Po przygotowaniu zupy z pieczonego czosnku jeden z fanów kuchni Tomasza Strzelczyka napisał:

- Właśnie zrobiłem, nie spodziewałem się, że pieczony czosnek to taka petarda. Z zamkniętymi oczami jakbym próbował, to bym nie powiedział, że to czosnek, taki był słodki. Zupa mega!

Czy to wystarczająca zachęta, żeby ją zrobić? Tylko pamiętajcie o pieczonym czosnku.

Jak przygotować czosnek do zupy?

Pieczony czosnek zmienia smak. Staje się delikatniejszy i zdecydowanie słodszy. Czosnek po upieczeniu traci jednak swoje wartości odżywcze. Możemy jednak spowodować, że wartość czosnku zostanie zachowana także po poddaniu go obróbce cieplnej.

Jak to zrobić? Żeby to zrozumieć, należy wiedzieć, że substancja, która w czosnku jest najbardziej wartościowa, to odporna na temperaturę allicyna. Jednak allicyna nie występuje w czosnku naturalnie. Powstaje, gdy zostają uszkodzone ściany komórek czosnku i połączą się dwa obecne w nich enzymy: allina i allinaza.

Zobacz także:

Żeby uwolnić te enzymy, wystarczy zmiażdżyć ząbki czosnku i zostawić na 10 minut. Powstała allicyna jest odporna na temperaturę. Po 10 minutach czosnek można wkładać do pieca, smażyć czy gotować.

Przepis na zupę z pieczonego czosnku Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 200 g czosnku (ok. 40 ząbków)
  • 1 l bulionu
  • 2 cebule
  • 4 ziemniaki
  • 1 bagietka
  • 150 ml śmietany 30%
  • Suszony tymianek do smaku
  • Natka pietruszki do smaku
  • Oliwa do pieczenia
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Czosnek rozgniećcie i odstawcie na 10 minut, a następnie zawińcie w papier do pieczenia z odrobiną oleju i zapiekajcie przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza.
  2. 2 cebule pokrójcie w drobną kostkę, a następnie podsmażcie w dużym garnku. W drobną kostkę pokrójcie też 4 ziemniaki, dołóżcie do smażącej się cebuli, a gdy trochę się podsmażą, dodajcie bulion, szczyptę suszonego tymianku i pieprzu. Zagotujcie, zmniejszcie ogień i gotujcie, aż ziemniaki zmiękną.
  3. Bagietkę pokrójcie i dorzućcie do piekarnika, w których piecze się czosnek, na nie więcej niż 5-7 minut. Czosnek wyjmijcie z piekarnika, odwińcie z papieru i dodajcie do garnka z cebulą i ziemniakami. Chwilę pogotujcie, a w tym czasie tłuszczem z papieru do pieczenia po czosnku delikatnie natrzyjcie grzanki.
  4. Zupę zblendujcie na gładki krem, a następnie dolejcie 150 ml śmietany. Dosólcie do smaku i chwilę pogotujcie, żeby śmietana połączyła się z zupą, a płyn lekko zredukował.
  5. Podawajcie z bagietką, posypaną natką. 

Źródło: OddaszFartucha.pl, Instagram/ Tomasz Strzelczyk, parenting.pl