Gdy na sklepowych półkach królują szparagi, nie sposób nie wykorzystać ich na obiad! Przygotujecie rewelacyjną zupę krem ze szparagów z kluskami z przepisu jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Wypróbujcie koniecznie!
Przepis na krem z białych szparagów z kluskami kukurydzianymi
Do przygotowania zupy krem ze szparagów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 1 pęczek białych szparagów
- 1 nieduża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 żółtka
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- Sól
- Pieprz
Do klusek:
- 1 szklanka wody
- Pół szklanki kaszki kukurydzianej
- Pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Najpierw zróbcie kluski: W garnku zagotujcie wodę z solą, wsypcie do niej pół szklanki kaszki kukurydzianej i szybko mieszajcie. Po chwili zmniejszcie ogień i gotujcie przez kilka minut, cały czas mieszając.
- Ugotowaną kaszkę rozsmarujcie bardzo cienko na folii i ostudźcie. Następnie za pomocą foremek (np. do ciastek) powycinajcie kaszkę w różne wzorki. Tak przygotowane kluski dodajcie na koniec do zupy.
- Obierzcie szparagi: przemyjcie je, odłamcie twarde i zdrewniałe końcówki, a górne części łodyg obierzcie cienko ze skóry. Włóżcie szparagi do wody z sokiem z cytryny – dzięki temu nie ściemnieją! Obierzcie też dolną część szparagów.
- Do garnka wlejcie 1 szklankę bulionu, dodajcie do niej dolne części szparagów oraz obierki. Zagotujcie i gotujcie przez kwadrans.
- Po ugotowaniu przetrzyjcie szparagi przez sitko.
- Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła i podsmażcie pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Po chwili, gdy warzywa nieco się usmażą, dodajcie ugotowane szparagi, obierki, całość zalejcie kolejną szklanką bulionu i gotujcie, aż wszystkie składniki zmiękną.
- Na koniec wyjmijcie kilka szparagów, które później posłużą do dekoracji. Resztę zmiksujcie za pomocą blendera na gładką masę.
- W misce wymieszajcie dwa żółtka i śmietanę kremówkę za pomocą miksera. Wlejcie do zupy, zamieszajcie i zagotujcie. Na koniec doprawcie solą i pieprzem.
- Podawajcie zupę z kawałkami szparagów, kluseczkami z kaszki kukurydzianej oraz świeżym koperkiem. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: