwajcarskie fondue.
Dzisiejsza nasza propozycja, czyli zupa autorstwa Tomasza Strzelczyka to przykład jeszcze innego podejścia. Od większości zup serowym różni się konsystencją i składnikami. Spróbujcie serowej w nowym wydaniu.
Zupa serowo – pieczarkowa Tomasza Strzelczyka
Zupa serowa Tomasza Strzelczyka, uczestnika IV edycji programu „Masterchef”, a obecnie autora profilu „Oddasz Fartucha” nie jest typowa. Przede wszystkim nie jest zupą o gęstej kremowej konsystencji, tylko bulionem z warzywami zagęszczonym grzankami.
Ser użyty przez kucharza do dania to 300 g zwykłego serka topionego. Taki ser nie zagęści aż tak szczególnie zupy, ale nada jej doskonałego, serowego aromatu. Kurczak, warzywa, ziemniaki i pieczarki pływające w zupie to z kolei dodatkowa tekstura obecna w bulionie.
Zobacz także:
Przepis na zupę serowo-pieczarkową Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 2 l wody
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 300 g topionego serka
- 2 marchewki
- 1 kawałek selera
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 400 g pieczarek
- Gałka muszkatołowa
- Sól, pieprz do smaku
- 2 piersi z kurczaka
- Gałązka świeżego tymianku
- Kawałek białego chleba
Przygotowanie:
- Do zimnej wody wrzućcie piersi z kurczaka. Dołóżcie 1 marchewkę pokrojoną w słupki, pietruszkę, selera i cebulę. Przykryjcie i gotujcie około 25 minut.
- Gdy zupa się gotuje, pokrójcie drugą marchew, ziemniaki, pieczarki i czosnek.
- Nad blachą do pieczenia pokruszcie duże kawałki chleba, dodajcie oliwę, sprószcie solą i wstawcie do pieca nagrzanego do 200 st. Celsjusza, od czasu do czasu mieszając, aby grzanki zarumieniły się z każdej strony.
- Z gotującej się zupy wyłówcie mięso i warzywa, a do wywaru dodajcie pokrojoną marchewkę i ziemniaki, przyprawcie solą i pieprzem, przykryjcie i gotujcie do stanu al dente, a następnie dołóżcie serek topiony i dokładnie go rozprowadźcie w bulionie
- Pokrójcie w drobną kostkę wyłowioną z bulionu pierś z kurczaka i warzywa.
- Rozgrzejcie na patelni masło, dodajcie gałązkę tymianku i pieczarki. Gdy pieczarki lekko się przyrumienią, dodajcie czosnek, przyprawcie pieprzem i solą.
- Na koniec podsmażone pieczarki oraz pokrojonego kurczaka z warzywami dodajcie do zupy. Przyprawcie ostatecznie solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zostawcie zupę na ogniu na 10 minut.
Podawajcie w miseczkach, wlewając do nich płyn z dodatkami i dekorując z wierzchu podpieczonym chlebem, który namiękając zagęści zupę.
Źródło: Youtube/Tomasz Strzelczyk