Zupa krem z białych szparagów z kluseczkami. Rewelacyjny smak
alaaa/gotujmy.pl
Newsy

Zupa krem z białych szparagów z kluseczkami. Rewelacyjny smak

Jeśli przepadacie za szparagami, to musicie wypróbować ten przepis na smaczną i prostą w przygotowaniu zupę krem z białych szparagów.

Gdy na sklepowych półkach królują szparagi, nie sposób nie wykorzystać ich na obiad! Przygotujecie rewelacyjną zupę krem ze szparagów z kluskami z przepisu jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Wypróbujcie koniecznie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na krem z białych szparagów z kluskami kukurydzianymi

Do przygotowania zupy krem ze szparagów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 pęczek białych szparagów
  • 1 nieduża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • Sól
  • Pieprz

Do klusek:

  • 1 szklanka wody
  • Pół szklanki kaszki kukurydzianej
  • Pół łyżeczki soli
Zobacz także
Roladki schabowe z zielonymi szparagami. Pomysł na smaczny i zdrowy obiad

Roladki schabowe z zielonymi szparagami. Pomysł na smaczny i zdrowy obiad

Sałatka ze szparagami - przepis w stylu włoskim

Sałatka ze szparagami - przepis w stylu włoskim

Przygotowanie:

  1. Najpierw zróbcie kluski: W garnku zagotujcie wodę z solą, wsypcie do niej pół szklanki kaszki kukurydzianej i szybko mieszajcie. Po chwili zmniejszcie ogień i gotujcie przez kilka minut, cały czas mieszając.
  2. Ugotowaną kaszkę rozsmarujcie bardzo cienko na folii i ostudźcie. Następnie za pomocą foremek (np. do ciastek) powycinajcie kaszkę w różne wzorki. Tak przygotowane kluski dodajcie na koniec do zupy.
  3. Obierzcie szparagi: przemyjcie je, odłamcie twarde i zdrewniałe końcówki, a górne części łodyg obierzcie cienko ze skóry. Włóżcie szparagi do wody z sokiem z cytryny – dzięki temu nie ściemnieją! Obierzcie też dolną część szparagów.
  4. Do garnka wlejcie 1 szklankę bulionu, dodajcie do niej dolne części szparagów oraz obierki. Zagotujcie i gotujcie przez kwadrans.
  5. Po ugotowaniu przetrzyjcie szparagi przez sitko.
  6. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła i podsmażcie pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Po chwili, gdy warzywa nieco się usmażą, dodajcie ugotowane szparagi, obierki, całość zalejcie kolejną szklanką bulionu i gotujcie, aż wszystkie składniki zmiękną.
  7. Na koniec wyjmijcie kilka szparagów, które później posłużą do dekoracji. Resztę zmiksujcie za pomocą blendera na gładką masę.
  8. W misce wymieszajcie dwa żółtka i śmietanę kremówkę za pomocą miksera. Wlejcie do zupy, zamieszajcie i zagotujcie. Na koniec doprawcie solą i pieprzem.
  9. Podawajcie zupę z kawałkami szparagów, kluseczkami z kaszki kukurydzianej oraz świeżym koperkiem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Szparagi z szynką parmeńską i makaronem. Przepis petarda na obiad i kolację
Newsy
Szparagi z szynką parmeńską i makaronem. Przepis petarda na obiad i kolację
Doskonały makaron ze szparagami, który zachwyci niejedną osobę. Dodatek szynki parmeńskiej i kremowego śmietanowego sosu to gwarancja sukcesu. Przepis ten powtórzycie nieraz.

