Zupa owocowa to wspomnienie z dzieciństwa wielu z nas. Zazwyczaj podawała nam ją ukochana mama lub babcia. Latem zupę tę robiły ze świeżych owoców – malin, wiśni lub truskawek. Po zamrożeniu owoce te można było wykorzystać do przygotowania zupy owocowej jesienią lub zimą. Często z domowej roboty zacierką.
Jak przygotować przepyszną zupę owocową? Podpowiadamy!
Zupa truskawkowa z makaronem i miętą
- truskawki 1 kg
- woda 1,5 litra
- kisiel truskawkowy 1 łyżka czubata
- makaron 150 g
- śmietana 2 łyżki
- mięta suszona do smaku
Przygotowanie
Obierz truskawki z szypułek i opłucz je, a następnie przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj, jak na kompot. Podczas gotowania do smaku możesz dodać suszoną miętę. Jeśli nie masz truskawek w wersji świeżej, możesz użyć zamrożonych.
Czy wiesz, że truskawki są bardzo korzystne dla zdrowia?
Niezależnie od tego, czy są świeże czy mrożone, truskawki mają wiele właściwości zdrowotnych. Te cudownie słodkie i soczyste letnie owoce mają ochronne działanie na serce, zwiększają poziom dobrego cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi. Bogate w witaminy, błonnik i szczególnie wysokie poziomy przeciwutleniaczy zwanych polifenolami, truskawki są niskokalorycznym pożywieniem, które nie zawiera sodu, tłuszczu ani niezdrowego cholesterolu.
Zobacz także:
Truskawki:
- zwiększają odporność dzięki witaminie C
- pomagają utrzymać zdrowy wzrok
- zmniejszają ryzyko zachorowania na raka
- poprawiają sprężystość i elastyczność skóry
- obniżają poziom cholesterolu
- zmniejszają uciążliwe stany zapalne
- regulują ciśnienie krwi
- pomagają w kontrolowaniu wagi
- są świetne w okresie prenatalnym
Jedz je na surowo lub w zupie owocowej i ciesz się ich wspaniałym smakiem.
Źródło: Gotujmy.pl