Wiele osób, gdy nie ma zbyt dużo czasu, decyduje się na przygotowanie obiadu jednogarnkowego. Takie rozwiązanie jest szybkie, a co najważniejsze - nierzadko potrzebuje większej ilości uwagi. Przyrządzenie takiego dania to świetna alternatywa, która ratuje w wielu sytuacjach.
Zupa z mięsną wkładką
Dla części osób zupa jest jedynie pierwszym daniem i wstępem, gdyż nie każdy najada się taką potrawą. Aby rozwiązać problem sytości, warto do środka dodać mięsną wkładkę. Takie danie jest szybkie, a co najważniejsze, może spokojnie zastąpić dwudaniowy obiad. Zupa ogórkowa z pulpecikami to świetne rozwiązanie, gdyż jest szybka i smaczna. Przygotujcie ją, a nie obejrzycie się nim zniknie z talerzy.
Przepis na zupę ogórkową z pulpecikami
Składniki:
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz czarny mielony
- pieprz ziołowy
- 1 kostka rosołowa
- 5 dużych ogórków kiszonych
- 2 łyżki masła
- śmietana 30%
- 300 g mięsa mielonego
- sól
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka bułki tartej
- olej do smażenia
- 2 łyżeczki majonezu
- majeranek
- mąka pszenna
Przygotowanie:
- Dwie marchewki, pietruszkę i kawałek selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na większych oczkach.
- Pora obierzcie z wierzchnich liści, pokrójcie go drobno w talarki.
- W większym garnku roztopcie jedną łyżkę masła, a później dodajcie starte warzywa oraz pokrojonego pora. Całość podsmażcie.
- Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w niedużą kostkę. Dodajcie je do garnka z podsmażonymi warzywami. Wszystko zalejcie około 1 ½ litra wody.
- Do garnka dodajcie sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz kostkę rosołową. Całość zagotujcie.
- Ogórki kiszone zetrzyjcie na tarce na większych oczkach.
- Na patelni roztopcie łyżkę masła, a później dodajcie starte ogórki kiszone. Całość smażcie aż woda odparuje. Następnie dodajcie je do garnka z zupą. Wszystko gotujcie razem do miękkości warzyw.
- Na koniec zupę ogórkową zaprawcie śmietaną i ewentualnie doprawcie jeszcze do smaku.
- Mięso mielone przełóżcie do miski. Dodajcie do niego bułkę tartą, dwie łyżeczki majonezu, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie i uformujcie nieduże, zgrabne pulpeciki.
- Na patelni rozgrzejcie dobrze olej. Przygotowane pulpety obtoczcie w mące pszennej, a następnie układajcie na rozgrzanej patelni.
- Podsmażone pulpety przełóżcie do garnka z zupą i całość gotujcie jeszcze na niewielkim ogniu przez 20 minut.
- Zupę ogórkową z pulpetami podawajcie razem ze świeżym pieczywem. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: