Zupa grzybowo-rybna z przepisu siostry Anastazji. Idealna na jesienne chłody
Flickr/AdobeStock
Newsy

Zupa grzybowo-rybna z przepisu siostry Anastazji. Idealna na jesienne chłody

Zostały wam suszone grzyby? Zróbcie z nich przepyszną zupę grzybowo-rybną z przepisu siostry Anastazji.

Siostra Anastazja Pustelnik to skromna zakonnica z Bieszczad, która już jako młoda dziewczyna zapałała miłością do gotowania. Mimo iż jej głównym życiowym celem jest służba Bogu, doskonale też odnalazła się w świecie kulinariów, a jej przepisy osiągnęły niewiarygodny wręcz sukces, który przyniósł jej popularność nie tylko w Polsce, ale też poza granicami naszego kraju.

Siostra Anastazja sprzedała jak dotąd ponad 4 miliony książkowych publikacji. Jak sama twierdzi, nie stara się wprowadzać rewolucji na stołach, tylko czerpie z tradycji to, co najcenniejsze i sprawia, że potrawy stają się jeszcze smaczniejsze.

Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się przepisem na zupę grzybowo-rybną z łazankami. Ta smaczna i rozgrzewająca zupa idealnie was nasyci w długie i chłodne jesienne wieczory.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zupę grzybowo-rybną siostry Anastazji

Zostały wam w zapasie suszone leśne grzyby i nie wiecie, co z nimi zrobić? Przygotujcie z nich smakowitą zupę z przepisu siostry Anastazji.

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • ½ kg fileta z karpia
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 1 łyżka masła
  • ½ l zimnej wody
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
Zobacz także
Siostra Anastazja

Siostra Anastazja sprzedała ok. 4 mln książek o gotowaniu. Jej życie nie zawsze było usłane różami

sernik z rodzynkami przepis

Siostra Anastazja gotuje tak, że palce lizać. Podała przepis na swój sekretny sernik świąteczny

Wykonanie:

  1. Grzyby myjemy, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na ok. 2 godz.
  2. Grzyby gotujemy z dodatkiem masła.
  3. Gdy będą miękkie – odstawiamy je z ognia, wyjmujemy i kroimy w paseczki.
  4. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na złoty kolor na oliwie.
  5. Gotujemy bulion warzywny, dodajemy pokrojonego w kostkę karpia i zeszkloną cebulę.
  6. Gotujemy przez ok. 10-15 min.
  7. Na koniec wlewamy wywar grzybowy, dodajemy grzyby i przez chwilę gotujemy.
  8. Doprawiamy solą i pieprzem.

Siostra Anastazja podaje tę zupę z łazankami. Oto, jak je przygotować.

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1 łyżka oleju
  • ¼ łyżeczki soli

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać na stolnicy, zrobić na środku wgłębienie i wlać do środka roztrzepane jaja, olej i sól.
  2. Wymieszać wszystkie składniki i zagnieść ciasto.
  3. Ciasto należy wyrabiać, podsypując mąką tak długo, aż uzyska jednolitą konsystencję, będzie elastyczne, a po przekrojeniu widoczne będą pęcherzyki powietrza.
  4. Gotowe ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 15 min, po czym odcinając po kawałku, rozwałkować cienkie placki, oprószyć mąką i pozostawić do wyschnięcia na ok. 30 min.
  5. Podsuszone placki pokroić nożem lub radełkiem na paski o szerokości ok. 1 cm, a potem w kwadraciki.
  6. Do gotującej się osolonej wody wrzucać partiami łazanki.
  7. Gotować aż wypłyną na wierzch, odcedzić i przelać zimną wodą.

Źródło: siostra-anastazja.pl

Siostra Anastazja zdradziła przepis na pierogi z kaszą gryczaną z pieczarkami.
Flickr/AdobeStock
Newsy
Siostra Anastazja zdradziła swój przepis na pierogi z kaszą gryczaną z pieczarkami. Smak nie do opisania
Siostra Anastazja podała przepis na tradycyjne dla kuchni wschodniej Polski pierogi z kaszą gryczaną. Dodaje do nich dość nietypowy składnik - podsmażane pieczarki. Wypróbujecie?

