Wiele osób, gdy nie ma zbyt dużo czasu, decyduje się na przygotowanie obiadu jednogarnkowego. Takie rozwiązanie jest szybkie, a co najważniejsze - nierzadko potrzebuje większej ilości uwagi. Przyrządzenie takiego dania to świetna alternatywa, która ratuje w wielu sytuacjach.

Zupa z mięsną wkładką 

Dla części osób zupa jest jedynie pierwszym daniem i wstępem, gdyż nie każdy najada się taką potrawą. Aby rozwiązać problem sytości, warto do środka dodać mięsną wkładkę. Takie danie jest szybkie, a co najważniejsze, może spokojnie zastąpić dwudaniowy obiad. Zupa ogórkowa z pulpecikami to świetne rozwiązanie, gdyż jest szybka i smaczna. Przygotujcie ją, a nie obejrzycie się nim zniknie z talerzy. 

Przepis na zupę ogórkową z pulpecikami

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • pieprz czarny mielony
  • pieprz ziołowy
  • 1 kostka rosołowa
  • 5 dużych ogórków kiszonych
  • 2 łyżki masła
  • śmietana 30%
  • 300 g mięsa mielonego
  • sól
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki majonezu
  • majeranek
  • mąka pszenna

Przygotowanie:

  1. Dwie marchewki, pietruszkę i kawałek selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na większych oczkach.
  2. Pora obierzcie z wierzchnich liści, pokrójcie go drobno w talarki.
  3. W większym garnku roztopcie jedną łyżkę masła, a później dodajcie starte warzywa oraz pokrojonego pora. Całość podsmażcie.
  4. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w niedużą kostkę. Dodajcie je do garnka z podsmażonymi warzywami. Wszystko zalejcie około 1 ½ litra wody. 
  5. Do garnka dodajcie sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz kostkę rosołową. Całość zagotujcie.
  6. Ogórki kiszone zetrzyjcie na tarce na większych oczkach.
  7. Na patelni roztopcie łyżkę masła, a później dodajcie starte ogórki kiszone. Całość smażcie aż woda odparuje. Następnie dodajcie je do garnka z zupą. Wszystko gotujcie razem do miękkości warzyw.
  8. Na koniec zupę ogórkową zaprawcie śmietaną i ewentualnie doprawcie jeszcze do smaku.
  9. Mięso mielone przełóżcie do miski. Dodajcie do niego bułkę tartą, dwie łyżeczki majonezu, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie i uformujcie nieduże, zgrabne pulpeciki.
  10. Na patelni rozgrzejcie dobrze olej. Przygotowane pulpety obtoczcie w mące pszennej, a następnie układajcie na rozgrzanej patelni. 
  11. Podsmażone pulpety przełóżcie do garnka z zupą i całość gotujcie jeszcze na niewielkim ogniu przez 20 minut.
  12. Zupę ogórkową z pulpetami podawajcie razem ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Czytaj także:

Zobacz także: