Instagram/Tomasz Strzelczyk,
Newsy

Zupa czosnkowa Tomasza Strzelczyka. Dzięki 1 sztuczce czosnek zachowa swoje właściwości i smak w zupie 

Kucharz uważa, że zupy krem najlepiej smakują w towarzystwie chrupiących dodatków. Przygotujcie więc grzanki z bagietki i serwujcie krem czosnkowy tak, jak poleca autor dania.

Po przygotowaniu zupy z pieczonego czosnku jeden z fanów kuchni Tomasza Strzelczyka napisał:

- Właśnie zrobiłem, nie spodziewałem się, że pieczony czosnek to taka petarda. Z zamkniętymi oczami jakbym próbował, to bym nie powiedział, że to czosnek, taki był słodki. Zupa mega!

Czy to wystarczająca zachęta, żeby ją zrobić? Tylko pamiętajcie o pieczonym czosnku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować czosnek do zupy?

Pieczony czosnek zmienia smak. Staje się delikatniejszy i zdecydowanie słodszy. Czosnek po upieczeniu traci jednak swoje wartości odżywcze. Możemy jednak spowodować, że wartość czosnku zostanie zachowana także po poddaniu go obróbce cieplnej.

Jak to zrobić? Żeby to zrozumieć, należy wiedzieć, że substancja, która w czosnku jest najbardziej wartościowa, to odporna na temperaturę allicyna. Jednak allicyna nie występuje w czosnku naturalnie. Powstaje, gdy zostają uszkodzone ściany komórek czosnku i połączą się dwa obecne w nich enzymy: allina i allinaza.

Żeby uwolnić te enzymy, wystarczy zmiażdżyć ząbki czosnku i zostawić na 10 minut. Powstała allicyna jest odporna na temperaturę. Po 10 minutach czosnek można wkładać do pieca, smażyć czy gotować.

Przepis na zupę z pieczonego czosnku Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 200 g czosnku (ok. 40 ząbków)
  • 1 l bulionu
  • 2 cebule
  • 4 ziemniaki
  • 1 bagietka
  • 150 ml śmietany 30%
  • Suszony tymianek do smaku
  • Natka pietruszki do smaku
  • Oliwa do pieczenia
  • Sól, pieprz do smaku
Zobacz także
Czyszczenie lodówki wg. Justyny Żyły. Zamiast pomidorówki, krem z białych warzyw na wczorajszym rosole

Krem z białych warzyw na wczorajszym rosole wg Justyny Żyły. Sprytny patent na czyszczenie lodówki

Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert. Świetnie pasuje do grzanek lub groszków ptysiowych

Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert. Świetnie pasuje do grzanek lub groszków ptysiowych

Przygotowanie:

  1. Czosnek rozgniećcie i odstawcie na 10 minut, a następnie zawińcie w papier do pieczenia z odrobiną oleju i zapiekajcie przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza.
  2. 2 cebule pokrójcie w drobną kostkę, a następnie podsmażcie w dużym garnku. W drobną kostkę pokrójcie też 4 ziemniaki, dołóżcie do smażącej się cebuli, a gdy trochę się podsmażą, dodajcie bulion, szczyptę suszonego tymianku i pieprzu. Zagotujcie, zmniejszcie ogień i gotujcie, aż ziemniaki zmiękną.
  3. Bagietkę pokrójcie i dorzućcie do piekarnika, w których piecze się czosnek, na nie więcej niż 5-7 minut. Czosnek wyjmijcie z piekarnika, odwińcie z papieru i dodajcie do garnka z cebulą i ziemniakami. Chwilę pogotujcie, a w tym czasie tłuszczem z papieru do pieczenia po czosnku delikatnie natrzyjcie grzanki.
  4. Zupę zblendujcie na gładki krem, a następnie dolejcie 150 ml śmietany. Dosólcie do smaku i chwilę pogotujcie, żeby śmietana połączyła się z zupą, a płyn lekko zredukował.
  5. Podawajcie z bagietką, posypaną natką. 

Źródło: OddaszFartucha.pl, Instagram/ Tomasz Strzelczyk, parenting.pl

Tomasz Strzelczyk robi sałatkę z mięsa, cebuli, ziemniaków i podaje ją na ciepło. Może zastąpić obiad
Adobe Stock, Instagram / Tomasz Strzelczyk
Newsy
Tomasz Strzelczyk robi sałatkę z mięsa, cebuli, ziemniaków i podaje ją na ciepło. Może zastąpić obiad
Trzyskładnikowa sałatka z patelni to szybki, niedrogi i smaczny obiad lub kolacja. Podajemy przepis.