Siostra Anastazja to najsłynniejsza polska zakonnica, autorka licznych książek kulinarnych i wielu wspaniałych przepisów. Gotowaniem zajmuje się już od nastoletnich lat. Gdy zmarła jej mama, to właśnie Anastazja przejęła kulinarne obowiązki i zaczęła gotować dla członków swojej rodziny. Przepisy siostry Anastazji pokochały miliony o czym świadczy chociażby fakt, że jak dotąd udało jej się sprzedać ponad 4 miliony książek o gotowaniu. Książki z jej przepisami możecie kupić m.in. na Poczcie Polskiej oraz w internecie. Siostra Anastazja wydała jak dotąd prawie 20 publikacji o gotowaniu, w których znalazły się przepisy na dania jarskie, mięsne i ciasta. Przepis na pierogi z kaszą gryczaną siostry Anastazji Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się ciekawym przepisem na pierogi z kaszą gryczaną z pieczarkami. Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1-2 jaja Około 1/2 szklanki letniej wody  sól Wykonanie: Mąkę przesiejcie, dodajcie pozostałe składniki i wyrabiajcie ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej i lśniącej masy. Następnie rozwałkujcie i wykrawajcie krążki. Na środek każdego nałóżcie farsz, złóżcie na pół i dobrze sklejcie brzegi. Gotowe pierogi wrzucajcie partiami do wrzącej, osolonej wody. Delikatnie zamieszajcie drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna. Przykryjcie i wolno gotujcie. Gdy wypłyną, odkryjcie i gotujcie jeszcze przez ok. 3 min. Odcedźcie lub pojedynczo wyciągajcie łyżką cedzakową. Gorące układajcie na półmisku. Składniki na farsz: 20 dag kaszy gryczanej 25 dag pieczarek 1 średnia cebula masło klarowane sól pieprz Wykonanie: Kaszę ugotujcie na sypko. Pieczarki...

Przepis na gruszki w delikatnej zalewie octowej siostry Anastazji. Doskonałe do pieczonych mięs i wędlin
Flickr/Adobetock
Newsy
Przepis na gruszki w delikatnej zalewie octowej siostry Anastazji. Doskonałe do pieczonych mięs i wędlin
Robiliście kiedyś gruszki w octowej zalewie? Te z przepisu siostry Anastazji smakują wyśmienicie i będą doskonałym dodatkiem do wędlin i obiadu.

Przepisy siostry Anastazji biją rekordy popularności w sieci. Słynna zakonnica z Bieszczad świetnie sobie radzi również na rynku wydawniczym. Jak dotąd siostra Anastazja wypuściła ok. 20 książek o gotowaniu, które sprzedały się w ponad 4 milionach egzemplarzy. Przepisy siostry Anastazji słyną z prostoty wykonania i niepowtarzalnego smaku. Jak sama przyznaje, najbardziej ceni sobie tradycję i to z niej głównie czerpie inspirację do swoich przepisów. Wśród przepisów siostry Anastazji najwięcej miejsca zajmują dania na dania jarskie, mięsne i ciasta.  Książki z jej recepturami możecie kupić m.in. na Poczcie Polskiej oraz w internecie. Siostra Anastazja podzieliła się ostatnio przepisem na gruszki w delikatnej zalewie octowej. Jak je przygotowuje? Przepis na gruszki w zalewie octowej siostry Anastazji Do przygotowania gruszek w delikatnej octowej zalewie potrzebujecie tylko kilku prostych składników. Składniki: 1 kg gruszek sok z 1 cytryny Wykonanie: Gruszki obierzcie, przekrójcie na pół, wydrążcie gniazda nasienne i na chwilę zanurzcie w wodzie z sokiem z cytryny. Zagotujcie wodę z cukrem, goździkami i cynamonem. Przełóżcie gruszki do wrzącego syropu i gotujcie przez ok. 3 min do momentu, aż będą „szkliste”. Następnie wyjmijcie gruszki z syropu i przełóżcie do słoików. Do syropu dodajcie ocet i ponownie zagotujcie. Zalejcie zalewą owoce. Zakręcone słoiki gotujcie przez ok. 20 min. Przechowujcie w suchym i chłodnym miejscu. Zalewa: Składniki: ½ l wody 30 dag cukru kilka goździków 1 laska cynamonowa ½ l octu winnego 6% Z czym podawać gruszki w zalewie? Gruszki w zalewie octowej będą idealnie pasowały do...

