Zupa która chroni przed przeziębieniami. Zrobicie ją z najpopularniejszego polskiego owocu
Adobe Stock
Newsy

Zupa, która chroni przed przeziębieniami. Zrobicie ją z najpopularniejszego polskiego owocu

Zastanawiacie się co jest najpopularniejszym polskim owocem? Pewnie nie będziecie zaskoczeni, że mamy na myśli jabłka. Są dostępne i tanie, zróbcie z nich zupę.

Dietetycy zalecają jedzenie dwóch jabłek dziennie. Pierwsze, jedzone rano ma poprawiać urodę, a drugie, jedzone wieczorem – zdrowie. Zupa, która proponujemy zaskoczy was smakiem. Sprawdźcie czy zasmakuje wam tak, że będziecie chcieli ją jeść i na śniadanie i na kolację.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zupa pełna witamin i minerałów

Właściwości lecznicze jabłek są znane już od 6500 r p.n.e. Owoce były przysmakiem starożytnych Rzymian i Greków. Także w polskich wykopaliskach pod Biskupinem znaleziono ślady drzew jabłoni datowane na 1600 r p.n.e.

Jabłka zawierają wiele witamin: witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminy A, E, K. Minerały, jakie znajdziecie w jabłkach to: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Jabłka nie tylko wzmacniają odporność i mogą pomóc wam uchronić się przed infekcjami, ale także pomagają na niestrawność, chorobę wrzodową, zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem, wspierają prace mózgu i oczyszczają organizm z toksyn. Dzięki zawartości dużej ilości błonnika regulują prace jelit chroniąc zarówno przed zaparciami, jak i rakiem jelita grubego.

Ważnym składnikiem zupy jest sok z cytryny. Nie tylko dodaje smaku, ale jest też bogatym źródłem witaminy C, szczególnie potrzebnej nam w okresie jesienno- zimowym. Cytryna w zupie jabłkowej wzmacnia odpornościowe działanie dania.

Zobacz także
Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje

Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje

Ewa Wachowicz dodaje do klusek śląskich... jabłko. Nie uwierzycie po co

Ewa Wachowicz dodaje do klusek śląskich... jabłko. Niesamowicie wpływa na smak dania

Przepis na zupę jabłkową chroniącą przed przeziębieniami

Składniki:

  • 4 średniej wielkości jabłka dowolnego gatunku
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta imbiru w proszku
  • Szczypta brązowego cukru
  • Kilka kropel soku z cytryny
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

  1. Umyjcie, obierzcie jabłka i dokładnie wyjmijcie gniazda nasienne, a następnie pokrójcie owoce. 
  2. Przełóżcie jabłka do garnka, zalejcie tylko taką ilością wody, żeby przykryła owoce. Gotujcie, aż jabłka będą całkiem miękkie, a następnie zblendujcie je, dodajcie jogurt i ponownie zblendujcie, tym razem dodając sok z cytryny, cukier i przyprawy.
  3. Podgrzejcie zupę i podawajcie gorącą. Udekorujcie talerz plasterkami świeżego jabłka.

Źródło: O2.pl, poradnikzdrowie.pl

Sok "bomba witaminowa"
Pixabay/Febe Gracia
Newsy
Witaminowa bomba, która wzmocni odporność i nawodni organizm. Pijcie codziennie 1 szklankę
Po szaleństwie sylwestrowej nocy, nawet jeśli będzie to noc spędzona w domu, najlepiej wymyślić kilka postanowień na Nowy Rok. Jeden z najlepszych dotyczą większej dbałości o zdrowie.