Przepyszny lekki makaron ze szparagami i szynką w śmietanowym sosie à la carbonara. Robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Koniecznie wypróbujcie właśnie teraz, gdy szparagi możecie kupić bez najmniejszego trudu w każdym sklepie. Do tej potrawy nadadzą się zielone szparagi. Przepis na szparagi z szynką parmeńską i makaronem w kremowym sosie Składniki Pół pęczka zielonych szparagów 3-4 plastry szynki parmeńskiej 2-3 szalotki 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki śmietanki kremówki 2 żółtka Ulubiony makaron np. tagliatelle fusilli albo penne Sól, pieprz czarny i biały do smaku Parmezan Przygotowanie Ze szparagów odłamcie zdrewniałe części, odetnijcie główki, a resztę potnijcie w plastry pod kątem. Ugotujcie główki i plasterki szparagów al dente w osolonej wodzie. Makaron ugotujcie al dente i zostawcie 1/3 szklanki wody z jego gotowania. Szalotki i czosnek drobno posiekajcie i podsmażcie na rozgrzanej patelni na oliwie. W międzyczasie pokrójcie szynkę i dodajcie na patelnię, smażcie, aż się delikatnie zarumieni. Na patelnię wrzućcie ugotowane szparagi, makaron i wodę. Doprawcie solą, pieprzem czarnym i białym. Rozmieszajcie w miseczce śmietankę z żółtkami. Zdejmijcie patelnie z ognia, dolejcie śmietankę i szybko wymieszajcie. Podawajcie posypane startym parmezanem. Smacznego! Dania ze szparagów Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc korzystajcie z niego, ile się da. Przygotujcie tradycyjną zupę ze szparagów , szparagi pieczone z jajkiem , naleśniki ze szparagami . Te dania z pewnością zachwycą nie tylko was, ale również rodzinę czy zaproszonych gości. Szparagi nie wymagają długiej obróbki, dlatego możecie przyrządzić z nich danie, gdy nie macie...

Szukacie ciekawych przekąsek? Zakochacie się w panierowanych szparagach
Gotujmy.pl/netka
Newsy
Panierowane szparagi: przepis na pyszną przekąskę
Panierowane szparagi to świetny sposób na podanie szparagów, kiedy są w sezonie. Spróbujcie!

Sposobów na wykorzystanie szparagów w kuchni jest naprawdę dużo. Można zrobić z nich zupę szparagową , wykorzystać szparagi jako nadzienie do naleśników albo zrobić szparagi zawijane w boczku lub szynce parmeńskiej . Wszystko to raczej obiadowe propozycje. My mamy dla was przepis na przekąskę szparagową. Panierowane szparagi podbiją wasze serca! Przepis na panierowanie szparagi Ta szparagowa przekąska robi się w mig. Przekonajcie się. Składniki na szparagi panierowane Pęczek zielonych szparagów 2 małe jajka Mąka Bułka tarta Sok z cytryny Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie panierowanych szparagów Przygotujcie szparagi do gotowania. Odetnijcie zdrewniałe końcówki, umyjcie je i obierzcie, jeśli jest taka potrzeba . Włóżcie szparagi do garnka z lekko osoloną wodą. Zagotujcie. Gotujcie szparagi ok. 4-5 minut, by pozostały jędrne. Jajka rozbijcie i roztrzepcie widelcem lub trzepaczką. Przyprawcie je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzejcie olej. Ugotowane szparagi skropcie sokiem z cytryny. Obtoczcie szparagi w mące, w jajku, a potem na rozsypanej na talerzu bułce tartej. Wyłóżcie szparagi na rozgrzany olej. Smażcie je ze wszystkich stron na złocisty kolor. Po usmażeniu wyłóżcie na ręcznik papierowy, by pochłonął on nadmiar tłuszczu. Serwowanie panierowanych szparagów Szparagi panierowane możecie serwować na ciepło lub na zimno. Według nas najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Są one pyszne same w sobie, ale dobrze smakują też z atrakcyjnym dipem. To przykładowe kombinacje: Sos czosnkowy Sos koperkowy Sos majonezowo-ketchupowy Sos słodkie chili Tzatziki Szparagi panierowane wybitnie smakują dzieciom i mogą być pretekstem do zachęcenia ich, żeby jadły więcej warzyw . Szparagi...

Najlepsza zupa szparagowa: przepis babci na tradycyjną zupę ze szparagów
Gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy
Najlepsza zupa szparagowa: przepis babci na tradycyjną zupę ze szparagów
Zupa szparagowa to jedno ze smaczniejszych dań, jakie można ugotować wiosną. Jest lekka i delikatna w smaku. Zupa szparagowa to propozycja obowiązkowa na cieplejsze, wiosenne dni.

