Dietetycy zalecają jedzenie dwóch jabłek dziennie. Pierwsze, jedzone rano ma poprawiać urodę, a drugie, jedzone wieczorem – zdrowie. Zupa, która proponujemy zaskoczy was smakiem. Sprawdźcie czy zasmakuje wam tak, że będziecie chcieli ją jeść i na śniadanie i na kolację.

Zupa pełna witamin i minerałów

Właściwości lecznicze jabłek są znane już od 6500 r p.n.e. Owoce były przysmakiem starożytnych Rzymian i Greków. Także w polskich wykopaliskach pod Biskupinem znaleziono ślady drzew jabłoni datowane na 1600 r p.n.e.

Jabłka zawierają wiele witamin: witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminy A, E, K. Minerały, jakie znajdziecie w jabłkach to: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Jabłka nie tylko wzmacniają odporność i mogą pomóc wam uchronić się przed infekcjami, ale także pomagają na niestrawność, chorobę wrzodową, zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem, wspierają prace mózgu i oczyszczają organizm z toksyn. Dzięki zawartości dużej ilości błonnika regulują prace jelit chroniąc zarówno przed zaparciami, jak i rakiem jelita grubego.

Zobacz także:

Ważnym składnikiem zupy jest sok z cytryny. Nie tylko dodaje smaku, ale jest też bogatym źródłem witaminy C, szczególnie potrzebnej nam w okresie jesienno- zimowym. Cytryna w zupie jabłkowej wzmacnia odpornościowe działanie dania.

Przepis na zupę jabłkową chroniącą przed przeziębieniami

Składniki:

  • 4 średniej wielkości jabłka dowolnego gatunku
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta imbiru w proszku
  • Szczypta brązowego cukru
  • Kilka kropel soku z cytryny
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

  1. Umyjcie, obierzcie jabłka i dokładnie wyjmijcie gniazda nasienne, a następnie pokrójcie owoce. 
  2. Przełóżcie jabłka do garnka, zalejcie tylko taką ilością wody, żeby przykryła owoce. Gotujcie, aż jabłka będą całkiem miękkie, a następnie zblendujcie je, dodajcie jogurt i ponownie zblendujcie, tym razem dodając sok z cytryny, cukier i przyprawy.
  3. Podgrzejcie zupę i podawajcie gorącą. Udekorujcie talerz plasterkami świeżego jabłka.

Źródło: O2.pl, poradnikzdrowie.pl