Siostra Anastazja Pustelnik to skromna zakonnica z Bieszczad, która już jako młoda dziewczyna zapałała miłością do gotowania. Mimo iż jej głównym życiowym celem jest służba Bogu, doskonale też odnalazła się w świecie kulinariów, a jej przepisy osiągnęły niewiarygodny wręcz sukces, który przyniósł jej popularność nie tylko w Polsce, ale też poza granicami naszego kraju.
Siostra Anastazja sprzedała jak dotąd ponad 4 miliony książkowych publikacji. Jak sama twierdzi, nie stara się wprowadzać rewolucji na stołach, tylko czerpie z tradycji to, co najcenniejsze i sprawia, że potrawy stają się jeszcze smaczniejsze.
Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się przepisem na zupę grzybowo-rybną z łazankami. Ta smaczna i rozgrzewająca zupa idealnie was nasyci w długie i chłodne jesienne wieczory.
Przepis na zupę grzybowo-rybną siostry Anastazji
Zostały wam w zapasie suszone leśne grzyby i nie wiecie, co z nimi zrobić? Przygotujcie z nich smakowitą zupę z przepisu siostry Anastazji.
Zobacz także:
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego
- ½ kg fileta z karpia
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oliwy
- 5 dag suszonych grzybów
- 1 łyżka masła
- ½ l zimnej wody
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Grzyby myjemy, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na ok. 2 godz.
- Grzyby gotujemy z dodatkiem masła.
- Gdy będą miękkie – odstawiamy je z ognia, wyjmujemy i kroimy w paseczki.
- Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na złoty kolor na oliwie.
- Gotujemy bulion warzywny, dodajemy pokrojonego w kostkę karpia i zeszkloną cebulę.
- Gotujemy przez ok. 10-15 min.
- Na koniec wlewamy wywar grzybowy, dodajemy grzyby i przez chwilę gotujemy.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
Siostra Anastazja podaje tę zupę z łazankami. Oto, jak je przygotować.
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 2 jaja
- 1 łyżka oleju
- ¼ łyżeczki soli
Wykonanie:
- Mąkę przesiać na stolnicy, zrobić na środku wgłębienie i wlać do środka roztrzepane jaja, olej i sól.
- Wymieszać wszystkie składniki i zagnieść ciasto.
- Ciasto należy wyrabiać, podsypując mąką tak długo, aż uzyska jednolitą konsystencję, będzie elastyczne, a po przekrojeniu widoczne będą pęcherzyki powietrza.
- Gotowe ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 15 min, po czym odcinając po kawałku, rozwałkować cienkie placki, oprószyć mąką i pozostawić do wyschnięcia na ok. 30 min.
- Podsuszone placki pokroić nożem lub radełkiem na paski o szerokości ok. 1 cm, a potem w kwadraciki.
- Do gotującej się osolonej wody wrzucać partiami łazanki.
- Gotować aż wypłyną na wierzch, odcedzić i przelać zimną wodą.
Źródło: siostra-anastazja.pl