Najlepsza zupa szparagowa to ta klasyczna, z koperkiem i śmietaną. Warto zrobić ją w maju, kiedy sezon na szparagi rozkręca się na dobre. Szparagi to ważny składnik zdrowej diety. Ich pełna nazwa to „szparagi lekarskie”. Są niskokaloryczne i zawierają dużo białka, przez co są też bardzo pożywne.  A zupa szparagowa to obowiązkowe danie wiosną! Zupa szparagowa - przepis Składniki: 1 pęczek szparagów ½ litra wody 6 łyżek koperku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 200 ml słodkiej śmietanki 30% Maggi ½ łyżeczki cukru Sól Opcjonalnie: Feta Ziemniaki  Sposób przygotowania: Szparagi oczyśćcie z wierzchnich włókien za pomocą ostrego noża bądź obieraczki. Przekrójcie każdy szparag na 3 kawałki. Tak przygotowane szparagi włóżcie do garnka, zalejcie wodą, dodajcie cukier i szczyptę soli. Szparagi gotujcie 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie łyżką cedzakową wyjmijcie szparagi. W małym garnuszku roztopcie masło. Wsypcie posiekany koperek i smażcie, mieszając 2 minuty. Dodajcie mąkę i wszystko razem zamieszajcie. Następnie bardzo powoli wlejcie śmietankę i wywar z gotowania szparagów. Zupę mieszajcie, aż zgęstnieje. Ze szparagów odetnijcie główki i włóżcie do zupy. Z pozostałych części szparagów wyciśnijcie za pomocą noża miękki miąższ. Włókniste części wyrzućcie. Miąższ szparagowy dodajcie do zupy  Zamiast wyciskania możecie miękkie szparagi przetrzeć przez sitko. Zupę szparagową doprawcie przyprawą Maggi. I gotowe! Zupa szparagowa dobrze smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i z serem feta. Smacznego!  Powody, dla których warto jeść szparagi Szparagi są bogate w sole...

Penne z białymi szparagami i kurczakiem. Prosty przepis na szparagi
Gotujmy.pl/Igraszkilosu
Newsy
Penne z białymi szparagami i kurczakiem. Prosty przepis na szparagi
Co powiecie na kremowe penne z białymi szparagami i kurczakiem? Właśnie trwa sezon na szparagi. Koniecznie przygotujcie z nich to genialne i bardzo proste danie.

Makaron penne z białymi szparagami i kurczakiem to idealny pomysł na wiosenny obiad. W maju ruszył nareszcie sezon na szparagi  i trzeba to wykorzystać! Warzywa te nie tylko są bardzo smaczne i pożywne, ale również bardzo zdrowe. Szparagi są niskokaloryczne (jedna sztuka waży ok. 40 gramów i ma zaledwie... 9 kalorii!), zawierają kwas foliowy, magnez, sód, żelazo, wapń, fosfor, potas, a także witaminy C, E i A. Szparagi mają także właściwości przeczyszczające oraz pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację. Jak włączyć je do swojej diety? Sposobów jest naprawdę mnóstwo! Penne z białymi szparagami i kurczakiem Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie w kuchni szparagów. Możecie z nich przygotować zupę szparagową , koktajl, upiec szparagi w piekarniku lub usmażyć szparagi na patelni  Jeżeli szukacie ciekawego pomysłu na obiad, przygotujcie makaron penne z białymi szparagami i kurczakiem. Danie jest niezwykle aromatyczne, sycące i kremowe i na pewno przypadnie do gustu waszym domownikom. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc nie czekajcie z ich kupieniem w sklepie czy na bazarku. Przyrządźcie z niego ten pyszny makaron, a oszalejecie na punkcie tego smaku! Składniki: 400 g makaronu penne 1 podwójny filet z kurczaka 1 pęczek białych szparagów 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 50 ml białego wytrawnego wina (możecie dać ulubione białe wino) 50 ml bulionu drobiowego ½ szklanki śmietany kremówki 2 łyżki masła Garść natki pietruszki – opcjonalnie Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy go lekko solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i obsmażamy kurczaka na...