Starty rok kończą znaczące podsumowania. Zazwyczaj zliczacie swoje sukcesy i przypominacie porażki. Warto na chwilę przystanąć i mieć w głowie siebie, swoich bliskich i dbałość o zdrowie. Organizm po świętach potrzebuje specjalnej dawki witamin Świąteczne dania, jakkolwiek pyszne, obciążają układ pokarmowy, spowalniają trawienie i procesy przemiany materii. Po świętach najlepiej przejść na sokowy detoks albo zaserwować sobie zdrowe koktajle, które w błyskawiczny sposób rozprawią się z ociężałym brzuchem i problemami z trawieniem. Picie soków z warzyw i owoców nie potrzebuje specjalnej reklamy. To zdrowy nawyk, który można wprowadzić do swojego życia na stałe. Dodatkowo, niektóre produkty działają zbawiennie na cały nasz organizm. Na pewno macie je w domu.  Właściwości prozdrowotne imbiru Zimowy towarzysz wieczornych herbat i naparów.  Jego korzenie zawierają węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir jest źródłem olejków eterycznych o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Herbatka z imbirem łagodzi kaszel, rozrzedza śluz oraz jest w stanie zahamować skurcze oskrzeli. Zalecana jest przy nieżytach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Napój z imbirem ma właściwości silnie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe. Imbir to prawdziwy sprzymierzeniec zdrowienia. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu Ten popularny cytrus ma w sobie także witaminy z grupy B, E, potas, magnez, sód i żelazo. Cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu. Jeśli myślicie o schudnięciu ponadprogramowych kilogramów, sięgajcie właśnie po cytrynę. Kurkuma korzystnie wpływa na organizm Kurkumina...

Wigilia
Pexels/Nicole Michalou
Newsy
Czujecie się ciężko po świętach? Ten sok pomaga schudnąć. Zrobisz go z 3 tanich składników
Soki warzywne mają doskonałe właściwości odtruwające. Jeśli nie oszczędzaliście żołądka w święta Bożego Narodzenia, podpowiadamy warzywny detoks, który przyda się jeszcze przed sylwestrem.

Warzywa to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Można je jeść właściwie bez limitu. Dietetycy od lat alarmują o ich częste spożywanie. Po świętach mogą przynieść ulgę waszej wątrobie. Warzywa są niskokaloryczne i smaczne. Ich wielkim plusem jest możliwość przygotowania z nich różnych potraw, które zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Co prawda, trudno namówić na nie dzieci, jednak z czasem same zaczną po nie sięgać - to możemy wam zagwarantować.  Różne ich rodzaje nadają się do prostych i zdrowych detoksów. Wystarczy kilka dni na sokach warzywnych i wasze jelita odczują dużą ulgę. Niektóre warzywa, ale i owoce, nadają się do podobnych celów wprost idealnie. Przedstawiamy wspaniałą trójkę, dzięki której święta nie będą wam już dłużej ciążyć! Burak czerwony jest źródłem białka  W buraku znajdziemy nie tylko białko i cukier, ale również ważne dla organizmu składniki odżywcze. W burakach jest dużo substancji o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybicznym i przeciwpasożytniczym. Właściwości prozdrowotne  buraka są dzięki temu nieograniczone. Ze względu na swój bogaty skład, sok z buraka polecany jest szczególnie osobom cierpiącym na anemię. Zawarte w nim żelazo i witaminy z grupy B działają korzystnie na układ krwionośny i procesy tworzenia czerwonych krwinek. Sok z buraka obniży także ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.  Marchew - idealne warzywo do chrupania Jeśli szukacie przekąski lub ograniczacie kalorie, na pewno sięgacie po marchew. Jest ona przede wszystkim cennym źródłem karotenoidów - przeciwutleniaczy, będących jednocześnie barwnikami nadającymi marchewce jej charakterystyczny pomarańczowy kolor. Marchew obfituje...

Witamina C i koronawirus
Liliya Trott, iunewind/Adobe Stock
Zdrowie
Czy witamina występująca w brukselce, pietruszce czy papryce może chronić przed zakażeniem COVID-19? Specjalista nie ma wątpliwości
Nasza wiedza na temat koronawirusa jest coraz większa. Jednak wciąż słyszymy kolejne plotki, które prowadzą jedynie do nieporozumień. Jedna z nich dotyczy witaminy C.