Kto powiedział, że sałatka musi być podawana na zimno? Wiele przepisów na sałatki poleca serwowanie ich na ciepło. W takim wydaniu danie można podawać nie tylko jako ciepłą kolację, ale także jako danie obiadowe. Dzisiejsza sałatka Tomasza Strzelczyka jest tak prosta, jak to tylko możliwe. Przygotowana jest tylko z trzech składników. Jak gotuje Tomasz Strzelczyk? Tomasza Strzelczyka poznaliście w 4 edycji programu Master Chef. Dotarł do pierwszej piątki i choć odpadł przed finałem, do dziś amatorsko zajmuje się kuchnią. W tym roku wydał książkę kucharską „Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni”. Preferuje kuchnię tradycyjną, jego przepisy są nieskomplikowane i przypadają do gustu fanom: - Jak zwykle to co najlepsze. Oczywiście zrobię, jakby inaczej. Dziękuję za kolejny dobry, sprawdzony przepis. - Wygląda pysznie!‼️ Yummy. Dzisiejszą propozycję na obiad kucharz ocenił jako: Szybką Niedrogą Smaczną Dobrą na dzień, gdy nie macie pomysłu na obiad Sałatka z mięsa, cebuli i ziemniaków na ciepło Składniki 1 kg karkówki 700 g ziemniaków 3 cebule 2 ząbki czosnku Pęczek koperku 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka soli Przygotowanie Karkówkę pokrójcie w dość dużą kostkę, jak na szaszłyki, wrzućcie na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażcie, aż się porządnie zrumieni, a następnie przełóżcie do miski. 4 cebule poszatkujcie, ziemniaki pokrójcie w kostkę jak na zupę. Na tłuszczu po mięsie podsmażcie cebulę cały czas mieszając, a następnie przełóżcie ją do mięsa, starając się zostawić tłuszcz na patelni. Na tłuszcz po cebuli wrzućcie tym razem ziemniaki, posólcie i smażcie powoli pod...

Zupa serowo pieczarkowa wg. Tomasza Strzelczyka. Ten ser będzie najlepszy do zupy
Adobe Stock, Instagram / Tomasz Strzelczyk Oddasz fartucha
Newsy
Zupa serowo-pieczarkowa wg Tomasza Strzelczyka. Kucharz zdradził, który ser będzie do niej najlepszy
Proste składniki, nieskomplikowana receptura. Autor kanału „Oddasz Fartucha” prezentuje ciekawy pomysł na zupę serową.

Zupa serowa jest obecna w wielu kuchniach świata. W każdej pojawiała się w nieco innej odsłonie. Jest podawana z grzankami, makaronem, a nawet kluskami lanymi. W samej Europie odmian tej potrawy jest dużo: od niemieckiej zupy piwnej, po szwajcarskie fondue. Dzisiejsza nasza propozycja, czyli zupa autorstwa Tomasza Strzelczyka to przykład jeszcze innego podejścia. Od większości zup serowym różni się konsystencją i składnikami. Spróbujcie serowej w nowym wydaniu. Zupa serowo – pieczarkowa Tomasza Strzelczyka Zupa serowa Tomasza Strzelczyka, uczestnika IV edycji programu „Masterchef”, a obecnie autora profilu „Oddasz Fartucha” nie jest typowa. Przede wszystkim nie jest zupą o gęstej kremowej konsystencji, tylko bulionem z warzywami zagęszczonym grzankami. Ser użyty przez kucharza do dania to 300 g zwykłego serka topionego. Taki ser nie zagęści aż tak szczególnie zupy, ale nada jej doskonałego, serowego aromatu. Kurczak, warzywa, ziemniaki i pieczarki pływające w zupie to z kolei dodatkowa tekstura obecna w bulionie. Przepis na zupę serowo-pieczarkową Tomasza Strzelczyka Składniki: 2 l wody 3 ziemniaki 1 cebula 300 g topionego serka 2 marchewki 1 kawałek selera 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 400 g pieczarek Gałka muszkatołowa Sól, pieprz do smaku 2 piersi z kurczaka Gałązka świeżego tymianku Kawałek białego chleba Przygotowanie: Do zimnej wody wrzućcie piersi z kurczaka. Dołóżcie 1 marchewkę pokrojoną w słupki, pietruszkę, selera i cebulę. Przykryjcie i gotujcie około 25 minut. Gdy zupa się gotuje, pokrójcie drugą marchew, ziemniaki, pieczarki i czosnek. Nad blachą do pieczenia pokruszcie duże kawałki chleba, dodajcie oliwę, sprószcie solą i wstawcie do pieca nagrzanego do 200 st. Celsjusza, od czasu...

Tomasz Strzelczyk z Oddasz Fartucha przedstawia cały obiad w jednym garnku. I to nie jest zupa.
Adobe Stock, Instagram / Tomasz strzelczyk
Newsy
Tomasz Strzelczyk przedstawia przepis na treściwy obiad w 1 garnku. Ugotujecie go na 1 palniku
Jak zrobić cały obiad używając jednego garnka czy patelni? Podpowie wam to Tomasz Strzelczyk.

