Zupa owocowa to wspomnienie z dzieciństwa wielu z nas. Zazwyczaj podawała nam ją ukochana mama lub babcia. Latem zupę tę robiły ze świeżych owoców – malin, wiśni lub truskawek. Po zamrożeniu owoce te można było wykorzystać do przygotowania zupy owocowej jesienią lub zimą. Często z domowej roboty zacierką.

Jak przygotować przepyszną zupę owocową? Podpowiadamy!

Zupa truskawkowa z makaronem i miętą

  • truskawki 1 kg
  • woda 1,5 litra
  • kisiel truskawkowy 1 łyżka czubata
  • makaron 150 g
  • śmietana 2 łyżki
  • mięta suszona do smaku

Przygotowanie

Obierz truskawki z szypułek i opłucz je, a następnie przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj, jak na kompot. Podczas gotowania do smaku możesz dodać suszoną miętę. Jeśli nie masz truskawek w wersji świeżej, możesz użyć zamrożonych.

Czy wiesz, że truskawki są bardzo korzystne dla zdrowia?

Niezależnie od tego, czy są świeże czy mrożone, truskawki mają wiele właściwości zdrowotnych. Te cudownie słodkie i soczyste letnie owoce mają ochronne działanie na serce, zwiększają poziom dobrego cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi. Bogate w witaminy, błonnik i szczególnie wysokie poziomy przeciwutleniaczy zwanych polifenolami, truskawki są niskokalorycznym pożywieniem, które nie zawiera sodu, tłuszczu ani niezdrowego cholesterolu.

Zobacz także:

Truskawki:

  • zwiększają odporność dzięki witaminie C
  • pomagają utrzymać zdrowy wzrok
  • zmniejszają ryzyko zachorowania na raka
  • poprawiają sprężystość i elastyczność skóry
  • obniżają poziom cholesterolu
  • zmniejszają uciążliwe stany zapalne
  • regulują ciśnienie krwi
  • pomagają w kontrolowaniu wagi
  • są świetne w okresie prenatalnym

Jedz je na surowo lub w zupie owocowej i ciesz się ich wspaniałym smakiem. 

Źródło: Gotujmy.pl