Polacy starają się walczyć z zagrożeniem epidemiologicznych jak tylko mogą. Oprócz tradycyjnego zabezpieczenia się przed zakażeniem, wszyscy chcemy wzmacniać swoją odporność. Najchętniej wybieramy tradycyjne, domowe metody. Witaminy a koronawirus W obiegu panuje jednak plotka, jakoby wirus COVID-19 źle znosił zderzenie z dużą dawką witaminy C w naszym organizmie. Czy w ten sposób możemy zwiększyć swoje szansę na ochronę przed zakażeniem i ciężki przebieg ewentualnej choroby? Nie od dziś wiemy, że odpowiedni poziom witaminy C w organizmie, to podstawa w walce z bakteriami, infekcjami i wszelkiego rodzaju wirusami. Jest tak zwłaszcza w okresie chorobowym, czyli na przełomie jesieni i zimy, a także wczesną wiosną. Spożywanie produktów zawierających wspomnianą witaminę jest więc niezbędne w staraniu o mocny system odpornościowy. Pomarańcze, cytryny, ale także papryka, pietruszka i brukselka to doskonałe źródła kwasu askorbinowego, jak czasami nazywamy także witaminę C. Ich spożywanie jest nieodzowne bez względu na to, czy znajdujemy się w okresie pandemii, czy poza nim. Co jeść? Lekarze i dietetycy zgodnie twierdzą, że witamina C i jej poziom w naszym organizmie odpowiadają za to, jak znosimy kontakt z niebezpiecznymi wirusami. Nie inaczej jest w starciu z owianym złą sławą koronawirusem. Jednak czy zjedzenie jeszcze większych ilości produktów bogatych w witaminę C pozwoli nam na szczególnie mocną ochronę? Jak powiedziała na łamach portalu abczdrowie.pl dr Lidia Stopyra: - Witamina C pomaga organizmowi w walce z infekcjami, ale nie chroni przed zakażeniem. Odpowiedź na nasze rozterki być więc tylko jedna. Ponadto, jak wynika z obecnej wiedzy w zakresie obrony przed wirusami i bakteriami, zwiększanie poziomo witaminy C w naszym organizmie ponad zalecaną normę jest pozbawione sensu. Co to oznacza? Jeżeli...

Wątróbka z jabłkami
Gotujmy.pl/Cukiereczek13
Newsy
Chrupiąca wątróbka z jabłkami, jak u ukochanej babci. Wybierz się w kulinarną podróż do nieba
Wątróbka z cebulką i jabłkami to smaki rodzinnego domu. Uwielbiamy to połączenie. Poniżej przepis na ten pyszny rarytas!

Wątroba zwierząt hodowlanych jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza. Ma jeszcze jedną, pomocną w kuchni zaletę - to bardzo tani produkt. Co więcej, można ją przyrządzić wedle uznania. Wątroba pełna witamin Wątróbka zawiera bardzo wiele witamin z grupy B – witaminy B12, B3, B2 oraz witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Witamina B3, tak zwana niacyna, jest odpowiedzialna za funkcje mózgu. B2 natomiast bierze udział w procesach metabolizmu i regulacji odporności, a także odpowiada za dobry wzrok. Zawiera również witaminy A, D i K. Dlatego jedzenie wątróbki przekłada się na wiele aspektów działania ludzkiego organizmu.  Bogate źródło żelaza Wątróbka zawiera więcej żelaza niż jakikolwiek inny rodzaj mięsa. Jedzenie wątróbki zapobiega niedoborom żelaza i chroni przed anemią. Zamiast suplementacji żelaza, sięgnijcie po wątróbkę. Znacznie tańsza alternatywa Faktem jest również, że jest ona dobrym źródłem białka. Przy stosunkowo niskiej cenie – zawartość tego składnika jest mniej więcej porównywalna do ilości białka, jaką ma w sobie drób. Podroby to alternatywa znacznie bardziej ekonomiczna. W wątróbce drobiowej występuje niezwykle ważny aminokwas egzogenny o nazwie tauryna. Tauryna pełni ważną rolę we właściwym rozwoju niemowląt i małych dzieci. Wspiera mózg w okresie gwałtownego rozwoju, jakim jest wczesne dzieciństwo. To ważna informacja dla kobiet w ciąży. Przepis na wątróbkę z jabłkami jak u babci, składniki: 400g wątróbki wieprzowej, 1 szklanka mleka, 3-4 cebule, 2 twarde jabłka, 2 łyżeczki majeranku, sok z cytryny, olej do smażenia, pieprz, sól...