Dania jednogarnkowe uważane są za mniej odświętne od kilkudaniowego obiadu. Oczywiście, że robi się je łatwiej, nie brudząc przy tym wielu naczyń. Jednak nie można twierdzić, że są mniej okazałe i wartościowe od tych czasochłonnych, podawanych na wystawne obiady czy kolacje. Danie Tomasza Strzelczyka jest proste, a jednocześnie prezentuje się bardzo wykwintnie. Wystarczy posypać je natką. Danie jednogarnkowe zrobicie bez wysiłku. Może być pożywne i sycące Danie przyrządzone w jednym garnku może być bardzo smaczne, pożywne, rozgrzewające i dostarczające wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Wystarczy, że zadbacie o to, żeby zawierało różne składniki. To rodzaj dania, który możecie zrobić wszędzie: w domowym garnku czy na patelni, na ognisku w kociołku. Łatwo je przyrządzić podczas podróży, gdy macie tylko jeden palnik. Jeśli nie macie doświadczenia w kuchni, warto je robić, opierając się na przepisach kucharzy. To, co jest najistotniejsze, gdy nie przetwarzacie osobno każdego składnika, tylko dokładacie jeden do drugiego, jest to, aby dokładać je w odpowiedniej kolejności. Tak, aby uwzględnić czas gotowania poszczególnych elementów dania. Tomasz Strzelczyk z „Oddasz fartucha" prezentuje swój pomysł na jednogarnkowe danie z kotletami wołowymi. Danie wygląda wyśmienicie. Sprawdźcie, czy tak samo smakuje. Przepis na jednogarnkowe danie Tomasza Strzelczyka Składniki: 1 kg mięsa wołowego 3 cebule 2 marchewki 600 g ziemniaków 3 pomidory 2 jajka 3 ząbki czosnku 1 duża czerwona papryka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej papryki Szczypta płatków chili Szczypta lubczyku 1 łyżeczka suszonego cząbru Sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju Woda Przygotowanie: Do...

Adobe Stock, Instagram/ Tomasz Strzelczyk
Newsy
Kotlety z dorsza Tomasza Strzelczyka. Ten trik pozwala z chudej ryby zrobić soczyste kotlety
Dodajcie do kotletów rybnych ten produkt, który zawsze macie w kuchni, a staną się wilgotne i soczyste. Zobaczcie jak to robi znany i lubiany kucharz.

Dorsz to uwielbiana, delikatna, morska ryba. Ma białe mięso, które bardzo szybko ścina się w wysokiej temperaturze. Choć to ryba o bardzo cenionym, subtelnym smaku, jej mięso bardzo łatwo jest wysuszyć. Tomasz Strzelczyk prezentuje sprytny sposób na kotlety, które zachowają wilgoć, będą puszyste i miękkie. Jak sprawić, by ryba pozostała delikatna i soczysta po usmażeniu? Przygotowując masę na kotlety kucharz zwraca uwagę, aby przyprawiać ją bardzo oszczędnie. Żeby nie zabić delikatnego smaku ryby, kotlety należy przyprawić jedynie solą i pieprzem. Aby masa nie wysychała podczas smażenia i kotlety rybne nie okazały się zbyt suche, 40-latek postanowił dodać składnik, który spowoduje, że podczas smażenia kotlet zachowa odpowiednią wilgoć. Wystarczy formując kotlety dodać do środka kawałek masła. Żeby jednak masło nie rozpłynęło się za szybko, a podczas zlepiania kotletów nie ubrudziło masy, Strzelczyk zastosował masło, które wcześniej lekko zamroził. Dzięki temu trikowi masło stanie się płynne i pokryje wnętrze kotleta dopiero pod koniec smażenia. Przepis na soczyste kotlety z dorsza Tomasza Strzelczyka Składniki: 1 kg świeżej ryby np. filetów z dorsza 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 namoczone kajzerki 2 jajka 100 g lekko zmrożonego masła Pęczek koperku Sól, pieprz do smaku Panierka: 2 jajka 50 g bułki tartej szczypta soli Przygotowanie: Kajzerki namoczcie w mleku lub w wodzie. Pokrójcie rybę na mniejsze kawałki i zmielcie w maszynce do mielenia mięsa na grubych oczkach. Do ryby stopniowo oddawajcie także rozdrobnioną cebulę i czosnek. Bułkę odsączcie z płynu i także przepuśćcie przez maszynkę. Masę przyprawcie solą i pieprzem. Koper drobno poszatkujcie i także wsypcie do masy. Na koniec dodajcie...