Siostra Anastazja Pustelnik to skromna zakonnica z Bieszczad, która już jako młoda dziewczyna zapałała miłością do gotowania. Mimo iż jej głównym życiowym celem jest służba Bogu, doskonale też odnalazła się w świecie kulinariów, a jej przepisy osiągnęły niewiarygodny wręcz sukces, który przyniósł jej popularność nie tylko w Polsce, ale też poza granicami naszego kraju.

Siostra Anastazja sprzedała jak dotąd ponad 4 miliony książkowych publikacji. Jak sama twierdzi, nie stara się wprowadzać rewolucji na stołach, tylko czerpie z tradycji to, co najcenniejsze i sprawia, że potrawy stają się jeszcze smaczniejsze.

Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się przepisem na zupę grzybowo-rybną z łazankami. Ta smaczna i rozgrzewająca zupa idealnie was nasyci w długie i chłodne jesienne wieczory.

Przepis na zupę grzybowo-rybną siostry Anastazji

Zostały wam w zapasie suszone leśne grzyby i nie wiecie, co z nimi zrobić? Przygotujcie z nich smakowitą zupę z przepisu siostry Anastazji.

Zobacz także:

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • ½ kg fileta z karpia
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 1 łyżka masła
  • ½ l zimnej wody
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Grzyby myjemy, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na ok. 2 godz.
  2. Grzyby gotujemy z dodatkiem masła.
  3. Gdy będą miękkie – odstawiamy je z ognia, wyjmujemy i kroimy w paseczki.
  4. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na złoty kolor na oliwie.
  5. Gotujemy bulion warzywny, dodajemy pokrojonego w kostkę karpia i zeszkloną cebulę.
  6. Gotujemy przez ok. 10-15 min.
  7. Na koniec wlewamy wywar grzybowy, dodajemy grzyby i przez chwilę gotujemy.
  8. Doprawiamy solą i pieprzem.

Siostra Anastazja podaje tę zupę z łazankami. Oto, jak je przygotować.

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1 łyżka oleju
  • ¼ łyżeczki soli

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać na stolnicy, zrobić na środku wgłębienie i wlać do środka roztrzepane jaja, olej i sól.
  2. Wymieszać wszystkie składniki i zagnieść ciasto.
  3. Ciasto należy wyrabiać, podsypując mąką tak długo, aż uzyska jednolitą konsystencję, będzie elastyczne, a po przekrojeniu widoczne będą pęcherzyki powietrza.
  4. Gotowe ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 15 min, po czym odcinając po kawałku, rozwałkować cienkie placki, oprószyć mąką i pozostawić do wyschnięcia na ok. 30 min.
  5. Podsuszone placki pokroić nożem lub radełkiem na paski o szerokości ok. 1 cm, a potem w kwadraciki.
  6. Do gotującej się osolonej wody wrzucać partiami łazanki.
  7. Gotować aż wypłyną na wierzch, odcedzić i przelać zimną wodą.

Źródło: siostra-anastazja.pl