Biszkoptowe ciasto toffi z przepisu siostry Anastazji.  Banalne w przygotowaniu
Flickr/AdobeStock
Newsy
Biszkoptowe ciasto z 12 jajek o smaku toffi z przepisu siostry Anastazji. Trochę pracy i mnóstwo smaku
Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na pyszne ciasto. Jej biszkopt toffi dosłownie rozpływa się w ustach.

Siostra Anastazja Pustelnik to najsłynniejsza gotująca zakonnica w Polsce. Siostra ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, napisała jak dotąd 17 książek, które rozeszły się w ponad 4 milionach egzemplarzy. Jej pierwszą publikacją była książka pod tytułem „103 ciasta siostry Anastazji" i to właśnie ciastom i innym słodkim wypiekom, słynna zakonnica poświęca w swojej kuchni najwięcej uwagi. Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się ze swoimi fanami przepisem na biszkoptowe ciasto toffi. Zróbcie je, a wasi bliscy oszaleją na jego punkcie. Przepis na biszkoptowe ciasto toffi siostry Anastazji Składniki na biszkopt jasny: 6 jaj 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Ubijcie białka na sztywno, dodacie cukier i żółtka. Dodajcie mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszajcie. Wylejcie na formę do pieczenia. Pieczcie w temp. 160-180°C ok. 30-40 min. Składniki na biszkopt ciemny: 6 jaj 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżeczki kakao Wykonanie: Białka ubijcie na sztywno, dodajcie cukier i żółtka. Dodajcie mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszajcie. Wylejcie na formę do pieczenia. Pieczcie w temp. 160-180°C ok. 30-40 min. Składniki na masę budyniową: 3/4 l słodkiego mleka 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 1 1/2 kostki masła 1 płaska łyżeczka kakao cukier do smaku Wykonanie: Z mleka, cukru i budyniu ugotujcie budyń. Masło utrzyjcie, dodając przestudzony budyń. Masę podzielcie na dwie części. Do jednej dodajcie kakao. Dodatki: 1/2 puszki mleka skondensowanego, słodzonego...

Siostra Anastazja podała przepis na roladę z indyka. Najlepsza domowa wędlina na kanapki
Flickr/AdobeStock
Newsy
Siostra Anastazja podała przepis na roladę z indyka. Najlepsza domowa wędlina na kanapki
Nic nie jest w stanie przebić smaku tradycyjnych, polskich wędlin. Sprawdźcie, jak przygotowuje je siostra Anastazja.

Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, to najsłynniejsza gotująca zakonnica w Polsce. Napisała jak dotąd 17 książek, które sprzedały się w ponad 4 milionach egzemplarzy. Jej pierwszą publikacją była książka pod tytułem „103 ciasta siostry Anastazji". Jak sama przyznaje, to właśnie ciasta są jej najmocniejszą kulinarną stroną. Siostra Anastazja lubi też przygotowywać dania wytrawne – mięsa, ryby, zupy przetwory, a nawet potrawy jarskie. Jesteście ciekawi, jak siostra Anastazja przygotowuje tradycyjne, domowe wędliny? Ostatnio natrafiliśmy na jej przepis na roladę z indyka z morelami i śliwkami. Jak ją przygotować? Przepis siostry Anastazji na roladę z indyka z morelami i śliwkami Czy jest coś lepszego od smaku domowych, swojskich wędlin? Przygotowując samodzielnie wędlinę mamy pewność z czego została wykonana i możemy samodzielnie kontrolować wszystkie składniki i dodatki. Sklepowe wędliny mimo iż na pierwszy rzut oka wyglądają dobrze, tak naprawdę pełne są szkodliwych substancji i niezdrowych ulepszaczy. Wędliny przygotowywane w domu są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Jak przyrządzić roladę z indyka z morelami i śliwkami z przepisu siostry Anastazji? Czytajcie dalej. Składniki: 1 1/2 kg piersi z indyka (filet)  20 dag suszonych moreli 15-20 dag suszonych śliwek bez pestek 1/2 słoiczka musztardy przyprawa do drobiu oliwa pieprz sól Wykonanie: Filet doprawcie i rozbijcie tak, aby nadać mu kształt dużego płata. Wierzch posmarujcie musztardą, równomiernie rozłóżcie pokrojone morele i śliwki. Całość dokładnie zwińcie w rulon, zwiążcie sznurkiem, polejcie oliwą i zawińcie w folię aluminiową. Pieczcie w temperaturze ok. 180°C przez ok. 40-50 min. Pod koniec pieczenia...